Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 536
  • 761
  •   1
Отговори
# 435
  • София
 По принцип при раждане по-рано от три седмици преди термин е хубаво да се гледа за всичко коригираната възраст. А и при ПЗ се препоръчва задължително захранването да започне при навършени шест месеца.
 Близначките ми бяха родени едва 20 дни преди термин, затова ги и захраних на шест навършени месеца, което коригирана възраст е пет месеца и десет дни. Бебка, която е родена точно на термин я захраних с ПЗ на пет месеца  ималко ,но до шестия месец давах много леко и внимателно, но тя се справяше дори по-добре от сестрите си.
  Майки на близначета родени по-рано и захранвали ПЗ или нормално, започват след седми месец поне. Знам, че сигурно нямаш търпение, но един месец по-късно не е много, на фона на това, че след това ще ядете твърда храна цял живот.
   Разбира се ако бебчето покрива описаните по-долу неща, и самата ти смяташ, че е готово и по-рано може да започнеш съвсем внимателно захранването с меки храни, микродозички и да видиш как ще реагира. Понякога дори майката да реши да захранва, бебенцето може да не  е на същото мнение  Simple Smile

# 436
Малко в страни от подхвания разговор...
Как приготвяте просо за дечковците? Аз реших да разнообразя малко закуските сутрин и днес сварих просо (1:3 във вода), след това добавих масло и сиренце и така хапнахме с човечето (той някъде около 1 чаена равна лъжичка). Но нито на мен, нито на него му беше особено приятно Thinking. То и аз за първи път ядох просо. Та, споделете как го приготвяте вие  Peace

# 437
  • София
Благодаря за отговорите, аз не бързам ако трябва ще изчакам. Педиатърката каза, че добре надава така, че няма проблем. От няколко дена посяга към чинията и лъжицата, но не се вълнува от храната, а просто посяга към чинията и празна да сложа пак иска да я дърпа.

По- точките не са ми ясни 7-ма и 10-та. Как да разбера, че рефлекса за изтласакане е изчезнал. Всяка играчка я лиже и засмуква като я слага в устата. 10-та нямам идея дали може да дъвче до сега не съм давала нещо да дъвче. Иначе само зъби не ни никнат другите точки се справя. За седенето ако е в мен е полуседнала от време на време, а не изцяло седнала, но в количка я държа легнала и тя няма против, не се набира да се изправя.

Ако трябва да гледам когато трябваше да се роди е на 4 месеца и половина, но се води че е 6 месеца и за това незнам дали трябва да почна да не изтърва момента.

# 438
pip_peeva просото на мен ми харесва така: сварявам го, после добавям сурови лук, копър и зехтин, като салата става. На малчо още не съм давала, но смятам.

# 439
Pip_peeva,  аз го приготвям по подобен начин като теб (не знам в какво съотношение е водата). За мен вкусът наподобява много кус-кус, но истинския, не този, с който бях свикнала от дете.

# 440
  • София
Дидка, мое мнение е, че е добре да изчакаш малко.
 За 7ма точка - предполагам си виждала как се хранят рано захранени бебета с пюре. Майката слага с лъжичка в устата, то избутва с език, тя обира прилежно с лъжичка от брадата и пак слага в устата. Детето прави движения с език, сякаш да махне нещо от небцето. Това е защитен механизъм, за да не попаднат в устата му неподходящи неща, а само гърда. Този рефлекс изчезва около 6тия месец на бебетата. Ако вече го няма, ще приеме храната, която му предлагаш(демек разбираш, когато предложиш). Все пак ако слагаш храната на върха на езичето, пак може да го изплюе, защото може да е трудно да придвижи навътре парчето храна. Също микродозите не се слагат и прекалено навътре към гърлото, защото детето може да се задави. По-добре по-встрани или дори между бузата и венеца. Така хем намаляваме риска от задавяне/плюене, хем храната допълнително се намачква.
 Има и друг вид хранене, при което детето само взима храната си с ръце и само я слага в устата. Тогава няма нужда да го мислиш къде точно се слага микродозата  Grinning .

За 10та точка - аз така я разбирам. Когато усетиш, че детето е готово за захранване, но с първите си хапки установиш, че то не дъвче и не гълта храната, значи захранването е добре да се отложи още малко. Ще вметна обаче, че не е задължително всички хапки детето да гълта. Понякога се случва да изплюе храна, която не харесва.

# 441
  • Пазарджик
Малко в страни от подхвания разговор...
Как приготвяте просо за дечковците? Аз реших да разнообразя малко закуските сутрин и днес сварих просо (1:3 във вода), след това добавих масло и сиренце и така хапнахме с човечето (той някъде около 1 чаена равна лъжичка). Но нито на мен, нито на него му беше особено приятно Thinking. То и аз за първи път ядох просо. Та, споделете как го приготвяте вие  Peace

Аз просото главно в супа го слагам, вместо фиде и ориз. Правила съм пилешка супа и става страхотна с просо (мисля, че я писах рецептата в темата с рецепти, но ако не може да я намерите, а ви е интересно ето линк Пилешка супа с просо).
Принципно то е богато на желязо и не е много добра идея да се съчатава с богати на калций продукти, като сиренето, защото тогава калцият се усвоява с предимство, а желязото остава неусвоено. Вероятно ги знаете тези неща, но да спомена отново.

Просо също съм пробвала за закуска - сварено с малко мед. Добре се прие.

# 442
Много благодаря за отговорите!  bouquet Hug

# 443
  • София
  Просо, елда  и други подобни нито на мен, нито на останалите членове от семейството се услаждат. А нали ПЗ е да свиква бебока с храната в семейството. Все пак тъй като съм ги купила и аз ги пробутвам в супи или нещо с ориз готвено  Mr. Green

# 444
  Просо, елда  и други подобни нито на мен, нито на останалите членове от семейството се услаждат. А нали ПЗ е да свиква бебока с храната в семейството.

Нещо такова исках да напиша и аз. Точно това е много очарователното на ПЗ - няма как родителите да закусват палачинки - а бебето елда и просо  Mr. Green
Но все пак ако държиш на просото, може да го слагаш като част от микс ядки. Така няма да дразни много. У дома ядем единствено овесени - сурови с кисело мляко. Варени просто не мога да ги гледам  Sick

# 445
  • София
Много неща проядох заедно с Митко и сега си хапваме цялото семейство. Детето ми е стимул да разнообразявам менюто на семейството.

# 446
И аз, като Скреч, въпреки че има неща, които си ги ядем само аз и малкия. Мъжът ми, колкото и да е толерантен към моите кулинарно-здравословни изблици, понякога си ни оставя ние да си ядем сготвеното, а той си прави омлет  Grinning

# 447
Аз елда опитах наскоро и ми допадна, и то доста. Консумирам я обаче със сирене, въпреки че не е най-подходящата комбинация. Исках да пробвам и просо, но то ми е малко странно с масло и сирене. Сготвих го обаче с агнешко (+зел. лук, гьозум...) и добре хапнахме с дете. Таткото не обича агнешко, нито е навит на просо. Предполагам, че няма да е далече момента, когато ще го оставя на някоя баба или ще посещава детско заведение и ще си хапне неподходящи неща. Искренно се надявам, че ако вместо бисквитка му подам стрък магданоз (много му се кефи, въпреки че се задавя от него) или плод, след време ще му липсват и ще си търси това, а не нещо концентрирано и обогатено с Е-та детско десертче. Времето ще покаже...
Та, гоним полезните неща в разумни граници, не съм се вманиячила и ако нещо не понася добре на мен или човека или заедно ил само на него не предлагам повече  Wink

# 448
Да попитам нещо-как се справяте с храненето на дребните,когато сте извън къщи за няколко дни и нямате възможност да готвите,например на морето?Хич нямам доверие на ресторантските манджи-масово са полуфабрикати с прекалено много сол,маргарин,захар и от сорта...
Иначе просото го приготвям като макарони-с масло и сирене и правя и една запеканка с просо-много се харесва на всички-е без мъж ми де,който го яде като гарнитура само Laughing

# 449
няма как родителите да закусват палачинки - а бебето елда и просо  Mr. Green

има, има...моето така прави...понеже елда обича яде елда, баща и сандвичи, а аз плодове... тя нещп плодовете ги яде избирателно и когато иска...добре, че в градината на баба има малини и ягоди и ходим да си бере...така и е интересно и ги хапва...само чакаме доматите...

Общи условия

Активация на акаунт