Re: Примерна схема на захранване (18)

• 54 215
  • 799
  •   1
Отговори
# 45
В тия картоф с тиквичка , които аз съм взела (на Хип и Семпер) няма ни копър ни нищо ....но хипското е по-гадно.

# 46
  • София
Здравейте,
имам въпросче относно въвеждане на 2-ри вид месо и по-конкретно за паузата между първите 2 вида месо.
Ето една извадка от публикация на Косе Босе:
"Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици."
Та въпросът ми е каква е тази пауза - след като се въведе един вид месо и се дава примерно 2 седмици, като се редува със зеленчуково пюре, след това се прави почивка от 20 дни, през които не се дава изобщо месо или се има предвид че първия вид месо се дава 20 дни/2 седмици и след това се пристъпва към въвеждане на втори вид месо?!  newsm78

Моля да ме извините ако въпросът е вече задаван!   bouquet

# 47
stefaninata, паузата е между въвеждането на първото и второто месо, т.е. въвеждаш  примерно пиле и след 20 дни въвеждаш примерно заек. През тези 20 дни си даваш пиле или редуваш пиле със зеленчуково пюре както си решиш.

# 48
  • София
stefaninata, паузата е между въвеждането на първото и второто месо, т.е. въвеждаш  примерно пиле и след 20 дни въвеждаш примерно заек. През тези 20 дни си даваш пиле или редуваш пиле със зеленчуково пюре както си решиш.

Благодаря, Espa!   bouquet

# 49
Аз въведох пилешко за 10 дни- до вчера и сега мисля да направя почивка дос ледващото (пуешкото съм избрала) , да си почине стомахчето малко,че бая се уригва на месо. Това обаче аз съм си го решила не съм го чела някъде.

# 50
Здравейте, майчета! Следя темата от известно време и ето, че дойде и моят ред да се включа с въпросче. Моят син скоро навърши 7м., досега е опитвал основните зеленчуци и две безглутенови каши. Сега започвам да го захранвам с плодове - круша, ябълка, сини сливи, банан - на пюрета. Мислех другия месец, като навърши 8 месеца,  да започна да му давам плодовете сурови, но сега започнах да се притеснявам, че до другия месец те ще са поизчезнали хубавите плодове. Как мислите, мога ли да въвеждам плодовете в сурово състояние сега на седем навършени месеца и по колко да давам? Благодаря на всички, че участвате в тази мн.полезна тема!

# 51
Естествено от КОсе Босе

Сурови плодове
Може след 6 м.
- само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка - спорен плод; манго - евентуално)
- не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
- всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
- суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
- плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
- суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
- в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
- ябълка (сладка)
- круша (сладка, не много твърда)
- грозде (обелени зърна)
- банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
- авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето 'чистия' вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.

Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.

Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории

Праскови, кайсии
- пюре: 6-8 м.
- сурови: 8 м.
- слаб алерген! (в детското захранване не се считат за проблемни мъхести плодове)
- при алергична обремененост: след 1 год.
- ценен витаминен и минерален състав (витамин С, бета-каротин и др.)
- регулиращ ефект (алтернатива на крушите и сливите)
- суровите плодове съдържат пектин (може да дразни нежното стомахче)
- средноцелулозни (не са леки за стомахчето, но най-вече сурови)
- едно наум за плодовите органични киселини в пресните плодове (дори да са видимо зрели и сладки)

# 52
  • София
Здравейте!
През третия месец от захранването мисля да въведа месо и нещо друго. Но-кое е по-добре -жълтък или каша? Или да  остане месец само на месото и да не бързам с другото?
Сега ни е втори месец на захранванване, през който въвеждам зеленчуци; започнахме с плодове.

# 53
  • Велико Търново
Да се включа и аз с върпосче - от 5 дни въвеждам овесена каша, т. е. глутен и от толкова дни имаме леко разстройство. Възможно ли е да е от овеса при положение, че друг нов продук не съм въвела.

# 54
  • София
Привет момичета Hug Едно бързо въпросче имам. Преди седмица отбих малката и се чудя дали й давам достатъчно млечни продукти. Има 3 млечни хранения. Сутрин - попара или кус кус със сирене, следобед - 100 гр. кисело мляко, вечер - 200 гр. адаптирано мляко.

# 55
Здравейте!
През третия месец от захранването мисля да въведа месо и нещо друго. Но-кое е по-добре -жълтък или каша? Или да  остане месец само на месото и да не бързам с другото?
Сега ни е втори месец на захранванване, през който въвеждам зеленчуци; започнахме с плодове.

Съвременните тенденции били да не се бърза с жълтъка...имам инфо, ако искаш ще ти го пусна(въпреки, че аз мисля да го давам към края на 7м.), но не пречи каша и месо- ако това ти беше въпроса.А даже не пречи и трите да въведеш в един месец.

# 56
  • Някъде там...
Записвам се и аз да ви следя. Предстои ми захранване след 2 седмици, попрочетох доста, информацията е много, със сигурност ще имам нужда от помощ.
Гледам че сте коментирали режима, на мен това ми е голямата чуденка в момента - по кое време на деня да се захранваме. Момичетата са изцяло на кърма, кърмя на поискване и нямаме строго установен режим. Все още прекарваме и доста време навън - от 10 докъм 13,30-14,00 часа. Трудно ми е да излизам  сама с децата и количката, затова излизаме веднъж дневно, но за повече време.
Другият ми въпрос е за водата - все още не желаят да пият вода, а и не се справят добре с биберони и шишета. Как се предлага вода при захранването - преди, след ядене? И дали е възможно вместо тепърва да пазарувам шишета и биберони (имам само няколко от най-малките на Авент), да пробвам дали ще пият от така наречените магични чаши - тези с клапа и дръжки?

# 57
  • Велико Търново
Жабче, ние вода до 6 м. не бяхме пили. След като захраних започнах да предлагам и то от магическа чаша на Авент. Може да се каже, че се науми да пие от с този накрайник някъде след 3 седмица от захранването, но мен това не ме притесняваше, защото бяхме постоянно на кърма, така че жаден бебока нямаше как да остане. Сега пие по 30-40 мл вода на ден и много рядко повече от това. Важното е да предлагаш накрайника по често. До колкото си спомням бебока беше легнал когато за първи път смукна доста и видя че все пак нещо излиза от накрайника. Това е от мен. Успек ви желая  Simple Smile

# 58
dannyny, и аз давам 2ри ден овесена каша. Засега не забелязвам да се е разхлабила, но също ме вълнува този въпрос, тъй като дълго време имахме проблем с редки изпражнения и сега подхождам с малко страх към овеса - по принцип овесените ядки е възможно да разхлабват.

# 59
Писах в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=415404.new#new ,но реших да си постна поста и тук

Прочетох Можем ли да си приготвим сами каша от небелен ориз? и имам няколко въпроса.
1.Трябва ли първо да измием ориза?
2.Какво количество мога да направя(изсуша) наведнъж и в какъв съд е подходящо да да го съхранявам-смятам да започна с каша от пълнозърнест ориз(даже трябва да го слагам да се суши за да му дам утре) и да давам само по 1-2 лъжички на ден.Дано не раздразни стомахчето му,но се надявам,че при малки количества е ок.Смятам да изсуша повече,а да го меля всяка вечер преди накисване.Колко ориз и в колко вода трябва да го накисна за да получа 1-2 лъжички каша?И за колко време?
3.Колко дни е добре да приема само каша(без нищо друго).А трябва ли да добавям кърма към тези 1-2 лъжички.Храним се на поискване и не смятам да замествам хранене до 1 год(е и от малчо зависи),а само да му давам малки порции храни за да се запознава с нови вкусове и аромати.
Честно да си кажа малко се притеснявам,че почвам с кафяв ориз,ама аз наистина смятам да му давам по много,много малко.
Другото,което се сетих сега,четейки тази тема,е че смятах да му давам сурови плодове и зеленчуци Blush(исках да правя нещо като комбинация м/у обикновеното и ПЗ).Смятах да му давам по много малки количества,но само по един вид вид на ден в продължение на няколко дни...смятате ли,че е проблем да се дават сурови при положение,че ще са 1-2 близки Wink
До сега съм давала веднъж суров морков,да си чеше венците и същевременно си изтърга 1-2 малки стърготинки с долните зъби.И веднъж съвсем малко ябълка,прояви интерес докато аз хрупах(ама беше киселка).той хапна съвсем мъничко и много,много му хареса.
Дано не съм сбъркала и дано може да му давам по малко сурови плодове и зеленчуци

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 22:38 от nor4y

Общи условия

Активация на акаунт