БРУТАЛЕН РЕКЕТ В 50 ОДЗ ЗАЙЧЕТО КУИКИ СОФИЯ - вярно или невярно

• 21 936
  • 217
  •   1
Отговори
# 210
Напротив, в конкретния случай първо всичко е било доброволно, като има една отказала се жена и второ конкретно авторката и мъжът й не са от тези, които нямат възможност.
Пак повтарям, възмутена съм от хора като авторката и мъжа й, не за това, че може да има някои родители, които нямат възможност да заделят пари.

# 211
възмутена, не ми се влиза в безсмислени (струва ми се) спорове.

Просто ще кажа, че ако ще давам пари, това ще е лично мое решение и ако усетя принуда, също бих подала жалба. Ако давам пари за неща, които не са пряко свързани с детето ми, а ще останат за градината, ще държа да има отчет за всяка стотинка, както и разчет на съответните ангажименти, особено когато става дума за немалки суми. Не защото не искам давам пари за детето си, не защото не искам да давам пари за градината, а защото искам да знам какво се случва с тези пари и как се управляват, за да мога да преценя дали е уместно, а това може да стане само като се предоставя информация за взетите решения. Работа на директора е да търси спонсорство, еврофондове или каквото друго прецени, но не и на родителите - ако някой пожелае, разбира се, нека го направи, но от това не следва, че директорът няма задължения; задължение на родителите е да плащат таксите в срок и да спазват правилниците на съответното детско заведение.

А пък колектив, чиито правила трябва да се спазват от всички, е доста не на място за уж демократично общество.

Също така е право на всеки да разполага с парите си както намери за добре.
От казаното аз не съм убедена в доброволността на начинанието, не знам ти защо си толкова уверена.

Последна редакция: чт, 15 окт 2009, 11:45 от Ити

# 212
  • Ловеч
Следя темата от началото, адмирации към Блубери затова че е намерила сили да се опълчи срещу стадото - защото не е лесно. И в ОДЗто на големия се събираха пари за всичко, обаче никога не са били повече от 50лв на полугодие/заедно с помагалата/ и чинове правихме, завеси, тапети ........ С тази такса по 20лв месечно за настоятелството си направих една груба сметка - тези хора да не са решили да строят нова детска градина - това са хиляди пари на месец/ и ние имахме настоятелство, съставено от родители, работещо за целите на градината и безплатно за всички/. Тези такси от сега ли започват да се събират/съмнявам се/, а да се злоупотребява с добрината и грижата на родителите е престъпно - как може да се спекулира с благото на децата. Не са само с ОДЗтата, ами детските храни, бебешките принадлежности, облекла и обувки са пъти завишени цени. Това мили мами е ГЕНОЦИД спрямо децата ни.
30годишни легла и дюшеци друг път - това и в гетата го няма, всяка година се отделят суми за подновяване на базата в детските заведения - въпросът е къде и как се изразходват тези пари. Спирам, за да не си изкарам бан.
Деси -  Laughing надали детето и е прието - по-скоро тя

# 213
Не, тук не става въпрос за материално или не. Тук става въпрос за това, че според авторката и мъжът й матраците били ИЗГНИЛИ. Тук става въпрос и за това, че те не, че нямат пари, защото били "хора от средната класа". Тук става въпрос, че на родителската среща господинът е гласувал "ЗА", дал е парите, но после търчи да пуска жалби. Ако е нямал възможност или желание, можел е да постъпи както тази жена, която отказала да плаща и останалите родители поели и нейния дял. Тук става въпрос за това, че пращайки детето си на детска градина, ти го включваш в един колектив, където решенията се взимат общо. Не може моето дете да спи на ново дюшече, а другарчето му - на старо, нали? Затова, когато се вземе решение да се закупят дюшечета, закупуват се за всички. Когато има колектив, има и правила, които се спазват от всички.
И все пак господинът казва, че тоалетните са ремонтирани, нали, а в нашата детска - не са. Просто възможностите ни стигнаха до дюшечетата и одеялцата. Но се радвам, че поне това направихме за НАШИТЕ деца, които прекарват повече време там, отколкото вкъщи.

Не, тук става въпрос на кой какви са му ангажиментите по отношение на децата. И какво става ако родителите не могат и не желаят да поемат ангажимента по обновяване на базата. Поне минимумът за здравословно и безопасно отглеждане трябва да бъде осигурен - оттам нататък каквото искат родителите да подобряват.

Явно минимумът включва и 30 годишни матраци. Това ме ядосва в цялата история. Какво са чакали - да се появи група в която родителите най-после да ги сменят. Това НЕ Е регламентирано като ангажимент на родителите, но когато удобно им се прехвърли горещия картоф, се появяват такива теми, защото всеки си има собствено разбиране по въпроса.

И докато компетентните органи не направят нещата кристално ясно регламентирани, все ще има родители да се дъвчат по форумите. За съжаление обаче ако това се направи на база реалността, на компетентните органи ще им се развали имиджа.

Аз лично помагам и ще помагам в рамките на своите възможности на ДГ, в която ходи дъщеря ми, но категорично отказвам да се занимавам със събиране на пари от родители (с изключение на учебни помагала и материали). Аз може да помагам с каквото мога, но не смятам че всички родител са ДЛЪЖНИ да го правят.

А това разбиране за колектива, просто ме разби. Родителите на децата в една група НЕ СА колективен орган със задължителни решения. Колектив са децата. Нека не бъркаме понятията.

Последна редакция: чт, 15 окт 2009, 15:04 от Ели (Hrisa)

# 214
Абе не разбирам какво толкова се пнете да заитавате "градината". Тя проблеми директорката не може да има, така си мисля, понеже навсякъде ще пише, че "родителското настоятелство" или "родителите" са решили това и онова. Истината е, че 100 лв са много пари за по-голямата час от семействата. Едно дунапренено матраче, особено като се прави голяма поръчка може да струва не толкова много пари. По мои спомени нашето бе около 40 лв. А за 30 бр мисля, че цената ще падне, това както и да е.

Спрете да повтаряте, че този, който не е дал пари, вие му плащате матрака. Вие не плащате за неговото дете, а плащате в случая за ОБЩАТА база - след година-две там ще спи следващо дете, какво толкова? Не всеки може и иска да поема финансирането на подобни мероприятия.

Питам аз къде е РИОКОЗ и те какво мислят по въпроса със старите матрачета? Една градина трябва да има определни данни според които ако отговаряйки на тях, да функционира. Не се шашкайте - щом РИОКОЗ им е дал зелена светлина, значи не е толквоа плачевно положението. Къде е директора, къде са парите, които държавата отпуска през годините за базата. Че те какво са чакали толкова време, и аз мисля като Ели - да се появят родители, които да съберат пари, за да купят от своя джоб. Ето това е. Да, не са достатъчно парите, но при правилно управление може и нещата година по година да се оправят. Едно по едно.

И да не забравяме - не е толкова лесно да се жалваш, да се разправяш. Така човек търси истината, търси си правата - и свои, и на много други в неговото положение. Аз пък мисля, че е по-лесно да си налегнеш пацалите и да дадеш съответната сума, но да не си мръднеш пръста , за да разбереш какво, как и кой обира каймака. Керванът да върви, а кучетата да си лаят....

/само да вметна, че в една градина в нашия район, втори път отпускат пари за ремонт на кухнята, нали се сещате... уж за нещо друго, пък пак за старото, и понеже никой не ги контролира парите потъват. и сега и на онези родители може да им кажат - креватчетата ни са стари, дайте парички вие/

Поредно е пари да се търсят от спонсорство и фондове, от институции. Оносно текущите разходи за хартия, вода и тн. и т.н. вече сме вдигнали рце - даваме, плащаме, купуваме. Това е друго нещо  това са разходи, които се купуват и изразходват на момента, но да им правим ремонти и дрги подони неща, това би трябвало да е само и изключително доброволно начинание, и ако някой не желае да не се определя като "скръндзата, дето пуши и пие" или "детето, което спи върху нашата покупка".

# 215
Възмутена не ставай смешна, като си толкова светната от този форум, защо гостуваш в темата Laughingтова което даваш за пример няма нищо общо с това което пише тук. И докато има подобни мислещи по този начин хора, ще го има и този рекет.
Не ме вълнува нищо от изписаното тук вече, достатъчно се изложиха директорката и придворните й. За това пък много медии проявяват голям интерес. А за тях няма скрито покрито и кой е крив и прав веднага излиза наяве.

Поздравявам ВИ                                                                                                                                                     

# 216
Възмутена не ставай смешна, като си толкова светната от този форум, защо гостуваш в темата Laughingтова което даваш за пример няма нищо общо с това което пише тук. И докато има подобни мислещи по този начин хора, ще го има и този рекет.
Не ме вълнува нищо от изписаното тук вече, достатъчно се изложиха директорката и придворните й. За това пък много медии проявяват голям интерес. А за тях няма скрито покрито и кой е крив и прав веднага излиза наяве.

newsm10

Много се изписа по темата и този пост с 3 изречения изказва и моето мнение

# 217
Подкрепям напълно последните мнения!

Общи условия

Активация на акаунт