Отговори
# 60
Здравейте г-жо Савина!

И аз се радвам на възможността да вляза в контакт с Вас и да получа отговор на интересуващи ме, а в някои нюанси и тревожещи ме въпроси.
В детската градина на дъщеря ми миналото и това лято правиха ремонти: тази година (доколкото разбах) -саниране на сградата, а миналата година смяна на покрива, освежаване на стаите и смяна на настилката в двора. Бяха поставени нови плочи, които на едно ниво изравниха и направиха по-чист двора, но на друго са неподходящи (според мен) и травмиращи колената на палуващите дечица.

Отделно в двора липсват каквито и да е работещи и изправни люлки, катерушки, пързалки и пр. занимавки (има само пясъчници и лост за люлки- вероятно останал от минали по- добри времена). Допускам, че люлките не са желани от персонала, защото увеличават риска от травми и ще създават още по-голямо напрежение в учителките в грижите по децата и опазването на здравето им!?
Във връзка с това имам към Вас три въпроса от областта на Вашете компетенци:

1. Има ли нормативи, съгласно, които е добре/препоръчително дворната настилка в детските градини (ясли) да е по-щадяща детската физика (напр. тип зелена изкуствена трева) и предвижда ли се замяна на настилката от плочи с нова?);

2. Няма ли стандарти за минимум безопасни (максимално защитени) дворни игрални съоражения, с които децата да се занимават в игрите си?

Специфична особеност е, че в непосредствена близост до нашата детска градина има река, която налага постъп към детското заведение (ах как не ми допада този термин съотнесен за училища и градини) да е МОСТ, който е висок и е с необезопасени с перила стръмни стъпала. Това го прави трудно (до напълно) недостъпен и опасен за малки деца; майки с деца и колички; възрастни хора и хора с увреждания. Още повече, че на същия този мост вече има от преди години смъртен случай с паднал от него човек!

3. Чудя се няма ли законови положения, които да нареждат обезопасяване на пространствата иоколо детски градини; училища и/или детски площадки и постъпите към тях? И кой носи отговорност за това?

Във връзка с достъпността и безопасността на архитектурната среда по местоживеенето ни (вкл. и в пространството около детската градина) на лични Ви пращам входящите номера на мой сигнал, подкрепен от кварталната ни общественост и препратен Ви, за който чакам отговор от месец Юни т. г.

Прдварително Ви Благодаря за отговорите!  bouquet
Здравейте,
 ще отговоря с едно изречение на „Венецияс” :
 Има нормативи, има стандарти, има законови положения са отговорите на трите ви въпроса, може би средства или желание не е имало в годините назад. СО ще продължава да изпълнява своите обещания за модернизиране на базите, в това число ремонти на училищни дворове и обновяване на детски площадки в градините.В зависимост от средствата, с които ще разполага бюджет 2010 ще бъде заложен финансов ресурс и за тези дейности.  

# 61
Здравейте г-жо Савина,

Бих искала да попитам планирани са ли разширявания и отваряне на нови групи в детски заведения ОДЗ 30 - Радецки и ОДЗ 34 Брезичка - Дианабад и ако са планирани кога прогнозирате откриването на допълнителни места за прием в яслени и градинско групи. Надявам се на отговор от Ваша страна и предварително благодаря.

# 62
Здравейте, г-жо Савина,

Благодаря Ви за готовността да водите диалог с нас, майките, по тези проблеми.

Казвам се Мария Анагностос и живея в кв. Витоша, район Лозенец.
Бих искала да ви попитам на какъв етап е в момента проектът за детска градина в кв.Витоша? По време на последната ни среща през месец юни, потвърдихте, че е заложен в бюджета на Столична община за 2010. Има ли някакво развитие оттогава?

Малко в страни от темата за детските градини, но все пак в пряка връзка с придвижването на майките и децата в квартала, искам да Ви попитам кога ще бъде пуснат светофара, който беше поставен преди месеци на Симеоновско шосе между преките му Димитър Шишманов и Екатерина Ненчева?
Също така да попитам защо при  на шосето не бяха поставени колчета и дали това може да се направи допълнително, защото при постоянното паркиране на тротоара, сме принудени да минаваме с количките по шосето.
Бих искала да предложа, улиците в квартала да станат еднопосочни, защото в момента е невъзможно придвижването с колички, заради паркираните коли и постоянния трафик, както и липсата на тротоари.

Благодаря Ви за отговора   bouquet
Здравейте,
Това което поехме като ангажимент през месец юни за квартал „Витоша” е изпълнено. В процес на проектиране са две детски градини в: „Кръстова вада” и „Витоша” – ВЕЦ „Симеоново”  район „Лозенец” , като тяхното строителство е заложено в проектобюджет 2010.
Относно светофара би трябвало да бъде пуснат до края на годината, тогава е и срокът за поставяне на колчетата по информация на колегите от дирекция „Транспортна инфраструктура”. Във  връзка с предложението ви за еднопосочност на улицата в квартала, моля да изпратите официално писмо до мен и до зам. кмета по транспорта.

# 63
Здравейте госпожо Савина,
Детето ми е прието в първа група в ЦДГ 113, район Средец, но там тече ремонт и е обявено, че градината започва нормална работа на 05.10.2009г., та въпросите ми са:
1. Ще бъдели спазен този срок;
2. Предстои ли друг ремонт в градината;
3. Няма ли опасност детето ми да си загуби мястото, тъй като по правилник трябва да постъпи в новата градина до 30.09.?
Предварително благодаря за отговорите, особено на трети въпрос, който касае не само моето дете.
Здравейте,
 По информация на район „Средец”, срокът в ЦДГ 113 ще бъде спазен, друг ремонт не се очаква до края на годината. Относно отговора на трети въпрос,който навярно доста хора от форума очакват в момента не бих могла да отговоря тъй-като е от компетенциите на дирекция „Образование” и директорката на детското заведение. Поемам ангажимент да проуча ситуацията и бих ви помолила между 16:30- 17:30 часа днес да позвъните на моя сътрудник на телефон: 981-02-06 за да получите актуална информация.

# 64
Здравейте г-жо Савина,

Бих искала да попитам планирани са ли разширявания и отваряне на нови групи в детски заведения ОДЗ 30 - Радецки и ОДЗ 34 Брезичка - Дианабад и ако са планирани кога прогнозирате откриването на допълнителни места за прием в яслени и градинско групи. Надявам се на отговор от Ваша страна и предварително благодаря.
Здравейте,
За ОДЗ 30 в район „Изгрев” няма възможност за разширение и разкриване на нови групи. За ОДЗ 34  в следващите три месеца ще бъде извършен цялостен ремонт, в началото на 2010 г. там ще бъдат разкрити четири градински групи. В момента се извършват предпроектни проучвания за разширение на 133-та детска градина, средствата за проектиране са заложени в проектобюджет 2010. 

# 65
Здравейте,

Тук сте във форума с детските градини и затова явно ние родителите на по-голямите деца не задаваме въпроси .

Майка съм на ученици от 41-во и НПМГ.

Благодаря за направените ремонтни работи, но и двете училища имат нужда и още ремонтни работи. Наистина в НПМГ продължава ремонта, но предвидени ли са средства за пълното завършване и на кабинетите и на двора. Разбрах, че там ремонта е основен, като се е започнало със смяна на тръбите.

За 41 училище искам да попитам - външно измазване предвижда ли се скоро. Имаше проблем с покрива, разбрах, че е отстранен, за което благодарим.

С уважение Д. Янева
Здравейте,
НПМГ не е общинско училище, а е държавно и ако в момента там се извършват ремонти то не от Столична Община а от МОМН. За повече информация моля обърнете се към колегите.
Тази и следващата година не се предвижда външна топлоизолация в 41 ОУ, район „Триадица”.

# 66
Уважаеми участници във форума,
надявам се че през изминалите часове сме ви били полезни-Аз и моят екип, с информацията която ви предоставихме. Ще се радвам диалогът ни да продължи следващата сряда по същото време. На всички вас желая спорен ден и успешна седмица.
 С уважение,
Ирина Савина
(зам. кмет на СО)

# 67
  • София
Уважаема г-жо Савина,

Искам да попитам защо за поредна година ремонтите започват септември месец - визирам започналите на 15 септември ремонти на парната инсталация, които ще продължат (поне) два месеца, т.е. минимум до средата на ноември, и до тогава децата ще са на сборни групи, като някои от тях дори ще се изнесат в други ОДЗ-та? Защо е толкова трудно да се организират тези важни ремонтни дейности през летните месеци, когато и без това децата ни са на сборни групи и част от ОДЗ-тата не работят поне един месец? Така се получава, че децата са в сборни групи от юли до ноември включително (5 месеца в годината!).

Благодаря Ви предварително за отговора.

Здравейте не съм съгласна с изказаното мнение, че за поредна година ремонтите започват през месец септември. От 2006 г. насам ремонтите на учебните и детски заведения се подготвят в началото на годината и се провеждат от месец май до месец септември. През изминалите три години СО положи максимални усилия за да модернизира изключително остарялата, амортизирана и неремонтирана близо 15 години база, като жител на София и бъдещ родител изключително болно ми беше да видя при моето назначаване как изглеждат сградите от вън и от вътре и как общината в продължение на толкова години е успявала да отдели само по един милион за ремонти,  а екипа на г-н Борисов, само за 2008 г. е отделил тридесет млн. лева. Вярвам че всички оценяват усилията, които полагаме за справяне с проблема за липсата на места в детските градини и за привеждане на сградите на училища и детски градини в европейски вид.Наистина трябва да проявим малко търпение, защото се вижда че се работи в тази насока и се надявам стъпка по стъпка проблемите скоро да бъдат решени.
За съжаление, в началото на годината СУСОПФ не отпусна средства за ремонт на отоплителни инсталации, поради което в началото на месец юли успяхме да преразпределим средства за тези толкова важни ремонти, които взехме от икономиите от строителната програма. Бяхме изправени пред дилема да ли да  извършим тези ремонти, след като сме осигурили финансиране или да ги оставим за следващата година и да се молим да не възникне авария през отоплителния сезон. Смятам, че решението, което взехме за извършване на ремонтите през есенните месеци е най-правилното, тъй-като децата ще се радват на топлинен комфорт през зимата.

Благодаря за отговора, но той не е много задоволителен. Оценяваме усилията Ви за ремонти, но това са наложителни ремонти все пак, като е необходимо също така и по-добро планиране. Миналата година ремонтът на ОДЗ-то течеше и септември месец, като децата в яслата тръгнаха на 6 октомври - за това визирах "за поредна година".

Надявам се и ангажиментът Ви за ремонт на плувния басейн на 42 ОДЗ да бъде спазен. Благодаря.

# 68
Уважаеми участници във форума,
Поради възникнали непредвидени служебни ангажименти в МС, се налага да отложим дискусията за следващата сряда 07.10.09г. по същото време. Надявам се че, ще ме извините. Ще очаквам вашите въпроси следващата сряда.

С уважение,
 Ирина Савина
(зам. кмет на СО)

# 69
  • гр. София
Здравейте,

Имам два въпроса относно 28 ОДЗ в Младост 2. Кога ще приключи ремонтът на отоплителната инсталация в него и защо се допуска ремонтът да се извършва от фирма, която не разполага с необходимите материали? В момента групите са сборни, тъпчат се по 30 деца в стая, а много деца и не ходят на градина, понеже фирмата бездейства, докато си получи тръбите....
     И още... Кога ще се извърши ремонт на ВиК инсталацията в тази градина, понеже от много тоалетни тече, да не говорим, че баните на децата в тази градина са в окаяно състояние?
     И изобщо докога родителите трябва да събират пари за ремонти, а не се заеме общината да оправи стаите на децата? Публична тайна е, че в тази държава родителите със свои средства правят ремонти на детски градини и училища...

# 70
Здравейте,
в 41-во СОУ миналия четвъртък продаваха купони за стола.На следващия ден/петък/ започна ремонт newsm78 newsm78 newsm78, който продължава и днес.Въпосът ми е: Защо продават купони за стол след като знаят, че започва ремонт и защо този ремонт се извършва сега, а не лятото ?

Лек и успешен ден!

# 71
Здравейте,г-жо Савина!
Интересуваме на територията на ж.к."Х.Димитър" ще има ли плувен басейн?По-точно визирам
42 у-ще,за което беше предвиден такъв,но нещата се замразиха.И предстои ли ремонт на тоалетните в това училище?Прави впечатление,че всички "екстри"се насочват в кв."Левски".
          Благодаря Ви предварително!

# 72
  • София
Здравейте. Интересува ме 80 ЦДГ Изгрев, р-н Панчарево( с Лозен ). Кога ще приключи ремонта на новага сграда в Долни Лозен? Колко места ще се отпуснат в 1 ва яслена група и кога ще е възможно да се кандидатства за тях? Благодаря ви предварително.

# 73
Здравейте, г-жо Савина,

Първо бих искала да Ви благодаря, че при предходните си включвания във форума бяхте толкова изчерпателна в отговорите си и не заобиколихте ничие питане. Името ми е Росица Милева и имам дъщеричка на 1 годинка, родена 2008г. Живеем в ж.к. “Младост”, където недостигът на места (особено за нашия набор) е огромен! Силно се надявах на новооткритата яслена група в ОДЗ “Елхица”, но там за жалост отпуснатите места бяха изцяло за набор 2007 и 2006. Молбата ми е свързана с бившето 39-то ОДЗ, за което споменахте, че ще бъде готово на 15 ноември и където ще има 2 яслени групи. Молбата ми е да ми кажете дали тези яслени групи ще са пак за набор 2007 и 2006 или и за моето детенце ще има поне някакъв шанс. Моля Ви, не ме препращайте към отдел Образование, защото звъннах там и не ми дадоха информация. Или ако ме насочите натам, то ми дайте точен номер на който да позвъня и името на човек, който е компетентен да ми отговори. А ако ми кажете, че трябва да се обърна към директорката, то моля Ви кажете ми името на тази жена, ако вече има назначен персонал.
Второто ми питане е свързано с частно училище ЕСПА, заемащо общинска сграда в ж.к. “Младост”. При срещата ни в общината със съветниците на кмета ни бе отговорено, че договорът за наем на ЕСПА изтича в края на 2009г. Питането ми е кога ще бъде освободена сградата и колко градински и яслени групи ще бъдат открити в нея?
Предварително Ви благодаря за отговорите и отделеното време.

# 74
Здравейте. Преди една седмица ми отговорихте на въпроса за ЦДГ Вихрогонче в Хиподрума, но може би не обясних правилно. директорката на градината ми каза че чакат пари за да сменят дограмата на филиала и тогава ще се отпусне щат за нова група.Та въпроса ми е кога ще се отпуснат тези пари, ще  се отпускат ли?Благодаря Ви

Общи условия

Активация на акаунт