Веганството - да споделим опит

• 185 278
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 090
Тази статия за маята направо ме ошашави  Sick . Аз отдавна се каня да си купя машина за хляб, но сега май ще спестявам по-усърдно.
А относно пестицидите - аз лятото съм предимно на домати и чушки  newsm78 . Но то в магазина вече почти нямам какво да си харесам. Мъжът ми вика това не харесваш, онова не харесваш, какво да ядем? Ами продават гадости на баснословни цени. Хайде да не се чудим вече защо сме все болни. Как може да ни тровят така ? Ами аз - не знам кога ви стига времето за готвене, но аз все пак не мога всичко и редовно да готвя, не ми остава време или може би аз не си го разпределям добре.

# 3 091
Момичета,аз да споделя че тази сутрин реших да пасирам с пасатора накиснати ядки,вместо в блендера/кухненския робот и се получи много по-добре и по-глатка консистенция.Така ,че за по-малки количества специално аз избирам пасатора Peace
Да ви кажа честно обаче аз не ги харесвам много накиснатите ядки,друго си е така направо натюр,не знам защо,сигурно е въпрос на навик.Но вече от толкова неща съм се отказала и малко ми останаха тези ,които ми доставят наистина удоволствие,че май напоследък повечето неща не са ми вкусни-например много видове кълнове(като че ли ги ям насила),а ги ям защот знам ,че са полезни.А това,което ми е вкусно го избягвам,защото знам ,че не е Sad .А според мен е много важно да е вкусно и да се яде с удоволствие.При вас получава ли се така?

Като пасирате/блендирате и т.н. топли неща как процедирате,например при готвени крем супи?Чакате ли да изстине малко ?Аз избягвам да пасирам топли неща,защото всичките ми съдове за робота,а и за пасатора са пластмасови,сигурно може в тенджерка,но пък самия пасатор дали не егаден?

Ооо сетих се за още нещо.Вчера си взех да опитам едни био плодови кремчета,пише че съдържат аскорбонова киселина,също продукт на био земеделие,тя какво представлява и вредна ли е?

# 3 092
Но вече от толкова неща съм се отказала и малко ми останаха тези ,които ми доставят наистина удоволствие,че май напоследък повечето неща не са ми вкусни-например много видове кълнове(като че ли ги ям насила),а ги ям защот знам ,че са полезни.А това,което ми е вкусно го избягвам,защото знам ,че не е Sad .А според мен е много важно да е вкусно и да се яде с удоволствие.При вас получава ли се така?

Норчи, намери начин да си правиш вкусни храни. Дори и кълновете можеш да правиш в хлебче да речем, или да омесваш в салати. И няма такова нещо като вкусните храни са вредни  Peace Разликата е, че едните ги приготвяш в къщи с полезни продукти, а другите ги купуваш и са бъкани с разни боклуци. Може би трябва да отделиш повече време да експериментираш? Аз пък не обичам да готвя, т.е. да варя, пека, бъркам, да омирисвам къщата и себе си Simple Smile И затова суровите рецепти са ми любими и така като че ли повече ми се занимава. И определено правя повече вкусни неща сега, отколкото когато и да било преди! Че и мъжа ми яде с удоволствие   chef Може би най-много време ми отне това да подредя информацията в главата си, за да ми е 'подръка', когато искам да приготвя нещо.

Вери, благодаря за информацията! на този етап надали ще тръгна да изтисквам с марля, но ще потърся добра сокоизтисквачка  Hug

# 3 093
Момичета,аз да споделя че тази сутрин реших да пасирам с пасатора накиснати ядки,вместо в блендера/кухненския робот и се получи много по-добре и по-глатка консистенция.Така ,че за по-малки количества специално аз избирам пасатора Peace
Да ви кажа честно обаче аз не ги харесвам много накиснатите ядки,друго си е така направо натюр,не знам защо,сигурно е въпрос на навик.Но вече от толкова неща съм се отказала и малко ми останаха тези ,които ми доставят наистина удоволствие,че май напоследък повечето неща не са ми вкусни-например много видове кълнове(като че ли ги ям насила),а ги ям защот знам ,че са полезни.А това,което ми е вкусно го избягвам,защото знам ,че не е Sad .А според мен е много важно да е вкусно и да се яде с удоволствие.При вас получава ли се така?

Като пасирате/блендирате и т.н. топли неща как процедирате,например при готвени крем супи?Чакате ли да изстине малко ?Аз избягвам да пасирам топли неща,защото всичките ми съдове за робота,а и за пасатора са пластмасови,сигурно може в тенджерка,но пък самия пасатор дали не егаден?

Ооо сетих се за още нещо.Вчера си взех да опитам едни био плодови кремчета,пише че съдържат аскорбонова киселина,също продукт на био земеделие,тя какво представлява и вредна ли е?
Не можеш да ме накараш да ям нещо дето не ми харесва Simple Smile
Можеш да пасираш с метален пасатор директно в тенджерата.
Аскорбинавата киселина е витамин С.

# 3 094
сетих се, че искам да питам тези от вас, които са били веге преди да забременеят.
ядохте ли месо по време на бременността си? предполагам сте срещали, че през ледниковия период (мисля) човешкия мозък се е развил благодарение на холестерола, който хората са получавали от яденето на месо. и един вид това е в днешно време причината да се препоръчва яденето на месо на бременни - за да се развие мозъка на детето. моля за всякакви коментари и препратки с повече информация, тъй като не намирам нищо конкретно  Hug

# 3 095
И мен не можеш да ме накараш да ям нещо само, защото е полезно. Няма начин, просто не го ям. Кълновете също ми омръзват навремена и просто ги спирам. Суровоядците например имат някаква точка на насищане. Ядат една храна, толкова дълго, докато повече не име вкусна или организмът им покаже по някакъв начин, че е извлякъл всичко полезно от нея и няма нужда повече.
Понякога се усещам, че дори на детето не давам неща, които на мен не ми харесват и ми се струват блудкави. А това не е съвсем правилно, защото тя пък може да ги хареса.

Аз пасирам горещи супи в блендера. Каната ми е стъклена и няма проблем.

Chugra, преди да забременея не ядях месо. След като забременях започнах отново да ям. Не съм чела нищо по въпроса. Просто така го бях решила. Тук има момичета , които са изкарали веге бременности и те могат да помогнат.

# 3 096
chugra ,
Много преди да забременея /от 15 години/ вече бях вегетарианка, с вегански периоди.
Когато забременях,/това стана без проблеми/ си казах, сега ако ми се дояде месо, ще ям.
Но не само, че не ми се дояде, ами и се чудех как съм допукала евентуална подобна промяна в предпочитанията си. Но нали бременноста е непредвидима.
Промяна имаше, например не ми се ядяха никакви сладкиши, дори и банан. Не ми се пиеше и никакъв чай, а обожавам чайове.
Пиех само вода. Ядяха ми се много сурови чушки. Зърнени и готвени зеленчукови ястия. За линкове, не съм търсила. Попадала съм през годините на такива, но не съм си ги запазвала, защото това е изчерпана тема за мен.
Имах 1-2  книжки и статии в списания, които ми даваха необходимата уверенност.
Гинеколозите, които разбираха, че не се храня с никакво месо и по малко от др. животинки продукти /млечни и яйца/, не са ме критикували./ Родих здраво дете, 3, 560/.

# 3 097
Ох, взех си кокосово мляко и сега се чудя какво точно да го правя. Мислех, че то се ползва за сладолед и шоколад, но гледам в рецептите, че е ставало въпрос за маслото от кокос. Дайте идеи - освен да залея закуските (сладки трябва да са - може би със сушени плодове някакви също, освен ядките, де), какво друго може да се приготви с него?

Чугра, да, мозъкът се нуждае от висши МК, които не се осигуряват от растителни източници. Но нямам нужната информация от кои храни и по какъв начин да се приемат, за да се компенсира липсата на жив. продукти. Понеже не съм веге и затова не съм много наясно. Зная, че добавките са добър вариант. По-конкретно тези с рибено масло, защото растителните - пак става въпрос за същото - АЛА е нисша МК и се трансформира в черния дроб (ако не се лъжа) в по-висша, но в много малка степен - май беше под 20 %, при това от хора, които имат конкретни необходими ензими за това, т.е. не такива, които от безразборния си начин на хранене вече са ги загубили. Така, че ЕПА и най-вече ДХА всъщност е важна за мозъка, но освен във водорасли (ако не греша, но май го мярнах в хранителната добавка на Вери), май другаде ДХА в растителни източници няма. И най-добре е да се приема омега 3 с повече ДХА, вместо ЕПА, защото по същия начин ЕПА е по-нисша и е относително кой колко се справя с превръщането и в ДХА. Ако не се превръщат във висши МК, доколкото зная, се използват директно от клетките, в кръвта и лошо няма - силен борец са срещу сърдечно-съдовите заболявания. Но за мозъка е друго, както писах. Много са ми бегли познанията и затова не мога да го обясня по-ясно и подробно. Ако може някой да изясни по-добре... Hug

А проблема с пасирането на горещо само в това каква е каната ли е (при положение, че пасаторът е метален, моят е, слава богу, а хич не съм се замисляла за това като съм го купувала)? Аз мислех, че за друго става въпрос - да не прегрее самия уред (пасатор, блендер) - нещо такова сякаш съм чела по разните инструкции. Thinking Моят блендер загрява по някое време, особено при пасиране на по-трудни неща и това малко ме притеснява, нямам време да го чакам да почива. Иначе каната ми е стъклена и много дебела, но това не ме успокоява по отношение на това да не прегрее самия уред.

Сега като говорите за бременност се сетих, че на мен ми се отщя любимата ми тогава гречка. Покрай руснаците се бях пристрастила към нея - за кафявата, бланшираната говоря. След раждането пак си я обичах. Колко се променя жената през бременността, не е истина направо!

# 3 098
аз реших най-после да проядем и бобови кълнове-досега само зърнени сме хапвали,та взех за начало боб  адзуки
потърсих из темата-май скоро някой говори за бобови кълнове,но не намирам newsm78
колко големи се ядат?има ли нещо специфично?
извинете,че го предъвкваме пак-ама като не съм копнала инфото  Embarassed  Peace

# 3 099
Между другото - излезе една интересна статия на Меркола за агаве сиропа. Още миналата година бях пускала информация от Weston Price, че агавето всъщност е силно преработен продукт и никак не е сурово. Сега пък Меркола казва, че агавето съдържа много повече фруктоза дори от High Fructose Corn Syrop-a.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/03/ca … -danger-zone.aspx

Вие какво ползвате за подсладител? Да ви кажа честно, откакто миналата година четох за агавето и фруктозата, си употребявам основно кафява тръстикова захар. Дори медът имал високи количества фруктоза, доколкото разбрах и не трянва да се прекалява. Глюкозата била ОК. Сега мисля да пробвам стевията, че не съм купувала досега.

# 3 100
сетих се, че искам да питам тези от вас, които са били веге преди да забременеят.
ядохте ли месо по време на бременността си? предполагам сте срещали, че през ледниковия период (мисля) човешкия мозък се е развил благодарение на холестерола, който хората са получавали от яденето на месо. и един вид това е в днешно време причината да се препоръчва яденето на месо на бременни - за да се развие мозъка на детето. моля за всякакви коментари и препратки с повече информация, тъй като не намирам нищо конкретно  Hug
Не съм яла. Даже бях веган. Не съм имала никакви проблеми. Хемоглобина ми беше в норма.

Аз не вярвам в разни теории за маймуни, ледникови периоди и т.н. Simple Smile По логиката, че мозъка се е развил благодарение на месото, защо хишниците не са най-умните ?Simple Smile Деси рибеното не е нито вегетарианско, нито веганско Wink

Ето какво казват в една веганска книга за бременност, деца и т.н. (превеждам от английски и може да има грешки в термините) - Има два вида мазнини, наситени и ненаситени. Наситените, които са главно от животни, не са съществени за диетата, но двата вида мастни киселини, линолеик (омега 6) и алфа-линоленик (омега-3), от полиненаситени растителни мазнини, са важни, защото не могат да се произведат от тялото и трябва да се набавят чрез храната. Веганската диета е богата на омега-6 полиненаситени мазнини (ЛА)защото се съдържа в повечето растителни мазнини в сравннение с омега-2 (АЛА), която се намира само в някои храни. Although this has not been shown to be harmful, it is prudent to try to include more foods rich in omega-3 fatty acid. (на английски изречението се разбира по-добре отколкото, ако го преведа) . Вижте таблицата за добри изотчници на омега-3 .

ЛА                                                         АЛА
омега-6                                               омега-3
в плодове, зеленчуци                          В ленено, орехово и рапичено олио
ядки, зърнени, семена                          в зеленолистни зеленчуци и зърнени
царевица, слънчоглед,                      
соя, палмова и фъстъчено
масло
(в тялото се превръща в)                         (в тялото се превръща в)
          /                                                                      /
       ГЛА                                                          Eicosapentaenoic acid(EPA)
 (гама-линоинова киселина)
В масла от черна боровинка,
пореч, и масло от вечерна иглика
(в тялото се превръща в)                                 (в тялото се превръща в)
           /                                                                        / *
 АА (arachidonic acid)                                            Docosahexaenoic acid (DHA)
                                                                              В някои водорасли

* трансформацията е ограничена, ако има голям прием на ЛА

Прекалено много ЛА в диетата забавя превръщането на АЛА в дълго-верижни ПУФА. Тези дълго верижни мазнини са необходими за развитието на мозъка и очите. Процесът също е по-малко ефективен : когато има транс мазнини (ТФА) ; в много младите и старите ; след стрес или жизненоважна инфекция. След това се говори кога се получават ТФА, че са вредни и т.н.
Включете и храни богати на ЛНА. Зехтина е добър избор тъй като не преобладават нито омега-3 нито омега-6 и не се нарушава съотношението между двете. Ленено масло може да се дава след 1г. 1/2 ч.л ленено олио или 1 ч.л. лен на прах или 1 ч.л. рапичено олио на ден може да помогне за необходимия баланс между есенциалните мазнини. Олиото не трябва да се нагрява и трябва да се държи в хладилника. Сега вече има и вегански добавки с DHA (от водорасли)

Най-важното е съотношението между двете омеги. Омега 3 има и в конопа, чиата и др.

# 3 101
И аз съм вегетарианка от над 10 години, като последната кажи речи веганка.Първа бременност карам, поне за сега всичко е наред и с бебето и с моите изследвания.Хемоглобина винаги ми е бил на гирната граница, чак са се учудвали лекарите ,че за жена малко висок.Даже Джи Пито ми (знаейки ,че съм веге) казва, абе като на здрав човек ти е! hahaha
И си се чувствам добре, спортувам и т.н.
За мазнините не пия добавака специално, но съм се снабдила и с кокосово, ленено, конопено, зехтин, и редувам.

ДА запитам Вери или който е компетентен.Днес правих содената питка, но забравих солта.Въпреки това си ми харесва.ТА питането е, ако го сложа тетсото в по компактен съд, например малко по дълбоко йенско,а  не тава, дали като е по голяма дебелината, ще се изпече хубаво?По дълго ли да пека?

# 3 102
Нали знаете, че се смята, че маята не е хич полезна.
http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/

Вери, благодарности за питката!   bouquet Малкия изяде половината за отрицателно време  Simple Smile Много е удачен варианта със семките.
M_nik, радвам се.

Относно статията- в коментарите има хора, които я оспорват. Аз не съм имала време да търся допълнително информация. Иска ми се да отида до библиотеката да потърся материалите, които са посочени като източник в руската статия.

Норчи, питката става винаги пухкава като си я правя по рецептата.

А според мен е много важно да е вкусно и да се яде с удоволствие.
Да, така е. Не ям нещо, което не ми допада. Примерно от зелените смутита харесвам само определени и не ги пия всеки ден.

Супа, която ще пасирам, изчаквам да не е свръх гореща и я минавам с пасатора както е в тенджерата. Пробвала съм и в блендера, но когато да речем само картофа е варен, а другите зеленчуци са сурови. Получава се.

Чугра, виж този линк:
http://pcrm.org/health/veginfo/pregnancy.html

Деси, с кокосовото мляко можеш да си направиш сладолед. Ако няма подсладител, можеш и някоя тайландска манджа да си спретнеш. Simple Smile

потърсих из темата-май скоро някой говори за бобови кълнове,но не намирам newsm78
колко големи се ядат?има ли нещо специфично?
извинете,че го предъвкваме пак-ама като не съм копнала инфото  Embarassed  Peace
Аз, аз. Simple Smile
Накисвам за 12 часа и оставям 2-3 дена да се покаже кълнче. Не е много голямо. Специфично няма.

Вие какво ползвате за подсладител?
Сушени плодове, мед. Агаве един единствен път, кленов сироп скоро не сме купували. Стевия не сме ползвали. Сурова тръстикова захар в някои рецепти слагаме.
За агавето и аз чета не хубави неща.

Дора, няма порблем да е по-дълбок съдът. Пробваш след около 30мин с клечка за зъби дали се е изпекло отвътре.

# 3 103
Един грах в хладилника е покълнал самичък Simple Smile Суров може ли да се яде и някакви примерно рецепти?

# 3 104
Може. Аз си покълвам зелен и жълт.
Слагам го към зелената салата.
Иначе си правя това:
http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/grahomole/

Тук, на вечеря, грахомолето е с жълт грах:
http://www.recipemagician.com/dnevno-menu/za-denia/surovo-menu-10-05-2010/

Общи условия

Активация на акаунт