Цьолиакия-тема 4

  • 50 113
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 472
acer ,сигурно докторката ти е обяснила,но и аз да ти кажа...
Вкарай глутена постепенно,но без прекъсване.Веднъж даден,даваш всеки ден,за да може ако има реакция да не се чудите от какво е..Въпреки,че детето няма цьолиакия,глутена може отново да му раздразни червата..и понеже знам как се чувстваш(идва ти да му дадеш всичките бисквитки и вкуснотийки,които досега не си давала),не бързай с нито една нова храна и не експериментирай с две нови храни в един ден ,бъди внимателна както досега,за да може да вървите напред... Peace

# 721
  • Мнения: 2 886
Благодаря момичета, но днес ака два пъти - втория почти само слуз Sad Май ще се окаже алергия и към пшеницата. Ще омеся питка да не е от подобрителите в хляба и ще изчакам още малко. Ако не мине мисля да пусна теста за хранителните алергии, ама ми се струва малко шарлатански за малки деца.

# 722
# 723
  • Мнения: 472
Да ви е сладко!
Първите две рецепти са с повече брашно,но може да се експериментира  с други видове брашна,да не е от това по здравна каса,че знам как се пести ,а останалите рецепти са с отметка без глутен,значи трябва да се направят от безглутеново брашно!
Ние сме се отворили на копривена супичка със и без месце напоследък,а сега се чудя какви закуски да им правя и попаднах на тези рецептички!  chef

# 724
  • Мнения: 1 849
Дари, мерси за рецептите!   bouquet Сега ги чета по ред.

Аз пък правих това: http://vkuhniata.wordpress.com/2010/02/02/rosemary-cornmeal-biscuits/
Сложих безгл. брашно + царевично (или само Фарина - царев.) и станаха много вкусни крекерчета! Наподобяват маслените бисквитки, но са соленички и пак хрупкави Simple Smile

# 725
  • Мнения: 743
Здравейте от мен Wink.acer,стискаме палци всичко да се оправи,да забравите за диетата Hug.
Аз правих веднъж уж кифлички,ама хич не ми се получиха.Това безглутеновото тесто е много едно никакво,къса се,залепва...аз не успях.Засега нямам мерак пак да пробвам,по-нататък Grinning.Но крекерчетата ще се пробват.А това брашно Фарина откъде го купувате?И последно,има ли не съмнителен царевичен грис?

# 726
  • Мнения: 1 849
Фарината е от тези на Шаер, но е само царев. брашно+царев. нишесте (7 лв./кг). Грис не смея да взимам вече, а от Царевин-а слагам, че е по-едър. Иначе в биомагазините взимам също царевично брашно, че има гаранция че не е ГМО.
Аз правих кифлички и си станаха добре, по рецепта на Селма за питка, направих отделни кифлички  Simple Smile http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg9431923#msg9431923
А и тези нейните с бакпулвер също стават добре: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg9432496#msg9432496
Рози, наистина по-трудно се работи с него, рони се и се къса, хич не се точи, трудно се завива, ама с малко търпение и става!  Peace Не като с бялото, ама... кво да правиш, свикваш.
Мене повече ме е яд, като си се старал и правил и малкия не ще да го опита, просто така - на инат, а пък е станало супер! Направо ми се доревава... и решава, че иска вафла или някоя глупост, пред вкусния десерт.  Twisted Evil

# 727
  • Мнения: 743
Отивам днес на пазара,търся моркови.Заставам пред сергията на една баба,чийто моркови изглеждат най-добре.Поглеждам ги,а тя ме пита-какви искаш,баба,малки,големи?Аз й казвам-искам истински,без да очаквам да ме разбере,по-скоро на себе си.Тя ме поглежда странно-ми истински са ма баба.Аз-ако може и червейчета да имат.Тя ме поглежда още по-странно-ми имам една торба,с червейчета са,ша ти ги подаря Joy Joy Joy,аз ги отделям за зайчетата.Аз изкарах пари и ги платих,на око,а бабата тотално се облещи Laughing.

# 728
  • Мнения: 1 849
Ей, бабите не ни разбират вече... че нали, едно време все се гледаше да е чисто и хубаво, а сега - търсим истинското  Peace

Вижте за бебешките пюрета: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=481320.0;topicseen
Има мами с бебенца, да знаят, че домашното - си е по-сигурно. Макар че и продуктите, които купуваме - пак не знаем какви са. Wink

# 729
  • Мнения: 2 886
Момичета, помогнете  - за колко време се изчиства глутена от организма? Изследванията ни са отрицателни и двата пъти когато сме ги правили, но тя  не е приемала глутен. Сега след изследването като и дадох  е един кошмар - ака само вода и слуз. Нищо не яде. Спрях пак глутена и искам да направя изследването за антиглиадиновите антитела, но се чудя дали няма да се изчисти до тогава, за няколко дни става въпрос.

# 730
  • Мнения: 1 849
Като бяхме в болницата, за около седмица се изчисти, поне спря да ака кашаво, иначе казват че се хваща с изследването до 1 месец след като е спрян глутена. Но зависи и колко време е яла глутен, че организма му трябва и време за да се насити...

# 731
  • Мнения: 743
acer,за вземане на биопсия са нужни от 1 до 3 месеца,за да се увредят вилите,но си мисля,че антителата в кръвта би трябвало да се засекат,ако примерно даваш 2 дена преди изследването.Щом така бурно реагират червата,то навярно антитела ще има.Това са мои радсъждения,не че ми го е казвал някой.Ние,с някакви минимални нарушения,които още не съм сигурна от къде бяха,си отрази,показа си кръвта. Знам че е трудна работа,но звъни й,докато ти вдигне.Ей,лоша работа,представям си какво ти е Sad.

Последна редакция: вт, 16 мар 2010, 19:57 от rozi-maxi

# 732
  • Мнения: 1 849
Аcer, а внимателно ли захрани, по лъжичка и постепенно? Много неприятно... А нещо друго ново да си давала? Нов вид мляко или нещо друго?

Рози, щях да те питам, ти беше давала рецептата за сусамките, но не помня по коя ги правиш? Слагаш ли вътре оцет или масло?
Макси има ли реакция (като изключим онзи път и с боба) към сусама? Защото Фили преди му бях слагала сусам на кифличките и го изака несмлян, та не смеех да слагам. Сега мисля със сусамките да пробвам пак. Аз му правя със слънчогледови семки и карамел, от него няма реакция, но в рецептата има и оцет, и малко масло. Така стават по-крехки.

# 733
  • Мнения: 743
Миленка,сусамките са голям хит в момента,много ги хрупа.И Макси изаква сусама не смлян,но мисля,че това е нормално.За акането,след боба,още веднъж ака малко по-редичко,но ме съмнява ,че е от олиото.Мъжа ми донесе едно ,10 литра бутилка,мирише малко на огранивено(той твърди,че е така защото била голяма бутилката и като постояло,замирисвало,аз не съм съвсем съгласна),и освен това,като наготвих супа,миришеше на риба.В нета пише,че олиото от рапица,миришело на риба,и понеже било по-евтино,го прибавяли към слънчогледовото.Ако от това мирише,ок,ама знам ли.И аз купих Калиакра сега,гледам и то внос Tired.Но иначе Макси си ака много хубаво.
И морковчетата много ги хрупа в последно време.Тези на бабето,излязоха много сладки.И,къде дъвче хубаво,къде не,ака си ги смлени,а те са си твърдички.След като се оказа,че е от боба,пък може и от олиото в боба,съм давала няколко пъти сусамки,нищо не се случи.Сусамките ги правя така-препичам 1 ч.ч. сусам,,карамелизирам захар,по рецептата е 1 ч.ч.,но аз слагам по-малко,прибавям 1с.л. олио,1ч.л. оцет(не разбрах последно за оцета,има ли,няма ли глутен?),1-2 щипки сол и слагам сусама.
Аз им се глася на крекерите,ама тази кора,дето трябвало да се разточи на 2-3 мм. супер ме плаши Crazy.Ти с черен пипер ли ги прави(мисля си,че може и с копърче),а розмарин сложи ли,че аз нямам?

Дони,а вие как сте?Как ви се отразява диетата,по-добре ли сте?А резултатите от изследванията на другите ти деца излязоха ли?Епикризата взехте ли я,какво пише?Хлебчето получава ли ти се вече?Взехте ли брашно?Пиши 2-3 реда,като имаш малко време Hug.

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 11:30 от rozi-maxi

# 734
  • Мнения: 1 849
Рози, мерси за сусамките!   bouquet Можеш да правиш такива с орехи, слънчоглед или тиквени семки - баткото така ги обича. Ще ги направя точно по твоята рецепта, дано няма този път реакция.
По-добре не давай от това олио на малкия, ако е гранясало наистина, не е добре.
Крекерите не ги правих толкова тънки, а разплесках с ръце и леко с 1 чаша загладих, че иначе се къса тестото. Аз и кори за баница, като правя, не мога да ги направя толкова тънки, както стават с бяло брашно, а като за тутманик си стават - по-дебелички и ги завивам хлабаво, че се ронят също.
Някой да се е справял с този проблем? Да е точил по-тъничко? Евентуално по каква рецепта за тесто?
На крекерите  сложих малко розмарин, но през мелачката за пипер, че е по-остър иначе, без черен пипер (не слагам на малкия).
http://vkuhniata.wordpress.com/2010/03/16/millet-with-eggs-and-cheese/ - запеканка с просо (може и с елда и др.)

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 23:29 от M_Nik

Общи условия

Активация на акаунт