Веганството - да споделим опит

• 185 126
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 180
Вярно е, че се разводняват, но много по-добре е да се научат да пият вода, отколкото да не пият никаква. След време ще си го регулират и няма да пият толкова по време на ядене.
Аз като дете много обичах да пия вода докато се храня, но баба ми ме лъжеше, че щяло да ми израсте дърво в корема. Каква невероятна глупост.. .Сега имам голям проблем с водата. Просто забравям да пия. Мога да ходя по цял ден жадна и да не изпия дори една чаша.

# 3 181
  Thinking  аз също не пия вода-имам дни,в които и чаша вода не изпивам Embarassed

# 3 182
Ами има някои по-чълти зъбки и по повечето има остатъци ,петънца и т.н. от храна...Като казах на зъболекарката ,че много обича да яде сушени плодове-така натюр и тя... #Cussing out

Моля ви кажете защо не се готви доматът?И с какво го замествате в манджите?Аз го слагам почти на всякъде  Embarassed -боб,леща,грах,зелен фасул,сос за паста,гювеч,мусака и много,много други...Ако избягвам вече и неги и не знам на какво ще заприличат манджите ми,вече изобщо сигурно няма да има нищо обще с преди време ooooh!

А с какво мога да заместя яйцето и по двата начина.И като вкус,и като продукт в тестените и други изделия?

Вери,ще е страхотно ,ако направиш нова тема,и ако вътре има синтезирано  почти цялото инфо и рецептите от тази,но просто не знам от къде ще намериш толкова време.

# 3 183
Реалист, непренно снимай тортата  Grinning. Аз имам рожден ден на 17 и мисля да я направя.
Не знам да правя ли пробна торта преди това или направо оригинала Simple Smile
Ти ползва ли лецитин?
Откъде мога да си купя?
А брашно от бадеми готово ли купи или смля цели бадеми? Аз май не съм виждала брашно при нас.
Ако смеля в блендера цели бадеми, дали няма да стане много груба консистенцията. Блендерът няма да може а ги смели фино, дори да не са накисвани преди това.
Знам, че пазаруваш от Ерди, но при нас няма.

# 3 184
Ти ползва ли лецитин?
Откъде мога да си купя?
А брашно от бадеми готово ли купи или смля цели бадеми? Аз май не съм виждала брашно при нас.
Знам, че пазаруваш от Ерди, но при нас няма.

И двете от Реформхаус може да купиш или който и да е гезюндхайт-, йоко-, био-хаус.

# 3 185
Soleil* ,
точно в Реформхаус отидох най- напред, защото в Ерди няма брашно от бадеми. Но нито в Реформхаус, нито в Натуркост, нито в новия голям био магазини/за който бях писала неотдавна/ имаше. Намерих брашна от кестени и  от гроздови семки, но от бадеми или други ядки- не. Имаше от овесени ядки и от някакаква май тигрова ядка, която дори не знам какво е. Питах, в реформхаус даже ми казаха, че няма да намеря подобна стока / бадемово брашно/. Но аз бях проверила в интернет и знаех, че по принцип има. /намерих доста предложения/ Само че дните за доставка не ме устройваха и затова не поръчах он-лайн.
Така попаднах на един немски форум, където  момичетата също питаха къде да си намерят бадемово брашно и там имаше съвет да се отиде в Едека. Така и направих. В Едека намерих. Млени бадеми/  Имаше както белени, така и небелени, непечени, само бланширани. /. не точно на брашно, но са на много ситно. почти като брашно и става чудесен блат. Особено ако добавиш и малко мус.
Аз нямам блендер или мелница за брашна и затова  търсех готов продукт, а не да меля от ядката. Същото направих и с кашуто. Купих си масло/мус/ от 100 % натурално/ кашу. Лецитин така и не търсих. Кремът ми стана много фин и хомогенизиран, може би защото ползвах готов фин мус. Но се наложи да сложа по-малко сок от портокал. Иначе щеше да стане много течно и да се разлива.
Мисля си, че няма нужда предварително да правиш пробна торта. Simple Smile И аз се опасявах, но рискувах и съм доволна. Ако не си много далеч, ще се радвам да дойдете утре! Simple Smile ще можеш да дегустираш. пък и ще се запознаем  Grinning
Това, че имаш блендер, който мели, може да сърши работа. Моят пасатор не е толкова мощен за подобно натоварване.

Последна редакция: сб, 10 юли 2010, 19:35 от realist

# 3 186
Привет! Аз все още не съм намерила работа и затова намирам чат-пат време да ви следя.
Много привлекателна тази торта, ама за майсторки, не за мен.
Солей, значи сме една зодия - Рак - аз си го мислих малко това, някак много откровено се изказваш, което ми се стори познато. Hug

А на кое точно казвате мус? Маслото от дадена ядка ли? Т.е. тип тахан, значи има и мазнина добавена към него? Или може да се получи в домашни условия и без добавяне на мазнина, т.е. по-гъсто, при по-продължително разбиване на сухи ядки в блендера? Както правят в сайта на Вери - бадемовото масло, сусамовото и др? А като се смелят по-набързо (сухи) ядки се получава един вид брашно, така ли? Правилно ли разграничавам двете неща?

Норчи, ти преди време беше питала относно спазването на различните видове здравословни режими (диети или там както ги водят) от тук пишещите. Помня, че само Вери (но те са си твърди суровоядци-вегани) и Жанет, ако не се лъжа, бяха потвърдили, че са наистина стриктни и не потребяват купешки неща, съдържащи неприемливи съставки и комбинации (и термична обработка), т.е. почти всички купешки сладки изделия са такива. Дори Вери, мисля, беше признала, че все пак допуска и за дъщеря си, и за себе си дори понякога, когато са на гости, някои изключения от "правия" път. Така, че, Норчи, мисля, че ти, въпреки, че си от година в този начин на хранене (живот въобще) си е една от най-стриктните (крайните), сравнено с другите тук, някои от които споделиха, че от много много години, от детските още, са веге и въобще се хранят по този здравословен начин, а не просто веге в най-общия смисъл на думата, но не са вегани и само отчасти суровоядци. Определено мъжът ти е герой, щом като е приел тази сериозна промяна - трябва да му се признае, щом като е ок, да си купува само кисело мляко и сирене, при това само от време навреме. Дай му малко време, все пак доста си постигнала, нека да го смели всичко това в главата си, за да продължите напред. Hug

За пиенето на вода, зная че е полезно да се пие повечко преди хранене, но при децата - при тях е характерно да предпочитат по-течни храни и като им става сухо в устата повреме на хранене няма начин да не пийнат малко водица, иначе няма да могат да се нахранят просто, според мен. Все пак, мисля, че е по-добре няколко глътки вода на хранене, вместо чаша сок някакъв, а в яслата това им дават. Аз предпочитам да е вода, вместо купешки сок, ама нямам избор. Понякога им дават чай, но нямам идея какъв, но е ок, вместо купешки суперподсладен сок, какъвто предполагам им дават.
Като цяло качеството на храната откъм здравословни изисквания не мисля, че е дори и на минимално ниво и дори и да се въведе веге меню, ок, за веге децата, поне ще отпадне месото, една отрова по-малко, но това ни най-малко не повишава цялостното качество на храната, която им дават по принцип. Особено при злояди деца - не съм сигурна кое е по-вредно - едно дете да е цял ден на сладък сок и хляб (ако друго не яде) или да е яло и малко пилешко. Сякаш във втория случай концентрацията на захарта ще е по-малко, поне според моите бегли познания в нутрициологията, така ми изглежда. Да не говорим, че и вода не съм сигурна колко им дават. Аз много държа на водата, защото аз самата не мога без вода, става ми лошо, затова често често пия по малко (винаги имам чаша или шише до себе си, където и да се намирам и каквото и да правя). Дори в арабския свят като работех в 5-звезден хотел (Интерконтинентал) с техните стриктни правила, дори и там си извоювах правото да си имам шише, прибрано на по-скришно място (от погледа на клиентите). А пък пишкането - добре, че за мой късмет 00 беше съвсем наблизо до работното ми място в хотела и ходех за секунди, не забелязваха липсата ми, че иначе съвсем щяха да вдигнат ръце от мен. Laughing

# 3 187
Реалист, много благодаря за поканата Heart Eyes Знаеш ли колко пъти като сме били в Щутгарт съм си мислила за теб Simple Smile За съжаление ние днес сме обещали на едни приятели да ходим  в Базел и няма да можем да дойдем. Желая ви весел празник, много смях и забавления за сина ти. dazzler1

Вече ми е ясно за тортата. Мисля, че и моя блендер трябва да може да смели ядки до едрозърнестто брашно. Имам и мусове, така че ще добавя и от тях. Само лецитин ще си потърся.

Деси, надявам се да не съм обидила някой с моята откровеност Embarassed Някой път премислям много какво да кажа, но понякога пиша набързо и не знам какво се получава накрая.
За маслата от ядки аз им викам мусове, защото тук така пише на бурканчето. Иначе мисля, че правилното е масло. Това са само смлени ядки, без да е добавена мазнина. Въпреки това са доста течни. Като тахана от сусам, а някои дори по-течни, защото са много фино смлени. Може и в домашни условия да се направят, само консистенцията няма да е толкова фина.
Ако се смелят набързо ядките, е брашно,да.

За храната в детските градини съм напълно съгласна с теб. Хубаво е да се въведе веге меню. Наистина една стъпка напред. Обаче си мисля, че цялата система на хранене е грешна. Тези сокове, за които говориш, филиите с мармалад, пържените филии в някои детски градини, тежките застройки с бяло брашно, прясното мляко в комбинация с филия бял хляб за закуска, липса на достатъчно салати, плодове за десерт, вафли или други сладости.
Въобще като цяло си мисля, че проблемът глобално не е толкова в отказа на една храна (става въпрос не само за децата, а и за възрастните, които не могат да се откажат отведнъж от месо или млечни), а в нейното качество и количество. Например с моя мъж сме говорили многократно, че нямам нищо против да яде месо или млечни. Но няма нужда от тях на всяко хранене или всеки ден. Ако реши да купува месо, то нека да е малко, да е качествено, млечните да са био, да не купува готови колбаси или салами, да не купува готови млечни салати и т.н. С течение на времето почти отказа месото. От моите познати малко хора сядат без едно от двете на ядене.
Според мен 80% от хората почти нямат веганско ядене през седмицата. Помислете си, колко ще се намали консумацията на месо или млечни, ако всички се замислят и намалят консумацията на два пъти седмично, без да има нужда да с отказват от нещо.

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 12:20 от Soleil*

# 3 188
Реалист, няма за какво. Simple Smile Заслугите са главно твои.  Hug
За брашно от гроздови семки не бях чувала.

Норчи, зъбите на Ясен ги мием като той сам ги търка с мокра четка, без паста и когато той пожелае. Веднъж пробвах да ги мина с разтвор на кислородна вода+вода и парче плат, но не му допадна да му бъркам в устата. Наскоро пак аз се опитах да ги измия с четка и паста за зъби, но беше много недоволен- писъци, ревове.

Когато готвя термично боб, леща и т.н. не слагам домат в манджата. Но това си е мое решение. Не значи, че трябва и ти да правиш така. Въобще постъпвай така както ти го чувстваш въпреки 1000-те препоръки, забрани, течения, теории.

За заместител на яйцето виж тук:
http://ecovege.org/bg/practica/36-practice/303-vegetarianski-kit?start=5

Сещам се още за кашу, нахутено брашно, пектин.

Деси, това:
"Дори Вери, мисля, беше признала, че все пак допуска и за дъщеря си, и за себе си дори понякога, когато са на гости, някои изключения от "правия" път."

е така, защото искам да вървя по "правия" път бавно и постепенно, за да не допускам грешки, които забелязвам при други хора. 100% сурово от раз не е за всеки. Лично моите впечатления са, че това е голям стрес за организма и често се връща човек в изходна позиция с гръм и трясък, а набирането на скорост след това е по-трудно. Все пак аз правя компромис единствено с готвената храна, но държа да е веганска.
Маги съм я оставила сама да си избира и решава, когато сме на гости или рожден ден, вече...Simple Smile

# 3 189
Сетих се да споделя, че аз като пробвах с кислородна вода да си промия устата ли, беше, гърлото ли, не помня защо го правих, но по-важното е, че толкова отвратително нещо до този момент не беше влизало в устата ми и не бих пробвала пак, все пак може да се ... Кислородната вода има дъх и вкус на белина или нещо подобно, не съм сигурна, но е ужасно отвратително. Не зная дали сте пробвали лично или само на децата. Колкото и по-голямо количество да е водата спрямо кислородната ~ , все пак ще се усеща. Да го имате предвид. Иначе децата се дърпат не заради вкуса само, а по принцип. На Настя дълго време и миех зъбите, но в един момент ми писна и за това да я убеждавам, да се карам, да реве и се отказах, а и време не остава, след като е необходимо повечко впредвид тези "преговори". Не зная кога пак ще започна, не ми е спокойно така без почистване. Иначе я карам да жабури с вода след хранене.

# 3 190
Деси,мерси много за милите думи  bouquet

Вери,точно това инфо за яйцето търсех,едно голямо благодаря и на теб  bouquet

Искам да ви питам за някакви съвети за храни ,подходящи за пикник-смисъл да се пренасят лесни,да не се разливат,да няма нужда от много посуда,прибори и т.н. да се ядат.МОже и сурови не сурови ,разбира се,че ще изкараме цял ден навън и нашият татко ще иска и нещо ,което засища(твърди,че суровите неща не го наяждат Grinning).

И да ви питам като правите сладолед от банан,банана предварително ли го замразявате или след пасирането му?

# 3 191
nor4y, за пикник стават най-добре суровите плодове и зеленчуци и ядките - сурови или не - бадеми, лешници, орехи, също и фъстъци, както и семки - тиквени, слънчогледови. Пренасят се много лесно и не цапат.
Ние точно вчера бяхме на пикник, за мене носех ядки и плодове, отделно домати за салатка и една селска пърленка от пекарната, а на таткото в една кутия му бях сложила сирене, кашкавал и масълце.
Лично аз само с пърленката, доматите, ядките и плодовете съм готова, ама мъжете наистина понякога имат нужда от повече.

# 3 192
аз за пикник се приготвям като за маратон по ядене   Blush -поне такова е мнението на моите вкъщи
всякакви бисквити,крекери,бомбони нося
както и един-два вида пастет- в подходящи кутии нищо не се разсипва
зеленчуци за салата+предварително подготвен сос за салатата
плодовете и ядки са ясни Grinning

# 3 193
Плодовете,ядките и зеленчуците са ясни,чудя се какво друго.Бонбони и аз се зарибих пак да правя откакто бяхме в Веда Хаус последно.И двамата ми мъже много ги харесаха,а и това е лесен и приятен начин за малчо да хапва ядки Simple SmileТа може да взема и за там,ама ако е много топло ще се разкапят-последният път станаха доста кашкави и трябва задължително да стоят в хладилника Simple Smile

Мога да спретна някои крекери.М/у другото някой сушил ли е крекери на терасата на слънце.Чудя се ако ги покрия с кърпа и ги оставя навън за колко ли време ще станат и дали трябва да ги обръщам newsm78

# 3 194
аз съм запланувала за утре да правя крекерите с киноа и тиквичка от сайта на  Вери,и мисля точно на слънце да пробвам да ги суша
четох някъде за готварска хартия-ще ги покрия с такава,мисля че ще трябва да се обръщат  newsm78
Норчи,хладилна чанта нямате ли? замразени торбички с вода вършат страхотна работа  Peace

Общи условия

Активация на акаунт