БРУТАЛЕН РЕКЕТ В 50 ОДЗ ЗАЙЧЕТО КУИКИ СОФИЯ - вярно или невярно

• 22 725
  • 217
  •   1
Отговори
# 105
Проблемът е , че по този начин родителите биват заставяни да плащат за допълнителни неща, които държавата не е предвидила да плащат - таксата е 40 лв на месец за отглеждане, възпитание и обучение на децата ни. Всичко друго следва да е само доброволно. Аз да ви кажа, от нашата група посочиха трима родители, малко на тото, и ние тримата отговаряме за пари и комуникация м/ нас, учителките, директорката и останалите родители. Миналата година от време на време, не много често, пишех една бележка и я закачаха на таблото. Тази година ще е пак така, само където няма да съм сама, а ще сме трима, и ще има отново тетрадка с фактури - който иска да я гледа и преглежда. Щом някой ходи на работа и не може да отдели от времето си ок, ние ще го направим, но пък той може когато иска да попита какво е купено и къде са парите.
И в нашата градина има Родителско настоятелство, регистрирано, но членуването е дороволно и те боравят с пари от членски внос/доброволен/, както и със знания, компетенци и желание- за програми, чрез които могат да се спечелят средства за едно или друго нещо. Така е направен и ремонт на басейна ни. както вече споменах.

С други думи има хора, за които +- 20 лв на месец са бълха ги е ухапала, но има и такива, за които това са си средства, които трудно биха отделяли, а така направо са заставени.
Това РН предвидило ли е при отсъствие през зимните месеци с какви средства ще се плаща за охрана нощем? Ами то детето не посещава градината, но плаща ли?
Някъде казва ли се какви материали отпуска държавата изобщо? Блокчета, моливи, нещо? Или искаме да кажем, че министерството нищо не е предвидило? newsm78

# 106
Чаено момиче, моля те напиши /може и на лични/ коя е програмата, по която е ремонтиран басейна и как се кандидатства.

# 107
ООоо, не мога да кажа, аз така и не работих с настоятелството. Но дайте ми няколко дни, да се опитам да намеря връзка и да попитам как са кандидатствали!Директоркаа миналата година ги похвали, явно има родители, които разбират от тези работи и не ги е мързяло да подготвят документацията и да се ровят насам-натам.

# 108
Каквито и да било решения за събиране на суми, взети с мнозинство не са задължителни за отделните родители в случая. Престоят в никое настоятелство не е задължителен и ако не желаеш да си обвързана с неговите решения- напусни, в устава му следва да пише по какъв начин следва да става това. Няма никакъв законов начин родител да бъде принуден да плаща каквото и да било над определената му такса. Всяка горница е въпрос изключително на добро желание.
Съгласие и несъгласие винаги следва да се изразява категорично гласно, в момента, в който се прави дадено предложение.

# 109
Judy, права си определено.
Аз няколко пъти им казах на нашите родители - нашата сума може да платите сега, може да платите на 2 пъти. Повечето дадоха парите без проблем на момента, поне така изглеждаше, дадох си сметка, че аз няма как днес да ми кажат 50 лв и аз да кажа - ето ви, няма проблем. Но хора различни, възможности различни. Някои бяха малко притеснени, няколко пъти им казах, че може да ми дадат като вземат заплата и т.н., повечето хора имат посилен финансов период в месеца и по-слаб.

На РС на една от априлките са им казали - нека сумата е кръгла 100 лв Joy Те така ако закръгляват....
При нас миналата година само бащата на едни дечица каза, че той е с близнаци и на него малко нанагорно ще му дойдат 2 суми, затова пък решихме да е по-малка общата за 2 деца. о той си каза. Има доста притеснителни хора, не всеки ще се опълчи току-така, особено ако масово никой нищо не казва.

По-редно би било да се пусне въпросник, в който всеки да обележи:
желаете ли нощна охрана с/у сумата от 7 лв на месец. И всеки да отговори. Ако има да кажем мнозинство тогава да се наема такава.
А не да се спуска отгоре, както предполагам е станало, или бъркам?
Кога е гласувано дали да се наема охрана?
Кой назначава охраната например?
Кой се облагодетелства?
А конкурс ли става? От Бюрото по труда ли се наемат или пак някоя фирма с връзки взима тази работа?
Нали се сещате, че за охрана да кажем ще са нужни 2-ма пенсионирани мъже, ако се събират за месец 2100 лв, то по 1050 лв ли ще са им заплатите? Ако са трима, за през 2 вечери нощна дали им дават 700 лв заплата? Ето такива въпроси ми се въртят в главата.... Защото ако е така да пращам баща ми да кандидатства. hahaha

# 110
Аз искам само едно да кажа.Това нещо в много градини го крият.Хартия и салфетки и препарати  общината отпусна на всяка градина.Друг е въпроса ако ги присвояват

# 111
1. Майката не е анонимна, изпратила си е жалбата с името и адреса, в противен случай няма как да й отговорят нали така?
2. Върнете се към първия пост, ако ви мързи аз ще припомня - 100лв +70лв - матраци, одеала, моливи, тетрадки.
3. Месечно - 7 охрана+ 3 вода + 20 настоятелство - това е 30 лева отгоре ВСЕКИ МЕСЕЦ
4. Като добавите и парите за допълнителни занимания, колко става цялата такса ....

Това пък е пълна глупост:
Цитат
По скоро бих казала, че куца комуникацията между настоятелството и родителите. Но също така си мисля, че комуникацията е двустранен процес, който би следвало да се инициира и от двете страни - родители и настоятелство.

Настоятелството нали е от родителите - е как куца комуникацията? Кой да "инициира комуникацията" родителите със самите себе си? На няколко места беше споменато как директорката събира молбите за членство - това е недопустимо.
Абсолютно подрепям Чаено момиче.

И последно - една жена не е съгласна с принудата, която й налагат. Счита, че са и нарушени правата. Подава жалба. Т.е постъпва като цивилизован, нормален човек. Е веднага я почнахте - анонимна била, не "инициирала комуникация", нямала морал.
Значи ако си търсиш правата по установения ред, не "инициираш комуникация". Ако не си ги търсиш - си мухльо и затова държавата ни е на тоя хал и прочее клишета.

Настоятелството - като всичко ви е наред, какво се тръшкате

# 112
Само да вмета, не е баш по темата, но при нас понайте кой взима допълнителните пари за танцовата група - музикалната си има и фирма моля ви се! Това дали с конкурс е станало? И защо тя е спечелила конкурса? Няма ли засягане на интереси???
Сега в градинаа щяло да има конкурс за английския, та ако някой има фирма може да ми пише на ЛС и да му кажа коя е градината, за да се кандидатира Wink

И пак да попитам, slon4eto, как се избира кой да е охрана, кой я назначава? Имате ли прозрачност по този въпрос?
Мисля, че в подобни случаи в БТ може да се пусне обява, от там да се теглят хора - колко бзработни има! А не някоя лапачница пак да грабне такива места. Това си е далавера. Naughty

20 лв на месец за застоятелството ли??? Аз поне реших, че е годишно. Това за месечно такива пари да се дават ми се вижда уникална сума. Партиите не взимат такъв членски внос, прощавайте!
Нашата Директорка пари не пипа. Учителките също! Парите от родителите са в родителите. Нямат по закон право да боравят от градината с подобни пари.

# 113
Относно 70-те лв. - те са за обезпечаване на учебния процес в ДГ /освен канцеларски материали тук влизат учебни тетрадки, помагала и др./и закупуване на играчки /това дори е записано в правилника за дейността на ДГ/ - събират се еднократно в началото на учебната година. Това със сигурност не е единственото ОДЗ, в което се събират такива пари в началото на учебната година. Тук минават през настоятелството, защото ОДЗ няма право да събира никакви пари от родителите, а как се отчитат те от другите ДГ, които събират такива пари и нямат настоятелство??? Тук поне има някакъв родителски контрол.

И мен ме засърбяха ръцете. Вярно е че учебните помагала и канцеларските материали се закупуват от родителите, но всеки има правото да реши дали ще бъде в група с останалите родители или ще ги осигури сам по списък (както е в училищата). Абсолютно не е вярно че трябва да има настоятелство за да се съберат и изразходват тези средства. И много добре си ги отчитаме даже - не сме малоумни идиоти, които присвояват чужди пари. Родителите се организират, събират сумата и я внасят като дарение на ДГ с точно определено изискване за какво да се изразходва. След това се тегли служебен аванс за касовите плащания или се плаща по банков път (за по големите покупки) докато се изразходва сумата. Със служебния аванс оперира група съставена от един или двама родители и една или две госпожи. Фактурите се издават на ДГ и в родителят, който е председател на родителския актив остава копие от тях. Копия може да се оставят и на госпожите ако родителите пожелаят при тях да ги прегледат.

В случай че родител пожелае да види къде са отишли парите, има възможност да се обърне към счетоводството на ДГ или към председателя на родителския актив. Като се поприключи с покупките се обявява и отворен ден в който родителите когато взимат децата си, могат да се качат и да видят и фактури и покупки и да питат ако нещо ги интересува.

Така че родителското настоятелство в нашия случай е абсолютно ненужен фактор. Отчетност и отговорно изразходване на средствата могат законно да се постигне и по по-лесен начин.

Между другото след като на общината по определени причини не им стиска да вдигнат таксата официално и да я обвържат с издръжката на дете в ДГ, се пръква родителското настоятелство, което да обира всички негативи. Защо местната власт да вземе непопулярното решение да вдигне таксите, като сумите удобно могат да влязат в ДГ и чрез настоятелство под формата на членски внос.

# 114
Всичко е доброволно, това е ясно от самото начало, но така е направено, че никой не смее и да си помисли да се дели от колектива, от страх, от дискриминация към детето. Само че идеите за плащане за подмяна на материалната база съвсем не са идеи на родителите, а са предложение на градината, и точно този момент е най тънкия от цялата схема. Едно направено предложение за смяна на легла, матраци, одеала, които не са сменяни повече от 20 год., за които общината не отпускала пари...и смее ли някой да откаже да плати?!?!? Аз дори не съм отказала, но го намерих за ненормално, мисля, че за толкова години все е имало начин бюджета да бъде разпределен така, че да бъдат заделени пари и за подмяна на споменатите нужди...Въпрос на мениджмънт може би. Да не говорим, че след като общинските пари не са достатъчни има и други начини на финансиране, като спонсори, фондове и т.н....
Аз съм безкрайно тъжна от всички тези обиди. Боли ме душата, защото става дума за моето дете, което е толкова невинно и има огромно желание да посещава тази детска градина, към която аз нямам нищо против. Но мога да кажа, че факта, че си казах мнението и си потърсих правата, доведе точно до това, от което се страхуват всички...директорката прави подмятания, споменава името на детето ми на родителска среща, гледа от високо и т.н... за дискриминация не мога да кажа, но не го изключвам...и това е в човешките възможности и няма да се учудя.
Това е, за мен темата приключи.

# 115
Само почакай малко! Сега се надуват, но бъди убедена, че вече ти имат страха!!!
Хич не им показвай, че те боли, защото няма за какво.

Постъпи абсолютно честно и отговорно и трябва да си с вирнат, а не с увесен нос  spoko

# 116
Blue@ Berry , обидите спрямо теб са основно от страна на вашето т.нар. "настоятелство", което е нормално. Не се отказвай. Ти още ли члевуша в него? Ако не дадеш парите какво ще стане, в крайна сметка? Че детето ще го отнесе- не се и съмнявам, нашенският манталитет си е такъв и такъв ще си бъде за години напред.

# 117
Не съм членувала никога в настоятелството

# 118
По-редно би било да се пусне въпросник, в който всеки да обележи:
желаете ли нощна охрана с/у сумата от 7 лв на месец. И всеки да отговори. Ако има да кажем мнозинство тогава да се наема такава.
А не да се спуска отгоре, както предполагам е станало, или бъркам?
Кога е гласувано дали да се наема охрана?
Кой назначава охраната например?
Кой се облагодетелства?
А конкурс ли става? От Бюрото по труда ли се наемат или пак някоя фирма с връзки взима тази работа?
Нали се сещате, че за охрана да кажем ще са нужни 2-ма пенсионирани мъже, ако се събират за месец 2100 лв, то по 1050 лв ли ще са им заплатите? Ако са трима, за през 2 вечери нощна дали им дават 700 лв заплата? Ето такива въпроси ми се въртят в главата.... Защото ако е така да пращам баща ми да кандидатства. hahaha
Нощна охрана е имало и преди да съществува настоятелството и парите са събирани от ДГ и преди детето на Blue@berry да постъпи в ДГ. Не може всяка година заради постъпили 20-30 нови деца в ДГ да се пуска анкета искат или не родителите нощна охрана. Когато се записват децата родителите са уведомявани за охраната и таксата за нея. Има хора, които не могат или не искат да я плащат и не го правят. Никой не ги е вързал или заставил да го правят.

# 119
  • София
И аз си мислех, че темата е приключила за мен, но пак ще се включа.
Изцяло заставам зад думите на Ели.

Blue@ Berry, това са твои думи " след като общинските пари не са достатъчни има и други начини на финансиране, като спонсори, фондове и т.н...."
Точно така общинските пари не са достатъчни.
Решението е спонсорство. Кой е най-заинтересован да направи това - родителите. Защо някой друг да трябва да плаща за моите/вашите деца има достатъчно деца в нужда. Защо родителите, чийто деца не са на ДГ да плащат (те също си плащат данъците, но място за тях няма). Родителите се събират и решават колко ще съберат.
Общината предлага тази услуга, но не е задължена да го прави. Парите от таксата не покриват и 1/2 от нуждите.
Blue@ Berry, невъзможно ти е да дадеш тези пари (дори на вноски), мислиш, че някой друг трябва да плати или просто не желаеш да платиш.  newsm78
Ако е първото не вярвам, че някой ще те разпъне на кръст защото нямаш пари. Когато човек няма пари, а иска да даде никой ням да го изяде. Друг е въпроса че има хора които просто не желаят да платят.
Как сме постъпили с тях, ами никак. Решаваме по-колко пари да събираме и поемаме и разходите на децата на тарикатите, " 'що да дам като може и да не дам" (не съм и смятал парите но 40-60 лв. годишно не са им проблем). Никой не се разправя с тях. Техните деца също ще рисуват няма да стоят на страна, когато учителите провеждат занимания - ще имат учебни помагала, ще ползват и тоалетна хартия и сапун....
Не виждам какъв е проблема да попитаме учителките от какво имат нужда. Те знаят най-добре, пък и никога не са злоупотребявали с изискванията. Тази година помолиха, ако може да им сменим крушките с енерго спестяващи. 20 бр. *100 W, това e 2,0 kW. С това се постига  икономия от 1,6 kW. Която ползват, за да стоплят помещението.
Чаено момиче даде пример с баща на близнаци, че е затруднен. И аз съм с 2 броя с малка разлика и аз купувам по 2. Не смятам за малко това, че плащам за едното 50% такса (за една година това са 200лв.), тази отстъпка ми е прави общината, но не смятам, че останалите родители са ми длъжни.

Общи условия

Активация на акаунт