Веганството - да споделим опит

• 185 169
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 165
Аз съм съгласна за локалната продукция, но ми беше интересно защо толкова го препоръчват след като е ясно, че няма как да се спазва.

Малко ще се върна назад в темата, докато имам минути свободно време преди другото излизане.

"Харесвам да чета във вегански или вегетариански сайтове, където  се представят и евентуални проблеми от дадена диета."

Според мен евентуални проблеми настъпват по-скоро поради неготовност, нерешителност, лутания на дадения човек.

Донякъде съм съгласна. Чета от време на време в един немски суровояден форум и за повечето проблеми научих от там. От разкази на хора, които след години веганство ( минимална обработка на суровата храна, диви билки и зелении) са получили някакви липси. Не мисля, че е имало въобще някаква нерешителност, защото някои от тях бяха чакали доста време преди да предприемат нещо именно заради убежденията си.
Един прост пример: колкото и да си решителен или готов, или да ти харесва да не консумираш нищо животинско, ако не се храниш със зелении в достатъчни количества, рано или късно ще се появи липса. Бутенко е пример затова. Така че не е само до убеждения или до готовността(освен ако не сме като онези индийски гурута, които се хранят само от слънцето).
В сайтовете на Казънс и Швитцер нещата са описани  наистина от много страни и е интересно.
Поне за мен, въпреки че още съм далеч от веганството за постоянно Simple Smile

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 01:56 от Soleil*

# 3 166
Ама колко сте изписали - пак не сте спали  Laughing !

И аз съм си мислела за ескимосите, но освен за храната им и за студа - не понасям студ!
А това за Африка и на мен ми е мечта  Party .

# 3 167
Здравейте, не зная дали тук му е мястото да попитам, но може ли някой да ми отговори мога ли да давам на детето си кълнове, от коя възраст и трябва ли да са термично обработени. Благодаря!

# 3 168
... едно от които бе книгата "Тайната на Шамбала" - там има много, много добро обяснение за месото, сравнително кратко е и изключително научно и логично.
Щастливата дали може и на мен да го изпратиш?   bouquet

С моя мъж аз предполагам ще водим също битки, не само за детето, а и за мен. Той не приема факта, че липсата на месо е полезна. Затова всяка информация, която прочета е ценна, за да мога да му давам доводи и то черно на бяло, не измислени от мен.

Аз да попитам... Embarassed как се отваря кокосовият орех? Сега имам един пред мен и с наличните ми средства не мога да го отворя. Извинете за глупавия въпрос!

За локалната храна никога не съм го прилагала, нито искам да го налагам на детето си. Ето сега като я захранвам, всеки ми казва да не й давам банан или авокадо, защото не расте по нашите ширини...  Stop
И аз не обичам някой типични за България култури, а обожавам авокадо и грейпфрут.

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 12:47 от Cantariny

# 3 169
# 3 170
Благодаря ви за отговорите, момичета  bouquet
Забравих да питам нещо: в сайта на Вери видях една рецепта за мляко от киноа (Вери, сайтът ви е просто уникален, поздравления, имам си даже любимо клипче - там, дето семейно правите кокосово олио, ако не се лъжа Blush ) - по кое време мога да го предлагам на детето? В смисъл - преди обед, между храненията, следобед...? Извинявам се, че въпросите ми са доста далеч от нивото ви, но наистина това е ново за мен и все още се ориентирам как да реорганизирам всичко в храненето...Благодаря ви Hug

# 3 171
Моля отговорете ми, много разчитам на вашето мнение!

# 3 172
Здравейте, не зная дали тук му е мястото да попитам, но може ли някой да ми отговори мога ли да давам на детето си кълнове, от коя възраст и трябва ли да са термично обработени. Благодаря!
да, писали сме за даването на кълнове. Лично  аз започнах с мляко от кълнове, а от 10 месечна възраст редовно /веднъж-дваж седмично/ давах кълнове и поници.  В началото ги бланширах. Особенно бобовите. След  годинката ги наситнявах и сурови и правех салата с тях или добавях в пюретата.
Моето дете не е изключително кърмено. А това даде отражение на вида захранване /например чистото ПЗ не межеше да ни бъде ефективно /и възрастта и вида на даването на храна.

# 3 173
Майчета, подписахте ли веге петицията - Петиция за включването на вегетарианска храна в менюто на всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинските бюджети:
http://bgpetition.com/vegemenu/index.html

Дано не се повтарям, видях я в темата за майките вегетарианки. Има вече над 1200 подписа. Някой знае ли колко трябва да станат за да може евентуално да ни обърнат внимание. Би било прекрасно, ако в детските градини се приеме да има и вегетарианско меню.

# 3 174
Stef, мляко от киноа давам като втора закуска сутрин (първата е плодове) или като следобедна такава. Тогава мога да не дам чисто "мляко", а правя зърнена закуска.

olive19, можеш да даваш кънове. Нямам точен отговор от коя възраст. В началото можеш да почнеш с такива от елда, киноа. Не ги обработвам термично.

# 3 175
  • София
Майчета, подписахте ли веге петицията - Петиция за включването на вегетарианска храна в менюто на всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинските бюджети:
http://bgpetition.com/vegemenu/index.html

Дано не се повтарям, видях я в темата за майките вегетарианки. Има вече над 1200 подписа. Някой знае ли колко трябва да станат за да може евентуално да ни обърнат внимание. Би било прекрасно, ако в детските градини се приеме да има и вегетарианско меню.

Повече подписи- повече тежест. Но истински ще натежи, когато такива като нас дават интервюта, явяват се по всякакъв повод в медии. И най-вече ако има истински вегетарианец на наша страна в Народното събрание.
ВИЕ ПОЗНАВАТЕ ЛИ  такъв ? (Иван Костов инто е истински, нито аз лично бих го помолила да защити такава кауза)

Единствената популярна вегетарианка, за която аз се сещам е Ива Дойчинова   bouquet

Утре вечер по Нова ТВ във вечерните новини ще има интервю за петицията.

Тази тема само за рецепти ли е? (скоро ще разбера , какво ли питам Joy)

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 22:19 от търся си ник

# 3 176
Момичета,благодаря ви много за съветите.Имаме доста да говорим и уточняваме с таткото и аз съм сигурна,че ще стигнем да консенсус,иначе нямаше да съм 12 години с него.Просто много му идва на миличкия,за няма и 1 година се промених почти изцяло във всичко-хранене,хомеопатия,ваксини,козметика,играчки и др. за детето,посуда и какво ли още не.Не е лесно,знам,то и аз не мога вечно да 'спазвам ' всичко...Особено хапването на сладичко-говоря за обикновени шоколади,торти,сладоледи-точно за това питах на вас никога ли не ви се случва да хапнете такива неща някъде навън,било то на гости или на разходка и никога ли не сте давали на децата си?Жени,ти например спомена,че мъжа ти купува понякога,ама ти ядеш ли?А детето опитвало ли е?Никога ли няма да опита?
Пък и ми прави впечатление,че нещо аз не ги докарвам добре тези гозби явно,защото като отидем във Веда-та и много му харесва всичко,особено сладичкото и все ме пита милия твоя сладолед защо не е такъв,а бонбонките?Но все пак там е вегетариански,а не вегански ресторант,а вкъщи аз се опитвам да избягвам всякакви животински продукти.Той си купува понякога ,но много рядко кисело мляко и сирене.Аз рядко хапвам,предимно навън ,ако сме някъде или на гости и няма какво друго.А детето пийва кърмичка.

Щастливата задължително да ми го пратиш Praynig

А като правите ядково мляко или сметана,прецеждате ли и ако да какво правите останките?М/у другото направих крем супа ,в която добавих ядкова сметана.Забравих да я прибера в хладилника(аз вечер почти не го правя,че на другия ден понякога обядваме от снощната манджа и не я топля)и на сутринта беше развалена...

Аз малко да се върна назад и да ви питам значи според РХ,не трябва да се смесват групите храни,с изключение на някои зеленчуци,тоест не могат да се мешат зърнени,бобови,картофи, хляб,така ли?Нито едно с друго...еми ние си ги мешим вкъщи,ако и това огранича Embarassed

И гледам ,че и Десие питала домата не бива да се обработва термично ,така ли?Ако е така как готвите боб,леща,зелен фасул и много,много други?
А чесъна може ли да се обработва термично?

М/у другото днес бяхме на зъболекар аз и мъжа ми сме ок,малчо има плака по зъбките...хич не ми дава да ги мия,а той сам не прави нищо,преди поне пъхаше в устата четката ,а сега не я поглежда даже.Не ми дава и да му ги чистя с кислородна вода.Изобщо не може да му се бръкне в устата.Та зъболекарката каза да му купя паста и да му слагам по мъничко...И да му давам вода след всяко ядене на сладко,независимо дали е мед,сушени плодове или пресни такива?Вие как процедирате?Аз не пия вода след ядене,но понякога си плакна устата,а малчо как да го накарам само да се изжабури...

# 3 177
търся си ник ,
не се сещам за известен вегетарианец, за съжаление. Явно съвсем съм изгубила връзка с БГ. А уж знаех Thinking

nor4y ,
от прецеденото ядково мляко съм ползвала остатъка за запеканки, за салати/дресинги и за кекс.
Принципът за РX не допуска съчетанието на бобови с въглехидрати, т.е. хляб, картофи и т.н. Да, но на мен често ми е вкусно да ги съчетавам и затова ги съчетавам. Гледала  съм една таблица за "абсолютно недопустимо" съчетаване и "умерено недопустимо". Помня, че според моите предпочитания аз клонях към  РХ на "умерено допустимото" съчетаване.
Домат по принцип не готвя. И не възнамерявам. Чесън много рядко обработвам топлинно, във вариант на добавяне вече на изключен котлон. Харесвам го натюр. Simple Smile
Зъбите на сина ми започнахме  да ги мием след 3 и половина и то лека-полека. Първо му показвах, оставях го сам да прояви интерес и желание. Сега , вече на навършени 4, всяка вечер си ги мие самичък.
Като по- малък  само отвреме- навреме ги плакнехме с вода, като я пие.
Днес  направих Портокаловата чай торта. Grinning
Голяма емоция беше, както за мен, така и за сина ми.
Очарована съм от рецептата. Имаше малко премеждия в цялостното изпълнение, но резултатът е великолепен. Надявам се гостите да я оценят по достойнство, сега отлежава в хладилника за по- наситен вкус. Simple Smile
Не знам още какво ще се преобрази в тортата , но аз се оказах невероятна сладокусничка с тази торта.   Blush
Не можах да й устоя и си отсипах както от блата, така и от крема по 2 пъти. Че и на съпуга ми дадох, и на детето. Облизахме си ушите.
Неописуем аромат и вкус. Наситено ядково присъствие, съчетано с нежна портокалово-лимонено-ванилиева  нотка, дообогатени с канела, куркума и индийско орехче.
Във възторг съм ! Ама хич не е лека тортата. Тежка и тъжествена е!
Мисля отгоре да я украся с боровинки и ягоди.
непременно ще снимам и покажа Hug
Вери, огромно благодаря!  Flowers Bouquet   bouquetFlowers Bouquet
Както на теб, така и на съпруга ти за подкрепата и напътствията. Без вашите ценни консултации , нямаше да се справя.

Докато купувах продукти за тортата се загледах на рафта за брашна и се зачудих как до сега не съм си купувала брашно от гроздови смеки, от кестени и от другите ядки.... Със сигурност ще спретна някоя рецепта с тях.
Имаше и от елда, от ориз, от нахут....но от тях си купувам.

Последна редакция: сб, 10 юли 2010, 01:35 от realist

# 3 178
Какво значи има плака по зъбите? Зъбен камък или остатъци от храна?
Ние също отскоро започнахме да мием зъбите на детето  по-редовно. Досега не даваше да й  бъркам в устата и не й харесваше. Преди две седмици я водих за първи път на зъболекар и всичките й зъби са здрави. Вода давам да пие по всяко време преди, след и по време на хранене.

Аз готвя домати заради ликопена, понеже нямаме проблеми с бъбреците. Обикновено слагам доматено пюре, като махна яденето от котлона. Тоест не го готвя, но то е варено преди това. Пресни домати не съм готвила отдавна.

# 3 179
моите моми пък,умират да си мият зъбите  Crazy
и на всяка трета минута казват„като мама“  Flutter
мият ги без паста-само с вода намокрени четките,и вече доста добре се справят

за водата-на мен ми е много на сърце този въпрос-от малка знам,че по време на хранене не се пие вода,и никога не съм пила...нооо,моите дъщери пият,и си изискват,и не мога да се отърва от гадното чувство,че си разводняват стомашните сокове  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт