Веганството - да споделим опит

  • 185 170
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 150
  • Мнения: 3 869
Докато бяхме на морето в една къща с бабата и дятото на синчето, нямаше начин да не се яде месо - те всички са месоядни. То не бяха салами, луканки, риби, пилета, кебапчета... И като гледа детето как всички ядат иска и той да опита. А аз преспочитам да опита и сам да реши, че не се яде това, вместо да го стресирам със забрани, които не боже да разбере. Най-предпочитам изобщо да ги няма на масата тези неща, но вслучая не беше опция...С подправените колбаси беше лесно - не ги хареса заради миризмата, същото и с кебапчетата, но някакво филе от риба яде, и от пилешкото макар и малко. Много ми беше странно това, понеже досега е отказвал такива неща (а баща му всяка вечер яде мръвки!!). Не знам това ли беше причината или друго, но му изби невиждан дотогава обрив по ръцете и краката - като твърди мехурчета и предимно на групи. Вчера ЛЛ каза, че било АД  Shocked За радост е лека форма и вече се скриват, но не мога да се отърва от усещането, че храната (и именно месото) е причината за това!

# 3 151
  • Мнения: 5 539
Не съм вегетарианка, но темата ми е интересна. Записвам се.

# 3 152
  • Мнения: 1 741
Привет, Лилита, радвам се да те "видя" тук. Hug

Моля ви, обяснете ми по-подробно как се покълват слузестите? Сигурно покълвате лен и знаете. Аз за креса питам, но той точно като лена става слузест. Аз, макар и късно сложих тензух под семената, но все още са си същите - плуват в слуз. Намокрих тензуха преди това и го изцедих - можеше не трябваше? Иначе няма да го пръскам с вода, нали не трябва често да се прави това. Има много малко пораснали по-дълги. И така със слузта ли се консумира? А трябва ли да се мие преди това? А пък креса има вкус на ряпа, парлив и сякаш малко горчив. Може би ще става да подправя разни хумуси, пастети и подобни. Thinking Още не съм го пробвала в салата. На опаковката пише, че много бързо покълва, но при моя явно не се получи това.

Другото, което искам да ви питам е какви зелении си отглеждате у дома (в саксии)? Аз нали си бях взела босилек да си засея - ами, ок е, расте си, благодаря ви за съветите! Hug  А как да си засея други неща? Примерно магданоз или нещо друго, което си сеете. Винаги ли трябва да е вече пораснало, с листа, разсад или може да си заровя семенца в пръст, да поливам и да чакам да поникнат някой ден? Simple Smile

# 3 153
  • Мнения: 5 714
Деси, ето за креса:

"Има такива, които са слузо-образуващи и такива, които не са. Към групата на слузо-образуващите спадат лененото семе, крес (латинка), рукола, синапено семе (някои видове не са) и други. За да разберете какво точно означава всичко това, накиснете ленено семе в една чаша вода за 1-2 часа или повече. Добре се забелязва как водата придобива консистенцията на желе и е трудно да отделим семенцата едно от друго (на допир са с лигава повърхност). Затова такива семена не могат да покълнат по стандартния начин. Най-лесно е да си направим кълнове от тези семена върху почва или марля, като след това с ножичка ги изрязваме в основата, за да ги консумираме (така както пониците)."

http://www.zemianazaem.com/archives/159

Този линк съм го давала. Wink

По-надолу в статията има още инфо и снимки.

# 3 154
  • Мнения: 415
Вери,
аз чак сега видях, че вие си имате такава секция Видео в сайта... hahaha голяма съм шматка.
Ама откога ми стои отворен и все нямам време да се задълбоча, само рецептите разглеждам и сега погледнах другите неща... Joy

nor4y,  Hug
понеже питаш, ще ти кажа моето мнение.
Нищо никога насила. Много е вярна поговорката "насила хубост не става". ДОРИ И ЗАРАДИ ДЕТЕТО.
Аз съм вегетарианка, още преди да се запозная с мъжа ми. Той яде всичко. Никога нищо не съм го карала да отказва. Мисля, че хората не са заедно да се променят. Трябва да се приемем такива, каквито сме. Наистина детето може и би трябвало да бъде стимул да промениш начина си на живот към по-добро. Обаче това трябва да стане по твое желание, да го почувстваш, да го поискаш. Само така може да бъде и трайно, защото стимулът идва отвътре, а не отвън. Всичко, което идва отвън като подбуда е временно, нетрайно.
Моят мъж наистина ядеше всичко - месо, шоколади, всякакви полуфабрикати, кремвирши, колбаси, чипсове, кола...всичко! Никога не съм се опитвала да го променя и мисля, че той много много оцени това. Не съм го карала да престава да яде или пие неща, но той сам го направи - вкъщи вече няма чипсове и подобни, няма кола, няма дори сокове, освен домашни, месо вече не яде /което никога не съм го вярвала, че ще стане/...Как се получи това? Той сам го пожела. Но след известно време, в което периодично говорехме по темата, без аз въобще да правя каквито и да е намеци за промяна в него. Просто му давах информация, малко по малко някакви неща, пращах му разни статии - коя прочете, коя не - все е нещо, после спомене нещо - коментираме...просто си говорим и обсъждаме. За него, за тези храни, за детето...че искам да му дам най-добрия старт и съм сигурна, че и той иска това. Че детото се учи най-вече от личния пример и ние за него ще сме това. Затова трябва да сме внимателни и да не допускаме грешки. Че той сам осъзнава, че колата, чипса и т.н. са боклуци...специално за месото прочете няколко неща, едно от които бе книгата "Тайната на Шамбала" - там има много, много добро обяснение за месото, сравнително кратко е и изключително научно и логично. Мисля, че Людмил беше пуснал в темата за Хармонията точно този откъс. Ако искаш - ще го потърся и ще ти го пратя. И така започна да ми прави впечатление как той сам, без никаква моя и въобще външна намеса, започна да се променя. По свое желание.
Защото когато се опиташ да приложиш сила, дори и когато тя е с добра и користна цел - заради детето, се получава така, че тя генерира такова напрежение и неудовлетворение, че става много по-лошо, отколкото ако всеки прави това, което иска и чувства за ок. Peace

# 3 155
  • Мнения: X
nor4y, наистина насила не става. Човек трябва да стигне сам до това убеждение, но не при всеки ще се случи.
Моят съпруг, когато се запознахме, беше убеден, че не може да живее без месо.
Никога не съм се опитвала дори да го убеждавам в противното.
Един ден мярна у нас някаква книга за вегетарианството и поиска да я прочете; след няколко дни ми заяви, че щял да спре да яде месо.
Честно казано, мислех, че повече от няколко дни няма да издържи, но... вече близо година и половина не яде месо, казва, че се чувства много по-добре отпреди и не иска да се връща към стария начин на хранене. И двамата не искаме да ядем живи същества.

Темата е страхотна; имам голямо желание да ви следя, защото ми се иска някой ден окончателно да изключа животинските продукти от храната си.

# 3 156
  • Мнения: 10 059
Следя темата от известно време, но е толкова обемна, че съм прочела съвсем малка част...
Искам да благодаря на всички, които допринасят за нейното обогатяване! Hug

В момента имам един единствен въпрос, дано се намери някой да ми отговори (не за друго, ами повечето от вас са с големи дечица): как изглежда менюто на едно бебе веганче?

# 3 157
  • Мнения: 1 741
Вери, мерси. Hug Аз уж го четох това, ама ... Дано следващия път като си ги сложа от началото върху сух тензух, да ми станат по-добре.

# 3 158
  • Мнения: 415
.:.Stef.:.,
твойто бебче е горе долу като мойто, малко по-голямо.
В момента малкият яде всичко, което се включва във едно веганско меню, без ядките, семената и кълновете /за първите две изчаквам годинка, за кълновете още не съм се организирала с производството им/. Та значи, да кажа всъщност какво яде - плодове, зеленчуци, зърнени и бобови. Последните най-малко, затова мисля да ги давам като кълнове.
Сутрин яде пюре, което му правя от настъргана ябълка плюс овесени ядки/не ги варя, само ги накисвам да омекнат за минутка/ плюс канела - става страхотно. На обяд му правя пюре от разни зеленчуци - каквото е сезонно - точно в момента слагам картофи, тиквички, моркови, грах, броколи...абе каквото се сетиш:) Следобяд отново яде плодова каша - обикновено е банан със смес от зърнени ядки, пак сурови, само накиснати - пшеничени, ръжени, овесени и ечемичени. Между тези хранения ръфа сурови плодове като диня, кайсии, череши, както и корички от пълнозърнест хляб.
Обаче като гледам твоето детенце след три дни става на годинка, така че ти спокойно можеш да си му даваш и ядки и семки и семена.

 Hug

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 23:54 от Щастливата

# 3 159
  • Мнения: 5 714
Малко ще се върна назад в темата, докато имам минути свободно време преди другото излизане.

"Харесвам да чета във вегански или вегетариански сайтове, където  се представят и евентуални проблеми от дадена диета."

Според мен евентуални проблеми настъпват по-скоро поради неготовност, нерешителност, лутания на дадения човек.

"Което пък веднага ме довежда до следващия въпрос, че за тялото ни най-добри са регионалните продукти. Къде тогава е мястото на култури, които не виреят в БГ например или такива като водораслите, които се вадят от дълбоки води. Тоест ако природата беше решила да ядем водорасли дали нямаше да ги остави някъде по на повърхността. Знам, че са полезни не ме разбирайте грешно, но някакси целият концепт go local и веганство не ми се връзва."

Да, много лечители вкл и Махалов, казват, че най-подходящо е да се яде храна спрямо географската ширина. Даже храна, която вирее в околностите на родния град/село. Т.е. примерно аз не трябва да ям никакви морски продукти вкл и водорасли. Да, ама аз ги харесвам (водораслите). Ако се замислим, не трябва да ядем никакви цитруси, тропически плодове, ориз. Да, но аз обожавам манго и авокадо. Децата пък банани. На вилата отглеждахме дюли, мушмули и вишни, но аз точно пък тях не харесвам. Отделно в днешно време с тази миграция на народа не знам как би се запазила теорията за локалното.

Като казах Махалов, чета в момента една негова книга, където оспорва теорията за кръвните групи.

Деси, за тайландското ястие:
днес бях в библиотеката (не че не може да се намери нещо в нета) и там една голяма дебела книга с рецепти. Ама тези хора много месо и морски продукти ядат. Почти нямаше веге ястие.
Та там това пишеше горе долу за кокосовото мляко:
http://www.hera.bg/s.php?n=506

Иначе аз прочетох, че след като се рендоса месото на кокоса се залива с 125мл гореща вода и се оставя за 10-15 мин да преседи така. След това се прецежда хубаво и това било кокосов крем. Ако искаме да стане на мляко, прибавяме още 250мл вода.

А рецепти, виж тази:
http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/mango-cocomilk-rice/

А аз се сещам да си свариш ориз (той ще ти служи като канапе) и отделно да си задушиш зеленчуци, на които сама прецени дали да сложиш къри и люто. Можеш към края да задушиш кашу. С кокосовото мляко заливаш 10-на мин преди да махнеш от котлона, колкото да се сгъсти манджата. Но на слаб огън, за да не се пресече.

За теста на жива кръв мисля, че вече съм писала тук. На сайта също подробно е обяснено. За мен е по-благонадежден, да. В България засега не знам да има такъв.

Имам този гел Алое Вера:
http://www.iherb.com/Lily-of-the-Desert-Aloe-Vera-Juice-Whole-Le … 946-ml/14519?at=0

Зелении споделих, че нещо не успявам да си отгледам вкъщи. Не ме бива за тази работа.

Норчи, не знам какво да те посъветвам, защото не съм изпадала в такава ситуация. Аз затова исках да сме заедно в това начинание. Не си струва да се караме за храна. Колкото и да му се говори на някого, трябва сам да осъзнае нещата и да намери неговата си истина. Вярвам и в личния пример.
Аз познавам виртуално едно момиче вегетарианка по рождение. За друг не се сещам. А, и синът ми, който е веган, ама при него не се знае каква ще го друсне като го хване пубертета. Simple Smile)))))) Не се притеснявам, че нещо му липсва. За мен това е правилното решение. Тук изследвания на кръв и урина не се правят на бебета и деца просто ей така профилактично.

Щастливата, да имаме. Simple Smile Но избягвам да говоря за сайта по други форуми. Затова и не ти обърнах внимание в тази насока- клипчетата като говорихме за това.

Стеф, аз имам мерак да пусна нова тема. Но, ако Мег няма нищо против и ако остане малко време да посъбера полезното инфо в линкове.
Моето бебе веганче го захраних педагогически. Всъщност той се захрани сам около 9-я месец. Преди това не желаеше да погледне друга храна различна от кърма. В началото най-много ядеше плодове и чат пат зеленчуци. Около годинката ядки и сухи плодове. След това разни кълнове- най-вече елда и бобови. Най-назад е със зеленолистните. Винаги сяда с нас на масата и яде от нашата храна, ако пожелае.

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 00:50 от Вери

# 3 160
  • Мнения: 415
Отделно в днешно време с тази миграция на народа не знам как би се запазила теорията за локалното.


Ей това винаги много съм се чудила. Кое се води локал - където си роден, където живееш?
Ние също обожаваме банани. Да не говоря за грейпфрут и портокал. Наред с тях обаче обичам и всичко нашенско - не мога без грозде, дини, пъпеши, кайсии, дюли, череши, ябълки, круши...абе всичките плодове ги ям. Без изключение. Но не бих се отказала от бананите, само защото не са от този географски район.

Вери, такава тема и на мене ще е много полезна. А другото няма да коментирам повече! Но първо ще гледам и после ще предлагам разни осъществени вече идеи... Grinning

# 3 161
  • Мнения: 1 741
Човешките същества сме много адаптивни. Затова и бързо се приспособяваме към нови храни, когато попаднем в чужбина, примерно. Сещам се за една моя виртуална позната, която ми даде инфо за синапеното олио и колко много се ползва в Индия за всичко. Ами, тя в началото не го е понасяла (специално за мазане върху кожата), защото е много силно, но в последствие вече не е имала проблеми, нито видими, нито като усещане. Все пак, обаче, се иска постепенност, може би. Ако за първи път ядем дадена храна, може би е добре да не прекаляваме с количеството - един вид да си направим захранване първо. Simple Smile

Вери, много ми стана интересно за оспорването на кръвните групи. Искам го това инфо, плииийз! И благодаря ти за интересната рецепта - имам и кашу в наличност, въобще вече съм запретнала ръкавите, е, ще чакам да се съмне, де. Simple Smile

Май се го обсъждали и това, но аз не се сещам точно - видях в нашия БИО маг шушулки ванилия в едни стъклени тръбички. Не са чак много скъпи, макар че зависи какво количество всъщност представляват. Нямам идея как се харчи това нещо, въобще как се ползва. Отваря се и се вади зрънцето и какво се прави с него - настъргва ли се, стрива ли се (ако е по-меко)? И ориентировъчни дози спрямо останалите количества съставки в една рецепта по принцип? Много хубавко миришат, иска ми се да взема за аромат на закуските. Човек трябва да пробва от всичко поне веднъж, особено щом му се иска. Wink

Последна редакция: пт, 09 юли 2010, 01:00 от desi_sunshine

# 3 162
  • Мнения: 1 732
Цитат
Човешките същества сме много адаптивни.
и това ни помага да оцеляваме. Grinning

Когато се говори за локалността на храната, винаги благодаря, че не съм ескимос  Peace Милите ескимоси, какво ли им е на тях
Иначе, просто не изпадам в крайности или някакви супер екзотики.
Моят живот досега е бил такъв, че  вятърът току не ме е отвявал нанякъде.... От далечния  север, до Африка.
е, все някак съм го докарвала до "моята си храна". С някои разнообразявания.

# 3 163
  • Мнения: 1 741
Какво им е на ескимосите ли? - Ами, повечко инсулти получават. Смята се, че е точно поради твърде еднообразната им храна. Иначе, пък, страдат по-малко от сърдечно-съдови заболявания, като причина за това се смята омега 3, която присъства в храната им ежедневно в изобилие, поне в сравнение с нашата.

Реалист, като каза Африка - ако знаете, как ми се ходиииииии - точно като на човек, който никога не е правил нещо, но е чувал все привлекателни неща и затова си мечтае буквално. Heart Eyes

# 3 164
  • Мнения: 5 714
Щастливата, локално се смята там, където си роден. Но и аз съм на мнение, че човек е адаптивно същество.
Деси, аз също съм почитател на индийската кухня. Книгата на Махалов е тази:
http://www.book.store.bg/p10004/chetirite-kryvni-grupi-i-individ … adij-mahalov.html

Скоро ми я донесоха и още я чета. Не мога да обобщя, защото съм по средата и е много разтегливо.

За ванилията- имаме такава, пак скоро я купихме, но още не сме я ползвали. В една от суровите книги има указания какво да я правим, ако искаме да си направим течен разтвор.

Общи условия

Активация на акаунт