Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Диспраксия

 • 16 155
 • 55
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 412
От доста време се каня да пусна такава тема. Дали има други деца, които са с диагноза диспраксия?
Как се работи с тези деца, особено във възрастта преди училище?
Дъщеря ми беше първо със сензорно интегративна дисфункция, след няколко години работа ми казаха, че е с диспраксия.

В интернет съм чела доста неща, но по скоро ме интерусува тук в БГ какво се прави. Нашата диагноза ми я казаха от частен център, ходихме в "Св. Никола" преди 1 година, но от там ми казаха да си работим с логопед, детска градина и не я обследваха, . Кой диагностицира диспраксията в БГ? Може би пак да я заведа в "Свети Никола" newsm78

# 1
 • Мнения: 3 529
Таня освен това ,което ти писах на ЛС ,да казаха ни ,че сме с диспраксия ,но когато запитах при какъв специалист да ходим ,доста се затрудни да ни посочи кой ще се справи ,дали да е логопед или специален педагог и ни даде кординати на специален педагог от престижен детски център ,но нещо нещата не тръгнаха и сега ще опитаме при старите ни специалисти от детския център!
Аз си виждах проблема ни и ми беше трудно да си обесня защо сме така ,та както ти писах никой през целите 12ет учебни години не го видя този проблем ,като диспраксия ,а само ни навикваха ,че не знаем как да учим или ,че не полагаме достатъчно усилия да научим! ooooh! Sad
Ще пиша ,когато мине разговора в понеделник със нашите специалисти от детски център ,,Радост" Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 4 412
Ванче, благодаря ти за съобщенията.

Да, на мен първоначално не ми се вярваше, че децата могат да имат запазен интелект и така да не могат да правят нещата, но е вярно интелекта им си е нормален, както и шансовете им. Изглежда все едно ги мързи, глезени са или родителите им не се занимават с тях. А то трябва няколко пъти повече да показваш, сигурно има и други неща. И ако не се свършат сега, успеха в у-ще ще е нисък. А в детската градина не е достатъчна, ако са по-бавни в нещо, направо вършат нещата вместо тях, или пък децата не могат да схванат част от нещата, ама то се натрупва доста. И логопедичният проблем си върви с тях.

И аз от известно време се чудя за това състояние защо няма никакво подпомагане дали по линия на медицината или на образованието не знам. Иначе съм сигурна, че ако отида в "СВ. Никола" ще ни дадат бележка за ресурсно подпомагане, обаче поне в нашият райн в детските градини не е застъпено.

Ние горе долу сме хванали някакъв път - монтесори, логопед, спорт, учене и занимания още в къщи, но се чудех да не би някъде да има енщо вече направено като пътека, а аз да се бавя да откривам нещата. Пиши и след вашият преглед. Hug

# 3
 • Мнения: 3 529
С гугалката открих една публикация за Диспракцията и там имаше имейл,на който препоръчваха ,ако някой има различия от описаните да сподели.
И снощи реших да опитам,разказах подробно за нашите перипети и днес вече имам отговор!
Таня ето на този адрес можеш да разгледаш за какво става дума:
http://bg.qatrain2.eu/
Тук има наистина много информация! Peace
А ние от октомври се връщаме ,само че , вече на частно тъй като сме големи в нашия детски център!

# 4
 • София
 • Мнения: 4 412
Ванче, този сайт е много хубав и аз съм попадала на него. Той е полезен за много проблеми. Но пак като чели третира хора най-рано в ученическа възраст.
А аз основно се чудех за възрастта преди училище, ето имаме 2 или 3 години.

Успех на вас  bouquet

# 5
 • Мнения: 3 529
Да Таня в този сайт има много полезни неща ,но НПО то ,което го е създала за сега само има проекти ,,които предлагат професионално обучение на хора с
увреждания, техните обучители, както и на професионалисти, работещи в
сферата на социалните услуги. "
Все още нямат експерти ,които могат да ни оследват или да ни създадът някаква програма за работа!
Ако скоро имат тази възможност ,щели да ми пишат! Confused
Пожелавам ви дано при вас вече има тези програми! fingerscrossed

А ето какво ми обясни нашата спец. педагожка:
Петя приема информацията по свой начин и за да я възпроизведе ,трябва да се запита по този нейн начин или казано по точно ,има нужда от услужливата памет!Т.Е. подпомагащи въпроси и наистина има резултат!

Последна редакция: ср, 16 сеп 2009, 18:30 от Vanq 66

# 6
 • Мнения: 474
И Йоанна е с диагноза диспраксия която и поставиха в трети клас и положението е трагично за обучението,а да неговорим за възръстта преди училище.с интерес ще следя темата и на нас ще е полезна.

# 7
 • Мнения: 3 529
Ето още една полезна статия!

http://logopedia.dir.bg/_wm/library/item.php?did=247497&df=8 … 068138c587afd274f
Защо ли до сега никой специалист не ни е казал за тази Диспракция!
Трябваше да минат 15г. да отидем чак в София,за да разберем!  newsm78

# 8
 • София
 • Мнения: 4 412
За мен диспраксията тръгва от това определение на Нина Йорданова : "От състоянието СИД се излиза или като диспраксия, или като ГРР, или за цял живот детето остава "сензорно" като нивото на тази сензорност зависи от темпото на корекция с детето и неговиет възможности за възстановяване", ето тук е написано- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=332933.msg11843973#msg11843973

А ето тук пак от нея едно възможно обяснение за СИД http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.msg11800742#msg11800742

И още едно, което ми каза една майка, която учи за логопед "Детето иска да направи нещо, но не знае как"

По-практически и поне при моето дете резултати дават /след като сме работили за СИД в изминалите години/ - физическа култура, това има няколко по-модерни имена, но общо взето е детето да може изпълнява това, което е заложено по програма в детските градини.
Да му обясняваме 2-3 пъти нещата, ако едно дете ще се сети от раз как да направи нещо, при моето трябва да му дам няколко насоки или въпроси. Ето един пример - никак не обича да й се суши косата с сешоар, обаче ако и кажа, "косата ти е мокра пипни и ела" - тя се пипа по косата и идва. Ако просто и кажа "ела да ти изсуша косата" /и е очевидно нужно, излизаме от банята/ ще протестира.
А тези години са подготовка за училище и разкази по картинки,  повтаряне, да каже с коя буква започва дадена дума, подготовка за писането и т.н. го правим у нас.
Но най-ме притеснява как да работим с госпожите - тя се облича по бавно, не може да реже с ножица, има проблем с оцветяването. Май съм решила да ходи тази година 3 дни на градина, останалите да се занимаваме у нас, защото то се получава че 5 дни ходи и не научава достатъчно за развитието си и трябва за 2 почивни ние да наваксаме.
И от диспраксията явно е доста неуверена, в нас прави много неща, но в по-стресова ситуация /каквато е дори и детската, а предполагам после и училище/ е много пасивна.

Ванче, браво че не си се отказала да търсиш път за детето.
Светла, успех и на теб.
  bouquet

Ако имате време да напишете с няколко думи как бяха вашите деца в детската градина

# 9
 • Мнения: 3 529
Петя тръгна на детска градина на 3,5г.
Говора й беше бебешки и почти нищо не й се разбираше ,но беше все усмихната!
Не можеше да запомня никакви стихчета и за тържествата ,само присъстваше без да участва! Sad
Не умееше да рисува ,нито да оцветява правилно,също и с изрязването имахме проблем.Не познавахме цветовете.Също не можеше да понася да й реша косата , боляло я много и си продължава и до сега!
Но въпреки моите притеснения нито един педагог ,не взе под внимание това!
Петя беше на 5г. ,когато от наша позната ,разбрах ,че съществуват логопеди! И така есента на 2005г ,тръгнахме по 2 пъти седмично на логопед!
Там работиха над говора,ориентацията ,цветовете и след 3 месечена работа научихме 1вото стихче ,което помня и до сега! Blush
Не можеше да прицени каква дрешка да сложи според сезона ,което отшумя едва преди 2г. Sad
Нашата логопедка беше първата ,която каза ,че Петя е междинно дете и ще ни е много трудно в масово училище ,но пък не сме и за помощно! По нейна препоръка направихме тест при психолог за нервно психическото развитие! Резултата беше отчайващ: 52% интелект и 48% памет!
Пое ни детски психиатър ,но без никакви изследвания ни назначи пирамем ,за да стимулира ленивия ни мозък!(тя така се изразяваше) Confused По нейна препоръка ,отложихме 1ви клас ,като причина посочи ,дислалия!Повторихме предучилищната ,но в кварталното училище!
Беше голяма мъка,не разбираше нищо от математиката ,не проумяваше ,че едното е 1 и като прибавиш още едно ще стане две! Sad
Толкова безсънни нощи ,съм прекарала ,и помощ от никъде!
А може би този пирамем така активира мозъка ,та отключи и епилепсията! ooooh!
В 1ви клас не умеехме да различим ,къде е края на едно изречение и започва друго,нито писменно ,нито устно,виждах го и аз и учителите ,но ..... отново без мнение! Sad Също не познавахме часовника и сега понякога прави грешки!Не може да прецени времето,като времетраене!
В този стил , карахме до 9ти клас! Дълго е за разказване през какви трудности минахме и от никъде съвет! Започнахме 10клас и една от учителките забелязала ,че Петя не записва правилно това ,което тя преподава и ни предложи индивидуалната форма на обучение. Също сменихме невролога и така през есента преди 11клас попаднахме в детски център ,,Радост за нашите деца".  bouquet
Там почти на 17г. Петя се учеше да оцветява ,изрязва ,апликира.С нея работеха ,логопед ,психолог и помощен педагог! Там тя растеше с месеци,промени се ,порасна!
Да си призная уморих се вече от диагнози и не навреме диагностициране!
То не беше ,умствено изоставяне ,двустрана хипокампална склероза ,тежко нарушена логическа памет ,частична алалия и сега диспраксия! Sad Sad Sad

# 10
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 209
Танче, ти си ми приятелче и няма да се обидиш ако си "дам акъла" без да съм специалист - няма ли начин да ходите по половин ден на детска градина? предполагам и ти ще можеш да ходиш на работа, а после да се взимате , спите и да се занимавате по програма
пък детето всеки ден и ще контактува...ще се бори с проблемите си в реална среда...
успех... следя ви защото сте ми на сърцето - толкова години...
мисля ви и бих искала да се видим

п.п. освен това хвърлям по някое четене, щото за ДАни все си имам едно притеснение - изглежда да няма проблем, освен че е мъъничко по-бавен, което за мен е следствие от стреса който двамата преживяхме по време на рехабилитациите /той така и не свикна и не се адаптира/
  bouquet за всички ви

# 11
 • София
 • Мнения: 2 343
Танче, за вербалната диспраксия разчитам на помощта на Ирена Крумова - това чете ли го.

# 12
 • Мнения: 3 529
При нас това го има и сега:
•Наличие на граматични и синтактични грешки;
•Организационни проблеми при разказ и преразказ,особенно в писмен вид е ужас! Sad

# 13
 • София
 • Мнения: 4 412
Благодаря ви момичета,
Наде, ние ходим често до обяд, даже още се чудим как да ходим. И аз си мисля за вас, скоро трябва да се видим, че съм приготвила неща.
Тук ме притеснява, че с 2-3 часа логопед детето няма да навакса, а трябва някаква система ежедневно да му се обясняват нещата около нас. Като естествено всеки родител обръща внимание на детето си, но при тях трябва по особено. Ето не съм си мислела, че дъщеря ми не знае, че има различни магазини или поне не може да обясни. И сега си ги категоризира - за мебели, за храни, за домашни любимци, за дрехи и т.н.
И си мисля, че трябва добър учител, който да се занимава всеки ден по 2-3 часа с детето и  после да ни каже ние какво още да наблегнем.
Ванче, мислех си дали да не я запишеш на курс за конструиране на облекла, нещо като моден дизайн, но по практически. Там има всичко - чертане, изрязване, планиране, шиене и т.н. А за говора не знам може би пак логопед, може да ходите на филми /тук има разни прожекции на европейски филми, които могат да те накарат да се замислиш/ и после да я подтикваш да ги анализира, нещо от рода " ти какво мислиш за тази постъпка", "ако героят беше постъпил по друг начин, какво щеше да стане..."

# 14
 • Мнения: 3 529
Taня ,когато става дума за филми ,няма грешка!
Проблема ни е когато самостоятелно ,чрез четене трябва да асимилираме информацията!

Общи условия

Активация на акаунт