БРУТАЛЕН РЕКЕТ В 50 ОДЗ ЗАЙЧЕТО КУИКИ СОФИЯ - вярно или невярно

• 22 725
  • 217
  •   1
Отговори
# 165
  • София
ova, много хубаво че 2 пъти си пуснала поста си, че може случайно някой да го пропусне. Браво за играчките, ама каква е ролята на директорката в случая, след като парите са събрани от родителите. В другите градини децата не са останали без легла, играчки и одеала, и пак не даваме такива суми-за мен това са работещи директорки.

# 166
Blue@ Berry
Мисля, че можем да се разбирем и уважаваме Hug
За мен същото миналата година доста неща бяха много нови.  
Относно сополите - неизбежно е, децата първите години много боледуват Cry И по теза тема съм се жалвала из форума, още повече че ние и до болница сме стигали миналата година. За съжаление, тук нещата опират до родителите, не до персонала. В дг има мед. сестри и те нямат право да върнат дете с бележка от лекар, че е здраво. Могат да направят забележка, но не и да върнат. Така се бях отчаяла с болестите, че даже и разговор съм водила със сестрите, молила съм ги да не пускат болни, а на родителската среща всеки пасува - никой не признава да води болно дете.
Относно леглата - дюшеците и одеялата са стари. За самите легла - аз съм против смяната им, казала съм, че не съм съгласна, такова, мисля е мнението и на другите родители. За два часа почивка могат да спят на тези легла, които аз лично не намирам да са в такова окаяно положение.

# 167
Получи се малко - какво е искал да каже поета. Е, явно не съм се изразила правилно. Решихме, че ще се купят за всички деца, дали не дали пари, ЕДНАКВИ матрачета и чаршафчета, защото не може едно дете да спи на ново, друго на старо. Всички единодушно сметнахме, че детето не е виновно, че не може родителят да задели тези пари, и е редно да имат всички еднакви неща.

Дано този път съм го обяснила ясно.

# 168
Здравейте,
Казвам се Тенислав Тенев и съм баща
на Йоана Тенева от 1-ва А група в 50-то ОДЗ
И съпруг на Blue@Berry.
Чувствам се длъжен да се намеся, особенно след написаното от Люба Кръстева, става ясно че моето мнение е различно от това на съпругата ми което съвсем не е така. Да, присъствах на двете родителски срещи и не изказах разочарованията си от ръководството на детската градина.
В началото на годината, когато решихме да кандитастваме в тази градина, отидох при директорката да се запозная с процедурата по кандидатстване и записване.
Бях слушал и чел много хубави неща за там и дори това че трябва много късмет  или какво ли още не, за да си един от щастливците. Прекрасна, подържана база, басейн, музикален салон и пр. и пр.
Тогава попитах директорката, можели да направя нещо за детската градина, исках да съм сигурен че ще ме приемат. Тя ми отговори че след като Нестле е кръстник (Зайчето Куйки) и Първа ивестиционна е спонсор, с какво бих могъл Аз да бъда полезен, няма смисъл, немога.
Съласих се, в сравнение с тези спонсори....
Не след дълго получехме писмо че сме приети и това беше много радостно за нас, найстина го пожелавам на всички чакащи за детски градини.
Подадохме документи и отидохме да се запознаем с учителките Иванова и Стойчкова от 1-ва А група, в която бяхме разпределени. Иванова ни въведе в стаята и ни запозна с новите шкафчета  и масички който- родителите купиха, закачалките в банята- които родителите купиха, поясниха че на всяко шкафче ще има картинка с името на детето но чакаме родителите да ги направят, имаме нужда и от още някои неща но на родителската среща ще ви запознаем с тях.
Друго обаче ангажира вниманието ми докато бяхме в стаята, вътрешните врати бяхастарите от построяването на сградата, на стената имаше от онези стари кутии с метални капачета под които стават връзките между различните кръгове на електреческата мрежа. Те са изкъртени от децата защото са на едва 30 см от земята, което е идеалното растояние за играещите в същата стая деца. Грижливо са облепени с тиксо което няма как да се захване трайно за мазилката.
На стената виси нещо като радио точка с телефонна слушалка от онези с които на времето се издаваха панелните жилища. Решетката която прикрива парното е от масивно дебело дърво тя е изкъртена и облегната на самото парно, това нещо тежи не по малко от 30 кг. Леко дръпване от някое дете и то ще се окаже под тази тежест. И нямя как да не е тъй като въпросната решетка се намира в средата на стаята за игри.
Това са нещата които на пръв поглед ми направиха впечатлиние, а можеби ако незнаех за спонсорите които ми баяха изтъкнати,и суперлативите които се разпространяват за тази градина,  нямаше да забележа.
 Държа да отбележа че освен дограмата която е на най видимото място, тоалетните и мивките също са нови.
На първата родителска среща видях мнението на мнозинството и всеобщото желание да помогнем на децата си да се чувстват добре. Но както разбирате матраците и леглата не са единствените занемарени от ръководството проблеми за които 30 години не са намерени средства, по скоро не са отделени.
Категорично отказах да участвам в „родителско настоятелство” което събира пари и нестава съвсем ясно как се разходват. Освен ако не ги посетя лично в определения час , веднъж седмично. Което считам за обидно.

Приемайки себе си за човек от средна класа и виждайки че 98 % от родителите гласуват ЗА събиране на средства и заменяне на матраците, Аз също гласувах ЗА. Така според мен трябва да се процедира в общество чийто гръбнак е средната класа.
Веднага след срещата обсъдихме със съпругата ми какво ще получим от възпитателния процес и какво ни се предлага да направим „за нашите деца” , аз лично, просто математически пресметнах и без дори да прибавям приходи от спонсори и кръсници и собственици в лицето на държавата и общината,и както някой други градини са кандидатствали за финансиране от европейските фондове, получих суми който ми изглеждаха достотъчни, тази градина да изглежда като модерен спа център или най малкото като луксозно детско заведение,при правилно разпределен бюджет. Градината найстина има ресурса да го постигне. Но само с добър мениджър.
Тове ме накара да напиша писмо с мойте прости сметки и да го подам като жалба до отговорните институций. Това смятам за мое право. Можеше да отида и да искам сметка от директорката но ненамерих смисъл в това питам умния защо яде от баницата.
Не изказах мнение пред останалите родители за да не го налагам и равносметка която е очевадна и до която всеки сам може да стигне. Щях да рискувам да се изправя пред другите родители чийто доводи можеби са страх, да не останат останат без място в градината или негативно отношение към детето им. Те са прави, каквото и заради каквото да е тяхното мнение.
Писмото го изпратих на 17.09. По късно разбрах че съпругата ми го е копирала и поставила тук в този форум с което си е навлякла гнева на „родителското настоятелство”, на някои маики, както и на самата директорка чиито деца също са тук между вас.
Държа да защитя Blue@Berry. Писмото и жалбите са лично мои. Тя само споделя моето мнение както разбирам и на повечето от вас. Благодаря на онези който не ги е страх и са я подкрепили.
Бих искал да споделя само още нещо, на 2.10. в разгара на скандала и наложените проверки,  
отидох до детската градина да си взема детето, то си играеше на пясъка пред погледа на Иванова и още една сестра с бяла манта които са на по-малко от метър растояние а детето беше със смъкнат анцунг и висящо разкопчано боди. Можеби случайно не са го видели, можеби то само е ходило до тоалетна и никой не е забелязъл, а можеби е виновно че неможе да си завърже връзката на анцунга или че баща му и мака му имат различно мнение и ги е грижа каде им отиват парите.
Извинявам се за дългото писмо и за евентуалните правописни грешки, но не намерих време да го редактирам и напиша по сбито.  

# 169
  • софия
Здравейте,
Казвам се Тенислав Тенев и съм баща
на Йоана Тенева от 1-ва А група в 50-то ОДЗ
И съпруг на Blue@Berry.
Чувствам се длъжен да се намеся, особенно след написаното от Люба Кръстева, става ясно че моето мнение е различно от това на съпругата ми което съвсем не е така. Да, присъствах на двете родителски срещи и не изказах разочарованията си от ръководството на детската градина.
В началото на годината, когато решихме да кандитастваме в тази градина, отидох при директорката да се запозная с процедурата по кандидатстване и записване.
Бях слушал и чел много хубави неща за там и дори това че трябва много късмет  или какво ли още не, за да си един от щастливците. Прекрасна, подържана база, басейн, музикален салон и пр. и пр.
Тогава попитах директорката, можели да направя нещо за детската градина, исках да съм сигурен че ще ме приемат. Тя ми отговори че след като Нестле е кръстник (Зайчето Куйки) и Първа ивестиционна е спонсор, с какво бих могъл Аз да бъда полезен, няма смисъл, немога.
Съласих се, в сравнение с тези спонсори....
Не след дълго получехме писмо че сме приети и това беше много радостно за нас, найстина го пожелавам на всички чакащи за детски градини.
Подадохме документи и отидохме да се запознаем с учителките Иванова и Стойчкова от 1-ва А група, в която бяхме разпределени. Иванова ни въведе в стаята и ни запозна с новите шкафчета  и масички който- родителите купиха, закачалките в банята- които родителите купиха, поясниха че на всяко шкафче ще има картинка с името на детето но чакаме родителите да ги направят, имаме нужда и от още някои неща но на родителската среща ще ви запознаем с тях.
Друго обаче ангажира вниманието ми докато бяхме в стаята, вътрешните врати бяхастарите от построяването на сградата, на стената имаше от онези стари кутии с метални капачета под които стават връзките между различните кръгове на електреческата мрежа. Те са изкъртени от децата защото са на едва 30 см от земята, което е идеалното растояние за играещите в същата стая деца. Грижливо са облепени с тиксо което няма как да се захване трайно за мазилката.
На стената виси нещо като радио точка с телефонна слушалка от онези с които на времето се издаваха панелните жилища. Решетката която прикрива парното е от масивно дебело дърво тя е изкъртена и облегната на самото парно, това нещо тежи не по малко от 30 кг. Леко дръпване от някое дете и то ще се окаже под тази тежест. И нямя как да не е тъй като въпросната решетка се намира в средата на стаята за игри.
Това са нещата които на пръв поглед ми направиха впечатлиние, а можеби ако незнаех за спонсорите които ми баяха изтъкнати,и суперлативите които се разпространяват за тази градина,  нямаше да забележа.
 Държа да отбележа че освен дограмата която е на най видимото място, тоалетните и мивките също са нови.
На първата родителска среща видях мнението на мнозинството и всеобщото желание да помогнем на децата си да се чувстват добре. Но както разбирате матраците и леглата не са единствените занемарени от ръководството проблеми за които 30 години не са намерени средства, по скоро не са отделени.
Категорично отказах да участвам в „родителско настоятелство” което събира пари и нестава съвсем ясно как се разходват. Освен ако не ги посетя лично в определения час , веднъж седмично. Което считам за обидно.

Приемайки себе си за човек от средна класа и виждайки че 98 % от родителите гласуват ЗА събиране на средства и заменяне на матраците, Аз също гласувах ЗА. Така според мен трябва да се процедира в общество чийто гръбнак е средната класа.
Веднага след срещата обсъдихме със съпругата ми какво ще получим от възпитателния процес и какво ни се предлага да направим „за нашите деца” , аз лично, просто математически пресметнах и без дори да прибавям приходи от спонсори и кръсници и собственици в лицето на държавата и общината,и както някой други градини са кандидатствали за финансиране от европейските фондове, получих суми който ми изглеждаха достотъчни, тази градина да изглежда като модерен спа център или най малкото като луксозно детско заведение,при правилно разпределен бюджет. Градината найстина има ресурса да го постигне. Но само с добър мениджър.
Тове ме накара да напиша писмо с мойте прости сметки и да го подам като жалба до отговорните институций. Това смятам за мое право. Можеше да отида и да искам сметка от директорката но ненамерих смисъл в това питам умния защо яде от баницата.
Не изказах мнение пред останалите родители за да не го налагам и равносметка която е очевадна и до която всеки сам може да стигне. Щях да рискувам да се изправя пред другите родители чийто доводи можеби са страх, да не останат останат без място в градината или негативно отношение към детето им. Те са прави, каквото и заради каквото да е тяхното мнение.
Писмото го изпратих на 17.09. По късно разбрах че съпругата ми го е копирала и поставила тук в този форум с което си е навлякла гнева на „родителското настоятелство”, на някои маики, както и на самата директорка чиито деца също са тук между вас.
Държа да защитя Blue@Berry. Писмото и жалбите са лично мои. Тя само споделя моето мнение както разбирам и на повечето от вас. Благодаря на онези който не ги е страх и са я подкрепили.
Бих искал да споделя само още нещо, на 2.10. в разгара на скандала и наложените проверки,  
отидох до детската градина да си взема детето, то си играеше на пясъка пред погледа на Иванова и още една сестра с бяла манта които са на по-малко от метър растояние а детето беше със смъкнат анцунг и висящо разкопчано боди. Можеби случайно не са го видели, можеби то само е ходило до тоалетна и никой не е забелязъл, а можеби е виновно че неможе да си завърже връзката на анцунга или че баща му и мака му имат различно мнение и ги е грижа каде им отиват парите.
Извинявам се за дългото писмо и за евентуалните правописни грешки, но не намерих време да го редактирам и напиша по сбито.  

Hug

# 170
Мисля, че сте постъпили правилно, че търсите правата си и истината за това, къде отиват парите ни.
Но едно само искам да вметна - не смятам, че е лично отношение това, че детето ви е било разгащено. Моето няма ден, в който да не съм го взела, от същата група, с гол кръст. Сега я уча да си казва, че е разгащена и да иска да я загащят. Не търсете излишно лошото отношение.

# 171
Подкрепям безпрекословно семейството на Blue@ Berry и смятам, че техните виждания и действия са правилните.
Предполагам, че много семейства споделят мнението им, но притиснати от безизходицата и вероятността да останат без детска градина, приемат обстоятелствата такива, каквито са.

Тъжно е, че институциите не проявяват интерес какво се случва в българските детски градини.

След като родителите изискаха прозрачност при реда за прием на деца и се появи електронен регистър, се появиха алтернативи на заплащане на тази "услуга" от приетите по законния ред. Въпрос на време е да се пресече и този вид легална корупция. Но за това трябва да се противопоставяме на всичко, което не е законно, дори привидно да е в името на децата ни.

# 172
Подкрепям безпрекословно семейството на Blue@ Berry и смятам, че техните виждания и действия са правилните.
Предполагам, че много семейства споделят мнението им, но притиснати от безизходицата и вероятността да останат без детска градина, приемат обстоятелствата такива, каквито са.

Тъжно е, че институциите не проявяват интерес какво се случва в българските детски градини.

Hug Hug Hug

# 173

Започвам тази НОВА тема, защото съм сигурна, че много от хората не си дават труда да стигнат до 12 страница (там където исках аз да се изкажа) и няма да прочетат тази позиция! Ето я старата тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429447.0

Уважаеми родители! Ето още един типичен пример за това, как у нас всичко може да се очерни с лекота... Аз съм майката на Ангел – дете в същото 50то ОДЗ, в същата 1ва група и също присъствах на всяка от 2те Родителски срещи. Изобщо не става въпрос за никакъв рекет и който поставя въпроса по този начин очевидно преследва други цели, или изобщо не си дава сметка за тежестта на думите! Нито едно от решенията не е взето под натиск, принуда или под каквато и да било форма на изнудване. Моля всеки, който иска да разбере фактите (а не истината, защото истината е многолика и е философска величина) да се запознае с цифрите, които отпускат общините за издръжка на 1 дете в детска градина и след това да си даде сметка за т.нар. „добър мениджър” както е в мнението на Blue @ Berry (страница 11 от старата тема)... Похвално е, че с такава меко казано скромна издръжка за дете е постигнато толкова много – нови гардеробчета, нови шкафчета, играчи, дограма, санитарни възли и т.н. Още повече, че на 2рата Родителска среща присъства и Директорката на 50то ОДЗ , като се обоснова защо се е наложило да се събират пари за охрана, за вода. В частност за нашата група бе обяснено какво е подменено от предишните учебни години с дарения от родителите и какво остава да се направи. ВСИЧКО ТОВА Е ПОЖЕЛАНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ И НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!!

Да, всички знаем, че е необходимо да има охрана в детските градини, всички знаем, че е необходимо да има топлина през зимата, чисти и дезинфекцирани бани и чисти чаршафи, ако не нови, то поне запазени легълца и нормално количество играчки за адекватно обогатяване културата на НАШИТЕ ДЕЦА. Ето това всичко струва пари, пари, които за огромно наше съжаление държавата в момента не може да отдели. И на мен ми е неприятно, но това е действителността. Вие сем. Теневи от скоро ли сте в България? Ако е така – ето това е реалността. Тъжно, но факт! Е ако държавата не може КОЙ ДА ГО НАПРАВИ АКО НЕ НИЕ – родителите на тези деца??? Въпроса бе поставен по начин, по който се даваше избор на родителите – ако не желаят или хората нямат финансова възможност – просто не участват – това е. Само една майка каза, че не е съгласна и всички ние се съгласихме да поемем нейния ”дял”.

За какъв БРУТАЛЕН рекет говорите тука??? Нямате ли си друга работа ами се занимавате с Черен PR… Каква е целта Ви в същност? Май е БРУТАЛЕН САМО ТОНА ВИ!

Разбирам, че сте заета с децата си, но намерете време за диалог лице в лице с управата на детската градина или предизвикайте нова родителска среща. Така задочно да се води излишен спор е безпредметно, но се чувствам длъжна да изкажа своята позиция.  А тя е, че темата Ви за т.нар. БРУТАЛЕН РЕКЕТ е манипулативна и дава погрешна представа за един иначе демократично проведен процес, на който вие дори не присъствахте, а мъжът ви бе съгласен и гласува „ЗА”.

Поздравявам Люба Кръстева за прекрасния безпристрастен коментар и напълно я подкрепям във всяка дума!

# 174
Тенев, прочетох писмото ти на съпруга ми.. Той само каза, след последните изречения как си заварил детето си "Всичко са едни...." Ето, това е българското образование, това са педагозите, които скапват името на ДГ, училищата, университетите и т.н. За съжаление трябва да ти споделя, че явно когато единици се оплакват, търсят правата си, свои и на децата им, попадат под ударите на засегнатите страни. Ако не бе така, то и нямаше да има подобни теми. Просто ако всеки мисли, гледа, премисля и решава правилно, не си трае като мишок, нямаше да се катерят по главите на родителите днешните ръководства на ДГ, а и не само те. Дано вбъдеще не усетите лошо отношение към детето ви, а ако това продължава, то повече хора да прочетат и да ви подкрепят - както е редно да правят родители към други родители.  А и все пак вярвам, че един добър директор не би позволил своеволия от страна на персонала. Просто няма незаменими хора, това е. Wink

# 175
Винаги има 3 гледни точки - моята, твоята и вярната. Ето това е. Peace

# 176
Затова винаги е добре да се говори с факти, а не част от историята или тенденциозно поднесена информация! Когато има факти и цифри - е тогава и Боговете мълчат...

# 177
Само да уточня че дограми, санитарни възли и други подобни основни ремонти НЕ са включени в издръжката на едно дете при делегиран бюджет.

И съм абсолютно наясно колко е издръжката на едно дете и за какво стигат парите. Вярно е че за много неща родителите трябва да помагат, но и когато ДГ опре за нещо до тях, е редно да действа по-деликатно. Всякакъв намек за задължителност или диктат на мнозинството над малцинството води до подобни крайности на мненията.

# 178
Уважаеми г-н Тенев,
А защо на рд на 05 октомври 2009 г. не казахте всичко това на г-жа директорката в прав текст (тя беше там, вие така или иначе сте пуснали жалба, бъдете открити докрай), така както и тук сте го написали, с всички изчисления. Щеше да е много интересно какво тя ще Ви отговори. И защо след като в крайна сметка сте против, дадохте пари? Аз просто не разбирам защо пускате жалби и давате пари в същото време. От страх от дискриминация ли, защото ако подаваш жалба и заставаш с името си, би могъл да предвидиш предварително такъва евентуална последица. Или защото смятате, че другите родители няма да се отнесат толератно към различното Ви мнение или....
Защо нещата са така непоследователни? Тъй като аз държа касата, много ми се иска да Ви върна Вашите пари и просто да се приключи с този рекет. Не беше нужно въобще да ги давате, след като е не сте съгласни. За мен това е достойното поведение.
Относно описанието на базата -  това не е вярно, много набито око имате. По Вашите сметки тази градина е с изхабена, стара и необезопасена база - представям си колко Ви е тежко всеки ден да пращате детето си там.
Моето дете никога не е било оставяно мръсно, насрано и голо. Цяла една година носеше памперси, нито веднъж не е било подсечено, омазано с манджа или нещо друго. А ние не сме Вип персони и детето ни е едно от много в групата.
Пак повтарям - имате право да се жалвате и пред господа, ако щете. Какво в крайна сметка отговориха на Вашата жалба?

# 179
  • София
Вижте, въпросът не е защо са дали пари, хората имат възможност да отделят тези пари, а и нямат против доколкото разбрах, да се сменят матраците, според майката са изгнили. Въпросът, така като аз го разбирам, е че не трябва да се събират пари по този начин. За мен лично всичко идва от там, че по-голямата част от родителите в тази детска градина са новобогаташи и сноби, които искат да осигурят на децата по-добри условия ПОКАЗНО. Такива наблюдения имам от дълги години.

Общи условия

Активация на акаунт