Веганството - да споделим опит

• 185 216
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 210
сърдечно благодаря на всички за поздравите и адмирациите. Hug Grinning
Мога да бъда само радостна като споделя тук с вас вкусни и приятни моменти от живота си.  Heart Eyes
Вери,
с нелека задачка си се заела. Явно имаш силна движеща мотивация. Hug
Meg! ,
радвам се, че ти е допаднала идеята за червено цвекло в кюфтенца.
а аз да се похваля, че имам вече един  мега- успешен опит на водорасли в кюфтенца. Особено печеливш за детето и съпруга ми. Peace
Soleil*,
и моето дете промени храненето си заради необичайните  горещини. Само на диня /или друг плод/ или чаша някаква напитка сме на закуска.
M_Nik ,
да, пия  рядко "напитка-кафе",  която е микс от малц, ечемик, цикория, ръж и смокини.
Вчера  предложих от нея и много се хареса. Някои си я смесиха с бадемово мляко, а други  я изпиха натюр.

# 3 211
Реалист, тортата наистина е станала фантастична! Благодаря за разясненията   bouquet

От същата смес за гофретите правя и палачинки/дюнери (както вика малкия) на сух тиган. Пълня с мед или зеленчуци със сосче. Малко на око ги правя, на 1 ч.ч. брашно, около 1/2 ч.ч. топла вода, 1-2 ч.л. зехтин, щипка сол и сода. Сместта трябва да е по-гъста от палачинкова, да оставя следа лъжицата. Предполагам би станало и с ядково мляко за палачинки. Мажа на горещ сух тиган и заглаждам отгоре с лъжичка, като се запече от едната страна - обръщам.

Червеното цвекло много върви на салата с варени картофи и кисели краставички, също със зеле и моркови или мариновано с лимон/оцет и чесън. Яла съм го на салата и с кисели ябълки.

# 3 212
M_Nik какво брашно слагаш за гофретите?

Аз също пия "кафе" с цикория. До скоро вземах това, което е описала Реалист.
Но изчезна от всички биомагазини и последния път купих само с ечемик и цикория. Капвам вътре малко овесено или оризово мляко.

Вери, ако имаш нужда от помощ...
Аз и без това се ровя в темата назад постоянно.

# 3 213
Аки ми се пие кафе, си правя точно от това ечемик и цикория.

Друго да ви питам: Купих разтворимо оризово мляко в опит да спестя нещо на семейния бюджет (като цена е почти като био-то в кутия, но пък от разтворимото стават 2,5 л, а другото си е литър), наред с дабавката на Б12 (което в случая много ме устройва) има и три Е-та, едно от които е с жълт маркер - има данни, че води до стомашни проблеми и сега се чудя какво да правя. На първо време го оставих в офиса да си правя "кафе с мляко" с него, но ако някой е вждал био-варинат на такова мляко на прах, ще съм благодарна да сподели.
Ако питате защо се занимавам с глупости, а не си направя сама млякото, отговорът е много прозаичен - изнемогвам от липса на време и свободен мозъчен капацитет... Дори съм се замислила да взимам меню за алергични деца от ДК, за да си спестя ежедневното готвене и да е през ден примерно... Сега е пълно със сезонни зеленчуци, но аз продължавам да ползвам и предпочитам замразените за готвене, независимо от по-високата цена, само и само защото ми спестяват време...

# 3 214
Лилита,направи мляко от кълновете-за полезността,мисля че е ок така,и най-малко се губи от качествата им
ние също не ядем често кълнове от ръж,защото рядко ми покълва на 100%,и ме е яд да я чистя  Blush

# 3 215
А колко сусамов тахан давате на децата? Питам защото сега се опитвам да огранича до минимум млечните заради отключил се АД и трябва някак да наваксам с доставянето на калций в организма.

Детето ни е на 2.5 години.

# 3 216
Нивеа, зеленчуците, както и някои зърнени също съдържат повечко калций, а неяденето на млечни и ограничаване на месото намалява и нуждите на организма от калций.
Таханът е тежък, детето може и да не го хареса. За възрастен знам доза  2 с.л. небелен сусам на ден. Това си е доста, но ако се прави под формата на пъсване върху салати и добвка в другата храна, почти не се усеща. Отделно могат да се правят "сиренца" (с подправки) и бонбони от сусама. За тахана ваши същото - да се смесва с други храни, в сосове, като пастети от типа на хумус...

# 3 217
Мег, детето харесва тахана. Слагам му го в овесените ядки сутрин в които има мед и авокадо, понякога орехи и семки. Сега слагам по 1 ч.л. но си мисля дали е нужно да слагам по вече? Peace

# 3 218
Мен пък ме интересува къде се продава оризовото мляко на прах, въпреки Е-тата. Използвам много малко мляко и ми е омръзнало да изхвърлям отворени бутилки и кутии. Мисля, че при тази малка консумация мога да си позволя няколко Е-та Embarassed

# 3 219
Мен пък ме интересува къде се продава оризовото мляко на прах, въпреки Е-тата. Използвам много малко мляко и ми е омръзнало да изхвърлям отворени бутилки и кутии. Мисля, че при тази малка консумация мога да си позволя няколко Е-та Embarassed
Оризово и соево мляко на прах има на Виталиа (македонска компания) във Фантастико на диетичния щанд и по диетичните магазини.

# 3 220
Аз в био мага на Дойран видях в дъното , разтворими напитки(соева , киноа....) , не се заг;едах по подробно.
Но може и да нямат Е-та и да ви свършат работа за мляко.
Другия път ще се загледам.

# 3 221
Нямах представа, че има оризово мляко на прах. И аз бих купила, защото изхвърлям винаги опаковките течно почти цели.
Мег, да не би да са от безвредните Е-та, които ги слагат и в био продуктите? Например куркумин мисля, че беше жълт оцветител.

Нивея, защо мислиш, че АД се е отключил от млечните и има връзка с тях? Не че е лошо да се ограничат, но ми стана интересно за връзката с дерматита.

Преди малко опитах моите гофрети от вчера и днес имат съвсем по-добър вкус. Ще пробвам следващият път пак с малки изменения в рецептата. Сега сложих малко клакс от фурми и може и от тях да не набухнаха. Иначе на вкус са много добри и нямат някаква разлика с невеганските.

Постоянно има нови хора,които няма как да прочетат всичко,а и старите или забравяме,или не ни е интересувало много,много когато се е говорило,или не сме го прочели,тъй като сме пропуснали там някакви си 5-10 страници и т.н.
Вярно е това, но понякога даже и търсачката не се пуска преди да се пита нещо. Много пъти е обсъждано супер подробно, но се чака друг да пусне търсачката и да изкара инфото.

Да ви се оплача в сегашното ни жилище има хранителни молци. Още предишните наематели ме предупредиха. Купила съм едни лепки да ги трепя. Най-странното обаче е, че нито едно от зърнените ми не е хванало молци, а ги държа отворени в пакетите, както са купени. Нямам нерви да търся буркани и да ги прехвърлям. Сто процента съм сигурна, че са ги пръскали с нещо, което да не привлича молците. Няма друго обяснение. Всичките са био.

Последна редакция: вт, 13 юли 2010, 19:13 от Soleil*

# 3 222
Вчера ми се счупи сокоизтисквачката и сега искам да си купя нова,но този път от новите модели с другия механизъм.И сега разглеждам и се колебая между Green star i Vitalmax -като цена са еднакви горе долу.Някой наясно ли е като марка и съответно като качестно коя е по добра от двете?

# 3 223
За Vitalmax нищо не знам.

Това е писал мъжът ми преди време:

Относно сокоизстисквачката, моят съвет е да не се подлъгвате и взимате Омега Верт, тъй като макар да е нов модел, за съжаление изпълнява много по-малко функции от Омега 8004 (бяла на цвят) и 8006 (сив металик). Наскоро попаднах на много интересен материал, в който се сравняваха кухненски роботи, блендери и сокоизстисквачки. За блендерите човекът си ползваше ВайтаМикс и според него това било най-оптималното решение, но за сокоизстисквачката беше много интересно. Там сравняваше Twin Gear технологията на GreenStar, една центрофужна сокоизстисквачка (стандартните сокота в БГ с голяма цедка), Омега 8006 и една ръчна преса за цитруси. Според него Омега 8006 работи в пъти по-добре от GreenStar, макар последната да се продава на почти двойна цена. Той сравняваше степента на изцеждане. Та в това клипче той препоръчва като най-добра от всички изпробвани от него сокоизстисквачки една стара машинка на GreenStar, която струва дори по-евтино от Омега 8006, но месото, което излиза след сокоотделянето е доста по-сухо. Нарича се TryBest Solo Star juicer, която е с около 40-50$ по-евтина от нашата, но има едно голямо предимство - когато се използва цедката за приготвяне на сокове (има приставка за сок и за брашна и смеси), тогава на края на цедката може да се навие пластмасов ограничител, който стеснява изхода и това разбира се затруднява изхвърлянето на отпадъците и ги върти по-дълго в камерата. Това, разбира се, увеличава и количествата изстискан сок.

Пропуснах да спомена няколко думи за последния "вик на модата" при Омега Верт. Една позната не ни послуша съвета и си купи такава именно защото изглежда красиво, удобна е и не заема много място. В последствие обаче разбра, че в тази сокоизстисквачка не може да се приготвят бонбонки и т.н, защото хем няма накрайниците, хем и няма начин да се набавят, защото машината е пригодена само и единствено за сок, а не за теста, брашна и т.н.

# 3 224
Млеката на прах съм ги ползвала на път или когато знам, че няма да успея да изпия цяла кутия. Помня  ги тези оризовите, за които Meg! споменава. Купувала съм си ги докато бях в БГ. И на мен ми се бяха сторили изкуствени. Особено ароматизираният вариант.  И в къщи често се хвърлят кутии с млека или сокове. Ето, днес, направих кекс с остатъка от бадемовото мляко. Иначе щеше да отиде в мивката. А кексът стана страхотен, но също малко спитен/ обаче мекичък/, защото и аз като Soleil*  му сложих клакс, но от ябълки и круши/"петмез"/ . Явно е заради него.
а тия дни в търсенене на бадемово брашно, видях, че се предлага бадемово мляко на прах. Аз си купих овесено, но направено на люспи, не е съвсем "сухо мляко на прах". Пробвам такъв вариант за първи път и ми харесва. Досега все купувах кутии или правех домашно от ядката.
Soleil*, много са неприятни хранителните молци. И аз имах миналото лято. Отървах се от тях като махнах/изхвърлих  всички продукти. A повечето от тях /ако не и всичките/ бяха сериозно нападнати и проядени.
 Оставих празни шкафовете и не купувах нови /съчетах го с пътуване/.  По вечерите  бая преследване с пеперудки падна - нямаше как, трябваше да ги убивам. Лепенки така и не купих.

Последна редакция: вт, 13 юли 2010, 23:34 от realist

Общи условия

Активация на акаунт