Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 537
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Аз не харесвам няколко неща от статията на тоя доктор, но определено има какво да се отбере за да помогне на майките.
 Има деца, които стигат почти до отбиване, толкова им харесва да се хранят с друго, но тези като моето, нямат нищо против старата скучна гърда и ако не го ограничавам, ще си цока само нея дори сега.

# 406
Да повдигна темичката с един въпрос.
Как наддават вашите педагогически захранвани деца?
Моят Денис от няколко месеца наддава по съвсем малко - има-няма 100-200гр. Отдавам го и на двата други немаловажни факта - лазене без спир и зъбоникнене.

# 407
Да повдигна темичката с един въпрос.
Как наддават вашите педагогически захранвани деца?
Моят Денис от няколко месеца наддава по съвсем малко - има-няма 100-200гр. Отдавам го и на двата други немаловажни факта - лазене без спир и зъбоникнене.

Не го меря, не отглеждам прасе за угояване. Освен това децата не растат равномерно. Ще дръпне рязко при всички случаи.

# 408
Не искам да бъда разбрана погрешно, за мен тая работа с наддаването също е субективна. Просто ми стана любопитно, т,като вчера го мери личната му.

# 409
При нас нещата стоят така:
6м - 8 700г (започнахме захранването...)
7м - 9 100г (любопитно опитваше и май не отказваше храна)
8м - 9 700г (започна да подбира, като в края на месеца караше само на хляд и сирене)
9м - 10 300г (често отказва да се храни, не зависимо какво му предлагам)
Относно физическата активност, самичък си седна на 6, на 7 се изправи в креватчето си и доста напираше да го водя да ходи. На 8м пролази. Сега не се спира и го водя да ходи само като сме навън и не може да лази. Доста е активен.
Така е при нас, но съм сигурна,  че различно при всеки... Peace

# 410
  • София
Моя син наддаваше съ същите темпове, а имаше и 2 месеца, в които почти не беше мръднал на килограми(беше болен, та може да е спаднал и после да ги е наваксал просто). Не е имал резки скокове след това, макар да ме убеждаваха, че щом не наддава сега, ще дръпне изведнъж после. От 1 до 2 годинки наддаде 2 килограма, което е добре. Здрав е, не е притеснително слаб, защото макар в долната граница е в рамките на нормалното, ако го сравнявам с таблиците, така че не му се кахъря.

# 411
Реших тук да задам въпроса си. Никола на 5.5 месеца го захраних с готови пюрета и каши, единствено защото се страхувах от нитратите и химикалите, но се поразрових още малко и си смених позицията, това все пак е консервирана храна. Сега е на 6.5 месеца, яде сурови ябълка и банан, глозга ябълката като кокал, а банана забелязах, че отхапва и дъвче. реших да му дам несмелена храна (първо елда, после и морков на пара,) - ами той ги дъвче из устата и ги гълта. Така изяде няколко лъжички елда (цяла) вчера и половин купичка днес. Въпросът ми е - лошо ли е, че яде така, несмелено и голямо количество, не знам колко добре успява да дъвче, ама едва ли е достатъчно, ще му навреди ли на стомахчето или просто ще си изака цяло каквото е изял. Другото ми притеснение е, че ака на 4-5 дни и по-твърдата консистенция да не вземе още да го запече. Ако питам личната му лекарка, предполагам ще ми се накара, но аз така или иначе не го захранвам по нейните схеми... така че разчитам на отговор от вас Simple Smile

# 412
Денис е почти на 11м. и е малко под 9кг. Но питах майка ми и  тя каза, че аз на 1 годинка съм била не повече от 10кг, та явно е наследил моята кльощавост  Laughing
Yana931, лично моето мнение е, че половин купичка елда за възрастта на детето ти си е доста. Дават се до 3 микродози от всяка нова храна, като трябва да е съобразена с възрастта на бебето и до около една лъжичка от познатите му вече храни, от които не е показал алергична реакция. Този принцип важи разбира се само за бебета, които са кърмени на поискване. Както казваш и ти има опасност да се запече при тези количества.... Дано да съм помогнала с отговора си Simple Smile

# 413
tsurulina, благодаря за отговора. Чудя се какво да му давам, при положение, че дъвче не ми се иска да пасирам, а има апетит определено и иска да яде. Кърмен е на поискване, но сякаш напоследък не иска да суче на моменти, а иска друга храна. Опитвам се да се водя по него, но да не му навредя.. а кога мога да му давам по-големи количества?

# 414
Ябълка и морков за дъвчене са супер, банан също, щом не се омазва Simple Smile За по-големите количества към 9-тия месец, но пак само от познатите храни. Прочети в блога "Царството на Бу" статиите за педагогическото захранване, много са полезни Simple Smile

# 415
Благодаря ти, четох, четох, но беше преди няколко месеца и изглежда съм позабравила, ще ги прочета пак довечера.

# 416
Yana931 да ти кажа как беше при нас...аз също се вдоех от нея...захраних лятото, когато тя навърши 6м...имаше голям апетит за друга храна и съо интерес към храната...но сучеше, както и до днес като за световно...въпреки, че напоследък и стана интересно да пие вода от чаша и понякога предпочита пред кърменето...
и така, аз захраних с градински домати...сварени моркови, картофи, грах...елда...
даси призная аз още към 7-8 месец съм предлага боб, леща, царевица...давах го по-смело...а като количестава гледах да я ограничавам...обикновено и спирах апетита като и предложех банан, понеже хич не го харесваше...
аз дори дадох ягоди на 1,3г ...но пак казвам, че го давам по-смело...откъм полезни храни обаче...шоколади, зрънчо, вафли и сладолед ще види, ама друг път... Mr. Green защото и това някои го разбират към ПЗ...
така че успех с апетита, дано продължи по-дълго, тъй като в началото обикновено имат апетит и след месец-два спада...и идва момент, в който нищо не искат...
за килограмите да си кажа и аз...Катерина на 1,4г тежи не повече от 10кг...между 8м и 12м беше качила към 200грама, след това за два месеца качи почти килограм...сега не съм я мерила, но вдигах едно дете на 8м-10,700гр и определено беше много по-тежък от нея...
баща и за сведение е бил 14кг на 4г...

# 417
Аз хем искам да не яде пюрета, хем до годинка да е спрял да суче през деня, което май си е много за искане. Причината е, че ми се налага да започна работа тогава, сама си го гледам. Може би сега ще му давам по малко непюрирана храна, а след 2-3 месеца ще я увелича. Дано да не загубва интерес. Чудех се само мога ли му давам магданоз и копър с картофите примерно, или ленено масло или зехтин?

# 418
по принцип в стандартното захранване мазнината е позволена...аз в началото избягвах...подправките като магданоз и копър мисля, че можеш да предлагаш...и пак първо пробваш...
идеята на ПЗ е че достъпа до гърдата е свободен, т.е. вероятността към годинка да се откажеот дневното хранене е минимален...точно по това време минават през периода на прохождане и е възможно точно тогава да не му се занимава със ядене, защото за деца като моето това е губене на време...
има друга възможност, ако пие от шише или от чаша, да му оставяш изцедена кърма за през деня, ако ще си стои вкъщи, а не на ясла...

# 419
  • София
Яна, защо не пробваш смесено хранене? Щом не искаш да даваш пасирана, недей. По схемата на ПЗ няма да можеш да махнеш кърменето денем на 1 годинка. Когато намаляваш кърменията имай в предвид, че до 1г. 75% от менюто на детето е редно да е мляко, тъй че като намаляш кърменето, трябва да го заменяш с адаптирано мляко или с млечни продукти и кисело мляко след 10ти месец.
 В оригинал на ПЗ храната се дава в микродози, после се увеличава до лъжичка и към 9ти месец вече количествата се увеличават на колкото поиска детето. Но ти би могла да се съобразиш със стандартните схеми, като даваш определените храни на възрастта, която е определена за оптимално захранване с тях(не по-рано!) и в по-големи количества(колкото приема детето с интерес и апетит, без прилъгване, без играчки и телевизия и т.н)

Та конкретно по въпросите ти: няма нищо лошо детето да яде несмляна храна. Важно е докато се храни да си до него, за да предотвратиш евентуален инцидент. Важно е храната да е достатъчно дребна, че да мине свободно през гърлото(ако отхапе по-голямо парче ябълка, вадиш). На тази възраст изакват каквото са лапнали почти или направо във вида, в който са го глътнали. Хапва кубче морков, ака кубче.
Ако се запича, смени храната или намали количествата.
 Както и да захранваш следи за алергични реакции или други проблеми - запек, диария, кръв, слуз, колики, обриви.

Това е мое предположение за решение. Разбира се, бих препоръчала изцяло ПЗ, но щом не те устройва, ще трябва да намериш някакъв среден вариант.

Общи условия

Активация на акаунт