Цьолиакия-тема 4

• 50 141
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте!Почти всяка вечер от няколко дни  Радост ме кара да и правя солети.Домашните били по хубави от купените.Ето ги и тях

Стават много бързо и лесно-разбивам едно яйце,наливам половин чашка вода,една ч.л. масло,сол и брашно с една каф.л.ксантан гума/може и без нея/.
  bouquet Лека вечер!

Последна редакция: нд, 22 ное 2009, 20:03 от bisi.s

# 241
Браво на Биси, много са хубави! Как постигна формата, с шприц ли? Непременно ще ги направя още утре...

Аз пък правих целувки (белтъци и захар), с баткото ги ометохме, но малчо не ги одобри...
Вчера съм сложила да правя и боза в един буркан, днес я пробвах - добре върви, като истинска я докарва, ама да видим и малчо какво ще каже...
Бозата правих от леко препепечено (само да смени цвета като се бърка непрекъснато) брашно от просо 1 ч.ч, 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода. Всичкото да поври за 5 мин. и после стои в буркан и ферментира  Simple Smile

# 242
Здравейте! Вчера имах имах удоволствието да опитам невероятните торти за които бяхте споменали, наистина са нещо изключително.Тази която ми бяха взели беше с шоколад толкова сладка,че повече от едно парченце не успях да хапна Laughing. Поздрави и много целувки на всички!

# 243
Да,Милена,с шприц за сладки от тези старите като пистолет и формичката е като фунийка.Тестото е почти като за хляба на гъстота.

Yum    като хамстер е с тези солети! 

Мислила съм и аз за боза,даже бях писала някъде по форумите и ми бяха дали рецептата,но така и не ми остава време.Дано стане твоята и ще пробвам.

Последна редакция: нд, 22 ное 2009, 23:21 от bisi.s

# 244
Биси,солетките са чудни,ще ги пробваме  bouquet!

# 245
Вижте какъв сайт открих, ще го проучвам, че малкия нещо се е разкашлял и не сме на градина.
http://zelenazemia.com/products/euro-nat/primeal
http://zelenazemia.com/products/euro-nat/primeal/ma-vie-sans-gluten
http://zelenazemia.com/order
Има доста различни безглутенови неща и то доста интересни.  Peace

# 246
Вчера ходихме до Плевен за епикризата и протокола на Вики.
На епикризата пише : окончателна диагноза - Глутен индуцирана ентеропатия(целиакия)
                                     придружаващи заболявания Хипотрофия гр.2
Сега  доколкото разбрах трябва да си купим рецептурна книжка да отидем при личната с нея и после в Здравната Каса.Някой може ли да ми обясни по- точно какво трябва да направя сега???

# 247
Точно така,купувате си рецептурна книжка,отивате при педиатъра,той я попълва,после подавате документи(епикриза,протокол,акт за раждане,направете си по няколко копия от всички,все ще ви искат...вземайте всички документи,забравила съм точно кои искат),чакате 2 дена за одобрение,ще ви бият печати,това всъщност е одобрението.Отивате пак при педиатъра,пише рецептата на книжката и вече с подпечатания протокол и рецептурната книжка,отивате в аптека,която работи със ЗК(трябва да имате поне 1 такава в града),оставате книжката и протокола,и ще ви кажат кога да отидете да си вземете брашното,безплатно е.И така всеки месец,отивате при педиатъра с книжката,той пише,после в аптеката...

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 11:01 от rozi-maxi

# 248
Да ви попитам по колко безглутеново брашно ви отива за 1 месец? Аз ли нещо не го използвам достатъчно  newsm78  Горе-долу на 3-4 дни правя хлебче, а също на 3-4 дни нещо сладко - кекс или нещо друго, а също и 1 път в седмицата - баничка или солен кекс или добруджанки. За тях ми отива по 1 ч.ч. брашно=200 гр. Събота и неделя правя бухти или палачинки, гофрети. Слагам и в манджи, сосове или заливки - но по 2-3 супени лъжици. Тъй че горе-долу за 1 седмица да отиде най-много 1 кутия брашно (800 гр.), т.е. за месеца - 4 кутии. Излиза, че за 1 месец детето папва по 3-3,5 кг. брашно. При вас как е?

# 249
Точно толкова го ползвам и аз,даже си мислех с този протокол да изкарам година,да не се налага да ходим пак на изследвания след 6 месеца,но няма да ми стигне.Та и такъв ми е въпроса-протокола само след издаване на епикриза ли се дава?Последното брашно ще взема декември,но няма да го водим пак на изследвания,чак юли,август,та да важи епикризата за пред ТЕЛК другият декември.Ако не можем да вземем друг протокол без нова епикриза,ще ми стигне някъде до март,април,и 2-3 месеца ще трябва да си го купуваме newsm78.И така да е,ще го предпочета,отколкото пак да ходим да го боцкат.Добре си е детето(чукам на дърво).
Педиатърът каза,че епикризата,издадена след правене на тънкочревната биопсия е напълно достатъчна за 20 години напред,абсолютно неоспорима е,а всъщност изискванията са ..... ooooh!.

# 250
Може ли са пуснете рецепта за соленки или сладки бисквитки. Направих солети по измислена резепта и станаха като камък. Май задължително се слага вода. После се сетих. ooooh!

# 251
Ето ти рецепта за крекери(соленки) от Миленка,аз прибавих 1 яйце,че иначе стават много ронливи и прахосмукачката е почти нон стоп след мъника(у дома сме с един тъмно син ламинат ooooh! Tired).

1 яйце
1/2 пак.кр.масло,нарязано на марченца и леко размекнато
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. сирене или кашкавал(все с кашкавал съм правила и даже слагам повече)
1/3 ч.ч.смлени лешници или бадеми,може и без
1ч.л. зелени подправки-копър,магданоз(аз все с копър съм правила
може и сусам отгоре

Разбиваш яйцето,прибавяш маслото,кашкавала или сиренето,брашното и мачкаш с ръката в купата,защото е твърдичко тесто,прибавяш подправките.От тестото си късам парченца и си оформями  пръчици с ръцете,които нареждам в тавата.Отгоре може да намажеш с яйце и да поръсиш със сусам,по-хубаво става.на умерена фурна,бързо стават.

Сдобих се с форма за мъфини и веднага я изпробвах.Импровизирах(вече съм изпечена сладкарка Laughing),резултатът беше супер,вече го няма.Ето какво направих

1яйце
масло на око
1/3 ч.ч. захар
150 -200 мл. прясно мляко(този път Макси добре го прие)
1-2 ч.л. какао
брашно и бакпулвер
щипка сол
сушени череши
орехи
сладко от ягоди
течна ванилия на др.Йоткер-(разкошна е,за пръв път я ползвах)

Както обикновено,първо мокрите,после сухите съставки.Напълних формичките до половината,сложих по лъжичка
сладко и още малко от тестото отгоре.Станаха 7 мъфини,от стандартните форми от по 12 броя.Тази ванилия и какаото придават страхотен аромат.Макси много е доволен,мъфинката е точно за неговата ръчичка.

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 14:43 от rozi-maxi

# 252
А кога има право на ТЕЛК?

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 19:08 от tanq85

# 253
Момичета, призовавам ви да подпишете тази петиция, тя касае пряко нашите деца:
http://svejo.net/home/link_summary/502770-Peticiq-za-zabrana-na- … ulgariq?feature=6
Аз вече го направих!

# 254
Благодаря за рецептите, соленките дали ще станат без сирене, че от както спрях млечните няма слуз вече. Колебая се дали да пробвам пак. Сладкото дали ще стане с кисело мляко или вода, че имаме и непоносимост към лактозата ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт