Веганството - да споделим опит

• 185 179
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 120
Аз това, за което се сещам в момента, е че 80% от холестерола се произвежда в черния дроб. Само 20% постъпва с храната. Затова диетата не е от особено значение, ако е балансирана. Другото е че животински мазнини има и в млякото, яйцата и сиренето. Така че без месо ми се струва съвсем възможно да се изкара бременност. Аз имам по-скоро съмнения в изцяло веганската диета без добавки.
Като сондирах и мненията в тази тема, май всички вегани са вземали или вземат някакви добавки или витамини.

Солей, благодаря! това е добро доуточнение, което не знаех. прочетох и допълнително по въпроса и съм по-убедена и спокойна   bouquet 
Вери, попрегледах и другата тема, ще прочета препратките и от там Simple Smile
дора7511, реалист, всъщност не знам какъв точно е бил проблема. в смисъл не са й казали на снаха ми причината, а само че детето се развива бавно, дори изместиха термина с 1 седмица и й казаха да яде повече червено месо, за да навакса детето с растежа. а тя е след спонтанен аборт и като забременя сега, много я беше страх да не го изгуби и слуша лекарите дословно за всичко, затова прояде и месо още в началото. и майка ми постоянно я навива за месото, колко било важно да яде  Rolling Eyes

# 3 121
Чугра, само да уточня, че това са само мои предположения и непълно непрофесионално мнение.Така че може и съвсем да не е така.
Сега погледнах какво пише на страницата на д-рSwitzer. Той също е веган. Обяснява, че в животинските продукти, месото и рибата се съдържа една аминокиселина таурин. Тя е отговорна за растежа на централната нервна система.Организмът я произвежда сам в много малки количества. Липсата й често предизвиква спонтанни аборт и малформации на плода.
Ако някой знае повече по въпроса, нека каже. А твоята зълва веган ли е или вегетарианка?

Вери, аз за теб знам. А Б12 даваш ли на Ясен и Маги? Просто ми е интересно. Трябва ли да се дава на децата вегани.
Аз исках да видя дали има и нещо на страницата на Габриел Казънс, но за бременността нищо не открих. Попаднах обаче на една много дълга статия за Б12, която прочетох набързо.
Според някакви изследвания във водораслите има Б12 в активна и неактивна форма. И де факто неактивният б12 възпрепятства усвояването на активния и при вегани, които ядат водорасли, пак се открива ниско ниво на б12.Също и това, че се синтезира от бактерии в дебелото черво не било съвсем така. Синтезира се наистина, но мястото , където се усвоява било по-горе в храносмилателната система, от това, където се синтезира. Така не може да се усвои. Някои само растителноядни животни ядели част от собствените си изпражнения, защото в тях именно остава б12 след синтеза дебелото черво. Правени са и излседвания при хора с дефицит на витамина. Извличали са някакви в-ва от изпражненията им и те са ги поемали обратно. Забелязали са, че дефицитът се е повлиял много бързо.
Също интересно беше, че при суровите вегани като че ли дефицитът е по-малко от този при веганите на готвена храна.
 Още има недостатъчно изследвания. В крайна сметка той препоръчва докато се изясни въпроса да се вземат веганска добавка на б12.

Последна редакция: пн, 05 юли 2010, 15:19 от Soleil*

# 3 122
Солей, никой от нас не взима добавки вкл и Б12. Не съм се консултирала.  На мъжа ми преди година му бяха ок нивата на Б12 след като направи теста на жива кръв. Всеки организъм е различен и наистина е малко трудно с тези витамини и добавки.

# 3 123
моят боб адзуки покълна след  24 часа  Grinning
пробвах-нещо неопределен ми е вкуса ,аз питах ,но Embarassed ..Вери,колко големи кълнове да станат?на децата давате ли?-че моите го чакат да стане и... не знам дали ще го харесат,нали всичко натюр ядат Crazy

# 3 124
  • София
Среща ще има ли?

# 3 125
Чугра, само да уточня, че това са само мои предположения и непълно непрофесионално мнение.Така че може и съвсем да не е така.
Сега погледнах какво пише на страницата на д-рSwitzer. Той също е веган. Обяснява, че в животинските продукти, месото и рибата се съдържа една аминокиселина таурин. Тя е отговорна за растежа на централната нервна система.Организмът я произвежда сам в много малки количества. Липсата й често предизвиква спонтанни аборт и малформации на плода.
Ако някой знае повече по въпроса, нека каже. А твоята зълва веган ли е или вегетарианка?

Солей, пак благодаря за информацията! попрочетох и за таурина - в растителните храни наистина не се среща, като изключим конопа и малко в червените водорасли. но никъде не намирам какво е количеството таурин в конопа и немога реално да преценя дали е добър източник. иначе на прегледа нищо не са й казали на снаха ми от какво се е получило така, нито пък след спонтанния аборт й казаха нещо конкретно. иначе от 3 години преди да забременее тя е вегетарианка, не веганка.

# 3 126
Момичета,
 ще ви кажа един обобщен извод за себе си, до който със стигнала след дълги години четене и събиране на информация по въпроса за незаменимост, ценност и липси на полезности.
Когато човек се храни разнообразно и балансирано и най- вече има хармония със себе си, живее удовлетвотено и спокойно, мъдро и със здрав разум, трудно ще се регистрират някакви липси.
Независимо дали е веган, суровоядец, вегетарианец и т.н.
И да, има някои вещества, които са по- застъпени някъде, а другаде ги няма или почти няма. Но това не означава, че ние не можем да си ги набавим "алтернативно"/без изкуствени  добавки/ или синтезираме. Всичко е въпрос на здрав организъм и здравословен начин на живот. И индивидуалност. Това е мое вътрешно убеждение, не мога да го подплътя с научни изводи или референции /както някои препочитат/
за Б12 е ставало дума и преди, аз дори съм се шашакала за себе си, а да не би да се ощетявам с липси на Б12, на желязо, на йод, на селен, на цикн, на не помня вече какво........Но после виждам, че излишно съм се докарвала до състояние на стрес и паника.
Ще напиша нещо, което вече бях написала нa едно друго място.
В природата елементите във всеки хранителен продукт са свързани в сложни и не винаги ясни за "учените" взаимовръзки  Затова е неразумно да се разглеждат елементите на даден продукт по отделно. Всеки елемент, витамин  и изобщо вещество действат в симбиоза по съвсем различен начин на организма/ а и здравословен/, отколкото изолирано.
Идеята да се търсят и отделят различни активни съставки от даден продукт е нарушаване на природните закони и не води до нищо добро.
Учените много обичат да се роват и да отделят нещо от цялото /например в случая поредните изследвания за Б12/. Това дава  познание и в определени случаи е от полза. Но това често ни отдалечава от завършеното цяло, което всъщност ни носи най- голяма хармония.

Последна редакция: вт, 06 юли 2010, 17:43 от realist

# 3 127
Съгласна съм с Реалист. И аз така си ги представям нещата. Откакто съм на вегано-суровоядство никога не съм си задавала въпроса дали има липса на нещо и дали бъркам. Чувствам се добре от промяната и ако имам проблем, то той ще е следствие на психо-емоционално ниво.

Като се спомена Казънс...
В тази книга мисля, че я имаше същата информация. Онзи ден я преглеждах:
http://www.amazon.com/Conscious-Eating-Gabriel-Cousens/dp/1556432852

Той казва, че в организма се синтезира едва 2-3% от дневната необходимост на Б12. Останалото се набавя чрез храна и добавки. Няма точни данни за недостиг или изобилие на Б12 и затова препоръчва да се взимат добавки (естествено). Има вегани, които след 10 години и без добавки нивата на Б12 са им ок. Причината да има в животните повече е от този витамин е, че те ядат много боклуци (загниващи храни), пръст, изпражненията си.

Mamagemelar, кълнчето е голямо колкото зрънцето. Давам на децата.

# 3 128
Вери,мерси за отзивчивостта  Hug-както винаги,не се уморяваш от глупави въпроси  Blush
ние го пробвахме вече бобчето,но не ни допадна много  Rolling Eyes ,даже едната ми щерка се разсърди-толкова не й хареса вкуса  ooooh!

# 3 129

дора7511, реалист, всъщност не знам какъв точно е бил проблема. в смисъл не са й казали на снаха ми причината, а само че детето се развива бавно, дори изместиха термина с 1 седмица и й казаха да яде повече червено месо, за да навакса детето с растежа. а тя е след спонтанен аборт и като забременя сега, много я беше страх да не го изгуби и слуша лекарите дословно за всичко, затова прояде и месо още в началото. и майка ми постоянно я навива за месото, колко било важно да яде  Rolling Eyes
Аз за това не казвам на лекарите, че не ям месо. И най-малкото нещо ще го изкарат така, че да се дължи на неконсумирането на месо.. БГ лекарите са учени по старата система и за тях вегетарианец е супер вредно нещо.
Иначе на ехографа не се вижда всичко точно и не рядко се случва по ехограф бебето да изостава или да отговаря на по-големи седмици.

Иначе аз не съм чувала на бременни да им изследват холестерол Thinking

# 3 130

Аз за това не казвам на лекарите, че не ям месо. И най-малкото нещо ще го изкарат така, че да се дължи на неконсумирането на месо.. БГ лекарите са учени по старата система и за тях вегетарианец е супер вредно нещо.
Иначе на ехографа не се вижда всичко точно и не рядко се случва по ехограф бебето да изостава или да отговаря на по-големи седмици.

Иначе аз не съм чувала на бременни да им изследват холестерол Thinking

лекарите са в Дания и Полша, и не знам дали още отначало им е казала, че не яде месо. просто като са гледали плода на ехограф е бил по-малък от това, което се очаква за съответната седмица. казали са й да увеличи червеното месо  Peace

# 3 131
И аз съм съгласна с Реалист, че ако човек се чувства уверен и в хармония със себе си и света, ако слуша тялото си и се доверява на интуицията си, организмът ще му подскаже, ако нещо не е наред. Обаче съгласете си, че много малко хора успяват да го направят това. Аз лично предпочитам да се информирам от много места, защото нерядко съм далече от хармонията или здравословния начин на живот (хранене, сън, почивка, спокойствие). Харесвам да чета във вегански или вегетариански сайтове, където  се представят и евентуални проблеми от дадена диета.  Напълно съм съгласна, че всичко е много индивидуално. Според мен зависи дори не само от храненето, а и от други неща в живота на човек.
Другото е, че едни хора усещат липсите в тялото си, а за други това е по-трудно. Особено ако някой е прохождащ вег.
Освен това си мисля, че да си вегетарианец е много лесно и почти безопасно, ако имаш поне малко инфо за храните. Ако си веган обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Тогава ти трябва доста по-голямо богатство от храни и доста повече инфо.
Което пък веднага ме довежда до следващия въпрос, че за тялото ни най-добри са регионалните продукти. Къде тогава е мястото на култури, които не виреят в БГ например или такива като водораслите, които се вадят от дълбоки води. Тоест ако природата беше решила да ядем водорасли дали нямаше да ги остави някъде по на повърхността. Знам, че са полезни не ме разбирайте грешно, но някакси целият концепт go local и веганство не ми се връзва.

Последна редакция: ср, 07 юли 2010, 00:32 от Soleil*

# 3 132
Благодаря ви за отговорите за балсамикото! Днес пак си купих и му се насладих в салата.

Правих един много сполучлив сладолед:

нектарини
кокосово масло
мед
мус от кашу
ванилия

Нямам точни пропорции. За да е по-мазен сложих равни части масло и  мус от кашу и 2-3 нектарини.

Правих и един замръзнал кремо-сладолед:
1част мус от лешници
3части мус от кашу
мед
кокосово масло

Това е доста мазно и тежко, но като стегне става фантастично. Детето само това опита.

желиран крем с червени боровинки

500г червени боровинки
мед
9г желиращ агент (аз ползвах био желатин, но има и вегански)
1чл кокосово масло

Пасирам всичко без желатина. Минавам боровинковата смес през цедка, за да се махнат семките.
Желатинът се приготвя според упътването и се прибавя към сместа. Сипва се в чаши и се охлажда.
Като стегне може да се оформи на топки и да се замрази съвсем леко за около час преди консумация като сладолед.

# 3 133
Деси рибеното не е нито вегетарианско, нито веганско Wink
Аз това изрично го написах в поста си (пък и не напразно се нарича рибено масло, т.е. не вярвам някой да се заблуди, че е от растението "риба",  Wink) и всъщност повдигнах любопитния въпрос от кои растителни източници може да се набави достойно количество омега 3, както е това при рибеното масло.
Споменах за омега комплекса на Вери, където ми направи вчечатление, че има веганска ДХА, от водорасли - нещо което не знаех, просто защото не съм се интересувала (все пак аз макар и не особено месоядна, не съм веге/веган, още по-малко по отношение на добавките). Та, хубаво е, че и водораслите я имат тази въпросната, полезна за мозъка ЕМК, но поне в този продукт ми направи впечатление, че дозата е силно символична (т.е. твърде малка). Иначе АЛА, растителната омега 3 ЕМК, както писах, се усвоява (ако това се случва въобще и нямам предвид влиянието на по-голямото количество омега 6, ЛА, което иначе също си е вярно, че затруднява преобразуването на омега 3 АЛА) в твърде малки количества, като под усвояване имам предвид когато е директно от мозъчните клетки като за целта е необходимо преобразуването и в по-висок клас ЕМК, каквато е ДХА. Иначе, тя си се усвоява за други нужди на организма (в кръвта и т.н.), но и това го писах вече. Simple Smile А рибите я приемат само от едно водорасло, доколкото имам информация - от алгаето. Така, че ДХА си го трансформират основно от АЛА, а не толкова да го приемат отвън, от храната си.
Всички източници, дали вегански или не, посочващи, че наситените мазнини са несъществени или още повече вредни, увеличаващи лошия холестерол (при нормално здрави хора), са информативно остарели. Съвременните изследвания в обратната посока, са вече немалко. Палмовото и кокосовото (второто почти на 100 %) са растителните източници на наситени мазнини.

Вери, мерси за съвета за кокосовото мляко. Сега ме зариби да пробвам тайландска манджа, само трябва да издиря някаква. Приемам предложения, само да не се налага да ходя да зареждам продукти чак от Тайланд Simple Smile, а и в Бс не зная къде има китайски магазини, в които, предполагам, ще има и тайландско предлагане. Ако някой знае, да подскаже.
А може ли линк към алое вера, което пиеш? (ако имаш) Praynig
А какво представлява този тест на жива кръв? Може би е по-благонадежден и съответно и приемът на добавки и/или конкретни храни, т.е. хранителен режим, ако се установят липси, ще бъде по-правилно определен? В БГ има ли такова нещо?

Последна редакция: ср, 07 юли 2010, 06:16 от desi_sunshine

# 3 134
Високо съдържание на Омега 3 има в орехите!
http://dieti.rozali.com/hranene/p11608.html

Общи условия

Активация на акаунт