Веганството - да споделим опит

• 185 368
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 175
Супер Мег,стискам палци да стане скоро.М/у другото нали имаш публикации в един готварски форум ,има ли начин някак си да се видят всички твои рецепти,но само те?
М/у другото мъжа ми кара професионален курс за готвач в момента и всеки ден се пребира късно вечер супер ентусиазиран-разказва и почти всяка вечер има от ''беше права за...", "не трябва да се парви..." Simple Smile

# 2 176
Ха-ха, Норчи, много готино, че мъжът ти идва на товя акъл, при това убеден от специалисти Simple Smile Остава и да започне да ви готви Simple Smile

# 2 177
О той много обича да готви и винаги е готвил,но друг е въпроса какво и как Grinning,сега обаче все повече и повече следи тенденциите за здравословно хранене...

Мег я дай линк към този готварския форум с твойте рецептички,моля те.Не знам дали си прегледала последните 2-3 старници и дали имаш време за това,помня,че те питах доста неща,но това,което ми е най -важно е как си мелиш брашното сама,тоест миеш ли ,киснеш ли,сушиш ли и т.н. преди това и другото,което помня е как белиш нахут,грах и др. бобови,адски ми е трудно и до сега не съм издържала да го направя,честно казано дори и бадемите и лешниците не мога да си обеля  Blush

# 2 178
Норчи, брашната си ги меля направо, не мия и не суша, но пък взимам за тях био-зърна и понеже ще се пакат на над 150 С, считам, че е ок да не ги мия.
Нохутът се бели лесно ако е добре сварен. Преди ползвах тенджера под налягане и там половина люспи буквално сами си излизаха на повърхостта на водата. Сега обаче си го варя в тнджера (някакъв бързоувиращ сорт) и си го беля на ръка - става бързо, ако много добре сварен.
Грах купувам белен, био - на Рапунцел. Бобът го избирам уж да е по-дребен и пр., уж да несе усещат много люспите, но малкият вече няма претенции към тях Simple Smile
Ето кулинарния форум, не ное съм писала от 2 г. близо....http://forum.bgkulinar.net/recepti.14

# 2 179
Мерси  Мег,като фурия си Simple Smile,а аз го обърнах малко на чат...

Да ви се оплача нещо,от началото на тази година съм качила 5 кг.  Confused,всички казват че така съм по-добре,че съм била много слаба и т.н.,но аз не се чувствам добре,не че съм дебела,просто преди се чувствах  по-добре и се харесвах повече,а и нещо не се чувствам конфортно в дрехите си.Преди твърдях,че ако се храниш здравословно и с хубава храна няма как да качиш,ама или съм сбъркала или нещо не се храня както трябва newsm78Чудя се от какво може да е,имам няколко подозрения:
1.От известно време ям много ядки,много...и то не в нещо друго,а просто така само ядки,без да кисна ,мия и т.н.,просто бъркам ,вадя и ям Simple Smile
2.Спрях/почти не ям овесени и т.н. ядки на закуска.Преди пиех чаша преварена вода,след час 1 плод,след час овесени ядки със сушени плодове,семена ,ядки и т.н.,а сега след водата хапвам повече плодове и после чак обядвам,така че едва ли е от това newsm78
3.Вечеряме късно и ям много вечер,имам огромен апетит.
4.От както бебо порасна,иска да щъка сам,а не да го возя и като сме навън не се разхождаме много с количката,а спираме някъде и той играе,а от там и аз се движа по-малко...
не се сещам за друго,но моля ви помагайте Praynig

# 2 180
Мег, успех с начинанието!  Simple Smile
Отдавна се ровя за рецепти, които да съчетая с моя режим на хранене. В този кулинарен форум намерих себе си.

Аз може би бавно загрявам, Laughing но скоро разбрах, че recipemagician е на Вери.
Страхотен сайт, адски мотивиращо ми подейства, особено... размислите на една мама!
Сега съм малко по-спокойна, че не съм лудата, която иска да лишава детето си от така "ценните" животински продукти.

Страхотни сте момичета.  bouquet
Благодаря, че споделяте, че такива като мен прохождащи да се ориентират.

# 2 181
Деси, не оспорвам нищо за магданоза. Написах го така, за да се внимава. По-скоро написаното в книгата ми е малко под съмнение, щом има човек със споделен опит.
Иначе в книгата има и за мигрената. Ако искаш, мога да препиша. Simple Smile

Норчи, т.1 не е.  Wink Аз трябваше да съм 100 кила.
Според мен е т.3 виновникът. Какво ядеш? И на мен често ми се случва да ям късно, но е задължително сурово.

Кантарини, благодаря!   bouquet

# 2 182
Зимата мисля, че е нормално да се качват малко кг Wink

# 2 183
Вери, моята мигрена последните месеци се очерта да е само повреме на цикъл и доколкото зная тя се води по-различна от останалата. А преди не бях така, в смисъл не беше само през цикъла. Ще ми е интересно да прочета за храните за и против мигрената. Ако намериш време някой ден, ще се радвам. Hug

# 2 184
това,което ми е най -важно е как си мелиш брашното сама,тоест миеш ли ,киснеш ли,сушиш ли и т.н.

измиваш, изцеждаш и на другия ден мелиш........нищо сложно няма
за по-лесно ги мия в една голяма цедка и като се поизцедят ги слагам в голяма чиния или тава и си изсъхват без проблем........по принцип меля по малко, колкото ми е нужно за рецептата, която съм решила да правя....

Норчи, да не си бременна   Hug

Деси, тук поглеждала ли си, за да откриеш причините http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=276180.msg7413492#msg7413492 , а за облекчаване момичетата са дали съвети....

Мег, бравос!  bouquet

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 20:21 от fotinaklaros

# 2 185
fotinaklaros, зная я тази тема (медицина), не точно този линк, много компактно е дадено за конфликтите, мерси за което. Странно е, че аз съм чела по-различни конфликти по ГНМ за мигрена - в случая го дават като притеснение - как ще се справи човек в извънредна ситуация, която му се е струпала внезапно. В момента не се сещам как точно аз го бях чела в темата, но беше нещо в смисъл, че "не искам да слушам нещо, нямам избор, но не ми понася да го търпя" - нещо подобно - като някакви дразнители, пилящи нервите, предизвикващи вътрешен конфликт у човека. На мен второто по ми се връзваше тогава - защото съм се хващала, че получавам мигрена точно след конфликти (поне за мен, човека отсреща по-рядко разбира това, понеже аз не показвам колко зле ми действат погрешните му думи, обикновено относно мен). Както и да е, дори и да има нещо вярно в тези конфликти, въобще в ГНМ, не ми върши това работа на мен - не мога да си реша конфликтите току-така, обстоятелствата пречат в повечето случаи, не е толкова лесно да знаеш причината и да се справиш с нея. Специално с мигрената бях започнала предварително да предугаждам кои проблеми ще ми я предизвикат и какво - не можех да си пренастроя възприятията така, че да не ми предизвика конфликт въпросното обстоятелство. Сега, обаче, тази нова мигрена, свързана само с цикъла, ми е непонятна. Rolling Eyes  А за облекчаването (което всъщност мен ме интересува основно, защото преди получавах поне на 2 месеца, а сега всеки месец при цикъла) къде са дали съвети момичетата, не разбрах? newsm78

# 2 186
За бременност не съм си и помисляла  #Crazy,трябва да се провери,макар че не ми се вярва...
А ядки ям наистина много,не знам по колко ядки е нормално да се ядат,вие горе-долу по колко ядете?
 И аз си мисля,че късното ядене е главния виновник,ами ядем готвено вечер,предхождащо от салата...Ама като се замисля аз ям много,наистина много и като количество и често,а до скоро малчо сучеше интензивно и сигурно затова не качвах толкова,а сега сучи много по-малко,като се заиграе,особено навън и ме забравя ,понякога за 3-4-5 часа,а това не се е случвало преди...
Вие горе-долу по колко пъти на ден ядете и кога вечеряте,мъжът ми се пребира много късно и няма как да вечеряме рано,а искам да сме заедно поне веднъж на денмакар че лятото сме пробвали да ядем рано-например 6-7 и после да излезнем навън ,еми той мъжо да 10 пак е огладнял Sick

# 2 187
Привет, дами Simple Smile Не съм се отбивала тук скоро, защото творя в кухнята Wink И така творейки ме намери една дама, която иска да прави българска готварска книга за вегани! Simple Smile Чудна идея ми се стори, защото на пазара с повечко услие могат да се намярт няколко малки, скалъпени книжки за вегетарианска кухня, но не и веге и без пържене и пр., но с добър вид и достатъчно богата. Сега трябва да си седна на д-то и да започна да описвам, това което правя, като за начало. Проекът е в много начална фаза все още и място за готвачи има Wink
звучи страхотно!
дано и също така страхотно се реализира! Успех!
дръж ни в течение , за да знаем кога да направим поръчите. Wink
За мен понякога е неоценимо и несравнимо когато имам под ръка истинска  книга, а не всякакви нейни съвременни заместители.

не веднъж сме писали тук рецепти за кюфтенца.  Simple Smile
тази вечер обаче експериментирах със смес от червена леща и просо(50/50) и цели  2 патладжана.
Добавих още пресен лук, смлени в керамичната мелничка черен пипер, кимион, морска сол.
Пекох върху хартия за печене на 170 градуса с вентиатор.

внимавайте  като се добавят патлажданите, сместта да е по- сухичка, защото те съдържат доста вода.
стана вълшебно- сочно, а същевременно плътно и насищащо.
сега вече имам като опция и патладжани Grinning ...../наред с копривата, червеното цвекло, морквите , зелето , левурдата...../

nor4y ,
имала съм периоди, когато много са ми се услаждали ядките. Ядяла съм и аз всеки ден . Сега с дни  не се сещам за ядки и семки.Може би като засилих кълновете и ядките отстъпиха.
За килограмите. Не си ли забелявала периоди в тялото си. Понякога то само си иска да се позаобли, а после пък да се поизточи. Може би сега след продължителното активно кърмеме, имаш нужда от  възстановяване....
За яденето вечер- не ти ли тежи на стомаха после като си легнеш?
опитай се да не се храниш късно. Метаболизмът не е така добър нощем и  има риск от пълнеене.

# 2 188
Хихи, и аз съм 2кила и нещо отгоре. Меря се френетично всеки ден с надеждата да паднат, но уви.  При мен е най-вероятно от други неща. Започнах да ям доста сладко и готвено. Преди ядях готвено 1 път на ден малка порцийка, сега доста повече. А и това сладко. Чувствам се някак изморена и недоспала. Искам да оставя детето на някой и да спя и лежа цял ден, без да имам никакви грижи за нея.  Понякога толкова много "завиждам" на семесйтвата със стабилни баби Grinning
А за яденето по колко пъти на ден е различно. Обикновено само сутрин е едно и също- пия вода, ям някой плод или сок ако съм в къщи.

# 2 189
Oоо аз ям много сладко също,умирам за сладко и това винаги е било така....даже май сега ям по-малко от преди,но то ми дава много сила и енергия,както и ядките Simple Smile
И аз се чувствам много изморен,но стискам зъби,иначе  мисля ,че ако легна и се отпусна и няма да стана седмици наред...
Може би и моя проблем е готвеното и късното ядене,през деня се храним заедно с малчо и се съобразявам с него,или той с мен Simple Smile,а вечер ,както казах с мъжа ми Simple Smile.Ще трябва нещо да измисля като например как да се яде максимум веднъж на ден готвено и то в малки количества(макар че често се случва).Вие колко пъти на ден ядете готвено и какво например ядете на другите ядения?
Трябва да измисля и как да вечеряме по-рано,но то и малчо така го прави ,слдобед заспива късно и често става след 5 и нещо,докато хапне някои плод или друго става 6 и нещо,е как да ядем по-рано newsm78

Общи условия

Активация на акаунт