Веганството - да споделим опит

• 185 174
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 135
По количество на омега 3 са горе-долу в следната последователност от най-много към по-малко:

- чиа, киви, perilla, лен, червена боровинка, Purslane/portulaca, Sea Buckthorn/seaberry, шипки, коноп, орехи, соя, синап

Който може да преведе тези, които са на английски! Peace

Има и други, но те съдържат пренебрежимо малко количество, според мен (1 % плюс минус по-малко от 1), и затова не ги споменавам.

# 3 136
Обаче съгласете си, че много малко хора успяват да го направят това.

С целия ти пост съм съгласна, но с това най-много.
Целият пост на реалист е страхотен и много зареждащ, но аз самата не съм на такова ниво, че да усещам всеки сигнал на тялото си, мисля, че имам много да се опознавам и т.н и ако се появи проблем на този етап - ще го пропусна. По-спокойно ми е да се информирам, да чета, да научавам каквото ми е необходимо, за да мога да се концентрирам по-добре върху работата над духовното ми развитие.
Онзи ден разправях на мъжа ми, че, разбира се, наясно съм, че духа и съзнанието са над тялото и ако човек на тяхно ниво се е развил, няма нужда да се вманиачава на тема храна, всмисъл, че ако си развит съзнателно, дори и да ядеш лоша храна, чисто мислено можеш да я промениш енергийно, да стане ок за тебе, и той веднага го използва: Ето, виждаш ли...
Обаче е факт, че адски малко хора наистина са способни на това.

Иначе частта за отделянето на частите от цялото е много точна!

Сега да Ви разсмея малко - онзи ден попаднах на един сайт кулинарен и в него гледам раздел: За вегани. Аз търсех нещо друго, но си викам "чакай да надникна", сред първите заглавия мъдро се разполагаше Яйца по панагюрски... просто ме напуши много на смях. Joy

# 3 137

Сега да Ви разсмея малко - онзи ден попаднах на един сайт кулинарен и в него гледам раздел: За вегани. Аз търсех нещо друго, но си викам "чакай да надникна", сред първите заглавия мъдро се разполагаше Яйца по панагюрски... просто ме напуши много на смях. Joy

hahaha Много е яко! Колко пъти са ми предлагали кашкавал пане и сирене по шопски като кажа, че не ям месо  Laughing А във въгетарианските рецептурници не са много рецептите без животински продукти и пържене..

# 3 138
В тон с горните закачки ето и днешния виц от сайта на абв.бг:

"- Наденица на тиган!
- Нямаме.
- Свински шишчета!
- Нямаме.
- Тогава... Тогава агнешко печено!
- Нямаме.
- Нямате, нямате! И на това, ако смея да попитам, ресторант ли му викате?
- Разбира се, господине. И то вегетариански. "

# 3 139
  • София
Моля, кажете мнението си за този сайт за веганчета и вегетарианчета. Ето илюстрациите на тяхната книга , която ние имаме. Тук можете зад всяко животинче да прочетете текста.
http://wedonteatanimals.com/animals.html
Книгата е 17 $ , идеята текстово е защитена, но илюстрациите са потресаващи за моето явно недобре узряло за вегетарианството българско семейство... Децата само питат защо са такива ноздрите им, формите... Ние, родителите не знаем какво да обясним - не искат да я разглеждат... Пък аз си мислех, че е за вегетерианчета...

# 3 140
Дори из елементарните манджи има бая, които са вегански. Например гъби с ориз, боб и леща чорба, постни сарми и чушки, зеле, тиквеници, питки...Колко са здравословни и балансирани е друг въпрос.
На простият и вярващ български селянин през голяма част от годината му е била забранена консумацията на каквито и да било животински продукти и всякакви рецепти са измисляни.

Цитат
Моля, кажете мнението си за този сайт за веганчета и вегетарианчета. Ето илюстрациите на тяхната книга , която ние имаме. Тук можете зад всяко животинче да прочетете текста.
http://wedonteatanimals.com/animals.html
Книгата е 17 $ , идеята текстово е защитена, но илюстрациите са потресаващи за моето явно недобре узряло за вегетарианството българско семейство... Децата само питат защо са такива ноздрите им, формите... Ние, родителите не знаем какво да обясним - не искат да я разглеждат... Пък аз си мислех, че е за вегетерианчета...
Зле са си свършили работата илюстраторите. Децата не се впечатляват от остроумни карикатури, а от по-натуралистични рисунки.

# 3 141
Значи да ви питам за крес - как се покълва това чудо? Аз не зная как се покълват слузести? С парче тензух отдолу трябва да е, така ли? Ако е без нищо не става, така ли?
Аз съм разочарована, че е толкова слузест. Пише на опаковката, че е супер известен и масово ползван в Азия. Обърках се, че ще е подобно на люцерната и ще мога да си слагам в салатите, но сега тая слуз как ще я употребя? Искаше ми се не просто да смеся в нещо за пълнеж, а да се усеща вкуса на това прехвалено нещо. Rolling Eyes

# 3 142
Това крес, кресон ли е?

# 3 143
Да, същото е. Също и латинка май му викат (ако не се лъжа). Много му се точих, ама сега честно казано само му се чудя и се ядосвам малко. Не ми се занимава с тензуси. Лесно ли поне се изскубват семената от самия тензух?

# 3 144
Да, с тензух се покълва. Както лена. Досега не съм се занимавала с покълване на слузести.

По-късно пак ще пиша (видях назад въпроси), сега бързам.

# 3 145
Много ми харесва как пишете момичета,всички.
Страхотни постове  bouquet

Точно за това си мислих днес,след спор и каране с половинката за храненето ни.Как иска да яде месо,животински-не му е вкусно без тях,не са му вкусни кълновете и т .н.Сърди се,че не му готвя такива храни,че не му давам да яде такива неща вкъщи,заради детето.Чуде се къде и ка да яде?Годно е наистина ,и той е човек и трябва да може да прави каквото си иска.Вечно ме пита до кога така,цял живот ли?А това дете нали е и мое и аз искам да участвам,защо не му даваме това и това. Sad
А доста се е ограничил,наистина ,признавам и го оценявам.Но казва,че не му е вкусно без някои неща и не може.Чудя се дали да не върна пак млечните и яйцата в диетата ни(ядем ,но когато сме навън,вкъщи не купувам),така или иначе и аз ги обичам...пък и той все ми вика,айде майната му(с извинение )че не ми даваш да ям месо вкъщи,ами поне другите животински,една супа не мога да си застроя ooooh!Какво да направя,какво да му приготвям ,което да му допадне?
И се замислям аз ,колко си вгорчавам  и осложнявам живота,до какви караници стигаме,а защо трябва.Даже ми казва ,че нямам нищо общо с преди,че не съм жената за която се е оженил...Реве ми се...А всичко го правя за малкия,аз даже за себе си не се замислям,какво да напрая опитвам се,но често кривя-обичам пица,шоколад,сладолед и т.н. и т.н.....но малчо-иска ми се той да е ок....
Колко им е лесно на хората около нас,че ако го нямахме постоянно този проблем с яденето,сигурно щяхме да сме най-щастливото семейство.

А м/у другото,някои от вас познава ли хоря,които са били вегани или поне вегетарианци цял живот,тоест от раждането им.Защото тези ,които стават като по-големи,по свое желание,имат някакви запаси...А бебетата и децата?

И какви тестове,изследвания и т.н могат да се направят за да се види дали всичко е ок и на каква възраст?

Последна редакция: чт, 08 юли 2010, 00:03 от nor4y

# 3 146
# 3 147
nor4y ,
не се тормози. Сигурна съм , че даваш на съпруга си свободата да си избира каквото му душа иска . Помоли го и той да ти я дава, без да те угнетява. Взаимността в семейството е решаваща / Иначе е много трудно. Даже мъчително.
Моят съпруг никога не ми е правел въпрос. Когато се запознахме/ преди 6 години/, той ме прие такава , каквато съм. Постепенно самият той се промени и реално сега у дома е вегетарианец.  На гости  или на работа много рядко вече си избира нещо не веге.
за детето сме на едно мнение. И никога не сме имали спор.

Да, лично  познавам родени вегетарианци/ не вегани/ Ина Дойнова./дъщерята на Николай Дойнов/ . Тя е вече на около 70 години/. води много интензивен живот, танцува паневритмия и пътува на гастроли постоянно. Даже е идвала и в Германия, а есента беше във Виена.
И .....синът ми.

# 3 148
Норчи, не мога да дам съвет, защото нямам деца, но мога да си представя как се чувстваш. Не се отчайвай, сигурна съм, че ще намерите решение, което да не вгорчава и усложнява живота ви, както си писала  Hug .
Към момента имам подкрепата на моята половинка, в смисъл не ми е казал "Аз съм с теб, подкрепям те ..." и т.н., но не ми мърмори /а е в неговата природа да го прави/, съобразява се и не ми натяква. Ако пътуваме някъде и правя сандвичи, той се шегува "Пак ли е с треви, мръвка сложи ли ми?", но тъй като приготвянето им зависи от мен няма и да му сложа месо, най-много кашкавал  Crossing Arms
Аз от своя страна не му казвам и нямам намерение да влияя на начина му на хранене - от време на време обаче подхвърлям, когато хапва месо или колбас как са произведени и как са гледани животните и т.н.
Не знам, когато имаме дете как ще са нещата. Предполагам, че той ще продължи да купува месо за вкъщи, но се надявам взаимно да решим кое е най-добро за детето  Praynig

# 3 149
Познавам вегетарианци от деца, които не са яли никога месо. Нямат никакви проблеми.
Примерно сред дъновистите има хора 3-то поколение вегета.

Моят мъж в веге и нямаме месо вкъщи. Но примерно няколко пъти годишни носи я някоя Нутела, я някоя друга щуротия. Като не ги яде пред детето, няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт