Re: Примерна схема на захранване (18)

• 53 966
  • 799
  •   1
Отговори
# 60
Жабче, ние също нямаме режим, нова храна гледам да давам по няколко лъжички преди обяд, след някое от сутрешните кърмения, а между 11 и 15 давам обедното хранене.
Вода предлагам с магична чашка на Авент, но се оказа че му е по-лесно да пие като махна клапата и водата директно се излива, но тогава страшно се омокря ooooh!. Най-много вода моят син пие веднага след твърдата храна – цели 2 глътки Mr. Green.
Успех!
dannyny, въвеждам 5 ти ден глутен с овесена каша и аз забелязвам леко радстройство. По принцип Сами винаги е бил с доста разхлабено коремче и се притеснявах малко от овеса. От друга страна не знам дали разстройството е от овеса или от това че му избива първото зъбче:2tooth:

# 61
Добър вечер!

Еспа, не знам, но може би е от овеса. Нали Косето беше казала, че 2 неща трябва да са налице за алергия. А и освен това съм чела, че реакция (алергична) към глутена се проявявала между 9 и 24 месеца или след първата годинка (това идея нямам доколко е така, но.. рисковете на интернет познанията Wink).

Жабче, ако се притесняваш как ще ги храниш навън - няма нужда Wink. Просто си приготвяш манджата и айде Wink. А иначе са ти казали момичетата, че нова храна се дава сутрин или на обяд. Но принципно няма кой знае какво значение, аз лично съм предлагала доста пъти нова храна със следобедното хранене  Blush (което на вас ви е доста далечно още, след като и обедно не сте въвели Wink). Но предложението на Еспа ми хареса - няколко лъжички сутрин (напр. малко преди да излезете) и наобед вече съответното пюре  Peace За водата - малчо и той не знае как да борави с биберона. Затова пробвах с чашата с мек накрайник. И това не стана при нас. И затова вода "пие" сега след твърдата храна с лъжичка  Crazy. Даже му изсипвам водата в празното бурканче от пюрето, че да добие малко вкус. И така успявам да му пробутам около 20 мл., което си е грандиозен успех  Laughing. Иначе Косето беше препоръчала, за да се избегне запекът (нормално явление в началото на захранването) преди пюрето да се дадат по 2-3 лъжички леко затоплена водичка. По средата на храненето също можеш да дадеш, както и в края, тогава децата са най-склонни да пият Peace. А аз вече мисля да почвам да го уча да пие от нормална чаша - ясно е, че от бебешките няма да се научи  Crazy. Друг е въпросът, че не знам как ще стане..

И за да се доолея с дългия си пост, ще ви попитам и аз нещо - как се въвежда ръжта? В смисъл - каши ли има, пюрета ли? Търсих из нета, но нищо не намирам. Ще я въвеждам към края на месеца, но отивам в едно забутано местенце, където няма много разнообразие на бебешки храни и искам да се запася от сега  Simple Smile.

# 62
За алергията към глутена аз си спомянм, че може да се появи до 24 месеца след като е приет. Мислех,че по-скоро става въпрос,че може и по-рано , но може и чак тогава- но не съм сигурна.

За водата- аз също имам / имах проблеми и нестана и с въпросната чашка, дъвче я човека, но не се сеща да пие от нея...... и давам вода през нощта. Понякога изпива доста, но пък денем като му дам такива физиономии прави все едно му давам........ Sick

# 63
Сиси, мерси за инфото.
Готова каша от ръж не се предлага на пазара, доколкото знам, май я има в комбинации с много други зърна, които специално на мен не ми вършеха работа (7 зърна на Милупа - пшеница, овес, ръж, царевица, ечемик, просо, ориз)
За ръжта - естествено от Косе Босе
Цитат
Каша от ръж
Варианти:
* Ръженото брашно се накисва предварително, после се вари поне 15 мин. (проблемът е да се прецени кога е наистина готово)
* Ръженото брашно се препича, залива се със студена вода и се вари.
* Ръженото брашно се добавя към овесени или други ядки, накисват се заедно, варят се (сместа се вари по-продължително заради брашното)
* Ръжените ядки са най-лесният вариант (задължително се варят, за разлика от овесените например)

Ръжта е трудносмилаема: ръженото брашно, вкл. непълнозърнестото, има доста високо съдържание на влакнини. Пълнозърнестото например може да съдържа над 20% фибри.

Ръжта има по-ниско съдържание на глутен (той е в по-неустойчива форма) – в сравнение с пшеницата. Това е в общия случай, иначе хлебните и кулинарните брашна имат различно съдържание на протеини и глутен в зависимост от вида на зърното и коя част от него е използвана.
Аз обаче се отказах да я въвеждам сега, че е тежкосмилаема, а Сами е с нежно стомахче. Ще добавям по малко пшеничена каша към овеса като го въведа

# 64
  • Велико Търново
Espa,  и ние всеки момент чакаме първото зъбче, та се чудя дали е от овеса или от зъбките. Но ако е от зъбките възможно ли е 5-ти ден да е с разстройство. Мисля няколко дни да мина само на кърма докато му се оправи на бебо стомахчето.  Та ме интересува още след това ще трябва ли пак да захранвам по малко докато си достигна определената доза.

# 65
Момичета, дори и да има леко разхлабване, аз не смятам, че става дума за алергия, а просто овесът си има такова регулиращо действие. Вие всъщност какви количества от него давате? На нас ни е 3ти ден днес и дадох общо около 50гр смесено с плодово пюре. Смятам също следобед да дам оризова каша, че да неутрализира уж нещата. 
Много се надявам мами, минали по този път с глутена, да споделят как са продължили след овесената каша. Четох за последователността от евес-ечемик-ръж-пшеница, но ми звучи противоречиво хем да не се отлага много глутена, хем ръжта била трудносмилаема и се препоръчва след 10тия месец. А тези мултизърнестите каши не са ли с твърде много нови зърна? Аз съм въвела само ориз например.
Espa, има ли каша от чиста пшеница?

# 66
Да и аз мисля, че е просто заради овеса и разхлабващото действие – ще го давам смесен с ориз следобед
change of heart, харесала съм си две каши, но за жалост още не съм ги купила и не знам къде ги има
Едната е Мултизърнеста безмлечна каша на Хип 100% Състав: зърнени култури от биологично производство - грис от твърда пшеница, непресято овесено брашно, обикновена пшенична грис, непресято брашно от Шпелта (вид пшеница), оризова грис.
Другата е на Сънвал – Био Бамбини Каша от грис
Състав: пълнозърнест пшеничен грис*, витамин В1.
*БИО продукт по предписанията за екологичност на ЕО.
Съдържа глутен, не съдържа мляко.
Не съдържа: захар, консерванти и оцветители.

# 67
gundie,  bouquet благодаря! Страхотна си!

# 68
Хъммм.. Еспа, ти сега ме хвърли в оркестъра с това, че е трудносмилаема  Thinking - нали и Калоян е с чувствително стомахче... Аз се бях замислила да я въвеждам като мине годността на овесената каша, че нали трябва първият месец всеки ден да се дава глутен. От друга страна, годността е 4 седмици, което си прави един месец почти. Но след това нали трябва да се дава пак сравнително често... А последователността е овес -> ръж -> ечемик -> пшеница (change of heart, това е моето инфо от Косе). И затова се бях спряла на ръжта.

А бисквитки ръжени няма ли?  Thinking Е, в крайна сметка ще си му правя каша, ако нищо не намеря де Wink. Еспа, мерси за отговора!  Hug

Иначе пшеничени каши има доста. И то чисто от пшенично брашно. Сега не се сещам кои са, по-късно като имам време ще поровя пак и ще пиша. А мултизърнестите много ми се струват. Първо, че имат доста зърна (за повечето от нас нови), второ, че комбинацията на всички глутенови зърна ми се струва прекалено силна, а нали постепенно трябва да се увеличава глутенът.. Не знам какво им е процентното съдържание, но определено ми се струва много рано за такива каши, ако въобще им дойде редът някога.. Thinking

# 69
Момичета, гледам коментирате усилено кашите и глутена. Аз още давам само безглутенови, но се чудех, кат ови чета коментарите - защо трябва всяка една глутенова зърнена култура да се въвежда отделно? Според мен, ако се въведе овес, след това пшеница, после другите ядки не е нужно да се въвеждат поотделно - или има някакви други причини например ръж и ечемик да се въведат поотделно? Аз си мисля, че готовите каши именно заради това са смесени - ако си въвел глутена, няма нужда да се въвеждат поотделно всичките. Но все пак може и да греша, някой по-компетентен?

# 70
SZA, въвеждам всички по отделно за да мога да следя за алергични прояви. Аз съм много алергична към какво ли не, малчо пък се изрина от тиквичка още в началото на захранването, та сега много внимавам

# 71
Espa, въпросът ми беше не е ли алергията в случая именно към глутена (или по-скоро непоносимостта)? Или има още нещо в зърната, към което е възможна реакция? Защото ако е само към глутена, тогава се чудя може ли смесено да се въвеждат...

# 72
SZA, питах Косе Босе за това преди време-всичко се въвежда отделно като отделен продукт. Съдържат и други неща, които биха могли да предизвикат алергия освен глутена, особено пшеницата.
Норчи, не е много добра идея да започваш захранването с кафяв ориз-най-добре почни с бял и след това мини на кафяв. Пълнозърнестият е много трудно смилаем с всички тези люспи.Малкият хич не го харесва (за разлика от белия), той и за мен е тежък.

# 73
Да, кафевия ориз е по-тежка хран, ето това го имам от Косе Босе:

Оризовата каша е добра за начало. След нея може каша от пълнозърнест ориз, но това е удачно, ако се дават домашни каши - заради асортимента на готовите каши. В случая кафявият ориз се въвежда за няколко дни, защото все пак е пълнозърнеста, нелека храна.

Това за глутеновите ми е пак от същия източник Wink
Ръжта може да е тежка за стомахчето; ечемикът е сравнително добре смилаем.

# 74
  • София
Искам да отправя запитване, свързано с месните пюрета, но да уточня, че случаят е малко частен.

Захранихме Калин на 6 мес и 13 дни със зеленчуково пюре, като до момента сме въвели картоф, морков, тиква и в момента сме втори ден карфиол. Но днес бяхме на преглед и се оказа, че (както се очакваше) хемоглобинът му е нисък - 89 (добре било да е над 105). И педиатърката каза да въведа 2 меса - пуешко и заешко и да давам месо през ден.

А ето и питанките: тук чета за някакви паузи между различните видове меса, а тя не спомена нищо подобно. И единственото, което измислих, е да довърша карфиола и да включа двете меса през ден -> за по 10 дни на месо и после да довършвам зеленчуците. Как ви се струва идеята? И последно: кои точно пюрета ползвате с месо? Няма ли някакви, които да са само месо? Попрегледах няколко брошуки из дома - то не бе сол, то не бяха 10 вида зеленчуци с месото... отчайвам се...

Общи условия

Активация на акаунт