Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 533
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Ние започваме със захранването след около седмица-две... Хем се вълнувам, хем се страхувам, хем не ми се иска да пораства моето малко кърмаче...   Rolling Eyes

Има ли някоя записала се мама, кошто също ще започва скоро?

Привет, мили мами!

На нас също скоро ни предстои захранване и от два месеца с интерес следя темата и препрочитам материалите от библиотеката за педагогическото захранване. В момента сме на подготвителен етап - вземам детето с нас докато се храним и Али демонстрира все по-голям интерес към това, което става на масата.

Присъединявам се към мнението, че зехтинът е подходящ за готвене и ястията с него стават вкусни. В последно време при готвене вкъщи използвам само зехтин и нещата стават доста сполучливо. Иначе в салатите отдавна слагам само зехтин.
Ще започна да използвам и по-често и приставката за готвене на пара. Някъде прочетох, че приготвените на пара зеленчуци запазват повече хранителните си вещества отколкото сварените.

Благодаря и на gug40 за идеята за готвене с фолио във фурната - допада ми и мисля, че често ще прибягвам до нея.  Grinning
Предварително се извинявам, ако вече въпросът е коментирам тук, но бих искала да ви попитам, когато давате на малчовци да опитвам от основните храни на семейството, спазвате ли някаква поредност, която все пак е подходяща за възрастта на детето?
Не си представям веднага да дам месо на Али, дори и тя да посяга към него.  newsm78

Последна редакция: ср, 01 сеп 2010, 15:38 от froh

# 541
Juju, за зехтина и аз да кажа, че си е супер за готвене, както и всякаквите други масла, от семки, стига да ти харесва вкуса/миризмата по принцип (лененото например ми е малко специфично), но, нали си знаете, растителните мазнини в никакъв случай не трябва да се довеждат по температура 100оС, защото се образували канцерогенни съединения, ако щеш и екстра върджин да сложиш.

Аз пък от сто години се каня да си направя гхи - топено краве масло, което било идеално за готвене и страшно полезно. Ако някой е пробвал да каже как е.

tsurulina, то вашто си е жива мъка! Но не се шашкай толкова! Аз веднъж ходих да си правя тест за алергии (от слънцето ми се появи алергия) и ми излезе един такъв дълъг списък, но ей на, още съм жива. Предполагам, че резултатите често са малко пресилени.

Амарант веднъж си взех, но стана такава отвратителна лигава каша, че го изхвърлих и повече не съм пробвала да го готвя, така си и стои пакетът.  Mr. Green

Янечек, мойта пък е голяма мърла - пипа храната, а после си я маже по ушите и косата, подпира се с лакти в чинията и се опитва да се качи на масата, взима храната, разглежда и после хвърля на земята, ... ... ... Laughing Laughing Laughing

За месенето на хляба на ръка, съм сигурна, че ще оправи работата, поне донякъде, ама за какво съм я купувала тая машина?! (вече почнах да съжалявам  Rolling Eyes)

# 542
Aми да - ако ще кипвам зехтина, за какво ми е да взимам студено-пресован? А маслото много лесно се приготвя - затопляш докато стане пяна, махаш я и останалото ползваш за ядене. Племенницата ми понеже имаше някаква алергия като бебе и само с такова масло й правеха храната. Единствен недостатък е, че храната става гадна ако е хладка, трябва топла да се яде.

# 543
  • София
tsurulina, неприятно, но пък не е трагично  Simple Smile . От изследвания за алергии малко разбирам. Снаха ми е с огромен брой алергии, но това изобщо не значи, че напълно ги е изключила от менюто. Просто положителните резултати можело да са само повишен риск, но повтарям, че не съм запозната.
 Освен амарант, може да пробваш и киноа. Едно от двете(помня ли кое беше  Rolling Eyes ) може да го изпукаш като пуканки, да го смелиш на брашно. После правиш каквото се сетиш с брашното.
froh, принципно няма поредност в предлагането на храната. Дори месото може да бъде първо. Първите 2-3 месеца се дават микродози, а след това може повече, но е добре да не се замества хранене до годинка. Обаче всяка майка все пак предпочита да забави определени продукти, като най-често това са силните алергени. Обичайно и майките, които захранват педагогически, дават прясно мляко след годинка. Също дълго след годинка не дават фъстъци и продукти с фъстъчено масло. Медът също може да се предложи след годинка, заради риск от ботулизъм.
estee, никога не съм го правила топено масло и за това не знам само това ли е технологията, но това, което съм яла и съм питала как се прави, ми казаха, че е домашно краве масло, което се разтопява на ниска температура и се отпенва. После се сипва в съдове, в които да се втвърди.  Това е, което знам.

п.п. Янечек, и мен това ме е яд, че съм дала толкова пари за студенопресован, а готвя с него  Whistling . За това, ако готвеното позволява, слагам, като стане готово, а ако не(примерно на фурна ако правя нещо), тогава ползвам други мазнини.

# 544
skrech,  маслото като го стопиш май повече не се втвърдява, а си остава златна течност и не се разваля. Тия дни ще го пробвам най-накрая, щом стана дума  Laughing

Амарантът се прави на брашно, май в Слънце и луна имаше. Ама така просто да си го вариш е гадно. Киноата е много по-вкусна.

Аз да се похваля, вчера дъщеря ми изяде цели 3 супени лъжици елда с масло и извара! Това за нея си е рекорд! Не знам какво налучках този път - манджата или тайминга, но се получи добре!   chef

# 545
Относно гхи мога да вмъкна цитат от книгата на Адирадж дас "Ведическо кулинарно изкуство". Пише как се приготвя и ползва. Има ли интерес, за да знам дали да приписвам страница и нещо текст? Wink

# 546
  • София
estee, като пробваш, ще разбереш, но това масло на свекървата, макар по жълто и меко, не е течно. Като мас седи.
Пип, мен ме интересува само защо е по-добро от другото масло и точната технология. Какво е това "ведическо"?

# 547
pip_peeva  аз имам интерес и то голям  Praynig

# 548
Освен амарант, може да пробваш и киноа. Едно от двете(помня ли кое беше  Rolling Eyes ) може да го изпукаш като пуканки, да го смелиш на брашно. После правиш каквото се сетиш с брашното.

От амаранта стават чудни ситни пуканки   Grinning

# 549
ведическа=класическа индийска кухня
"
Гхи
Пречистено масло
Приготвянето на пречистено масло не е трудно, но изисква време. За да получите чста мазнина, трябва да разтопите краве масло и да го готвите на слаб огън, докато водата от него се изпари, а твърдите белтъчни частици се отделят, утаявайки се на дъното или изплувайки на повърхнистта. Когато ги остраните, ще получите чиста мазнина (гхи) с цвят на кехлибар.
от 1 до 5 кг краве масло, за предпочтане обезсолено
Разтопете кравето масло в дълбока тенджера на умерен огън и изчакайте да заври. Когато на повърхността се образува пяна, намалете огъня до минимум, така че маслото да къкри съвсем леко, и оставете тенджерата непокрита. От време на време отстранявайкте пяната, която се събира на повърхността. Внимавайте да не изгорите маслото. Ако го готвите на по-силен огън или твърде дълго, то ще потъмнее и ще започне да издава остра неприятна миризма.
Гхито е готово, когато стане яркозлатисто на цвят и напълно прозрачно, така че да виждате дъното на тенджерата през него. При 1 кг масло това става за около 1 час, за всеки допълнителен килограм е необходим още по 1 час. Количеството на полученото гхи е с около 1/10 по-малко от първоначалното количество на кравето масло.
Внимателно прелейте готовото гхи в тенекиена кутия, буркан или глинен съд и го оставете непокрито да изстинедо стайна темепратура. Гхито е чиста мазнина. От него са отстранени всички белтъчини, заради които кравето масло гранясва, затова то може да трае с години, ако е приготвено правилно и се съхранявав добре затворен съд на сухо и проветриво място (за тази цел дори не ви трябва хладилник).
Пяната, която сте събрали по време на готвенето на маслото, може да добавяте към зеленчукови ястия, супи, ориз и др.
"
Дословно преписах всичко, за да няма неточности. Аз лично не съм приготвяла гхи и ползвам масло, но в детските си години си спомянм, че лятото баба ми "препържваше" маслото, за да не гранясва. Спомените ми са, че го слага на котлона и то започваше да се пени, тя махаше пяната като ни слагаше на филийка хляб (беше много вкусно), а после наливаше горещото масло в бурканче, а такъв аромат се носеше из къщи... Мисля си, че за да се получи наистина гхи си трябва добро скъпо масло. Не знам дали на пазара има българска марка масло от която бихме могли да си направим гхи и то да се съхрани дори и 6 месеца.
Успех на мамите, които ще пробват и после да споделят опит Wink

# 550
pip_peeva    bouquet

# 551
  • София
Мисля си, че за да се получи наистина гхи си трябва добро скъпо масло.
A аз си мисля, че трябва домашно  Wink . Това, с което аз разполагам. Нямам килограм за сега и ще забавя гхито, но задължително ще пробвам.

# 552
Мами аз мисля днес да позволя на моята мишка да си грабне нещо от чинията ми.  Mr. Green По тоя повод ще пека картофки (био). А по повод зехтина и температурата до която може да се нагрява без отрицателни последствия, ей тук има една хубава статия...

http://www.oliveoilsource.com/page/heating-olive-oil

Един цитат, за който няма време да чете всичко:

Цитат
MYTHS ABOUT COOKING WITH OLIVE OIL

There are some myths that have recently circulated about olive oil that we are constantly answering via email and our newsletter. Following are the two most common.

Myth: Heating Olive Oil Will Make it Saturated or Trans-fatty.

One common myth is that heating olive oil will make it saturated or trans-fatty.

This is not true. As far as making a saturated fat, according to Dr. A. Kiritsakis, a world renowned oil chemist in Athens, in his book Olive Oil from the Tree to the Table -Second edition 1998, all oils will oxidize and hydrogenate to a tiny degree if repeatedly heated to very high temperatures such as is done in commercial frying operations. Olive-pomace oils and virgin olive oils are both highly monounsaturated oils and therefore resistant to oxidation and hydrogenation. Studies have shown oxidation and hydrogenation occurs to a lesser degree in olive oil than in other oils. But in any case, the amount of hydrogenation is miniscule and no home cook would ever experience this problem.

The large refinery-like factories that take unsaturated vegetable oil and turn it into margarine or vegetable lard do so by bubbling hydrogen gas through 250 to 400ºF (121 to 204ºC) hot vegetable oil in the presence of a metal catalyst, usually nickel or platinum. The process can take several hours. You cannot make a saturated product like margarine at home by heating olive oil or any other vegetable oil in a pan. We don't know where this weird notion has come from. For more details, see Olive Chemistry.

Changing a cis-fat to a trans-fat does not occur on a home stove.

Myth: Cooking in Olive oil Diminishes The Nutritional Value of the Food.

Another myth is that cooking in olive oil diminishes the nutritional value of the food.

This a misconception. The fact is that heating food will break down its nutritional value. High heat such as frying is worse than moderate heat such as steaming, which is worse than eating vegetables raw. It is not the cooking oil per se, but the high heat of frying. We are not aware of any edible cooking oil which by itself diminishes the nutritional value of the food cooked in it. Most nutritionists recommend lightly steaming vegetables or eating them. A touch of a flavorsome extra virgin olive oil added at the table will add taste and healthful anti-oxidants. Such is the Mediterranean diet which has been shown to help prevent coronary disease and have other health benefits.

Последна редакция: чт, 02 сеп 2010, 20:20 от ♥Juju♥

# 553
Успех ♥Juju♥    Grinning  Да споделиш после как е минал набега в чинията ти  Mr. Green

# 554
Ето ме с доклада! Mr. Green

Приготвих картофките по-скоро задушени... на нас сложих солчица и подправки, но на Дара заделих едно картофче, специално нарязано на 4 така че да е с удобна за хващане форма и не го подправих. Само мъъъънинко зехтин сложих на него.Опитах се да и дам просто от моята чиния както си седеше в скута ми, като сложих нейното картофче в края по-близък до нея, ама нещо тя се опита цялата чиния да грабне, та с татко и я сложихме в нейния си стол, а парченцата картф сложихме на плота. Дара си "хапна" няколко бих казала микрочастици. Много и беше инетерсно да яде сама, ако отчупеше по-голямо парче го плюеше, а няколко по-малки мисля че глътна. Сег аще чакам памперса да видя какво ще има в него, защото нали уж както влезе така и излиза поне в началото... Flutter

Общи условия

Активация на акаунт