Re: Примерна схема на захранване (18)

  • 53 946
  • 799
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 4 070
nor4y има безмлечна каша на Милупа от био ориз Simple Smile
Много хубава!! Laughing И много хубаво се разрежда и лесно,много съм доволна от тая каша.

# 91
  • Мнения: 3 379
Аз също съм много доволна от кашата на Милупа, освен това е обогатена с желязо, което й дава предимство при късното захранване (според мен).

Имам въпрос за месото. Планирам от другата седмица да въвеждам месо, смятам да започна с пуешко. Колко време въвеждам месото без да предлагам други нови храни (нямам предвид друго месо, за него знам, че макам 20 дни, а за нови зеленчуци, плодове, зърнени)? И какво ново е по-удачно да въвеждам с месото - зеленчуци, зърнени или плодове, или няма значение?

Много благодаря предварително.

# 92
  • София
  • Мнения: 5 615
Здравейте и от нас. Набързо обиколих малко, преди да завали и ето какво:
* Чисти месни пюрета БЕЗ СОЛ - интересуват ме само пуешко и заешко - открих: Плазмон - заешко има сол, Сънвал - пуешко. НЕ видях на ХИПП само пуешко или само заешко  newsm78 Намерих само пуешко на ХИПП  Peace
* Почти всички омешани (и "чисти") пюрета имат съставки като: царевично олио, царевична скорбяла, целина, рапична мазнина, оризово брашно, слънчогледово олио --> Доколко трябва да ме притесняват тези съставки? Бихте ли дали пюре със сол?

Още ще обикалям, де, засега само си водя записки...

Последна редакция: чт, 17 сеп 2009, 17:27 от зелено човече

# 93
  • Мнения: 322
Здравейте и от нас. Набързо обиколих малко, преди да завали и ето какво:
* Чисти месни пюрета БЕЗ СОЛ - интересуват ме само пуешко и заешко - открих: Плазмон - заешко, Сънвал - пуешко. НЕ видях на ХИПП само пуешко или само заешко  newsm78
* Почти всички омешани (и "чисти") пюрета имат съставки като: царевично олио, царевична скорбяла, целина, рапична мазнина, оризово брашно, слънчогледово олио --> Доколко трябва да ме притесняват тези съставки? Бихте ли дали пюре със сол?

Още ще обикалям, де, засега само си водя записки...
Тъй като рано въведох царевица, тези съставки не са ме притеснявали, пък и ориза беше от първите ми въведени храни  newsm78 , незнам, нека друг да се изкаже, за рапичната мазнина и слънчогледовото олио поне съм сигурна, че няма защо да те притесняват. Целина и аз не съм въвеждала, то е за подправка и също според мен не е притеснителна.
SZA, аз въвеждах месото като всяка друга нова храна по 5-7 дни, след този период съм давала нови зеленчуци и зърна.

# 94
  • Мнения: 4 070
Зелено човече, Хип имат само пуешко,телешко и пилешко които са чисти продукти и са без сол. Нямат заешко такова. А на сънвал има телешко и пуешко само. А на Плазмон сигурна ли си ,че няма сол???

За месото, до колкото знам се въвежда 10 дни първото месо и аз така го дадох. !  Ще потърся инфото по-късно от Косе Босе.

# 95
  • Мнения: 251
Аз пак имам въпрос, скоро ще преминем на Нан 2, а в него пише че има царевичен сироп, да разбирам ли че така ще и въведа царевицата в менюто?   newsm78

И още нещо, какъв е реда на въвеждане на първите меса, ако има някакво значение това, аз мисля да ги въведа така: 1. Пиле, 2. Пуйка, 3. Заек, 4. Телешко, 5. Риба
Правилно ли съм подходила?

# 96
  • Мнения: 3 379
зелено човече, аз днес купих от Ремедиум на ХИП чисто пуешко.

В месните пюрета на Семпер има сол (цитирам пуешко с картоф), но аз смятам да го давам - пише йодирана сол, количеството е много малко. Не мисля да се втелясвам чак толкова. В тези на Плазмон не си спомням. В Гербер няма, но имат по много съставки.

gundie, това за 10-те дни го знам, питам дали през тези 10 дни мога да въвеждам нови зеленчуци, зърнени, плодове...

nadina_81, аз въвеждам нови храни по 3 дни, но можеу би с месото ще чакам тогава по 5 дни и след това ще въвеждам нови храни.

Ако още някой даде мнение по въпроса за месото и въвеждането на нови храни, ще съм благодарна.

# 97
  • Мнения: 4 070
Аз пак имам въпрос, скоро ще преминем на Нан 2, а в него пише че има царевичен сироп, да разбирам ли че така ще и въведа царевицата в менюто?   newsm78

И още нещо, какъв е реда на въвеждане на първите меса, ако има някакво значение това, аз мисля да ги въведа така: 1. Пиле, 2. Пуйка, 3. Заек, 4. Телешко, 5. Риба
Правилно ли съм подходила?

Ето ти цитат от Косе Босе:


Кога месо
Месото се въвежда около 1 месец след началото на захранването (според европейските схеми) или около 2 месеца след това (според американските схеми).

Какво месо
За начало може всяко месо, което отговаря на две условия:
- крехко
- без мазнини
В повечето схеми на захранване като първо месо се посочват равностойно: птиче (пиле или пуйка), телешко, агнешко. Заешкото почти не се среща. На следващ етап се включва риба, свинско, бройлер или някои от червените видове месо.

Ред  на въвеждане
Редът на въвеждане няма значение или пък зависи в голяма степен от местните традиции. Препоръката да се започне с бяло птиче месо е по-скоро в смисъл да се започне с някакво крехко месо, без мазнини.

Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.


Първото месо може да е:
- пуешко (тъмно и светло)
- пилешко (тъмно и светло)
- заешко
- телешко
- агнешко

Птичето месо се препоръчва често, защото е крехко и с малко мазнини. Не се прави разлика между бяло и тъмно месо - препоръката за започване с бяло месо е свързана по-скоро с изискването да бъде с по-леко и с малко мазнини, но спокойно може да се дава тъмно месо. В готовите пюрета не е означено дали месото е бон филе или от бутчета. Другата причина е, че в бялото месо т.е. по-далеч от костите, се концентрират по-малко от химическите субстанции, с които се отлгеждат бройлерите. Пилешкото се избягва като първо месо само в някои случаи на алергични деца.  

Заешкото рядко се среща като препоръка за първо месо, не защото не е подходящо, а защото е въпрос на кулинарни традиции. Счита се за 'чисто' месо, но не е точно така за промишлено отглежданите зайци.

Телешкото също може да е първо месо, има такива схеми на захранване, макар че по-често се въвежда като втори вид месо след птичето. Ценно е, защото има 2-4 пъти повече желязо от птичето месо.

Агнешкото е леко месо, с ниско съдържание на мазнини. Може да се започне с него под формата на бульон, а след това да се включи сред първите видове месо заедно с птичето и телешкото. Счита се почти единодушно за слаб алерген от различните схеми на захранване.

Купено или от пюре
* За начало е добре да бъде био или от пюре. Има схеми на захранване, в които бройлерите се въвеждат доста късно – ако се дава пилешко, препоръката е то да бъде био, от пюре или домашно.
* Когато се дава купено месо, добре е да се спазвате следните препоръки: 1) дава се бяло месо, тъй като в него отлаганията от различни антибиотици и химикали са по-малко; 2) изхвърля се първата вода, в която е вряло месото, в нея преминава остатъчната химия от месото.
* В една от темите назад бяха обсъждани пилетата 'Дюк', това е хубав вариант за домашно приготвени пюрета.

   

# 98
  • Мнения: 4 070
Относно месото аз лично избрах да започна с пилешко, после ще дам пуешко(честно казано избрах си ги тия, понеже е по-лесно да се намерят чисти пюренца от тях) ,но за трето съм планирала телешко (е,вяртно е че пак го има като чисто), че да има малко разнообразие-т.е. да не са само бели меса.

# 99
  • Мнения: 4 070
SZA, да извинявай малко го пропуснах това- ами аз дадох пилешкото и на 5 ден въведох зеленчук нов.Струва ми се че месото му беше малко тежичко за коремчето (понеже доста се уригваше на месо) и не съм убедена дали зърнени или по-тежките храни са много добре, но пък като минат 4-5-6 дни защо пък не. Освен това пюренцата,които си избрала имат мнооого малко месо в тях-давах едно с пиле и тиква, ами само си миришеш на пиле, нямаше вкус.

# 100
  • Мнения: 641
renka79, ето още малко по темата с месото пак от Косе Босе
Цитат
Агнешко, телешко, риба – кога?
Месо въведено в 5-6 м. (ранно захранване)
- телешко: 6-7 м.
- риба: 6-8 м.
- агнешко: 7-8 м.
Месо въведено около 8 м. (късно захранване)
- телешко: 9-10 м.
- риба: 10-12 м.
- агнешко: 10 м.
Месо въведено около 8 м. (при алергично предразположение)
- телешко: 12 м.
- риба: 12-18 м.
- агнешко: 12-18 м.


Агнешко, телешко, риба – ред на въвеждане?

Група 1: пуешко; заешко; пилешко - домашно, био или пюре
Група 2: [телешко, говеждо; агнешко; пилешко - бройлер; свинско] + риба

Първо се въвеждат белите меса (Група 1), като редът на въвеждане може да е различен, няма строго правило. Пилешкото може да бъде алерген – за предпочитане е след пуешкото и заешкото (или дори след телешкото). Не е задължително всяко от трите меса да бъде въведено – например в някои схеми на захранване заешкото отсъства, предлагат се само пуешко и пилешко като първи вид месо.
После се въвеждат червените меса (Група 2), редът на въвеждане също не е стриктен. В някои схеми на захранване свинското (крехко и без мазнини) се предлага преди рибата и наравно с телешкото.
Рибата се въвежда преди червените меса или между тях, според етапа на захранване, традициите, вкусовете и/или желанието на детето.


Характеристики на видовете меса и риба
Агнешко
-> Слаб алерген (въпреки че има мнения и за обратното). В повечето източници агнешкото е сред слабоалергенните храни.
-> Възможно е да разхлабва.
-> В някои схеми на захранване (Италия, Белгия) се предлага сред първите видове месо след заешкото.
Телешко
-> Съдържа видово специфичен белтък. Има еднакъв антигенен състав с кравето мляко, сирене и масло – въвежда се внимателно (при АБКМ).
-> Много добър източник на желязо.
Риба
-> Най-често срещани алергични реакции спрямо: мляко, яйца, риба, соя, ядки, целина и т.н.
-> В някои схеми (Англия) се препоръчва по-мазна риба (мазнините са важна част от менюто на растящия организъм)
Дроб (пилешки)
-> Не се възприема като подходяща храна преди 10-12 м. (това е филтърът на животинския организъм за всички отрови, препарати и пр.).
-> Може да се включи в менюто между 7 и 9 м. (Англия, Испания и др.)
Морски дарове
-> Ракообразните са по правило алерген (раци, омари, скариди) - след 2-3 год.
-> Мекотели-алергени: миди, стриди (първостепенните съобразжения за изключване от менюто не са свързани с опасността от алергия)

# 101
  • Мнения: 251
Много благодаря!!!!    Hug    Hug     Hug    Hug    Hug

За да не съм досадна по-нататък с въпроси, които сигурно сте обсъждали, това инфо от Косе Босе от предните теми ли го гледате или си има специална такава?  Simple Smile

# 102
  • Мнения: 660
Ей, добре че има такива теми, че човек да се успокоява с въвеждането на храните. Значи добре съм направила като чак на 5-тия ден от заешкото без да искам съм въвела и ориз. Embarassed Значи сега още 4 дни сме на заек с ориз. Peace

SZA, това по повод на твоето питане. Днес загледах етикета на заешкото на Рая и се оказа, че е с ориз. Значи вече въведох ориз на 5-тия ден на заешкото. Peace

# 103
  • Мнения: 4 070
Не, за съжаление Косе Босе още не издала всичката информация, която тя знае(има) казваше преди,че подготвя нещо, но.....

Събирали сме си цитати от нея-аз лично прочетох 5/6 от темите за захранване(от захранване 10 насам ги прочетох всички, просто др. са доста стари), ако искаш да ти пратя моите записки.Пиши ми на личнни.

# 104
  • София
  • Мнения: 5 615
Моля за извинение, че пак ви занимавам, но... коригирах си малко сутрешното мнение, че съм объркала за Плазмон-ското заешко - да, има сол Sad С прибежки и припълзявания, че току вали, току спре, пообиколих наличните магазини из квартала и в крайна сметка взех чисто пуешко на ХИПП и пуешко с тиква на ХИПП. И с тях ще почнем месото. После нали се прави пауза до следващото месо, та ще въведа и някой друг зеленчук, и после заешкото. В тази връзка "царевична скорбяла" ме зачуди от съдържанието на Гербер-ското заешко с моркови, както и "царевично нишесте" от Плазмон-ското заешко, а пък в ХИПП-ското картофи с копър и заешко има лук  Banghead tooth afwitch afwitch afwitch


И последно, в текущото ни ХИПП-ско Карфиол с картофи има ориз... не пише процент... може ли да се счита за въведен в този случай... съвсем се обърках  Embarassed Embarassed Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт