Веганството - да споделим опит

  • 185 143
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 225
  • гр.Добрич
  • Мнения: 2 534
Здравейте на всички, пишещи в темата. Попрочетох оттук-оттам малко, но информацията е огромна. Въпросът ми е дали познавате диабетик тип 1, който се храни по споменатия начин в темата и как се справя.

# 3 226
  • Мнения: 5 714
Да, свекърва ми, но сравнително от скоро- 2-3- месеца. От началото на годината започна да прави някои промени в храненето лека полека. Чувства се много добре без месо.

# 3 227
  • Мнения: 1 741
Реалист, може ли да дадеш рецептата за кюфтенцата с водорасли! Praynig
Аз правих с червено цвекло, доволна съм. Simple Smile И в тази връзка...

М-Ник, как точно да си мариновам цвекло - само зехтин, лимон и чесън, други подправки какви? И на кубчета или филийки и за колко време - 1 нощ, 24 ч.?

Вери, много полезно инфо за сокотата! Hug

Нивеа, пасираш ли я тази закуска с овес. ядки и авокадото или само някои части от нея?

Mamagemelar, кое се чисти от покълналата ръж - люспите ли? Не мога в момента да си го представя, защото не съм покълвала и нямам и ръж. Питам, защото житото не се налага да го чистя. Също и един белен овес съм си взела, но се чудя дали става за покълване така като е белен?

Солей, какви са тия лепенки? Аз също имам от известно време молци, но не съм намерила в зърнените. Трябва да си проверя чайовете, защото преди точно заради тях се бяха появили. Само ги държа тия чайове да "отлежават", никой не пие, освен Дима черен чай (нали е руснак, чат-пат пие) и после си отглеждам гадинки заради тях. Confused

# 3 228
  • Мнения: 5 714
Деси,

6. Хазерет - червен хрян

Продукти:
3 глави червено цвекло, сварени и изстинали
1 корен хрян, около 200 гр
2 с.л. оцет
1 с.л. захар
сол на вкус

Приготовление:
1. Обелваме цвеклото и го настъргваме на ситно ренде.
2. Обелваме хряна и го стържем на ситно ренде (действието предизвиква силно сълзоотеделяне  
3. Объркваме цвеклото с хряна и добавяме подправките, разбъркваме добре
4. Затваряме плътно в бурканче и съхраняваме в хладилник до консумацията...

Майка ми навремето го печеше във фурната, белеше и мариноваше нареждайки го в буркан; м/у редовете слагаше магданоз, копър, чесън; заливаше с оцет, олио, сол.

Беленият овес няма да покълне. Но пък можеш да го накиснеш, за да омекне и да си го ядете пак суров.

Покълнала ръж сякаш съм ползвала само в сурови хлябове, крекери, бисквити. Иначе може на мляко да се направи или да се сложи в зърнена закуска+сушени плодове заляти с ядково мляко.

# 3 229
  • Мнения: 1 741
Мерси, Вери! Hug Аз нарочно не се обърнах пряко към теб с въпроси, защото е редно да те оставим малко на мира докато оформяш новата тема, много работа ще иска, предполагам, добре, че се нае.  Whistling  Много благодарности, също и на всички, с които си помагаме взаимно с много много въпроси и отговори, макар и понякога да се повтарят, но пък така често се доизясняват по-подробно нещата и се затвърждават! Hug

Много остро мирише тоя крес, докато покълва - хайде да не уточнявам на какво, ама цялата стая вонеше и при отворена врата, не е приятно, когато влезеш отвън - аз като майка неволно бих потърсила "проблема" в гащите на малкото дете, което стои в стаята! Laughing Ще пробвам пак, този път ще си го сложа още от началото върху навлажнен памук и ще видя дали ще има разлика. Имам предвид, това, че първият път нали ми стояха - около 2 дни така, директно в слузта си и може и от това да са миришели така. Но иначе след това, като ги сложих на тензуха, си пораснаха, почти всички и когато миризмата ми се стори съвсем неприемлива, отрязах пониците, измих ги, не миришеха и си ги сложих в една манджа - много деликатно я подправиха (щото на нея нещо и липсваше и без това).

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 05:08 от desi_sunshine

# 3 230
  • Мнения: 5 714
Да, забравих да благодаря на Кантарини за предложената помощ, но вече преполових темата. А и вадя всички рецепти.

# 3 231
  • Мнения: 7 637
Деси,ръжта ми не покълва бързо,и се налага да чистя непокълналите/явно наранени/зърна,за да не се вмирисват
и наистина,и аз само в крекери съм я слагала,и мляко на децата съм правила,че малко ми е твърдичка  newsm78

# 3 232
  • Мнения: 74
За Vitalmax нищо не знам.

Това е писал мъжът ми преди време:

Относно сокоизстисквачката, моят съвет е да не се подлъгвате и взимате Омега Верт, тъй като макар да е нов модел, за съжаление изпълнява много по-малко функции от Омега 8004 (бяла на цвят) и 8006 (сив металик). Наскоро попаднах на много интересен материал, в който се сравняваха кухненски роботи, блендери и сокоизстисквачки. За блендерите човекът си ползваше ВайтаМикс и според него това било най-оптималното решение, но за сокоизстисквачката беше много интересно. Там сравняваше Twin Gear технологията на GreenStar, една центрофужна сокоизстисквачка (стандартните сокота в БГ с голяма цедка), Омега 8006 и една ръчна преса за цитруси. Според него Омега 8006 работи в пъти по-добре от GreenStar, макар последната да се продава на почти двойна цена. Той сравняваше степента на изцеждане. Та в това клипче той препоръчва като най-добра от всички изпробвани от него сокоизстисквачки една стара машинка на GreenStar, която струва дори по-евтино от Омега 8006, но месото, което излиза след сокоотделянето е доста по-сухо. Нарича се TryBest Solo Star juicer, която е с около 40-50$ по-евтина от нашата, но има едно голямо предимство - когато се използва цедката за приготвяне на сокове (има приставка за сок и за брашна и смеси), тогава на края на цедката може да се навие пластмасов ограничител, който стеснява изхода и това разбира се затруднява изхвърлянето на отпадъците и ги върти по-дълго в камерата. Това, разбира се, увеличава и количествата изстискан сок.

Пропуснах да спомена няколко думи за последния "вик на модата" при Омега Верт. Една позната не ни послуша съвета и си купи такава именно защото изглежда красиво, удобна е и не заема много място. В последствие обаче разбра, че в тази сокоизстисквачка не може да се приготвят бонбонки и т.н, защото хем няма накрайниците, хем и няма начин да се набавят, защото машината е пригодена само и единствено за сок, а не за теста, бра шна и т.н.

Благодаря за информацията.Може би vitalmax e някаква английска марка,тъй като аз разглеждам от английския ибей,за да не плащам мито след това,но е доста предпочитана кат оразгледах и затова се колебаех между двете.Относно блендера съм си поръчала на един познат от щатите vitamix,но не можа да ми го донесе преди няколко месеца,защото бил много голям и не искали даго вземат като ръчен багаж и сега търси вариант да ми ги изпрати по някой друг,но дано да е по скоро,че толкова неща съм си намислила да правя с него,а чакам толкова време,но нищо де....сега поне да си купя сокоизтисквачка Simple Smile

# 3 233
  • Мнения: 19 993
Деси, лепките представляват картончета, намазани с феромони, които привличат молците и те се залепват за лепенката. Залепват се в шкафовете със зърнени. Вършат работа дотолкова, че не се занимаваш да ги трепеш на ръка. Някой беше препоръчал и ванилия, доколкото помня и съм наслагала отворени пакетчета в шкафовете.

Момичета, аз летя за БГ август. Ако някой си хареса нещо от тук, мога да му го донеса. Ще се пренасяме с фирма и ще има доста място, надявам се Grinning

Някой знае ли какво е Guarkenmehl? Има го в някои био продукти, но за какво се ползва и как се превежда?

Също като свързващ агент се ползва и Johannisbrotkernmehl, което е брашно от рожкови, но от ядката и Speisestärken aus Mais (това дали е царевично нишесте?). Някой ползвал ли е и в какви рецепти?

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 14:52 от Soleil*

# 3 234
  • Мнения: 1 732
Реалист, може ли да дадеш рецептата за кюфтенцата с водорасли! Praynig
В рецептата за кюфтета всеки път варирам продуктите. Иначе си е винаги една и съща като технология. Този път сложих вместо други зеленчуци/т.е или коприва, или  левурда, или червено цвекло, патладжан, магданоз и т.н./ водорасли. Иначе нищо по- различно. Simple Smile
Продуктите ми бяха зърнени / булгур и оризов флейкс - 50:50/ , лук, моркови и наксинати във вода, за да омекнат водорасли.
Подправки- кимион , черен пипер и хималайска сол. водораслите не ги сложих само за цвят , а като основен продукт. Получи се фантастично екзотично блюдо.


Момичета, аз летя за БГ август. Ако някой си хареса нещо от тук, мога да му го донеса. Ще се пренасяме с фирма и ще има доста място, надявам се Grinning

Някой знае ли какво е Guarkenmehl? Има го в някои био продукти, но за какво се ползва и как се превежда?

Също като свързващ агент се ползва и Johannisbrotkernmehl, което е брашно от рожкови, но от ядката и Speisestärken aus Mais (това дали е царевично нишесте?). Някой ползвал ли е и в какви рецепти?
Soleil*,
ако знаеш колко ми е познато такова едно пътуване.........и ако ми кажеш, че фирмата е Орбит. Laughing
с голяма благодарност бих те помолила за услуга , но имам нужда в обратна посока. Така че като се завръщаш, кажи! Hug Wink
Guarkernmehl е гуар брашно. Никога не съм си купувала или ползвала такова. Мисля, че Вери е компетентна. Simple Smile
за  брашното от рожкови знам, че се използва като заместител на какаото и като добавка за по- голяма хранителност на продукта. Също и като свързващ агент. Speisestärken aus Mais е царевично нищесте, да /скорбяла/. речникът го подтвърди. Laughing
ползвала съм само царевичното нищесте за кремчета, може би не повече от 5 пъти в живота си до сега.

# 3 235
  • Мнения: 1 048
Soleil* ,кои са тези бесопасно Е-та newsm78

Аз да се похваля ,че направих първите си крекери на слънце-станаха добре Simple Smile

# 3 236
  • Мнения: 19 993
Например Е 300-аскорбинова киселина.

Реалист, мерси за отговора! Надявам се и Вери да се включи Simple Smile
Само да добавя, че брашното от рожкови (кароб) като заместител на какаото e от месото на плода и е кафяво.А това, което се ползва за слепващ агент, е от ядката и е бяло. Мисля, че първото не е свързващ агент.

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 17:57 от Soleil*

# 3 237
  • Мнения: 5 714
Guar gum:
http://en.wikipedia.org/wiki/Guar_gum

Сгъстител. Ползвали сме много рядко.

# 3 238
  • Мнения: 1 048
Soleil* ,а  за други сещаш ли се Simple Smile

Вери разгадахме тайната на меки крехки,пухкави питки(ние не правим 1 голяма,а няколко мънички)-повече сода и оцет Grinning

# 3 239
  • Мнения: 5 714
Ето гугъл как ми помогна като зададох "списък на вредните консерванти" Simple Smile
http://www.emozdrave.info/forum/viewtopic.php?t=167

Общи условия

Активация на акаунт