Re: Примерна схема на захранване (18)

• 53 957
  • 799
  •   1
Отговори
# 30

Възраст за белтък
Белтък = 1 год.
Това е стандартна препоръка в детското хранене.
Има някои препоръки за цяло яйце около 10 м., но като цяло няма разминаване по въпроса, за разлика от други по-особени храни.

Алергия
Белтъкът е много силен алерген – именно той е причината яйцата да бъдат сред най-силните хранителни алергени при децата.
Една от причините за по-късно въвеждане на жълтъка е вероятността за белтъчни следи върху него.
По принцип алергията към белтъка и към яйцата като цяло може да бъде израстната.

Начин на въвеждане
Въвежда се задължително в храна и малко количество – застройка, сладкиш и пр.
Чак след това се дава белтък от варено яйце или храна с повече цели яйца (бъркани яйца, принцеси и др.).

Хранителна ценност
Белтъкът е силен алерген, но и ценна храна.
Няма смисъл да се изключва прекалено дълго от менюто без основание.

# 31
18 месеца звучи добре, но ваксината на 13 месеца е с яйце/белтък. Т.е. по-добре да съм тествала преди това. Много благодаря,   bouquet

Извинявам се за офф-а, но каква е тази ваксина с белтък?

# 32
Морбили-паротит-рубеола.

Аз да питам Косе за сусама. Харесах една от по-рядко срещаните на пазара каши - Holle Bio Baby Musli, която освен зърната съдържа 1)смлени стафиди 2)сусам и 3) още нещо си, което обаче не беше ядка или нещо притеснително.
Та на въпроса - е ли сусамът силен алерген, предвид възрастта на моята госпожица? Мисля, че се падаше 3 или 4 процента от съдържанието на кашата.

SZA, идеята за въвеждане на цяло яйце в баница ми хареса. Яде от доста време вече сирене, а за тестени си умира.

# 33
Аз ще си повторя въпроса от миналата тема: за солта е. Тъй като моето дете не яде солети, бисквити, или други скрити източници на сол (за известно време не трябва да му давам и млечни продукти, така че и сиренето отпада) и се замислям дали пък не трябва аз да добавям малко към домашно приготвените манджи. Менюто му вклюва каши, плодове, плодови пюрета, домашни манджи с месо и зеленчуци, корички хляб (само тук има сол). Млякото е кърма. Косе Босе, ти какво ще препоръчаш?

# 34
Мерси, Косе Босе   bouquet
Поради липса на фантазия белтъка го въведох като - палачинки, баница, мусака. Едва вчера дадох малко парченце от варено яйце.

# 35
За тиквичките - според мен да се дават, както всяка нова храна 3-5 дни. Така или иначе трябва да се въведат. Моята бебка гледа скептично на всеки нов вкус  Laughing, но това не значи, че трябва да се отказваме веднага. Чиста тиквичка си е гадно наистина, но аз и правя комбинации - с чушка например става супер, много ароматно и го яде с удоволствие.
И в тази връзка, за кашите - много ми е странно как може да си хапва тези безвкусни зеленчукови буламачи по-добре от сладките плодови каши следобед. Но е факт, и ние сме така.  Wink Май наистина по-обикновените, като чиста оризова или елда ги ядеше с повече охота.

# 36
Пюрето тиквичка с картоф , както вече казах в края на мин. тема, е супер гадно. Особенно това на Хип. Моето дете само това пюре не искаше да яде. Винаги го смесвам с нещо сладичко като тиква. Но пък домашно такова яде, та му пращят ушите Laughing Laughing

Пюрето с  царевица
и морков е много добро. Между другото Овко имат едно хубаво пюре -чиста царевица, много е вкусно и няма нищо излишно в него. (Май едно от много малкото им такива).

# 37
Да попитам Косе Босе, кога се въвежда третото хранене (вечерята)  и какво би трябвало да е то?

# 38
Адел, извинявай ,че отговарям вместо Косе Босе, но това ми е от нея:

1-ви месец захранване = 1 път дневно храна + кърмене
2-ри месец захранване = 2 пъти дневно храна + кърмене
после = според детето

"Ако са минали 2 месеца от захранването – може трето хранене за деня.
По принцип с третото хранене няма смисъл да се бърза много, защото това остават основните хранения до 1 год., само се добавят още 1-2 междинни, ако и когато детето желае. Освен това третото хранене невинаги се въвежда лесно при кърмени деца, обикновено по-бавно се отказват от кърменето за закуска за сметка на повече твърда храна. При въведени 3 твърди хранения е по-трудно да се дава достатъчно кърма (дори кърменията да не са заместени), в този случай нощното кърмене е предимство и по-скоро не трябва да се маха."

"На тази възраст [9 м.] може вече да се включи постепенно още нещо като трето хранене. Но зависи от детенцето, може и по-късно. Не е задължително нито закуска, нито по-стабилно хранене, може леко междинно хранене за начало (напр. малко плодове). Само колкото да се пробва дали има готовност и желание, оттам нататък самó ще покаже. Дори да е за сметка на кърмата, броя на кърменията и млечните хранения изглежда напълно достатъчен за възрастта."

"Трето хранене се въвежда през третия месец от захранването – но когато детенцето получава повече кърма, няма смисъл да се избързва с повече твърди храни. 3 пъти твърди храни на ден е достатъчно за тази възраст т.е. 2 основни хранения (зеленчуци и каша) и 1 междинно (плодово пюре). За сравнение: режимът на детенце на 10-12 м. следва да включва 3 пъти твърда храна дневно и нещо леко 1 път дневно между храненията.  
Няма гаранции, че детенцето ще наддава повече с още едно твърдо хранене."

Намерих още за третото хранене:

Трето хранене може да се включи между 8 и 10 м., когато детето е готово.
Може да е закуска (може пак нещо зърнено), но може и междинно хранене с плодово пюре сутрин или привечер, ако детето още не е готово. После се добавят зърнени към плодовото пюре и става основно хранене. Няма проблем да се дават зърнени храни два пъти дневно. Или пък сутрин постепенно се включват зърнени храни с нещо млечно, а следобед или привечер остават каша с плод. На 9-10 м. кашата привечер може да се замени с нещо зеленчуково или да се редуват.

Закуска - на 8-10 м. или когато детето е готово. При активните кърмачета обикновено е след 9-10 м.
Овесената каша е идеална закуска за дете над 7 м.
  Може би някои неща се препокриват, но са все пт Косе Босе от различни теми.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2009, 23:48 от gundie

# 39
Пюрето на Хип от тиквичка и картоф действително е гадно  Sick. Синковецът папка с охота всичко. На това се мръщеше и едва-едва му набутах половин пюре, след което реших, че не е нужно да го насилвам.

Имам въпрос за вкуса. За сефте се сблъсках с гадна реакция към нещо - авокадо. Вчера дадох малко (3 лъжички), първо предложих чисто, понеже гледам да му давам да опитва чистите вкусове. Направи една физиономия на отвращение, след което направо му се догади, едва го преглътна. Смесих му го с кашата от елда (всъщност дали е удачно??  newsm78) и го изяде. Днес приготвих 5 лъжички, този път директно ги смесих с кашата, но резултатът беше същия - а-ха да повърне  Sick. Не му дадох всичко, реших да не го мъча. Но пък пак отваряше уста да яде  Rolling Eyes - мога ли да считам, че не го харесва?? Дали да му предложа утре пак или да го зарежа това авокадо? Или не съм уцелила комбинацията с елдата? Благодаря!   bouquet

# 40
Пюрето на Хип от тиквичка и картоф действително е гадно  Sick. Синковецът папка с охота всичко. На това се мръщеше и едва-едва му набутах половин пюре, след което реших, че не е нужно да го насилвам.

/b]

Peace Абсолютно същото го преживях.

Ами авокадото си е малко тъпичко на вкус Sick Sick имаше коментари в края на мин. тема, но не си спомянм с какво го комбинираха майките....аз не мисля да въвеждам и не съм чела. Ама защо не го дадеш с нещо по-сладичко, напр. тиква (аз пък с моята тиква)..... тъй или иначе,авокадото се приготвя смес с др. храни и едва ли ще го яде много чисто.

# 41
Smiling_Sisi, моят син пък имаше позвни за повръщане от каша смесена с плодове – поотделно няма никакви проблеми, но заедно не ги иска.
Пробвай авокадото с намачкан банан, срещала съм майките така да го дават. Тези дни мисля да го въвеждам и аз и се чудех удачно ли е да се комбинира с месо? newsm78

# 42
Ето намерих от Косето за Авокадото newsm44:

От Косе Босе:
Авокадо
- 6-8 месец (в някои осъвременени схеми на захранване - като първи плод)
- слаб алерген (не е цитрусов плод)
- неутрално действие (не запича)
- сравнително лесносмилаемо (средноцелулозно)
- ценна хранителна стойност (витамини А и С, фолиева киселина, желязо и др.)
- високо съдържание на мазнини – около 24% (важни за растежа през 1-вата година)
- калорично (средно 20 пъти повече от други плодове)
- подходящо при злояди деца (много калории в малко количество)
- при алергично предразположение – доста по-късно (участва в няколко кръстосани алергии)
- комбинира се добре и със солено, и със сладко (има неутрален вкус)

Приготвяне:
- сурово: пасирано или намачкано с вилица (ако е добре узряло, вътрешността е гладка, без нишки и може лесно да се намачка с вилица)
- може върху филийка хляб с друга добавка (съдържа доста мазнини)
- по-леки комбинации с плодове (круша или ябълка; портокал или киви; банан)
- комбинация с млечни продукти (кисело мляко 1-2% и мед; нискомаслена извара; сирене)
- вариант на 'бебешко' гуакамоле (след 12 м.) : авокадо + бланширан домат + капка лимонов сок + малко задушен лук, върху филийка пълнозърнест хляб

# 43
Авокадото и аз го давах с намачкан банан и много се харчеше Simple Smile

Аз купих картоф с тиквичка на Семпер и то е доста вкусно чколкото вкусно може да е едно бебешко пюре де), но в него има и копър, който придава вкус.

# 44
Мерси за отговорите за авокадото  Hug Верно, че е "тъпичко на вкус"  Laughing, ама нали реших да въвеждам  Wink. Ще взема значи сега бананче да въведа, пък тогава ще пробвам пак с авокадото. Ама не можете да си представите каква физиономия на отвращение беше  Laughing.

SZA, абе и в Хип-ското имаше май копър, ама тц -  Sick

Общи условия

Активация на акаунт