Цьолиакия-тема 4

  • 50 118
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 472
Не съм давала корнфлейкс,но в нашият "Здраве за вас" са пуснали два нови безглутенови продукта.Единият е безглутенова вафла с ядки и сушени плодове от рода на фъстъковките,но с други ядки,а другият е пуканки от амарант,които могат да се направят с кисело или прясно мляко.

# 121
  • Мнения: 1 849
Аз давах Корн флейкс на Шаер и малчо го хареса, но само първия път (че е нещо ново). После отказва да го яде категорично. А и като го опитах, той хич няма сладост вътре и е напълно безвкусен. Сега пробутвам по малко с кисело мляко и захар, покрай батко му. От вашия, Рози не съм вземала. Иначе Шаер имат и мюсли.
Пуканките от амарант са едни много дребнички и имаха същата съдба. Яде ги първия път - доста и после не пожела повече... От новите вафли не съм намирала, а тези с ванилия са ни любими.

# 122
  • Мнения: 743
Здравейте,мамчета!Днес ,взимайки брашното от аптеката,фармацефтката ми предложи ЛИМЕЦ-дива пшеница без глутен,даде ми и книжка да чета и аз я попрехвърлих,но в нея пише за нищожно количество глутен,щадящо червата,а в същото време пише че е подходящо точно за целиакия.
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=7798

Последна редакция: пн, 26 окт 2009, 18:21 от rozi-maxi

# 123
  • Мнения: 472
Звучи добре,но май трябва да питаме някой лекар преди да опитаме да го даваме newsm78
Днес реших да изтребя лещата,защото ми се стори не много чиста и намерих няколко зърна жито.....  ConfusedАко и в ориза намеря  вече ще се отчая Embarassed

# 124
  • Мнения: 743
Лимецът е древен сорт пшеница, отглеждан още от галите. Намерени са следи от 9000 г. пр.н.е.
Лимецът е непретенциозен, трябва му малко вода, има слаба продуктивност и не понася никакъв тор. Затова тази култура е била пренебрегвана в полза на пшеницата. Освен това зърното на лимеца се намира в една дебела обвивка, която представлява 30% от теглото на зърното и има нужда от допълнително олющване след вършитбата. По тези причини лимецът не представлява никакъв интерес за производителите, гонещи печалби.
Слабата продуктивност и рентабилност на лимеца обяснява сравнително високата му цена днес. Търсен е най-вече заради качеството на протеините и хранителните му качества. Поради факта, че лимецът е бил тотално забравен от селекционерите, неговият глутен е с много по-добро качество от този на съвременните сортове пшеница и много по-добре толериран от хора, непонасящи глутен.
Има два вида лимец – голям лимец (букв. преведено от френски - Теодора), разпространен в Северна Европа (белгийските Ардени, Германия, Швейцария, Австрия) и малък лимец – произвеждан в Алпите и Прованс (южна Франция).
Малкият лимец има по-меко зърно, което може да се яде и в суров вид и хранителните му качества са по-големи от тези на големия лимец. Богат е на магнезий, фосфор и калций (100 гр. лимец = 2 чаши мляко) и съдържа осемте най-важни аминикиселини.
Големият лимец е по-твърд, по-малко вкусен, по-трудно смилаем, използува се най-вече за производство на хляб и макаронени изделия.
Източник http://www.bio-logique.info/alimentation/fiches/epeautre.htm


Спелта за страдащи от алергии

В сравнение с всички останали хранителни продукти, спелтата предизвиква по-малко алергични реакции. Предполага се, че глутенът й има друга белтъчна последователност в сравнение с причиняващата алергии пшеница. Затова чистата спелта се препоръчва при алергии към пшеница и ръж, както и при алергични заболявания.
   

 
   

 
   

Спелта за диабетици

Тъй като спелтата е изключително лесно смилаема и в нея хранителните вещества са съчетани по уникален начин, тя е много подходяща за хора с нарушения в обмяната на веществата, например при диабет, защото диабетиците имат огромна полза от балансираното хранене.

Последна редакция: пн, 26 окт 2009, 20:08 от rozi-maxi

# 125
  • Мнения: 1 849
Всичко това е много хубаво, но във всички тези разновидности на пшеницата (дори и далечни)  - ИМА (макар и по-малко) ГЛУТЕН! НЕ ГИ ДАВАЙТЕ НА ДЕЦАТА!

Д-р Панталеева каза, че след 18 година може да се изпробва първо овес - по принцип в него няма глутен, само защото е расъл в близост до пшеница, почти винаги е заразен. И има вероятност протеина в него да е станал близък по състав на този в пшеницата.

mimi4ka72, какво става с вас? Как е детенце? Започнахте ли по-стриктна диета?

# 126
  • Мнения: 2 886
Каква марка червен пипер ползвате?  Аз нямам доверие на никоя. Пробвах няколко с йод, но при всички, половината остава червен, а другата почернява. Преди време работех във фирма за подправки и там, и в останалите български пипери слагат нишасте или други боклуци. Изсуших си чушки и ще ги меля след някой ден.

# 127
  • Мнения: 472
За Васко готвя без подправки.Ако искам да му дам от общата храна му отсипвам преди да подправя.Иначе идеята за домашно направен червен пипер е много добро решение на проблема.То кое не е боклуци от купешките неща?

# 128
  • Мнения: 1 849
Когато говорих с Биосет - питах за царев. нишесте (да не се повтарям) и ми казаха, че в техния черв. пипер няма нишесте. Аз бях ползвала за нас от него и наистина съм доволна. Иначе съм купила един от Биохраните и от него слагам, но много рядко.
Асер е права, че най-добре е да си е домашно.
За другите сушени подправки (чубрица, джоджен, кимион, босилек, дивесил, целина) - взимам в пакетче ронени или на връзка пресни от пазара и си суша (замразявам). Направила съм си и 5 бурканчета "Универсална подправка" със сол и си стои в хладилника и с нея готвя за всички.
Общо взето като готвя за всички се съобразяваме с малкия и черен пипер и пшен. брашно не слагам. Готвя си с царевично или оризово брашно (по принцип не запържвам), а по-скоро за сгъстяване. Като изключим хляба и сладкишите (готови) не купувам бяло брашно и всички си хапваме безглутенова пица или бухти, палачинки и кексове (тях и без това само децата ядат). Баткото си яде вафли и снаксове и др. глупости, а на малкия давам от неговите, ако поиска... Ама то, милото, винаги си иска - вече знае: Искам от моето!

# 129
  • Мнения: 743
Току що проверих и моя,няма,аз купувам винаги от пазара,в торбички без етикет,домашен,много хубав,лютивият е много едро смлян и си личи ,че е само чушка и затова си мисля че и нелютивият,ситно смленият е чист.тези по магазините имат много по-различен вкус и цвят,вземала съм веднъж много отдавна,за пръв и последен път.
Аз манджите все сгъстявам с неговото брашно,сгъстява по-малко от пшиничното брашно,трябва да пробвам и с оризово.
Днес правих сладкиш със сладко от ягоди,великолепен,от първият път.Смесих няколко рецепти.То е по-скоро за мъфини,но аз нямам формички.

1/2 ч.ч. размекнато масло
1/2 или 1/3 ч.ч. захар
100-150 мл. кис мляко
бакпулвер
брашно
щипка сол
сладко от ягоди
може и орехи

Разбива се мекото масло със захарта,после яйцата,брашното с бакпулвера,да стане малко по-гъсто от кексово тесто,щипка сол.
В малка намаслена тавичка се разстила половината тесто,гъстотата такава,че леко да си помогнеш с лъжица,отгоре сладкото,аз сложих почти цяло от малките бурканчета(моето сладко беше с цели ягодки,смлях си предварително),и отгоре другото тесто.Пекох на 210-220 гр.Става като плодова пита.

Направих много сладка,да има за палачинки за дребния,но той откакто вкуси палачинка с шунка и кашкавал,повече не иска със сладко,предпочита соленкото.

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 17:07 от rozi-maxi

# 130
  • Мнения: 2 886
Моят от пазара е тъмно червен и пак става лилав наполовина от йода. За Биосет съм почти сигурна, че ако не нишасте слагат керемида или някакъв друг боклук. Двете фирми бяка близки и от  там знам. Става дума, обаче за преди 5г. сега нещата може да са се променили.

# 131
  • Мнения: 743
Взех да се притеснявам  с този червен пипер и аз Rolling Eyes.Капвам,вече няколко пъти,потъмнява много,но сякаш не лилавее,но да не би да не мога да видя.Гледам на изкуствена,на дневна светлина,не мога да разбера.Досега съм пробвала все светли продукти,млечните и шунка.Ако е възможно,опишете ми по-подробно или снимчица,ако може да се види на нея нещо newsm78.

Снимах моите,лютивият и сладкият,като си сложих един до друг ,имат много различни цветове.Снимката е лоша,фотоапаратът е нещо развален
http://gal3.ineogen.ro/galleries/socialbg/1b/f4/7da4dfc1_0040021171257_00_600.jpg

Кажете си мнението,моля,май е много червен сладкият newsm78

Май изобщо няма да рискувам и ще си направя.кажете как да си изсуша червен пипер,в печката ли?Доколкото разбрах,не от всеки сорт се прави.

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 08:48 от rozi-maxi

# 132
  • Мнения: 1 849
Този, който е био на цвят си е доста червен, но като го сложиш в ядене - яденето не се оцветява като тези с оцветител (керемида), цвета леко се променя леко към кафяво. Затова си мисля, че е по-истински.
Ето как изглежда кутията, а иначе е доста количество - горе-долу колкото 3-4 пликчета (от др. фирми).
http://www.bioslunceluna.com/shop/bio-plod-i-zelenchuk-kulnove/b … an-petra-bio.html

Филип вчера отворил хладилника и докато го видя - напълнил си устата с риба тон от консерва Лагуна в зехтин - беше я сипал мъжа ми вечерта в чинийка (която не доял). Днес има 2-3 червени петна по бузите...
Давам вече около 2 седмици Киндермилк - от малките шоколадчета (потвърдиха от фирмата, че няма глутен) - не съм видяла реакция, а и по състав определено няма.

# 133
  • Мнения: 743
50 гр.-5.79 лв.,а аз купувам 100 гр. за 1 лв. newsm78.

Няма да сготвя с него,докато не намеря или направя истински ooooh!..,направо ми се реве!

Ако си поръчам от този био,с доставката 50 гр. ще ми излязата около 12 лв.На всички истински продукти сложипа по едно БИО и цена до небето.А едно време всичко беше био...Имам чувството,че скоро време ще измислят и някой био въздух,да ходиш да дишаш и да плащаш.

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 09:19 от rozi-maxi

# 134
  • Мнения: 2 886
За да изсушиш чушки за пипер трябва да са по-тънки. Тези за печенето трудно съхнат. Миеш ги и ги нижеш на дебел конец, като се оставя разстояние между тях. Закачат се на проветриво. Моят климатик е на терсата и ги закачам там. Или пък някъде на течение. Купеният пипер го пробвах като сипах на дъното на прозрачна чаша малко вода, щипка пипер и йода. Видя се,  през дъното много ясно, как половината частички останаха червени, а другата черни.

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 11:18 от acer

Общи условия

Активация на акаунт