БРУТАЛЕН РЕКЕТ В 50 ОДЗ ЗАЙЧЕТО КУИКИ СОФИЯ - вярно или невярно

• 21 936
  • 217
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Аз съм ЗА да се събират някакви пари всеки месец, но сумата да не е толкова брутална  ooooh! Егаси мародерите  #2gunfire
....

20 лв. ли е бруталната сума...  #Crazy ами ако таксата бе 100 лв./месечно на дете

Sisqu, Общината не ти ли прави отстъпка 50% от таксата за второто дете newsm78, в нашата градина го прави, това е бруталната сума, за която говори madchen. В някой магазин да ти правили отстъпка 50% за това, че ще купиш 2 неща за 2 деца ... на мен не са.

Да, градините са на Общината, но това означавали, че ако има неуредици някъде и можем да ги решим с малко пари ще гледаме как децата ни мизерстват.
Щом няма средства за тоалетна хартия, бутилирана вода и сапун какво да ги оставим децата мръсни ли newsm78 или нима няма нужда всяка година от нови играчки, ами децата са чупят ги, играят много с едни и същи играчки, нашите деца ги чупят.
Ами повече от 20 лв. месечно струват само боклуците, които ядат по площадките.
Някой сметнал ли си е колко му струва едно разболяло се дете в къщи - само АБ за 5 дни е може да е 15 лв., а едно инфекциозно заболяване каквото имах "щастието" да преживея за 2 седмици ми глътна 300 лв. 

И не на последно място да благодарна съм, на късмета си, че децата ми са в общинско ОДЗ (не само заради таксата, старомодна съм и предпочитам това пред частното образование), за това че мога да ходя на работа и като платя таксата за 2те си деца, да ми остава а не да търся заеми да доплатя.
И да благодаря на общината, че таксата е 40л./месец.
Fussii, когато искаш нещо да не се коментира не го споменаваш.
И да ЧДГ е скъпа, скъпа. В при добро стечение на обстоятелствата бих плащала за такава 2 * 500 лв. или ако ми направят отстъпка от 10-20% за 2ро дете 900-950 лв., а в момента плащам 95 лв/месечно за 2 деца (2 такси + англ.език + танци) и още 120 лв./годишно допълнително за играчки, или 107 лв./месечно всичко за 2 деца, т.е. дори да се наложи да плащам допълнително по 20 лв. на месец, ще е 147 лв./на месец.... мда почти колкото 900-1000 лв. е

А тези които искат да дадат пари го правят дори да са финансово притеснени, и ако искат да се харчат разумно които дават не мрънкат във форумите, а си отстояват правата.

# 31
Desem, да, права си, но по принцип, като общи разсъждения. Частната е по-скъпа от държавната детска градина. Където еди колко си пари там и 20 лв отгоре - ок, няма да умрем с 20 лв по-малко в джоба. Вярно е никъде не ти правят отстъпка за второ дете, когато ползваш услуга (и тук има изключения, но нека приемем че никой на никого не е длъжен).
След като ще обзавеждаме градината, защо да плащаме настоятелство. Само защото 20 лв отгоре е малка сума и нека я дадем. После ти съвсем не си била свидетел на начина, по който тази благородна идея е била сервирана на родителите. Защото това си беше рекет. Накрая пък някой написа че и молбата се одобрявала, видиш ли трябва човек да бъде достоен, за да си даде парите. Аз съм за настоятелсво, идеята е добра, ако наистина има полза и се вижда, че парите отиват по предназначение. След като има такова сдружение, нека чрез него да се набави всичко необходимо за градината. Веднъж даваш 70 лв за учебни материали (стана ясно, че сме единствените събиращи толкова, но нейсе...), после 100 лв за матраците (това е за м. октомври - по план имаме да набавим още спални комплекти, олекотени завивки и шкаф за обувки), 3 лв за вода (смешна сума, ще я платим) и 7 лв за охрана. Плюс 20 лв за настоятелството - значи за октомври градината ни излиза 140 лв за едно дете, За ноември - не знаем още колко ще се вържат другите покупки. Та въпросът е принципен. Настоятелството е сдружение с нестопанска цел и членският му внос трябва да отива за издържане на самото сдружение. Ако някой иска да закупи всичко което изброихме по-горе - прави дарение. Незаконно е събирането на всякакви други суми извън дължимите. И пак казвам - не сум против събирането на пари,но нека знаем къде отиват те.  В тая тема никой не мрънка - споделяме. Вече съм взел мерки да си потърся правата. И настоятелство съвсем не мисля да плащам. По-добре тези 20 лв да отодат за боклуците,които детето яде на площадката, отколкото да потънат в нечий джоб.

# 32
ако имам пълен отчет за какво се харчат тези 6000 лв на месец (защото толкова са за всички деца), ако финансовия отчет се приема от ОС на родителите, ако имам избор да ги платя или не, със съответните последствия от избора ми, ако имам обяснение защо матраците се подменят очевидно всяка година и защо се купуват от определена фирма, тогава не е рекет, ок.
Ако плащате всеки месец безотчетни 20 лева с аргументите:
20 лева - къде не отишли
20 лева са по-малко от 350, колкото бих плащала в частна ДГ
20 лева са моята гореща благодарност, че са ми приели детето в общинска ДГ
ако само си траете и единственото ви възражение е във форумите, тогава и 20 лева са ви малко - по 50 да ви събират.

# 33
ако имам пълен отчет за какво се харчат тези 6000 лв на месец (защото толкова са за всички деца), ако финансовия отчет се приема от ОС на родителите, ако имам избор да ги платя или не, със съответните последствия от избора ми, ако имам обяснение защо матраците се подменят очевидно всяка година и защо се купуват от определена фирма, тогава не е рекет, ок.
20 лева - къде не отишли
ако само си траете и единственото ви възражение е във форумите, тогава и 20 лева са ви малко - по 50 да ви събират.

Точно така и аз съм на това мнение...........

За мен заглавието на темата е............ #Cussing out трябва да се обърнете към нужнитеинституции за проверка на събраните пари.

# 34
oncheto, ОБЪРНАЛА СЪМ СЕ КЪДЕТО ТРЯБВА!!!!!

# 35
Блу Бери, специално искам да кажа, че вчерашните ми думи категорично не бяха към теб - напротив  Hug
Ядосах се на мамата, която твърдеше, че трябва да сме безкрайно благодарни, че децата ни са приети в ДГ, та затова да си плащаме и много да не знаем.

Успех, не им се давай!!!  Simple Smile

# 36
  • София
И аз да пожелая успех на авторката на темата. направо се втрещих. Навсякъде се дават пари за вода, учебни материали и др. консумативи, но това е прекалено.
И как така някои градини се оправят с бюджета от общината, а други не могат???? Нещо ръководството и настоятелството издишат според мен.

# 37
  • София
Гневен, виж сега това, че не знаете къде отиват парите си е ваш проблем.
Аз моите пари ги знам къде и за какво ги давам знам за всяко плащане, което се прави от "касата" в групата на синът ми, без да сме регистрирано сдружение - това важи за всички родители, които са си оставили координати. Също така знаем и големите благодетели на градината, знаем кога някой родител от групата е направил нещо за децата, знаем и кой нищо не е направил, но не е наша работа да търсим парите - решили сме нещо съгласили сме се с това, никой не беше против и до там, всеки е сам на съвестта си.

# 38
oncheto, ОБЪРНАЛА СЪМ СЕ КЪДЕТО ТРЯБВА!!!!!

Добре си направила

Desem ,ако след родителска среща се разбереме единодушно да събереме пари за нещо,нямам против.
Но както казва Blue@ Berry още отвратата вече имало избрано "родителско настоятелство" и казват дайте пари за това,това,това..........да не цитирам целия първи пост
Цитат
По време на родителската среща се появиха 3 жени, представяйки се за "Родителско настоятелство", които отделяли от ценното си време, за да помагат на детската градина, най вече със събирането на членски внос от 20 лв. месечно.

Ами това си е баш рекет посред бял ден.И 1лв не заслужават дори и благодарност за това,че детето
ми е прието,защото всичко е по системата.
Да не говориме,че познавам приети деца с пари под масата и уж са по с-мата и са едва ли не са децата на директорката  #Cussing out
Ами затова,че спират майчинството защото детето е прието в ДЪРЖАВНО ЗАВЕДЕНИЕ?
Като е държавно,не искам 1стотинка да ми искат в плюс  Naughty

Последна редакция: вт, 22 сеп 2009, 15:11 от oncheto

# 39
  • София
За да плащаш членски внос, трябва да си член и едва ли някой може да те принуди.
А и този членски внос за какво е?

# 40
Desem,  темата не е за да се намираме на приказка..... И да принуждават те, а за какво са парите и къде отиват....???? нали всъщност това е проблема. Директорката най нахално те кани в кабинета й, за да попълниш молбата за членство, без право на отказ, другия вариант е дискриминацията.....
Но всичко това го пише в темата по нагоре!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 41
А това директорката да "организира" училищното настоятелство, просто няма да го коментирам ...

# 42
Айде пак се включвам. Май вече трябва да се ригистрирам Grinning
За да плащаш членски внос, трябва да си член и едва ли някой може да те принуди.
А и този членски внос за какво е?
Точно тук е въпросът - няма нищо лошо в самата инициатива за създаване на родителско настоятелство, но не и да бъде своеволие на шепа хора, които никой не би могъл да ме убеди, че работят само и единствено за благото на нашите деца и детската градина. И в градините на децата на мои приятели и познати има училищни настоятелства (събиращи членски внос от далеч по-поносимите 5 лв на човек). Но, първо самите родители доброволно решават да се създаде настоятелство, второ - инициативата съвсем не е на директорката, нито на двама-трима около нея. При нас настоятелството беше натрапено, или членувате, или ние затваряме градината и стачкуваме, подадени били предизвестия за напускане от страна на персонала и ще стачкуват (което пак няма много общо с истината, стана ясно на по-късен етап). Молбите разпечатани в много екзепляри и преди тръгване от родителската среща всеки попълва.
Отделно така и не получихме един свествен отчет за какво аджеба са отишли тези пари, а вместо това се изпращаха имейли с информация кой плаща и кой не плаща настоятелство, един вид дайте да изправим на другарски съд тези негодници длъжници.
Това мнение изцяло подкрепям.

# 43
и пак да попитам - въпросното настоятелство регистрирано ли е по реда на Правилника за прилагане на закона за народната просвета

Чл. 153. (1) Училищните настоятелства са обществени органи за подпомагане на дейността на училищата, детските градини или обслужващите звена.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Устройството и дейността на училищните настоятелства се уреждат съгласно разпоредбите на Закона за народната просвета, Закона за юридическите лица с нестопанска цел и техните устави.
.....
(4) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Съветът на настоятелите представя информация за дейността си при необходимост на регионалните инспекторати на МОН.

вижда се и кой прави проверките

# 44
20 лева - къде не отишли

202uu
При нас родителската среща още не е минала.но по неофициална информация се събират по 30лв за материали.Нищо нередно.Като ви чета за какви суми и какви неща се събират пари #CrazyНикой не може да ме задължи да спонсорирам градината.И аз съм на мнение че е по-добре да се увеличи таксата само,че това не е
гаранция за по-доброто функциониране наОДЗ-то и

Общи условия

Активация на акаунт