Re: Примерна схема на захранване (18)

  • 53 953
  • 799
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 641
easy, SZA мерси за инфото за глутена Hug.
зелено човече, има пюрета само месо и ориз за сгастяване на Хип – пиле – няма сол в него, въпреки че в нета информацията е че има. Мисля, че и на сънвал има месни добавки. Видях, че си въвела тиква – има пиле с тиква на Бебевита и пуйка с тиква на Хип – нямат сол или някакви добавени чудеса на прогреса като Е та. Ако си въвела пащърнак – на Хип има картоф и пащърнак с пуйка. Заешко пюре без сол май не съм виждала, но още не съм го въвела и не съм изчела всички възможни етикети  Laughing
Успех

# 76
  • София
  • Мнения: 5 615
Еспа, благодаря, явно, че утре ще обикалям... да чета етикети  Mr. Green, щом тази информация не е актуална из нета (а по листовките не винаги има точното съдържание). Само за тези две меса каза педиатърката, та ще е по-леко. Калин хареса много тиквата, така че едното явно ще е този ХИПП с тиква и пуешко, и остава заешкото да измъдря...

А да питам като има ориз "за сгъстяване" - така ли пише на етикета  newsm78 - та този ориз какво да го правя... аз не съм въвеждала ориз отделно  newsm78 newsm78 newsm78

# 77
  • Мнения: 322
Искам да отправя запитване, свързано с месните пюрета, но да уточня, че случаят е малко частен.

Захранихме Калин на 6 мес и 13 дни със зеленчуково пюре, като до момента сме въвели картоф, морков, тиква и в момента сме втори ден карфиол. Но днес бяхме на преглед и се оказа, че (както се очакваше) хемоглобинът му е нисък - 89 (добре било да е над 105). И педиатърката каза да въведа 2 меса - пуешко и заешко и да давам месо през ден.

А ето и питанките: тук чета за някакви паузи между различните видове меса, а тя не спомена нищо подобно. И единственото, което измислих, е да довърша карфиола и да включа двете меса през ден -> за по 10 дни на месо и после да довършвам зеленчуците. Как ви се струва идеята? И последно: кои точно пюрета ползвате с месо? Няма ли някакви, които да са само месо? Попрегледах няколко брошуки из дома - то не бе сол, то не бяха 10 вида зеленчуци с месото... отчайвам се...

Аз имам едно предложение, за да има все пак пауза между двата вида месо, защо не пробваш да въведеш след пуешкото елдата, тя също е много богата на желязо, друго, за което се сещам са броколите, колкото и странно да звучи, дъщеря ми го харесва  Crazy (това на Гербер, на Хип е ужасно блудкаво и не го яде).  Иначе има еднокомпонентни пюрета с пуешко на Хип и Сънвал без сол, но тях така или иначе трябва да разреждаш със заленчуково. Аз ще напиша ние кои ядем:
На Хип:
Тиква с пуешко месо, над 4мес., 190гр., (разхлабващо)
Състав: тиква 60%, картофи 15%, вода, пуешко месо 8%, царевично масло.
Био-пуешко с пащърнак и картофи-без сол е и съдържа само тези съставки плюс рапично масло
На Гербер
Заешко месо с моркови от 5м, 130гр
Състав: моркови, вода, заешко месо 8%, целина, картофи, царевична скорбяла, рапична мазнина.
Това се сещам засега с пуешко и заешко. Дано съм помогнала с нещо.

# 78
  • Мнения: 641
зелено човече, не пише че е за сгъстяване, поне в това на Хип. В същност от цялото бурканче 40% е пилешкото, останалото е ориз, така че щом не си въвеждала ориз, май не става

# 79
  • Мнения: 3 379
зелено човече, аз ти писах в отчетната ни тема списък с пюрета, но тук се сещам да ти кажа, че като виждам какво си въвела, доста от месните пюрета не ти вършат работа - в повечето има или ориз, или царевица, а ти не си ги въвела. Вариантите ти са или да въведеш първо съставките, които най-често се срещат при месните пюрета и после месото, или да търсиш еднокомпонентни месни пюрета (мисля, че Плазмон имаха такива, но за състава не съм наясно), или да готвиш ти месото. Ако имаш месо от сигурен източник, аз бих предпочела този вариант - тук ще намериш съвети как да го приготвиш.

# 80
  • София
  • Мнения: 5 615
Хиляди благодарности на всички, които ми писаха толкова бързо - не очаквах толкова варианти.... Аз и затова реших да питам, де, защото и аз мисля, че много малко зеленчуци сме въвели, но ето, че има някои решения. За съжаление източник сигурен на нищо нямам, затова караме само на купено пюре (освен едни картофи, дето ни подариха). Така че като начало утре вали-не вали, отиваме да чета етикети и ще докладвам какво съм измъдрила. Имам още 3 дни да се ориентирам и да реша дали ще скачаме на месо или ще включим още някой по-удачен зеленчук и после месото.

# 81
  • Мнения: 660
Зеленко, давай да спасяваме положението с домашен заек? Баща ми гледа зайци за Рая. Изрично минават санитарен контрол, а и ги храни с екологични храни. Имам един цял замръзен във фризера, но в понеделник на 21 пътувам за Пловдив, за да взема последните 3 зайчета и дори незамръзено месо ще мога да ти донеса. Ако те интересува пиши на лични. Един зет си имаме, ще си го отледаме, я... Joy

Ако решиш първо да въведеш пуешкото, тъкмо като се върнем в петък ще ти донеса прясно заешко месо. Peace

# 82
  • Мнения: 3 379
easy, SZA мерси за инфото за глутена Hug.

Еспа, моля, но аз всъщност не съм давала инфо, а само се чудех, по-скоро питах.. Най-добре си е да въвеждаш наистина едно по едно, а защо непременно в каши? Може и към пюре да добавиш чнапр. към месно) новите зърна.

# 83
  • Мнения: 641
SZA, с твоето питане за глутена, ми отвори тема за размисъл – щеше да е по-лесно ако не трябваше да се въвеждат отделно, но не би.
Я кажи как точно става добавянето на новите зърна към месно пюре? Попарвам примерно ечемичените ядки, пасирам и смесвам ли? Предварително благодаря  Hug

# 84
  • Мнения: 4 070
Зелено човече, има само месо наХип- чисто пилешко, чисто пуешко  чисто телешко, без нищо друго в тях. Др пюрета , дето са без никакви гадни добавки от рода на сол са например с тиква и само миришат на месо, аз взех от тия и съм въвела тия няколко дни пилешко и беше добро това. Но на Сънвал има едни , дето ми се струват и по-файски понеже са  в по- малки разфасовки и са пуешко и телешко (само тия ) и са пак само месо без гадни добавки. Има ги в Пигиса и в Бейби мола.  bouquet
Аз си измислих схема: давам 10 дни пилешко,после почиваме 21 дни от деня на въвеждане на пилешкото за 1 път и после пуешко. А заешко има хубаво на Гербер без сол, но има копър.Но 7м може копър май.

# 85
  • Мнения: 1 449
Та на въпроса - е ли сусамът силен алерген, предвид възрастта на моята госпожица?

Сусамът е силен алерген - може да предизвика тежка реакция и затова е опасно да се предлага в по-крехка възраст. Препоръчва се да се включи поне след навършена 1 година.
Сусамът е сред няколкото хранителни съставки, които задължително трябва да се означават на етикетите, защото са универсални и силни алергени.

----------------
Сусам
- най-рано на 1 год.
- има доста препоръки след 2 или 3 год. (въпреки че има и някои мнения преди 12 м.)
- при алергични деца след 3 год.
- силен алерген
- тежка алергична реакция: това е основната причина да се включва в менюто на деца, които са по-укрепнали и са поне над 1 година

Сусамовото семе по принцип се въвежда във възрастта за ядки, с изключение на фъстъците. Тъй като няма единодушно мнение сред педиатричните организации кога е най-подходщата възраст за орехи, лешници и подобни, като възрастова граница за ядки и сусам остава интервала от 1 до 2 години, евентуално след 3 год.

Сусамът е един от най-сериозните алергени (с уговорката, че това зависи в голяма степен от географските ширини и кулинарните традиции). Поради тази причина той е сред 14-те продукта, наличието на които производителите са задължени да означават стриктно върху етикетите съгласно европейските директиви.

# 86
  • Мнения: 1 449
Тъй като моето дете не яде солети, бисквити, или други скрити източници на сол (за известно време не трябва да му давам и млечни продукти, така че и сиренето отпада) и се замислям дали пък не трябва аз да добавям малко към домашно приготвените манджи. Менюто му включва каши, плодове, плодови пюрета, домашни манджи с месо и зеленчуци, корички хляб (само тук има сол). Млякото е кърма.

След 1 год. е добре да се добавя малко сол в готвената храна. Отделно е солта от сиренето, кашкавала, хляба и други храни.
Нормата е 2 г дневно.
Едно полезно правило за възрастен - около 3/4 от солта се набавя от готови храни.

Липсата на сол също е опасно, както и предозирането.
Всички 'лоши' думи за солта са свързани с прекомерната й консумация, но липсата й може да наруши осмотичното равновесие в организма. Натрият е в основата на различни градивни процеси, влияе върху съдържанието на соли в кръвта, храносмилането и други биологични взаимодействия.

Между другото, още един скрит източник на сол за по-големите дечица е готовото мюсли.

# 87
  • Мнения: 1 153
Косе Босе, благодаря! И аз се бех замислила, че съвсем без сол не бива:)

# 88
  • Мнения: 1 048
SZA, питах Косе Босе за това преди време-всичко се въвежда отделно като отделен продукт. Съдържат и други неща, които биха могли да предизвикат алергия освен глутена, особено пшеницата.
Норчи, не е много добра идея да започваш захранването с кафяв ориз-най-добре почни с бял и след това мини на кафяв. Пълнозърнестият е много трудно смилаем с всички тези люспи.Малкият хич не го харесва (за разлика от белия), той и за мен е тежък.
Значи ме съветваш да започна с бял...а има ли био бял ориз,аз не съм виждала?Ти с какво започна,аз се чудих доста и реших с каша,защото нали казват,че изключително кърмените бебета,които се захранват късно са с железен дефицит.не сме правили изследвания и нямам желание,но малко се притеснявам,та затова исках да е каша.
М/у другото много ти благодаря за линка за нитратите-да те питам само не разбрах картофите ги беля един ден по-рано и ги кисна в този разтвор(а какво е аскорбинова киселина и може ли без нея),така ли,цял ден във вода???
А с морковите как се справяш,аз от както прочетох това,изхвърлям сърцевината.Лошото при нас е че нямаме село(домашни плодове и зеленчуци),а и в Пловдив няма био магазини и съм се хванала в чудо от къде да купувам Sad

# 89
  • Мнения: 35
nor4y има безмлечна каша на Милупа от био ориз Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт