Цьолиакия-тема 4

• 50 114
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря за информацията за ТЕЛК-а! Дано изследванията ви са добри и да минете успешно ТЕЛК-а!  Peace

И аз съм гледала това брашно, но нещо ме притеснява, дали няма вътре много от вътрешността на шипката, едно такова леко боцкаво вътре и семки, че би могло да дразни стомахчетата.  newsm78 И аз взех от сушеницата, но дадох само 1 парченце, че ако я оставя - ще я изяде цялата.

Нещо последно време Фили е станал много искащ - като види, че някой яде нещо или купя за батко му - започва да се моли: Дай ми едно мъъъничко парченце! - Казвам му че може да има глутен, а той се тръшва и плаче: Няма глутен, няма! Казвам, че може да отиде в болница и той спира да иска, но е тъжен и почти разплакан... Много тъжно ми става...
Взехме да се крием в кухнята като ядеме и се чудя какво да правя, мъжа ми вика: Трябва да свиква и да знае, че това и това - не е за него! Но ми е жал, а и в градината - почти не яде каквото и да му сложа и като го взема (към 15 ч. като станат) е озверял от глад. А уж му слагам каквото вкъщи обича и яде с удоволствие - хлебче с кашкавал, пиле с картофи, пържолка,...

# 226
О,Миленка,къса ми се сърцето направо!И аз се крия,много често хапвам на крак в кухнята,гълтам като щъркел,само за да не ме види Cry!Но почти винаги,готвя за всички,но ние сме 3-ма ,а вие 4-ма,а и баткото ви е в такава възраст,че със сигурност хапва доста....и е по-друго.Манджите са за всички,но кексовете,сладките са си само за него,само ги опитвам,да видя резултата.Ето това е най-трудното!И моя мъж казва,че трябва да свиквал,и по не се притеснява да яде пред него,но аз не могааааааааа,и едва ли ще мога някога Tired.Тази вкусна пица,която направих,най-вероятно ще купя за нас пшенично брашно и ще правя отделно,няма как.
Тези хубави дни,като излезем навън,задължително минаваме през неговия магазин,и купувам солетки,вафлички,после и пуканки,обяда отпада,но пък ми е хубаво да го виждам,как си върви и си хапва доволен,както всички други деца ,които срещаме,че не се чувства различен.
Хубавото е,че имат апетит,че не са злояди,това е успокояващото.
Свиква се да готвиш повече,да внимаваш повече,но как се свиква с това да гледаш тъжно детето си,как се претръпва,не зная!
Вчера до последно го лъгах,че мама има ох,и затова отиваме в поликлиниката,и той ми вярваше,не се дърпаше като друг път,и накрая него надупчиха,и после един тъжен,навел глава,умислен.... Cry.
Трябва да сме силни,а е трудно.

Миленка,в детската топлят ли му храната?Филийка с кашкавал,ако е печена,изтинала не е толкова хубава,а и яденето,студено....Аз си мисля,че един ден като тръгне и Макси на детска,ще помоля директорката,да купим някоя малка микровълнова,или партигрилче например,нещо малко да не заема много място,за неговите манджички и сандвичи.Тя е много свясна,надявам се да нямаме проблем с това  Praynig.Майка ми й споменала,че дете освидетелствано с над 50% от ТЕЛК(май не само над 50%,а изобщо ако е освидетелствано) не заплаща такса,и тя казала,че ще провери и ако е така наистина,няма проблем.

Последна редакция: чт, 19 ное 2009, 12:18 от rozi-maxi

# 227
Здравейте и от мен. Пред ТЕЛК може да се представи и ЛКК решение , ако нямате епикриза от последните 6 месеца т.е. не сте били в болница.При нас случая беше такъв. Свързахме  се с лекуващите я  лекари- те издават етапна епикриза , с която  отивате при личния и той ви насочва къде да отидете за такава комисия. Изследванията, който искаха на нас бяха ПКК, кръвно захарен профил и очен. Във всеки град са различни изискванията , както и резултатите от ТЕЛК.
Когато Васи ходеше на детска градина, не сме плащали такса. Носехме копия от  решението на ТЕЛК, всички издадени епикризи , както и резултати от изследвания на детето , които се изискват за всички деца. Трябваше да нося и за мен изследвания. Те също са стандартни и ги изискват навсякъде.
При първото ни посещение в детската градина ни дадоха едно лисче с необходимите изследвания-предполагам навсякъде ще е така.

# 228
На нас ни е останало 1 год. някъде да ходим на детска и незнам дали да повдигам въпроса за таксата да не вземат да я гледат по лошо и нарушим диетата.Тя нашата мисля ,че си знае вече забранените храни,но все пак трябва наблюдение.И ние отначало се криехме да хапнем нещо с глутен,но постепенно взехме да и обяснваме ,че това не е нейната храна и ,че не всички са на диета като нея.Ходим на рожденни дни на деца,които не са на диета.Мисля,че трябва да го знаят колкото и тежко да ни е на нас за да си спазват диетата дори когато не им висим на главата.Нашата догодина е ученичка.А вие правили ли сте си тестове за цьолиакия/родителите/?

# 229
Какво давате като са болни децата? По аптеките е свършил Осцилококцинума и в складовете нямало. Днес се разсополиви, а аз и големия сме болни. Страхувам се, че е прихванала и не знам какво да дам тази вечер за да я пресече. Витмин С давате ли, нали е киселина и не посмях

# 230
Витамин С,само течен,в таблетките има нишесте!Бях писала преди време,че получих информация от ветеринари,че вит С ,който се продава във ветеринарните аптеки,бил същият като този в ампули,само че 50 мл. струва 3.20 лв(щото е за животни Wink),а една детска ампула от 2 мл. струва 1 лев.Аз давам на Макси почти от година от него,шишенцето е с тези гумени капачки,като банките,изтеглям си със спринцовка и игла по 2 мл.

acer,оправи ли се баткото,имахте проблем,слуз в акото,разбрахте ли от какво е?

Последна редакция: чт, 19 ное 2009, 20:46 от rozi-maxi

# 231
Големия се оправи и малкото имаше. Аз за нея бях притеснена, от 2 дни няма и се надявам да се задържи така, но срях млечните и бананите, че  вече не знам от какво е. Бананите ги ака несмлени. За витамин С ме притесни, че е кисел, не заради глутена. Вече не знам какво мога да и давам.

# 232
Мисля че няма проблем да й дадеш ампулка вит С ,по-скоро е солена,не толкова кисела,Макси много го обича.Бананите й ги намачквай,мажеш да смесиш с печена ябълка.Не ми се вярва да сте имали проблем от бананите,те са най-безобидните.На ябълките,така както са цели им махах сърцевината,става една дупка по средата,слагам я върху фолио и пълня дупката до средата със захар,увивам я,даже още едно фолио отгоре и пека 20-30 минути,после махаш кората и можеш да смесиш с бананчето.Действа запичащо,но не много.Това са единствените плодове,които докторите препоръчват в  началото на диетата.
И здравите дечица често акат несмлени частици,това не е обезпокояващо толкова,стига да няма слуз,и да е с добра консистенция.

Последна редакция: чт, 19 ное 2009, 21:20 от rozi-maxi

# 233
Бананите и намачкани ги ака както ги е изяла, полупрозрачна лигава консистенция. Не ми се вярваше и на мен да има връзка с бананите, но го забелязах доста пъти. Печените ябълки  давам,  но ги режа на парчета, като махам семките и в тавата с малко вода и без захар. Пак става много вкусно и е сладко. За витамините ще знам за дуг път, сега заспа, път утре ще я водя да я преслушат. Дано не се налжи антибиотик Sad

# 234
Искам да добавя,че бананите трябва да се консумират винаги много добре узрели или даже презрели,защото леко зеленкавите(от които има много на пазара),съдържат несмилаемо нишесте,което предизвиква подуване на корема и газове,дори при възрастни,и не са така безобидни.

# 235
Тия дни се разправям с Бюрото по труда и НОИ, че вече съм безработна, съкратиха ме след майчинството. То щеше да е и по-рано, но до 3 год. НОИ не позволява... Та сега търча по бюрокрацията...

Бананите и на моя в началото, а и след разстройство му излизат несмлени. Иначе ги приема нормално... Сега много яде грозде (мискет) и мандарини иска.
Витамин С можеш да сипеш в/у сварената ябълка или храна (без мляко), по-малко ще дразни.

# 236
Да се похваля-изследванията ни са по-добри от добри!Хемоглобин 140,кр.захар-5.5,АСАТ -11,АЛАТ -8,даже по-ниски от референтните стойности newsm44,направо съм щастлива,последно бяха едното 58,другото около 80.Явно наистина това повишение е било в следствие Клипсиелата.Това че черният дроб е толкова добре,разбира си,оказва влияние и факта,че много рядко ядем боклуци от магазина,консерванти,оцветители....,които неминуемо минават през филтъра на организма.

# 237
извинявам се че се намесвам но ви чета от известно време защото наше близко дете се оказа също с тази диагноза,вчера в магазин сани раздаваха брошури на  пастет Аргета и е отбелязано че не съдържа глутен

# 238
Тита 23, благодаря за информацията!   bouquet Ще се обадим да потвърдят, ето как изглеждат: http://www.alba.bg/index.php?menu=cat&id=5&pid=3

Рози, поздравления!  Hug Радвам се, че всичко е добре при вас и все така да бъде! И хемоглобина, и чернодробните са супер!

Правих хляб със квас (вода и брашно - да ферментира), не се поду много, става леко глетав, но малчо го хапва с желание и е по-добрата алтернатива на маята. Смята се, че маята залепва по стените на червата и тази готовата е с някакви изкуствено създадени дрожди, които не влияят добре на флората на стомаха. Ще продължа с опитите, явно ми трябва още опит..., но пак си е вкусен, особено топъл!

Нещо за душата  Laughing  http://menumag.bg/recipes/view/290

Последна редакция: сб, 21 ное 2009, 09:09 от M_Nik

# 239
Рози , поздравления за хубавите резултати.  Hug

Зная , че преди време писахме, но знаете ли дали течната стевия става за нашата диета. Четох , че се използва зърнена култура за да се извлече в течен вид Thinking .   

Общи условия

Активация на акаунт