Цьолиакия-тема 4

• 50 116
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
acer,благодаря за съветите.По този начин,в чашка с вода наистина се виждат черните частички ясно,малко са ,но ги има.Купих си от Кауфланд,тези сушени пиперки(бяха на двойна цена)
http://www.serenaltd.com/shop/category/11/chushki.html,ще си ги смеля да имам докато си направя сама.Купих и черни череши,Макси ги изяде половината,мекички и сладки,и боровинки,но са сухи и киселки,ще отидат в някой сладкиш.

# 136
Здравейте,случайно разбрах,че имало закон децата с телк над50% да не плащат такса в детската градина.Някой запознат ли е дали това е така и прилага ли се.

# 137
По принцип е така (по закон), но за това се разбираш в съответната градина, че ако много надигаш глава може и да не вземат детето... Wink
В нашия случай с решението на ТЕЛК-а ти се прави съответната отстъпка. Също има карти за инвалиди (придружител) за градски транспорт, влак и автобус. Има и санаториално лечение - безплатно за децата с карти от Балнеолечение в някои санаториум по избор - където има места, де. Но няма диетично меню без глутен в никой санаториум, доколкото знам.
Можеш и да кандидатстваш и за програмата за Личичен асистент, но има доста условия. Доколкото знам Герганчето кандидатства и май с големи усилия я приеха (но голямото й детенце има и диабет, освен целиакията).

# 138
http://glutenfree-bg.blogspot.com/

Здравейте,някой гледали пресконференцията?Аз за съжаление нямах възможност да присъствам и бях на работа  Mr. Green

http://www.bacbg.org/

http://www.focus-news.net/?id=n1287922

# 139
Аз не можах да отида, че малкия е вкъщи и нямаше кой да го гледа, а с него щеше да е екшън  Joy А понеже не гледам всеки ден сайта не видях, че има директно излъчване от БТА. Какви са отзивите? Как е минало? Ще видим материала на запис предполагам. Поли явно е доста активна. Браво, нужно е да има такива хора, които много биха помогнали за пресата и официалното представяне на Асоциацията пред обществеността.  Peace

# 140
Нашата закуска днес,нищо особено,но малко по-различно-една филийка се реже на две,така че да станат 2 тънки филийки,посредата кашкавал и шунка,но по-големи или направо цели парчета,че изпадват,така приготвеният сандвич в яйце и се пържи,беше много одобрен сандвича Grinning.по веднъж на седмица си подволявам да му дам пържено,филийки и пържени картофки,нямаме оплаквания,но не прекаляваме Peace.

Дребния изяде 2 кочана млечна царевица(обожава я),веднага се изака в тоалетната,и после 2 пъти в гащите Joy.Акото си е хубаво,малко по-меко,ама до сега не се беше разхлабвал,никога не е акал в гащите,дори и когато се учихме да махаме памперса Heart Eyes.

Искам да помоля,да ми кажете какво какао можем да ползваме,тук няма,но аз мога от Германия да поръчам.Брашното от рожков е идеално за кексове,но за шоколадче няма да стане вероятно.

Последна редакция: сб, 31 окт 2009, 18:20 от rozi-maxi

# 141
Споделям и днешната закуска,че стана ммного вкусна.Щях да му правя макарони на фурна,но вече бях сварила спагектките,когато видях ,че нямам сирене.Разбих яйце,шунка,кашкавал,масло,дом.сок,малко кисело мляко,обърках и във фурната,като спагети,но запечени.Може и подправки да се прибавят,но аз не сложих,че е за закуска Hug.

# 142
И нас ни разхлабва варената царевица (леко), може би все пак люспите са по-трудносмилаеми. А тази рецепта със спагетките ще я дегустираме още утре, че Филип нещо хич не харесва спагети, макарони и т.н. Дано по този начин ги одобри. Благодарско!   bouquet

Аз пък правих една Питка Венец от кифлички от Селма, станаха страхотни, но са с пр. мляко! Аз ги направих само като кифлички, една до друга и доста добре се надуха. Можете да сложите от АМ с водичка, аз така замествах прясното преди.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.0

Правих и едно Суфле с домати, добре се прие:
Задушават се в тавичка 3 настъргани домата в масло+2 скилидки чесън. Отгоре се натрошава сирене. Запича се 5 мин във фурната. Залива се с 5 разбити яйца, 1 коф. кис. мляко с 4 с.л. царев. брашно. Запича се до зачервяване.

# 143
Много ги обичам тези постните манджички,и аз ще се възползвам!

Дребният,като му дам от тези сушени череши,за които споменах,направо полудява,няма спиране,но после доста пръцка.Чудя се,може ли да лъжат,че са съвсем чисти,или просто количеството му идва в повече newsm78,даже поръчах още 2 кг. да ми пратят,че излиза на половина по-евтино Rolling Eyes.Някой давал ли е от тях,и ако да,как е при вас?
http://www.serenaltd.com/shop/category/1/cherni-chereshi.html
От кестените също си попръцкваа ,но за тях съм сигурна,че им няма нищо,изяжда по 10 наведнъж,а и аз му давам на корем,че в това грипаво време...а те имат много вит.С.

# 144
Рози,ти от кои череши взимаш?От тази страница,която си посочила ли пазариш?И кестените ли са от там?Аз нямам много време да влизам.защото се местим в друг апартамент/по-скоро се прибираме в този,в който си живеем/.Страх ли ви е от тоя свински грип?Има и версия,че изкуствено се преувеличава действителноста,но все пак....
Мен си ме е страх много и за бебси и за баткото и като излизам си слагам маска,обаче таткото е полицай и нали се сещате на ден с що народ контактува Embarassed
Дано Бог ни пази и нас и дечицата ни!

# 145
Дарина,да,от тези черешки.Първо купих от Кауфланд 100 гр.,изяде ги за отрицателно време,и понеже там няма големи разфасовки,после поръчах 500 гр да ми пратят,заедно с по-голяма разфасовка и от сушените чушки,и тях сме преполовинили,и днес поръчах 2 кг.питах и за добавки и консерванти,чакам отговор,но не ми се вярва,най-вероято е от количеството,ама сме си лакоми...
Кестените ги купувам от пазара,само на едно място има,вече е изял 2 кг и от тях,много ги хареса.Всъщност досега никога не съм виждала на нашият пазар кестени,и реших да ги опитаме,пък те били вкусни и полезни!

# 146
От същата фирма Серена съм взимала вишни, но понеже аз пробвах от тях първо и попаднах на парче костилка - за малко да си счупя зъб. Та не посмях да му дам на малкия. При нас ги има в Т-маркет-а.
Кестени яде, но не с голям ентусиазъм.

Да споделя, че дадох днес едни светли стафиди на Пенелопа на Фили и той се налапа с 10-ина. Друг път съм взимала от други и не е имало проблем, но като погледнах после етикета, отдолу пише с малки букви - може да съдържа следи от фъстъци и глутен. От фирмата ми казаха, че понеже ги пакетират на една линия с печените ядки (с брашно) - били длъжни да пишат по новия закон.  Shocked Излиза, че и други фирми сигурно ги пакетират така, ама не са си сложили етикетите по новия закон. Какви стафиди давате и има ли проблем от тях? Само тези, които са био може би имат засилен контрол...

Другото е, че четох една рекламна брошура на колбаси "От едно време" - в луканките и шунката, пише че може да има следи от дектроза, а само в шпековия им салам - глутен!
http://sofiamilk.com/trademark

# 147
Пенелопа е единствената фирма,на съдържанието на чийто пише-пшенично брашно.Браво на хората,така трябва да бъде!

Ето отговора от Серена

Здравейте,

Вчера ви писах следното:
Да, сушени плодове и зеленчуци, които произвеждаме са:
-БЕЗ Консерванти
-БЕЗ оцветители
-БЕЗ подсладители

Използваме само пресени плодове и вода. Когато пристигнат пресните плодове(напр.
черешите) ги измиваме само с вода, почистват се от дръжки, костилки и некачествени
плодове и след това се слагат да се сушат. Процеса на сушене е индиректен и продуктите се
сушат само чрез топъл въздух.

Прилагам ви и сертификат за качество.

Ако имате каквито и да било въпроси, не се колебайте да питате!

Поздрави,
Милена Иванова

Последна редакция: вт, 03 ное 2009, 10:43 от rozi-maxi

# 148
От 5 дни и голямото дете има слуз в акото, 2 пъти се оплака, че го боли корема и показва в горната част.. В чудо съм се видяла. До сега не е имал такова нещо. Пък и правихме изследвания преди 2 месеца - беше напълно здрав. Проблемите ми бяха само с малкото. Може ли да се е проявило нещо толкова късно? Започнах да давам Ентеросан. Какво ще ме посъветвате...

# 149
Ох,милата,представям си какво ти е!Че може сега да се прояви,може,може и на 50 годишна възраст даже.Но недей се паникьосва,въпреки че и аз като чуя за подут корем и разстройство,веднага за цьолиакия си мисля.Най-лесното което можеш да направиш,е да му спреш и на него глутена за 15-тина дни,и без това готвиш за мъника,и ще видиш как му се отразява,болките,акото,ако се почувства по-добре,пак дай глутен и ще си проличи.Аз за това на първо време се сещам,да не тръгвате още по изследвания.Стискам палци Praynig Hug!

Общи условия

Активация на акаунт