Re: Примерна схема на захранване (18)

• 54 188
  • 799
  •   1
Отговори
# 135
Параход, благодаря ти! Точно това исках да прочета  Hug То по принцип твоите постове са като огледало на мислите ми Simple Smile

За варенето на пара - аз още не готвя на Ники у дома, н ос Гого варях на пара всичко, само че в тенджера и с решетка - никога не съм имала недоварен зеленчук.

За кафявия ориз - по принцип се смята, че е добре да не се дава първоначално пълнозърнест ориз, тъй като е по-трудно смилаем. Гомелият ми син обаче го захраних именно с каша от кафяв ориз (домашна), но не като първа храна. Така че съвет не мога да ти дам, някой по-компетентен ще каже. А ти защо държиш да дадеш непременно кафяв ориз? Според мен този на Милупа е идеален за захранване...

# 136
Мился, че има един онлайн магазин за био-продукти , но не се сещам как се казваше.....

# 137
http://biodarma.org/delivery.html
Този ли  newsm78 но защо ли ми дава, че в момента не работи...преди го гледах и всичко си беше 6.

# 138
Ето погледни тия сайтове и магазини, може нещо да ти свърши работа:

http://chushka.blogspot.com/2007/10/blog-post_01.html

# 139
http://biodarma.org/delivery.html
Този ли  newsm78 но защо ли ми дава, че в момента не работи...преди го гледах и всичко си беше 6.
аз от този съм пазарувала,последно като поръчах преди седмица ми казаха,че няма да работят..поне за сега.По принцип нямаха голям избор,но пък за разлика от всички софийски магазини ,този беше сравнително на нормални цени.

# 140
Мами,които приготвяте сами храната на бебечетата си да ви попитам като правите зеленчуци,разреждате ли ги с нещо(кърма,АМ,вода)?Моето момче има 5 зъба(2 нацяло излезнали и 3 мъничко) и аз му слагам съвсем малко кърма и мачкам леко с виличка,а скоро смятам и още по-грубо да е,дали е ок?

# 141
Ние се захранихме на 6м. и някои ден
01.09 пюре от морков и картоф 1-2 лъжички + кърма така около 6 ден стигнахме до половин бурканче хип от 125мл
7.09 тиква с картоф след 10 ден половин и малко отгоре от бурканчето
13.09 цяло бурканче от горе по сочените
14.09 морков, карфиол,грах
след това микс от всички като ги редувам
Днес ще пробваме карфиол с картофи
Това е от нас за сега Вече имаме пълно заместено обедно хранене Simple Smile

# 142
А относно оризовата каша мислите ли,че ако въведа първо зеленчуци после мога да дам каша от кафяв ориз
... а просто не трябва първата каша да е пълнозърнестта?
Може първо зеленчуци, после пълнозърнеста каша.
Кафявият ориз има 3-4 повече фибри от белия.

А кашата от елда също ли трябва да е от преработената?
Може да се ползва обикновена елда, био или не, бланширана или не, кафява или зелена.
Кафявата обикновено е бланширана, макар че не винаги е означено на опаковките.
Немската зеленикаво-жълта био елда не е толкова вкусна като кафявата.
За начало се дава изсушена+смляна елда на каша, на възраст 7-8 м. се дават сварени+пасирани или сварени+намачкани зърна.

Имам стерилизатор Нук,който става и за готвене на пара.
Проблемът е в стерилизатора или употребата му. Или пък картофите.
Картофите на пара (например в решетка за варене на пара) стават готови доста бързо, колкото морковите например.

# 143
  • София
здравейте мама,

от близо месец "обследвам" темата за захранването, че на нас тази или др седмица ни предстои. Смятам за захраня с тиква, после морков, картоф (че най-лесно се приемали и нямало опасност от алергии). Ние обаче сме с нисък хемоглопин, а прочетох, че повечето храни, богати на желязо са след 7-8м (ние сме на 6м). Какво мога да предприема в тази насока, че да вгигнем малко хемоглобина?   newsm78

# 144
Косе Босе мерси за отговорите  bouquet
Имам още няколко въпроса.Задължително ли е да се въведат първо зеленчуци после плодове или обратното,или може да се дадат например няколко зеленчука,после плод,после зеленчук и т.н.
Всеки нов плод/зеленчука ли трябва да се смесва със стар,вече познат на бебето или може и самостоятелно.
И кога може да се дават сурови плодове и зеленчуци(от възрастта ли зависи или от това какво е яло до момента).За по-големки като нас,например може да се дават чат пат и сурови ?И какви?

# 145
Здравейте мами, ние вече сме големички, но въпреки това имам въпроси, които ме терзаят относно правилното хранене на детето ми и реших да ги задам тук. Приемам всякакви критики.
Значи дълго време опитвах да давам какво ли не за закуска на малката, то не бяха каши, попари, грис, кус-кус, нищо не се хареса. До днес бяхме на кърма сутрин, но днес реших да и направя сандвич от пълнозърнест хляб със сирене и яйце, запечен на скара (да уточня, че съм въвела белтък с други храни). После премахнах все пак плънката и дадох само хлебчето, изяде го целия  Shocked , а за десерт си хапна и две парченца диня. Преди малко обилно се  насука и заспа. Та въпроса ми е, мога ли да давам такова нещо за закуска или не е препоръчително. Искам да и давам и други неща, пробвах и финни овесени ядки, пасирани, непасирани, не иска нищо, що е с лъжица  Crazy . Кисело мляко не консумираме. Идеи и съвети приемам всякакви.

# 146
Косе Босе мерси за отговорите  bouquet
Имам още няколко въпроса.Задължително ли е да се въведат първо зеленчуци после плодове или обратното,или може да се дадат например няколко зеленчука,после плод,после зеленчук и т.н.
Всеки нов плод/зеленчука ли трябва да се смесва със стар,вече познат на бебето или може и самостоятелно.
И кога може да се дават сурови плодове и зеленчуци(от възрастта ли зависи или от това какво е яло до момента).За по-големки като нас,например може да се дават чат пат и сурови ?И какви?

Новите храни поне в началото е хубаво да се смесват не заради друго, ами понеже не е много хубаво нова храна да се даде цялото количество, което изяжда детето. По-натам може и по-смело. Относно зеленчуци-плодове хубавото, според мен, да има разграничение е понеже като се въведе 2 -ро ядене е добре да има разграничение- сладкото следобед, соленото на обед. Суровите плодове е хубаво да се дават по-късно, да зависи от възръстта и това на малчоганите да им свикнат коремчетата понеже суровите плодове са по-агресивна храна.

# 147
Въпреки,че много скоро го пускахме това като инфо-ето го пак:

Сурови плодове
Може след 6 м.
- само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка - спорен плод; манго - евентуално)
- не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
- всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
- суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
- плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
- суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
- в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
- ябълка (сладка)
- круша (сладка, не много твърда)
- грозде (обелени зърна)
- банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
- авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето 'чистия' вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.

Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.

Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории

# 148
Не мога да измисля какво да дам след тази овесена каша и това е! Голямо чудене пада - то не бяха каши, бисквитки, сухари..
Все се надявам мами, минали по този път с глутена, да споделят. Как да въведа пшеницата?  Към овеса ли да добавя нещо, отделно ли, какви количества се дават?

# 149
Здравейте!

Бихте ли ми казали какво е нормално хранене на 9 месечна възраст? Имам предвид като количества и интервали, видове храни - нещо като меню за целия ден.

Общи условия

Активация на акаунт