Бебе и котка, не "дали", а "как"?

• 43 424
  • 276
  •   1
Отговори
# 255
Аз имам ужасно упорит атопичен дерматит и куче, и котка. повечето лекари заявяват, че е от животното, но това не е вярно. Дори малко се ядосах като чета какво ти минава през ума. Аз ходя при една много добра дерматоложка Албена Ангелова - занимава се и специално с деца и бременни. Съветвам те да идеш при нея и тя подробно ще ти обясни как стоят нещата и на детенцето ти ще помогне.  В тази тема има координатите й http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277596
 часовете са й заети с месеци наред, но когато кажеш че става въпрос за детенце приема и без час
A твоята лекарка ще поеме ли отговорност като убиете котката и детенце пак има обриви???
Успокой се само, без паника и ако толкова се притесняваш намери нов дом на котето. Аз лично животни и деца ги възприемам като деца..... (още нямам детенце, сега чакаме, но всички в семейството ми семе единодушни по този въпрос).
Кураж миличка, знам колко ти е тежко да се бориш с цялото семейство.

# 256
  • София
Мама на Ангел, захранване на този етап забравете. Давайте само АМ.
За котката не мога да ви посъветвам. Като начало изключете други алергизиращи неща, прах за пране, омекотители, захранване (храни).

# 257
Писала съм и в други теми, ще напиша пак и тук.
Живеем вкъщи с 2 котарака. Единият е персиец на 10 години, другият - уличен на 16 години.
Когато се роди детето и стана на 4 месеца, започнаха да й излизат същите обриви, които описваш.
Имаше по меките части, по свивките, по краката, по врата. Появиха й се на устата, тръгнаха по цялото лице, до кръв.
Обиколих всякакви лекари.
Поставиха й какви ли не диагнози - от алергия към белтъка на кравето мляко и предписване на соеви млека, до атопичен дерматит, алергия от котки, домашен прах и каквото още можеш да се сетиш.
Също ме посъветваха да изгоня котараците на секундата.
Да, но при нас не се получи точно така.
Оказа се, че детето има стафилококова инфекция на кожата, донесена от родилния дом.
Мина с кожен антибиотик в комбинация с кортикостероид и после кремче - медицинска козметика.
Нарочно не пиша имената на антибиотика, защото смятам, че всеки такъв случай е индивидуален и да не се стига до самолекуване, особено при бебе.
Пиша всичко това, за да имаш на ум, че не котката може да е проблема, а той да е съвсем друг.

# 258
Успокои се и разберете дали е от котката алергията. Ако ще я давате на някой пиши ми на лични, ще се опитам да помогна, но не общавам. Спокойно - ще се намери разрешение.

# 259
Благодаря ти, че толкова бързо се отзова.  Подкрепата ти е наистина от много голямо значение за мен.  Hug Просто обезумях, защото най-големият ми страх през цялата бременност и откакто се е родил малкия е, да не направи алергия. И явно на човек му се случва това, от което се страхува. Просто след всичко което съм премислила и рисковете, които съм поела, това да се разделя с котката е едно от последните неща, защото макар и косвено детето живее с котката и космите и още откакто се е родил. Те до момента нямат пряк контакт, но все пак аз нося по себе си нейните косми и съответно алергени. Затова съм решила, че ще елиминирам алергените отзад напред като на първо време започнах със смяна на млякото, след това дрехите и т.н. А се чувствам безпомощна, защото котката е вече стара дори се изпуска докато спи, а никой не иска такава котка, особено като разберат, че е с проблеми. Засега си остава при нас, а аз ще се моля денонощно алергията да се окаже от нещо друго, което не е свързано с нея. Благодаря за инфото за лекарката, но ние сме във Варна. Обаче ако няма промяна ще се възползвам от твоето предложение.
Пожелавам ти лека бременност и много щастие.

Ех момичета, не знаете колко много ми помогнахте към този момент. Камък ми падна от сърцето. Вътрешно съм убедена, че не е от котката. Алекс 1 само за вашата диагноза не съм се сетила и не съм чела. Но малкия има завишени еозонофили което говори за алергия. Лечението само на кожния проблем не даде резултат. Дано сега се повлияе.
АнМари, сега трябва да мине един период от 10-15 дни на АМ ХА и после да започна отново захранването с по една лъжичка и т.н както си му е реда. Все пак детенце си хапваше добре и сега само млякото май не му стига съвсем.
Благодаря ви още веднъж.

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 20:10 от AnMary

# 260
Просто обезумях, защото най-големият ми страх през цялата бременност и откакто се е родил малкия е, да не направи алергия.

Колко познато. И аз бях така, котаракът ни е като дете за мен.
Слава Богу нищо не се случи.
Гинекологът ми все ме успокояваше, че при липса на фамилна анамнеза за алергия към козина, детето не би могло да развие такава.

И моят Роналд прибрах пребит и горен от улицата, беше съвсем мъничък.

За бебока - намери добър алерголог. Чувала съм, че д-р. Мандажиева е добър детски алерголог-пулмолог. Приема във ВМА. Мога да ти препоръчам и добър дерматолог, защото атопичната кожа има нужда от особени грижи.
И все пак - по симптоматиката, която описваш просто няма начин бебето да реагира на космите на котарака. При такава алергия се появява оток на лицето, сълзящи очи, хрема. Не дава кожна реакция.

Желая ти от цялото си сърце детето ти да се излекува възможно най-скоро Hug.
И ти стискам палци - успех!!!

П.П. С какво е захранен до момента Ангел?

# 261
Благодаря, Sourcherry. Засега сме вече трети ден на антиалергичните лекарства, на хипоалергенно мляко, но обривите му не са минали и даже открих днес един - два. Но си мисля, че се претрива на тези места и затова е така. Сетих се, че когато беше на месец - два в големите горещини постоянно бяхме на пейката пред блока, а там беше и блоковата писанка с малките си котенца и той нямаше никакви проблеми тогава. Те влизаха после в кошницата на количката да ги возим и пак нямаше проблеми.
За захранването - започнахме с картоф, морков, тиква, пащърнак, каша от елда, пюрета от ябълка, круша, слива...
По едно време имаше два-три дни в които не беше ял картоф и обривите почти затихната, после като хапна картоф с пащърнак до два часа пламна, но в същия ден му бях облякла и една жилетка от изкуствена материя и отново се затвори кръга. Ще продължавам да експериментирам, а вашите мнения ще са ми от полза.

# 262
Вероятно прави реакция към картоф. Всъщност съм убедена.
Другите неща, с които е захранен са си ок. Не че картофът не е, но във вашия случай е различно.

Сега видях, че си от Варна. Дано там да попаднеш на свестни медици, които да помогнат на детето ти!

Но пак казвам - не е от котката. Това е кожна реакция към нещо си, но не е към козина.
Още повече, че и ти си със суха кожа, а това е от значение.
Каква козметика ползваш за къпане и мазане на бебето?

П.П. Лекарят, който твърди, че детето има алергия към котка не е прав.
Просто си търси потенциален алерген и го твърди напосоки. А това не е правилно.

# 263
  • Софиянка в Пазарджик :)
Вероятно прави реакция към картоф. Всъщност съм убедена.
Другите неща, с които е захранен са си ок. Не че картофът не е, но във вашия случай е различно.

Сега видях, че си от Варна. Дано там да попаднеш на свестни медици, които да помогнат на детето ти!

Но пак казвам - не е от котката. Това е кожна реакция към нещо си, но не е към козина.
Още повече, че и ти си със суха кожа, а това е от значение.
Каква козметика ползваш за къпане и мазане на бебето?

П.П. Лекарят, който твърди, че детето има алергия към котка не е прав.
Просто си търси потенциален алерген и го твърди напосоки. А това не е правилно.

Peace подкрепям

# 264
Спрях се на А-дерма creme de soin за лицето и А-дерма екзомега за тялото и за къпане. Всъщност от две седмици съм на режим на къпане два пъти в седмицата, но това пък съвпадна с двуседмичната диета само на мляко (HIPP 2) от което той пламна по цялото тяло. Сега вече телцето не е червено, само по сгъвките на врата и по бузките. А докторката алерголожка каза, че не е чувала за алергия от картоф и сигурно той ще е първия с такава Shocked Shocked Shocked
Още веднъж искам да ви благодаря, че ми помагате.

# 265
  • Софиянка в Пазарджик :)
Има хора алергични към картофи,по скоро към нишестето  Peace,няма да е първи!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=421950.0

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 14:38 от AnMary

# 266
Да, именно нишестето на картофа се явява като проблем.
По принцип непоносимостта към картоф е рядко срещана, особено в БГ, но съществува.
Ето една тема от този форум: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=421950.0.
А, че това не е известно на алерголога, който лекува детето е не само жалко, но и ужасно, най-вече за детето.

За захранването - изключваш картоф естествено. Захранвай много бавно, много внимателно. Предпочитай нискоалергенните храни в началото.

Ето и нещо за четене: http://www.spirig.bg/pdf/Info-bulletin-1-2007.pdf.
Някъде тук ми се мотае, че има цяла тема на майки, чиито деца страдат от АД.

За козметиката - АДерма е качествена медицинска козметика. Щом понася, не я сменяй.
Добре е да потърсиш наистина кадърен дерматолог, който да следи детето постоянно. Защото пак казвам - атопичната кожа се нуждае от много грижи и постоянно следене.

Моля майките да ни извинят, че разискваме проблем не точно по темата, но лично аз го взех много присърце.

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 14:33 от Sourcherry

# 267
  • София
Значи викаш алерголожка, ма за алергия от картоф не е чувала... Е, то алергия от всичко може да има...
Аз мисля, че не е от картофа. Даже мисля, че може да няма алергия детето ти. Алергията от храна обикновено има два признака обрив и разстройство, сополи, запек,повръщане, температура дори.
Та намери добър дерматолог (мога да препоръчам за София само) и направи консултация. Може и много добър педиатър също.
Моето дете беше със сълзящи рани по сгъвките на ръцете, краката, вратлето и лишеи по цялото тяло. Трима лекари казаха АД и изписваха мазила. Четвъртата лекарка каза, че е особеност на кожата, която често се среща при бебетата и с упорито поддържане с медицинска козметика, след лечението израсна проблема. В момента с нищо не мажа.
Може би вече няма нужда да го пиша, но да си кажа и аз- не е от котката.
По много дерматолози съм водила бебето ми докато открия точната лекарка. На всички съм казвала, че имам котка и всички са ми отговаряли, че със сигурност не е от котето.
Последната лекарка каза, че когато кожен проблем се дължи на котето то се дължи на бактерия, с която е заразено котето и не става с домашните котета. Изглеждало като кръгли рани (това по спомени)... Иначе алергията се изявава по други начини за съжаление (аспираторни обикнено).

# 268
Последната лекарка каза, че когато кожен проблем се дължи на котето то се дължи на бактерия, с която е заразено котето и не става с домашните котета. Изглеждало като кръгли рани (това по спомени)... Иначе алергията се изявава по други начини за съжаление (аспираторни обикнено).

Кожният проблем, за който е говорила лекарката ти, се нарича микроспория. Причинява се от гъбички, а не от бактерии.
Изявява се като микоза по тялото, прилича на лишеи. Лекува се трудно, в смисъл упорито, докато се изтреби гъбата.

Алергията от храна се появява, както пишеш с обрив най-често. Обикновено е локализиран по корема. После се появява и диария.
Ако детето на Мама на Ангел е с АД, няма нищо странно да реагира на картоф. Доколкото зная атопичната кожа реагира и на храни, като не понася някои, в случая картоф.

Но наистина - липсата на респираторни изяви, напълно изключва вероятността за алергия към котешкият косъм.

# 269
Все повече съм убедена, че е чисто кожен проблем. За да съм в темата искам да ви кажа, че и Катя (котката) много ви благодари за отговорите! Водих малкия при уж най-добрия кожен лекар във Варна, но понеже бяхме с направление, а не в частния му кабинет ни изписа крем с кортикостероиди и ми заяви и той също да махам котката, да поддържам идеална почти стерилна чистота и т.н
Аз засега ще си действам по плана, който си създадох и ще се надявам да се оправим само с медицинската козметика. Котката ни е обезпаразитена и чистичка и се надявам още дълго време да е част от нашето семейство.

Общи условия

Активация на акаунт