Деца с увреден слух-8

• 60 035
  • 721
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, момичета!
Тези дни не съм в София и нямам кирилица, затова съм така лаконична. Сега ми попадна друг компютър и набързо ще ви напиша.
Когато написах, че не виждам особен смисъл в това да превеждам разни неща, не беше фръцване и желание да ме ухажвате. Моля ви, няма нужда от това. Лесно губя мотивация, това си ми е проблем по принцип, а в допълнение си имам и моите си изблици и така се получава понякога.
Аз лично нямам томахавка, която да заравям. Но няма да престана да използвам думата "глух", защото съм що-годе грамотна и се стремя да използвам правилните думи. Поне докато думата "глух" е част от българския език. И толкоз. Между другото тази история ме подсети за нещо, което наистина много ме дразни и това е, когато някои сурдопедагози използват за нашите деца съкратеното на "дете с увреден слух" - "дус". Ето това е наистина тъпо и обезличаващо - все едно са някакви предмети, за които спокойно може да се използва съкращение. Сигурно не влагат такава емоция, де, ама е наистина дразнещо. Confused
КокоМарти, от теб зависи до голяма степен как ще се държат с малкия в градината. Ако си мълчиш и приемаш дискриминацията, така ще си я карате до края. Не се страхувай от конфронтация с учителите - така става ясно кой какъв е. Или ще си изясните нещата, или ще трябва да прецениш дали е полезно за детето ти да е в такава среда. За мен е неприемливо да страдате и ти, и той, за да се запази комфортът на учителките. Успех ти желая!

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 15:31 от Ieppe

# 601
КокоМарти, много дискриминиращо от страна на учителките... Та нима и другите деца да не си забравят стихчетата понякога, какво ще ги изложи тях, Марти? Наистина настоявай, отстоявай правата си, няма как иначе. А иначе и ЕЛина като я заведем в градината все едно се стъписва, но си играе с децата, говорят си, колкото може. И с чужди хора също замлъква. Мисля,че си е нормална реакция, почти всяко дете се притеснява от непознати хора. Щом с познатите си говори е супер!
Поздрави

# 602
Ieppe,terina  те го включват в танците на тържествата но не му дават стихчета а за последното тържество знаеше стихчетата на няколко деца е не са целите стихчета но казва например чашките измивам с малките ръчички и после вика Катя казва така пък телко вика гръм гръм гръм и др.Миналата година беше по малък пак беше научил стихче и като му дойде реда естественно той не го каза и госпожата вика ади кажи бе майкати искаше да го кажеш,направо онемях,и тая година няколко пъти им казах вдигайте го не за друго просто да свиква да говори пред чужди хора,едната госпожа каза аз редовно го изпитвам ама другата понеже е пред пенсия и вече я кара отгоре отгоре.За тях щом детето е включено в танц значи нее отделено.

# 603
  • В една Дупка.
Здравейте....тук се е разразил спор Grinning Браво.   bouquet
Аз също никога не наричам вече детето си "глухо" пред други. Прекрасно знам значението на думата. Но я "омекотявам" - има проблем със слуха, учи се да говори, с КИС е , с който   чува. ( и тям подобни обяснения). Никога,нищо и никой не може да ме накара да се срамувам от детето си, ако ще  и с десет апарата да е накичена. А и все пак си ме блазни тайничко мисълта, че все пак не е от "най - глухите", нали все пак КАТО  Е  С КИС чува  и разбира... Wink. Като примера с очилата, който дадохте.
Но това , как ги наричаме ние, не променя диагнозата "глухи". Повярвайте ми, има много прости хора, страшни думи и подигравки , които ще усетите първо вие на гърба си, а по - нататък и децата, за съжаление.
Лони, много хора  приемат глухотата   много страшно. В началото и аз казвах просто "глуха е".  Много обидни въпроси са ми задавани....сама реших, че ще тр да извъртя обяснението защо така говори. По е лесно, по - малко те съжаляват, по - малко въпроси задават...
А сега да ви разсмея - вчера една съседка ме попита " Е , тя вече говори.....защо не го свалите това на ухото" hahaha, да се смееш ли, да плачеш ли...а на нея сто пъти съм и обяснявала "Що е то  КИС?" и значението му.

# 604
А сега да ви разсмея - вчера една съседка ме попита " Е , тя вече говори.....защо не го свалите това на ухото" hahaha, да се смееш ли, да плачеш ли...а на нея сто пъти съм и обяснявала "Що е то  КИС?" и значението му.
И  на мен са ми забивали такъв въпрос -Винаги ли ще носи тези апарати детето ?
Много хора гледат на тях като нещо временно .
А как ужасно се почувствах   #Crazy ,когато една майка втренчено изучаваше КИС  на главата на детето и попита момиченцето си дали и тя иска такова хубаво хенсфри ,много неловка ситуация се получи !

KokoMarti04,наистина е много неприятно това което споделяш ,но в твои ръце е всичко говори и ако не се променят нещата има и други градини нали  Wink

# 605
  • В една Дупка.
Fen, аз имам много такива случки...най фрапантната беше преди три четири години...." горкото дете, това сигурно поддържа сърдечната дейност......" Shocked          но и това е нормално според мен, защото малко хора знаят какво е това КИС.
"Мамо, мамо....Иления е глуха но е много добричка" - като  че ли само лошите са глухи... Wink
аз вече съм ги позабравила тези случки, а и сега вече не обръщам внимание на такива подмятания. В началото, като че ли бях по - чувствителна, сега претръпнах.. Wink

# 606
Мисля че е нормално да се коментира това, че децата ни са глухи. Не знам за вас, но аз лично не съм говорила с други глухи преди да разбера че Мая е глуха.
Когато Мая види детенце на което едното стъкло на очилата е покрито, веднага й прави впечатление, пита детето, пита мен какво му е или направо го съжалява, защото мисли че го боли... А сега си представете какво им е на др. деца и на родителите около нас като виждат децата ни със накичени по главите странни апаратури Grinning
По наше наблюдение въпроси задават само умни и отворени хора. Това е по-добрия вариант. Другият е - страх, мълчание и незнание и отхвърляне на непознатото.

# 607
  • Плевен/София
           Здравейте! Надявам се всички да сте добре.
           Снощи пак се случи нещо, което  дълго време беше изчезнало. Не знам дали е проблем, и бих искала да разбера дали и при вас се е появявало. Когато миех Венци в банята за лягане, видях, че дисплея е чист, няма я изписана програмата. Иначе през деня бяхме сменяли батериите. Зададох му въпроси, зад гърба му, отстрани, без да ме вижда, на които той отговаряше съвсем адекватно, даже накрая ми каза, че отговаря за последен път Stop. После рестартирах, програмата се появи, и днес също няма проблем. При вас случвало ли се е, да работи импланта, с празен екран? Благодаря предварително на отговорилите!

# 608
  • Плевен/София
       Честит празник на Милена_d  bouquet! Желая ти здрава и по-спокойна година!
       Не си писала скоро, какво направихте с ТЕЛК-а? Намери ли сили да се пребориш Simple Smile?

# 609
  • София
Pozor, благодаря ти за поздрава. Да сте здрави ти и семейството ти, а и хубави пожелания за останалите мами в темичката ни.
С ТЕЛК-а - минахме, миналата седмица заверих решението, за 60 % е. Сега социалната служба е наред и инспектората по образованието евентуално. Карам на седмица по една задачка, че не ми стига време никак. Хванах се от февруари и аз да уча, и ...
Видях питанката на ЛС много късно, за кохлеарните импланти и интеграцията нещо беше. Ако е още актуално, Ieppe, моля кажи.

# 610
  • Плевен/София
Хванах се от февруари и аз да уча, и ...
     Не си сама, и terina учи  Laughing.

Сега сериозно. Сигурна съм, че повечето от родителите на едностранно имплантираните деца сме чували предложение да оперираме и другото ухо. Пред нас този въпрос не е стоял на дневен ред, поне до снощи Confused. Обади ми се една майка, която не пише и не чете тук, за информация, но стана така, че не аз на нея, а тя на мен помогна. Разказа ми, че скоро са идвали в София за евентуални настройки и преглед. По всеобщо мнение на специалистите, детето се развива добре и няма нужда от настройки. Но всички, независимо един от друг, са я посъветвали да оперират и другото ухо. Идеята е, че сега то е малко, успява да поеме цялата информация от едната страна и да я обработи, но като дойде училище, и се увеличи материала, ще му бъде доста трудно. Ако решат, е добре да направят операцията сега, че докато дойде време за първи клас, да е свикнало. Тя е много притеснена и се чуди какво да прави. Аз също се стреснах, и чак сега сядам да ви питам, снощи бях  Crazy...Как мислите, бихте ли направили втора имплантация, и всичко да започне наново, с плюсовете и минусите?

# 611
Аз не бих бързала ,другото ухо бих го оперирала по -назад във времето,рано или късно се стига до реимплантация, мисля че  освен въпрос на   лично решение е и риск ,ако имат сили да го поемат този риск !Като че ли по-добре да имаме "резервно ухо" !
При нас така се стекоха събитията че имаме три операции от които една реимплантация ,ако всичко е наред няма да пипаме другото ухо само ако е неизбежно !
Това е  лично мое мнение ,подчертавам за  да не се получи пак "буря"!

# 612
Здравейте!
Доста деца вече са двустранно имплантиран тук от доц. Цветков. Все пак наистина е придимство да се чува и с двете ушички. В повечето държави на запад имплантират двустранно. Влиза се на операция и се правят двете ушички.

Има доста информация за ползите от билатералното имплантирани. Елина е от двустранно имплантираните. И при нас така се стекоха нещата, че нямахме много избор. Беше наложително.

Днес най-после май ще се постопли, стига с тоя дъжд! Хубав ден от мен!
  bouquet

# 613
Галя, по въпроса с програмите не мога да съм ти полезна, защото сме с различен имплант, но не ми звучи притеснително това, което описваш. Щом след рестартиране се оправя, вероятно всичко си е наред.
За двустранната имплантация смятам, че първо е редно да се отхвърли категорично ползата от слухов апарат на другото ухо. Това обаче не може да стане току-тъй, а трябва да има месеци наред целенасочена рехабилитация, за да се установи дали наистина детето не получава никаква полза от слуховия апарат. Аз лично, колкото и малко информация да му носи на детето засега слуховия апарат, бих предпочела да запазя остатъчния му слух с идеята, че слуховите апарати се усъвършенстват непрестанно и че по-добро от естествения слух няма. Не зная Венци колко време е бил със слухови апарати, но пък зная, че е бил достатъчно мъничък, за да не е успял да покаже всичко, на което е способен с апаратите. Аз бих опитала отново със слухов апарат, но с по-нов и по-добър от предишните, и тогава бих взела решение. Не мисля, че е толкова критично важно да се направи точно сега, особено ако в това време тренирате слуха му със слухов апарат. За нас този въпрос не е стоял, защото Йоан имаше доста добър напредък само със слуховите апарати и по-скоро се чудехме дали изобщо да го имплантираме. Сега, когато остане без имплант (като му свършат батериите), успява доста добре да се оправя със слуховия апарат. Когато е само с него, се нуждае от повече зрителна подкрепа, но си разбира и само с него, ако е достатъчно тихо. Трябва да се има предвид и че при него настройките все още се правят малко налучквайки, защото все още не може да дава чак толкова добра обратна информация.

# 614
Четох някъде - за съжаление не съм  запазила линк, но трябва да е било в някой от постовете на JTC във FB, и то преди януари т.г. защото като бяхме в Рим през януари се сетих за този пост - ставаше дума, че голям брой от ранно имплантираните деца - до и около първата годинка, които се развиват добре, при поставяне на втори имплант към 3-4 годишна възраст отказват да носят и двата импланта и всичко започва отначало...доста родители с подобен проблем се бяха включили в тази дискусия. Помня че в Рим разглеждах един плакат в болницата с информация от някакъв семинар от 2006 г. когато са изследвали слуха на n-броя късно имплантирани пациенти и голям брой от тях чуват с цяла октава различно с имплантираното ухо и това със СА. Тогава се сетих и за тази дискусия във ФБ.

Общи условия

Активация на акаунт