Отговори
# 75
Здравейте,
в 41-во СОУ миналия четвъртък продаваха купони за стола.На следващия ден/петък/ започна ремонт newsm78 newsm78 newsm78, който продължава и днес.Въпосът ми е: Защо продават купони за стол след като знаят, че започва ремонт и защо този ремонт се извършва сега, а не лятото ?

Лек и успешен ден!
Привет на всички във форума,
Тъй като времето доста напредна за което се извинявам, ше започна веднага с отговорите на въпросите, които ми задавате.  В момента в 41 училище в район Триадица, се извършва козметичен ремонт на стола  /боядисване и подмяна на настилки/ от наемателя на помещението. Имаме неговото уверение, че до края на седмицата ремонта ще приключи.
За повече информация, моля обърнете се към директорката на учебното заведение.

# 76
Уважаема Госпожо Савина,

Имам два въпроса относно 30 СОУ „Братя Миладинови”, район „Възраждане”.

Това сигурно е единственото училище в България, което не разполага със собствен ограден двор, в който децата да могат да играят или да се разхождат необезпокоявани от външни лица. Това, което би следвало да се нарече училищен двор, е разделено на две части - в едната има терасовидни стъпала (нагоре и надолу) и хълм с отсечено дърво, които през зимните месеци дори представляват заплаха за здравето на учениците, а другата част е  така нареченото игрище. И двата сектора НЕ са оградени и през тях преминават всевъзможни пешеходци и животни. Каква е възможността дворът да бъде ограден и евентуално пригоден за училищни нужди (да се изравни)? На среща на училищното настоятелство ни беше обяснено, че за да се огради училището трябвало да се промени кадастралния план на София!!! Кой трябва да направи тези постъпки – родители, учители или все пак институциите?

Училището е проектирано с басейн, който от началото на 90-те години не функционира поради, доколкото ми е известно, проектантска грешка. Каква е възможността басейнът да бъде реконструиран и вкаран в експлоатация? Ясно е, че общината вероятно няма да намери средства за това, но защо да не може частен инвеститор да го ремонтира и стопанисва при определени условия? Грехота е на фона на толкова малкото басейни в София това скеле на сграда да гние вече повече от двадесет години.

Благодаря предварително за отговорите ви.

# 77
Здравейте. Интересува ме 80 ЦДГ Изгрев, р-н Панчарево( с Лозен ). Кога ще приключи ремонта на новага сграда в Долни Лозен? Колко места ще се отпуснат в 1 ва яслена група и кога ще е възможно да се кандидатства за тях? Благодаря ви предварително.
Здравейте,
Новата сграда на ЦДГ 80 в с. Долни Лозен ще бъде завършена в началото на 2010 г. в нея ще се помещават една яслена и две градински групи за по около 30 деца всяка. Повече информация относно начина и сроковете за кандидатстване в нея може да получите од дирекцио „Образование” на СО или  от директорката на детското заведение.

# 78
Здравейте, г-жо Савина!
Интересува ме малката сграда на 33 ОУ "Санкт- Петербург" в жк.Люлин,където учат деца от 1 до 4 клас.Сградата е в окаяно състояни,предвижда ли се някакво освежаване за нея.Много от първокласниците тази година останаха много разочаровани от вида и както от вън така и отвътре.

# 79
Здравейте г-жо Савина и благодаря, че отговаряте тук!
Искам да ви попитам какви нови детски ясли/градини е предвидено да се построят в кв.Павлово, район Витоша. Съгласно следната информация:

http://gis-sofia.bg/schools_and_kindergartens/displayImage.php?f … sha_etap_2_list_1

виждам, че е посочен теренът, на който сега се помещава Изтрезвителното заведение на гр.София (неуместно близо до жилищни сгради, заради шума нощем). Знам, че преди доста години сградата е строена именно за детска градина. Какви са плановете за тази сграда - ще се преустроява, ще се строи нова сграда, кога?
Другото маркирано място в кв.Павлово е на ул.Белмекен, близо до площад Знаме на мира - какво детско заведение се предвижда там и кога е планирано изграждането му?

Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 10:53 от FreshBreeze

# 80
Здравейте, г-жо Савина,

Първо бих искала да Ви благодаря, че при предходните си включвания във форума бяхте толкова изчерпателна в отговорите си и не заобиколихте ничие питане. Името ми е Росица Милева и имам дъщеричка на 1 годинка, родена 2008г. Живеем в ж.к. “Младост”, където недостигът на места (особено за нашия набор) е огромен! Силно се надявах на новооткритата яслена група в ОДЗ “Елхица”, но там за жалост отпуснатите места бяха изцяло за набор 2007 и 2006. Молбата ми е свързана с бившето 39-то ОДЗ, за което споменахте, че ще бъде готово на 15 ноември и където ще има 2 яслени групи. Молбата ми е да ми кажете дали тези яслени групи ще са пак за набор 2007 и 2006 или и за моето детенце ще има поне някакъв шанс. Моля Ви, не ме препращайте към отдел Образование, защото звъннах там и не ми дадоха информация. Или ако ме насочите натам, то ми дайте точен номер на който да позвъня и името на човек, който е компетентен да ми отговори. А ако ми кажете, че трябва да се обърна към директорката, то моля Ви кажете ми името на тази жена, ако вече има назначен персонал.
Второто ми питане е свързано с частно училище ЕСПА, заемащо общинска сграда в ж.к. “Младост”. При срещата ни в общината със съветниците на кмета ни бе отговорено, че договорът за наем на ЕСПА изтича в края на 2009г. Питането ми е кога ще бъде освободена сградата и колко градински и яслени групи ще бъдат открити в нея?
Предварително Ви благодаря за отговорите и отделеното време.

Здравейте,
За съжаление район „Младост” е от малкото, в които през изминалите три години не са разкрити достатъчно нови групи. В капиталовата програма на Столична община за строителство за 2009 г. е включено изграждането на детска градина в Младост 4, като в момента текат процедури по ЗОП за избор на строител, а самото изграждане се очаква да започне в началото на 2010 г. В момента се изготвя работен проект за нова детска градина в Младост 3, като нейното изграждане е включено в проектобюджета за 2010 г. Прогнозните планове са, чрез изграждането на тези две детски заведения, и  чрез разкриване на нови групи в съществуващи да се облекчи максимално недостига в този район.
Конкретно за 39 ОДЗ, Рада Николаева, която е моя сътрудничка ще проучи въпроса и може да я потърсите утре между 9.30 и 10.30 ч. на тел. 981 02 06
Тъй като несъм запозната с казуса с частното училище ЕСПА, заемащо общинска сграда в Младост ще проуча въпроса и ще ви отговоря
следващата сряда във форума.

# 81
Здравейте г-жо Савина!
Въпросът ми е в 95 ОДЗ Омайниче в Люлин предвижда ли се да има яслена група за набор 2008? Ако отговора е да  - колко ще местата и кога се очаква и да се проведе класирането?
Благодаря за отделеното време!

# 82
Благодаря Ви.

# 83
Добър ден!
Задавм въпоси, да не губем време
1. Ограда за филиал към 51 ОДЗ "Щурче", филиалът се помещава в блок, отпред има няколко катерушки, но на 30м е много натоварена улица/зад кино Арена1/. По тази причина децата не се извеждат следобед, дори времето да е прекрасно, защото няма безопасност. Преди обед се ходи в централния двор/пресича се същата тази улица/. Директорката е права, че не е обезопасено, минават кучета, всякакви хора, подадени са молби по нейни думи. Много молим, помогнете за поставянето на оградата. Взети са мерки за оградата, но вярва, че и Вашата помощ ще е значителна, за да се задейства процедурата.
2. Относно средствата, които отпуска общината - мислено ли е по въпроса за увеличаване на таксите. Във всяка градина се събират доплнително пари от всяко семейство/суми от 30 до 100 лв еднократно/ и отделно всеки месец се искат консумативи - т.хартия, морки кърпи, салфетки, изворна вода, сапуни, препарати. Смятате ли, че е редно да не подсигурявате НИЩО /според думите на учителите е така/, и ние да спонсорираме градината с играчки, килими, покривки, материали за работа с децата , помагала, каквото се сетите - всичко се купува от родителите.
Благодаря Ви за вниманието!
Янкова

# 84
  • София
Живо ме интересува кой месец мога да очаквам да бъдат освободени сградите на детското заведение, обитавано до миналата година от НАП, частно училище и... други неподходящи организации, нямащи никакво отношение към детските градини. Това е огромна детска градина, строена от моите родители за моето дете. Детските градини са дългосрочен, не временен проект и в такъв смисъл гласът, даден тогава от тях и решението им за това как да бъдат употребени данъците, които са плащали, е било окончателно - абсурдно е следващи управления да си позволяват да ги ограбват по такъв фрапантен начин. От друга страна, Социални Грижи, които са били настанени там са част от Министерството на Социалните Грижи и логично е именно то да има грижата за осигуряване на подходяща сграда за работа, не СГО, най- малко - Дирекция Образование.
Та в тази връзка - въпросът ми е - на коя дата да очаквам прием за 4те градини, намиращи се там?

ПП
Моля да пропуснете частта с обясненията - интересува ме само и единствено датата, както и моите работодатели искат да знаят само дали ще се върна някога на работа, или след изтичане на всички възможни отпуски ще съм в същото положение и ще напусна.
И, моля, не пропускайте въпроса ми, както правеше Вашата предшественица, настоящ Министър.

# 85
Здравейте. Преди една седмица ми отговорихте на въпроса за ЦДГ Вихрогонче в Хиподрума, но може би не обясних правилно. директорката на градината ми каза че чакат пари за да сменят дограмата на филиала и тогава ще се отпусне щат за нова група.Та въпроса ми е кога ще се отпуснат тези пари, ще  се отпускат ли?Благодаря Ви
Здравейте,
За тази година не е предвидена подмяна на дограма на ЦДГ  162 кв. „Хиподрума”.
Смяната на дограмата ще бъде заложена в проектобюджет 2010, но дали обекта ще остане в програмата ще Ви информирам след като бъде одобрен от Столичния общински съвет през м.март 2010 г.

# 86
Уважаема Госпожо Савина,

Имам два въпроса относно 30 СОУ „Братя Миладинови”, район „Възраждане”.

Това сигурно е единственото училище в България, което не разполага със собствен ограден двор, в който децата да могат да играят или да се разхождат необезпокоявани от външни лица. Това, което би следвало да се нарече училищен двор, е разделено на две части - в едната има терасовидни стъпала (нагоре и надолу) и хълм с отсечено дърво, които през зимните месеци дори представляват заплаха за здравето на учениците, а другата част е  така нареченото игрище. И двата сектора НЕ са оградени и през тях преминават всевъзможни пешеходци и животни. Каква е възможността дворът да бъде ограден и евентуално пригоден за училищни нужди (да се изравни)? На среща на училищното настоятелство ни беше обяснено, че за да се огради училището трябвало да се промени кадастралния план на София!!! Кой трябва да направи тези постъпки – родители, учители или все пак институциите?

Училището е проектирано с басейн, който от началото на 90-те години не функционира поради, доколкото ми е известно, проектантска грешка. Каква е възможността басейнът да бъде реконструиран и вкаран в експлоатация? Ясно е, че общината вероятно няма да намери средства за това, но защо да не може частен инвеститор да го ремонтира и стопанисва при определени условия? Грехота е на фона на толкова малкото басейни в София това скеле на сграда да гние вече повече от двадесет години.

Благодаря предварително за отговорите ви.

Здравейте,
Във връзка с питането ви за 30 СОУ във Възраждане,моля да ми изпратите официално писмо, в което да изложите написаното тук  във форума за да мога да препратя преписката по компетентност в дирекция „Архитектура и градоустройство, това е във връзка с питането ви за училищния двор и кадастралния план. Относно басейна, нека да изпълняваме нещата едно по едно с колегите ще анализираме проблема и ще излезем със становище и предложения за решаването му.

# 87
Здравейте, г-жо Савина!
Интересува ме малката сграда на 33 ОУ "Санкт- Петербург" в жк.Люлин,където учат деца от 1 до 4 клас.Сградата е в окаяно състояни,предвижда ли се някакво освежаване за нея.Много от първокласниците тази година останаха много разочаровани от вида и както от вън така и отвътре.
Здравейте,
За ремонт на 33 ОУ в район „Люлин”  не са предвидени никакви средства до края на 2009 г. , поради липса на достатъчен финансов ресурс.

# 88
  • София
Здравейте, г-жо Савина,

Първо бих искала да Ви благодаря, че при предходните си включвания във форума бяхте толкова изчерпателна в отговорите си и не заобиколихте ничие питане. Името ми е Росица Милева и имам дъщеричка на 1 годинка, родена 2008г. Живеем в ж.к. “Младост”, където недостигът на места (особено за нашия набор) е огромен! Силно се надявах на новооткритата яслена група в ОДЗ “Елхица”, но там за жалост отпуснатите места бяха изцяло за набор 2007 и 2006. Молбата ми е свързана с бившето 39-то ОДЗ, за което споменахте, че ще бъде готово на 15 ноември и където ще има 2 яслени групи. Молбата ми е да ми кажете дали тези яслени групи ще са пак за набор 2007 и 2006 или и за моето детенце ще има поне някакъв шанс. Моля Ви, не ме препращайте към отдел Образование, защото звъннах там и не ми дадоха информация. Или ако ме насочите натам, то ми дайте точен номер на който да позвъня и името на човек, който е компетентен да ми отговори. А ако ми кажете, че трябва да се обърна към директорката, то моля Ви кажете ми името на тази жена, ако вече има назначен персонал.
Второто ми питане е свързано с частно училище ЕСПА, заемащо общинска сграда в ж.к. “Младост”. При срещата ни в общината със съветниците на кмета ни бе отговорено, че договорът за наем на ЕСПА изтича в края на 2009г. Питането ми е кога ще бъде освободена сградата и колко градински и яслени групи ще бъдат открити в нея?
Предварително Ви благодаря за отговорите и отделеното време.

Здравейте,
За съжаление район „Младост” е от малкото, в които през изминалите три години не са разкрити достатъчно нови групи. В капиталовата програма на Столична община за строителство за 2009 г. е включено изграждането на детска градина в Младост 4, като в момента текат процедури по ЗОП за избор на строител, а самото изграждане се очаква да започне в началото на 2010 г. В момента се изготвя работен проект за нова детска градина в Младост 3, като нейното изграждане е включено в проектобюджета за 2010 г. Прогнозните планове са, чрез изграждането на тези две детски заведения, и  чрез разкриване на нови групи в съществуващи да се облекчи максимално недостига в този район.
Конкретно за 39 ОДЗ, Рада Николаева, която е моя сътрудничка ще проучи въпроса и може да я потърсите утре между 9.30 и 10.30 ч. на тел. 981 02 06
Тъй като несъм запозната с казуса с частното училище ЕСПА, заемащо общинска сграда в Младост ще проуча въпроса и ще ви отговоря
следващата сряда във форума.

Защо не сте запозната!?
Няма ли никаква приемственост?
Г-жа Фандъкова не Ви ли е въвела в работата, в проблемите, докато беше ресорен заместник- кмет? Ако е така, ако Ви е оставила... да се оправяте сама, без никаква предварителна подготовка - бихме искали да го знаем, все пак, говорим за метод на работа на настоящ Министър и кандидат за Кмет.
Г-жа Фандъкова беше добре запозната с проблема...

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=392591.msg11048378#msg11048378

Аз пък мисля, че няма никакво значение кой е отговарял.
Отговаряше като политик, което ме кара да вярвам,че е САМАТА г-жа Фандъкова.
За съжаление, ако идеята е да се развяват лозунги, колко работа е свършена..ОК.
Мен обаче ми се струва,че ние родителите очакваме конкретни отговори на въпросите си.
В този смисъл, ако г-жа Фандъкова има нужда от време за да се подготви- ОК..нека се консултира с когото трябва, но да отговаря на всички конкретно, а не общо.
Иначе..аз по въпрса за ЕСПА мисля да не оставям така нещата..
НЕ МОЖЕ г-жа Фандъкова да казва веднъж,че няма нито един продължен договор на Частни училища заемащи сгради на бивши ДГ, понеже има мораториум..., а след това пак тя да казва,че ЕСПА понеже е образователна структура, макар да са й дали БЕЗВЪЗДМЕЗНО терен за строителство..ще я почакат да си построи сградата..в следващите ПЕТ години и..тогава..евентуално, ако не се забави строежа..може и да върне сградата... ooooh!

пак питам - да разбирам ли това, че в момента все още се търсят терени за нужните детски заведения - а в същото време за ЕСПА веднага се е намерил терен  Shocked
кога ще стане изготвянето на тази карта от архитекта - той ако беше влязъл в темите ни - вече да е маркирал поне половината нужни терена - достатъчно такива изоставени и не по предназначение ползващи се терени се споменаха! Ама ние ли трябва всъщност да ги откриваме...

Здравейте г-жа Фандъкова.
Най-напред да кажа,че оценявам,че най-накрая НЯКОЯ администрация в Софийска Община вместо да продава сгради, прави нещо и за подмяната на пожароопасните и за строителството на нови ДГ...Похвално е.. Но не е достатъчно. Мерките са взети късно и..като цяло мащаба не е достатъчен.
Аз имам много въпроси към вас.
Ще започна с най-важните, свързани с възможността да бъдат разкрити нови свободни места колкото може по-бързо.

1. КОЕ НАЛОЖИ неспазването на вашия мораториум (На Столична Община) за непродължаване на договорите с Частни Детски градини, настанени в сградите на Общински Детски Градини, които вече са изтекли?
Говоря конкретно за Частно училище ЕСПА в кв. Младост1.
Договора на въпросното частно училище изтече през 2008г и е продължено (ОТ КОГО?) до 2013г.
Обяснение от рода на "И там учат деца " не е сериозно. Говорим за частно училище , което е знаело за вашия мораториум и за периода 2006-2008 е можело спокойно да си построи собствена сграда (още повече, че Общината му е предоставила подходящ терен за целта в Панчарево)..
Защо се толерира въпросното Частно училище за сметка на обикновените деца от квартал Младост, който е един от най-натоварените квартали (откъм липса на достатъчно места в ДГ в целия град) ?

На частно училище ЕСПА с решение на Столичен общински съвет е предоставен терен за безвъземздно право на строеж. След построяване на сградата частно училище ЕСПА ще освободи заеманите помещения в сградата на бивше ОДЗ 25 през 2010 година.

През 2013г...
Ако трябва да сме точни..
Вместо през 2008г..
ЗАЩО?
Вашия мораториум, забранява тъкмо удължаването на срока на ползване..(Вие самата се похвалихте,че 5 частни ДГ са принудени предсрочно да освободят сградите, които ползват, собственост на Общината. )ЗАЩО правилата не важат за ЕСПА?

цитат от вашия отговор до родителите:

"От 2006 година е спряна замяната на публична общинска собственост с предназначение за детски градини, като последният случай за замяна на двора на ОДЗ № 81, район „Възраждане” срещу жилища – собственост на фирмата-наемател е спрян с намесата на кмета на Столична община. До момента няма подновени договори за отдаване на помещения под наем в детски заведения.
От 2007 година съществува мораториум върху отдаване на помещения под наем в детски градини. През периода 2006-2008 година са освободени 11 помещения, отдадени под наем на частни образователни структури, като след извършване на ремонтни дейности на стойност 220 000 се разкриха 11 нови групи с 300 деца. Администрацията на Столична община потърси начин и за предсрочно прекратяване на договорите с наемателите на помещения в детските градини."

# 89
Здравейте г-жо Савина!
Въпросът ми е в 95 ОДЗ Омайниче в Люлин предвижда ли се да има яслена група за набор 2008? Ако отговора е да  - колко ще местата и кога се очаква и да се проведе класирането?
Благодаря за отделеното време!
Здравейте,
Разширението на  95 ОДЗ в Люлин ще включва една яслена, една градинска група и физкултурен салон, за начина на кандидатстване и класирането както и за кой набор ще е групата,моля обърнете се към дирекция образование на СО или директора на детското заведение.

Общи условия

Активация на акаунт