Веганството - да споделим опит

  • 185 411
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 880
  • Мнения: 239
не мога да изтрия повторното постване на предното ми мнение.. дава грешка.. затова пиша несвързани неща тук, поне да не се повтарям  Mr. Green

# 2 881
  • Мнения: 3 869
 I see you, мисля че използвания за промишлено производство на шоколад лецитин е ГМО, но тук не съм срещала лецитин за кулинарни цели, може би защото не посещавам специализирани магазини...
Мога само да предполагам, че лецитинът от аптеката (една опаковак капсули струва около 10 лв) не е ГМО, ама трябва да се види производителят и евентулано някакъв сертификат..

# 2 882
  • Мнения: 5 714
Мег, пробвали сме с лецитин, но не става. В този шоколод, който ядох, нямаше лецитин.

chugra, макадамията и кедровата ядка не знам как ги добиват. Имам подозрения, че е като кашуто. Другите са си ок.

# 2 883
  • Мнения: 239
Мег, пробвали сме с лецитин, но не става. В този шоколод, който ядох, нямаше лецитин.

chugra, макадамията и кедровата ядка не знам как ги добиват. Имам подозрения, че е като кашуто. Другите са си ок.

Вери
, мерси  Flutter а ако някой друг знае още за това как се добиват суровите ядки и дали се обработват, моля да пише.. за бадемите знам, че тези от САЩ не са сурови, но май само там си ги бланшират и пастьоризират.

иначе аз като правих суров шоколад с кашу (полу-суров значи) достатъчно ми стегна само от маслото, но сложих доста и после шоколада имаше маслен вкус. ако се яде директно от фризера, се чупи като блокче шоколад, а от хладилника става малко по-мек. предполагам, че ако се сложат други не толкова мазни на вкус ядки, ще стане по-добре, както и повече подсладител. пък знам ли - нали лукумата също стяга донякъде? нещо такова ми се върти като спомен..

# 2 884
  • Мнения: 19 997
Ммм, и аз ще го пробвам този шоколад с кашу. Още не съм успяла да открия какаово масло тук, но ще го заменя с кокосово. Предполагам пак ще стане.
А дали купеният шоколад не стяга от какаовата маса, която слагат вътре? Какво точно представлява тя?

Аз съм купувала кашу в БГ, което бях забравила за няколко седмици на по-влажно място и беше покълнало.

# 2 885
  • Мнения: 2 652
Вери, да не е бил с годжи берита този шоколад, защото те стягат? Аз си намерих сега една стара рецепта от escorial точно с тях, кокосово масло и какао. И тъкмо имам 1/2 пакет за оползотворяване Wink

# 2 886
  • Мнения: 1 048
Ееее най-после ви догоних Simple Smile
Момичета гледам ,че сте обсъждали бобовите-кажете кои вид как приготвяте горе долу.всички ли ги киснете ,по колко време.Хвърляте ли  1 вода,отпенвате ли,плакнете ли,колко време варите и т.н. Simple Smile
Помня,че преди време(май миналото лято Simple Smile)ви бях питала дали зеления фасул може да се яде суров и всички реагирахте негативно,защото бил бобова култура,а те не се ядат сурови.Аз иска да мариновам за няколко часа за салатка.А сега виждам,че обсъждате мариноване на зелен фасул Crazy
Искам да ви питам още и като приготвяте тиквички и патладжан(нали той се яде суров),като ги мариновате ,слагате ли им  сол,или по точно стоят ли в сол предварително,независимо дали ги готвите след това или не?Ако не как отстранявате водата?
Мен по принцип мариноването ме притеснява именно заради солта,престояването на продуктите дълго време в нея,все ме е страх от солено,а и нямам някаква специална,караме с обикновена морска сол.

Десивзела си ми въпроса от клавиатурата(за подправките).За пресните е ясно.А сухите,аз все по-често напоследък гледам да ги слагам накрая,или не повече от 5-10 мин преди да махна манджата,не искам да прекалявам с обработката,но пък овкусяват по-добре като си пуснат...Само червен пипер слагам по -рано 10 мин. преди готовност,черен не използвам,сол рядко слагам при самото готвене Simple Smile

Аз да ви кажа,че моя сладур смени начина на хранене,сега почти не яде плодове,иска само  манна(манджа Simple Smile) ,сяда в мен или баща си(ако е тук мен ме забравя Simple Smile),взима една лъжица и почва сам,а през това и някой от нас също е с една лъжичка и му дава,справя се добре сам,но малко разлива,ако е по-течно,а и яде половин купичка 1 час Simple SmileТа ми се иска  в насоката,в която с те писали да дадете още идейки за бързи сурови манджички.Напоследък му скривам  ядките  в манджи,нямам как да ги дам(че от сутрин като стане и се почва едно сочене по котлони,фурни,хладилници и шкафове да търси тенджери и да вика манна Simple Smile,а и чат пат минна(маслина)).Та слагам в блендера ядки,доматче и др. блендирам и добавям сварени на пара я картофи,карфиоли,броколи,грах и т.н.,че не иска и всичко на крем супа,трябва да има и нещо по-едро...да се дъвче GrinningНо ми се иска да има повечко сурово и същевременно да може да ги дъвче,а и искам някои идейки къде какво полезно мога да скрия така Simple Smile

# 2 887
  • Мнения: 1 048
Вери, да не е бил с годжи берита този шоколад, защото те стягат? Аз си намерих сега една стара рецепта от escorial точно с тях, кокосово масло и какао. И тъкмо имам 1/2 пакет за оползотворяване Wink
Я шушни цялата рецептичка набързо Simple Smile
Аз вчера купих био кокосово масло на Рапунцел,като очаквах да мирише така приятно и да сладни леко....а като се прибрах вкъщи отварям го аз приготвила една малка содена питка,направо да мажа и да ям,отварям го аз,никакъв приятен мирис...нито вкус.Обръщам бурканчето и чета на бг.,немски не разбирам,а и без това бг. етикета отзад закрива почти всичко написано на немски.И чета Биологично кокосово масло-състав-биологична кокосова мазнина.(има ли разлика м/у масло и мазнина?)И по-надолу подходяща за печене и пържене newsm78....и сега не знам какво точно съм купила

По същия начин съм взела и един био шипков мармалад ,на който сега виждам пише :био шипка,био ябълкова каша,био захар(ама каква захар точно ooooh!???)
Та за това трябва много добре да се чете,ама все бързаме  ooooh!

# 2 888
  • Мнения: 1 741
Норчи, за патладжана: един начин за изцеждане на горчилката е като се обели и нарежи на кубчета и във фризера, след час-два се вади и се оставя да се размрази и водата сама се оттича, изстисква се с ръце (освен, ако по рецепта не трябва да е смачкан) и се изплаква. Аз лично като правих Баба Гануш, го прибрах целия, необелен във фризера, защото нямах време в момента. Като го извадих, го обелих с една ръкохватка да не ми измръзнат пръстите и много лесно се обели така с белачката, понеже е по-твърд. Така, още като е замръзнал го нарязах на едри парчета и го оставих да се доразмрази и да си пусне водата. Той не беше станал на камък и лесно го нарязах.

Ако някой е пробвал лятната туршия от сайта на Вери, да си признава! Simple Smile (за Вери е ясно)

Като чета за сладоледите, се зачудих дали имате някакви формички с пръчица, един вид като ескимо да стане, особено този вариант с чая и меда не е ли по-добре да се ближе. А пък ако е в кофичка трябва с лъжичка, няма как да се ближе. На мен ми е все едно дали ще го ближа или ще дълбая с лъжичка, разбира се, но за детето ми е мерака да и уредя удобство.

А как ме надъхахте сега за суши.... Heart Eyes Аз никога не съм яла никакво суши. Blush  Имаме си японски ресторант дори в Бургас, но никой не проявява желание да ме заведе. Laughing

# 2 889
  • Мнения: 3 869
Деси, има страхотни формички за домашен сладолед в какви ли не форми - ракети, мелби, плодове - не са евтини, но не са и скъпи (сега обаче не помня в кой сайт за готварско оборудване ги гледах миналата година....). В крайна сметка и кофички от Данонино (или там както се казват тези мини смески, които се продават като десерти за деца) и по една пластмасова бъркалка за кафе (от цветните) като боднеш и става Simple Smile

# 2 890
  • Мнения: 19 997
Аз имам такива подобни формички http://www.pazaruvai-lesno.bg/index.php?main_page=product_info&a … p;products_id=845
Ако някой направи сполучлива рецепта за сладолед, моля да сподели Praynig

I see you, на мен рецептата с годжи берис хич не ми прилича на шоколад. Много вкусно става, но няма нищо общо с шоколад.

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 17:15 от Soleil*

# 2 891
  • Мнения: 0
Здравейте, момичета!

Аз съм все още на етап "първи стъпки в суровоядството", но мисля, че намерих моя начин на хранене.
Благодаря на Вери - определено сайта много ми помага, както и сайта на Мер - zemianazaem.

Исках да ви споделя един "пастет", който си правим вкъщи последната седмица.

Много лесна и бърза е рецептата - слагам накиснати ядки по избор - най-често белен слънчоглед и/или белени бадеми, няколко сурови чушки, една скилидка чесън, понякога и червен лук, малко зехтин, малко сусамово олио, малко домат, 5-6 до 10 маслини, зависи от количеството, сухи или пресни подправки - най-често магданоз, босилек, малко чили, ленено семе (не винаги слагам всичко от изброеното).
Всичко това пасирам с пасатор, в началото за да се пасира по-лесно може да сложите и съвсем малко вода.

В общи линии това е любимия ни "пастет" в момента.

Препоръчвам го горещо за намазване на крекер или за някакъв суров бургер.
А за да ви е най-вкусно, просто сложете всички продукти, които са ви любими и пасирайте.

Поздрави Simple Smile

# 2 892
  • Мнения: 5 714
За шоколада, който ядох: нямаше ядки, лукума, годжи бери. Имаше какаова маса (стрити какаови зърна), подсладител (стевия), кокосово масло (не олио), сол, подсладители, зелени водорасли. В рецепти за хубав качествен шоколад горе долу са същите съставки. За подсладител често използват суканат (сурова тръстикова захар).

За какаовата маса в общия случай:
http://pkv-18-03.blogspot.com/

Кашу тук има сурово, но е много скъпо и не купувам. Като накисвам обикновеното кашу, ми се струва, че кълнчето расте. Но мъжът ми казва, че просто набъбвало. Не знам къде е истината, но скъпо кашу няма да купя.

Относно сладоледите миналата година много бях писала, но сега нищо не намирам нито тук, нито в архива. Странна работа, но не мога повече да търся. Най-често правим с предварително замразен банан и в блендера. А другият ни вариант е с ядкови млека и в машината за сладолед. Всичко беше станало сполучливо.

Патладжанът го ядем и суров, но маринован. За зеления фасул помня, че се писа, че на някои не им допада вкуса.

Има разлика между кокосово масло и олио. Не знам какво точно пише на бурканчето.

# 2 893
  • Мнения: 1 849
И аз ползвам формички, които взех от близкия Т-маркет (8 лв.) подобни на тези на Таволо, сладоледа става с форма на Ескимо.
Иначе става плодов сладолед - от пасирани различни плодове (ягоди, банани, малини...) и ядково мляко.
Вери, ето от вашите творения  Simple Smile
http://www.recipemagician.com/recepti/sladki-izkushenia/surov-pl … d-robinzon-kruzo/
http://www.recipemagician.com/recepti/sladki-izkushenia/domashen-mango-sladoled/
http://www.zemianazaem.com/archives/173

# 2 894
  • Мнения: 19 997
След линка на Вери още повече си мисля, че какаовата маса и маслото държат шоколада твърд прис тайна температура.
Аз купувам едни био шоколади несурови, които съдържат само какаова маса, какао, какаово масло и захар.
Вчера четох, че някакъв вид водорасли се ползва като слепващ и стягащ агент. Предполагам затова е в суровия шоколад.

Преди време и аз търсих инфо защо някои кокосови масла не миришат на кокос. Това, което прочетох е, че са рафинирани или обезмирисени.

Общи условия

Активация на акаунт