Мами-домакини и работещи мами - изборът

• 25 781
  • 747
  •   1
Отговори
  • София
Направих втора тема, но си позволих да допълня заглавието, защото по стечение на темата се пише и от работещи, и от домакини.

# 1
Цопвам се веднага   bouquet
И се чудя - къде изчезна авторката на предната тема? Или само ни запали главите и ни остави да се развиваме  newsm78

# 2
  • София
Възгледите на родителите и обстоятелствата около децата имат голямо значение за избора на майката. Като гледам, повечето домакини не са останали вкъщи от любов към тенджерите и ютията или защото не им се работи, а заради децата. Много рядко ще срещнете сред домакините жена, която никога не е работила преди да се омъжи и роди.

# 3
Възгледите на родителите и обстоятелствата около децата имат голямо значение за избора на майката. Като гледам, повечето домакини не са останали вкъщи от любов към тенджерите и ютията или защото не им се работи, а заради децата. Много рядко ще срещнете сред домакините жена, която никога не е работила преди да се омъжи и роди.
Права си - и всъщност аз след много размисли се съгласих,че ако една жена това я удовлетворява - ОК.
Но тук пак ще се получи извън темата - домакини без да са мами - оправдаваме ли техния избор?Не че има значение какво мислим ние - принципно ми се ще да разбера какво мислят  мамите домакини за домакините без да са мами?

# 4
За домакините, които все още нямат деца- познавам две такива. Тях обаче не мога да ги нарека домакини, по-скоро обратното. Но са случили на финансово стабилни мъже. Оправданието на едната е, че трудно ще забременее, ако ходи на работа и е подложена на стрес. Вече трета година "правят" бебе, докато тя пие хапчета. Другата ми позната открито заявява, че я мързи да работи. Ясно е, че всяка история е индивидуална, но тези двете хич не ги оправдавам.
Понякога и на мен ми писва от напрежението в работата и ми се иска да стоя у дома и да си гледам детето, нотова е само моменто.

# 5
Продължавам си мисълта от предишната тема.Едва ли работеща майка ще каже "Да,детето ми страда,не иска на градина,но това е положението.Аз трябва да се развивам!"  Дори и да е така, тук няма да го прочетем,това е повече от ясно.
А по отношение на многото контакти...колко от работещите се срещат с огромен брой хора?И то все приятни?Болшинството са затворени в офис с няколко колеги,с които се виждат всеки божи ден.Напълно е възможно и колегите да не са в настроение ,да са ядосани на половинката, на съседката/съседа,има и доста теми за конфликти и търкания на работното място,така че и социалните контакти ...издишат като аргумент.
Честно да си призная,и да видя ,няма да го повярвам ,например,че един адвокат,който се среща с много хора всеки ден,е винаги усмихнат ,приветлив...имала съм срещи с адвокатки.   Mr. Green
Не ми се мисли какви са в къщи...като се приберат след 2-3 срещи с  устати клиенти например.
Да не говорим за лекарка и вечно оплакващи се пациенти,или учителка,изнервена до немай къде от "социални контакти " с децата всеки ден,или дори една продавачка...вижте в темата за отношението на обслужващия персонал колко са приветливи с безброй социалните си контакти на ден.
Аз поне имам възможността да избирам с кого да се видя,да си спестя негативните имоции ,и да не се натоварвам с тях.
Цитат
принципно ми се ще да разбера какво мислят  мамите домакини за домакините без да са мами
Не разбрах какво точно искаш да разбереш...аз съм майка,но на пораснали деца.Чувствам се чудесно,както казах и в старата тема,отдавна не плащам Данък обществено мнение, имам време както за собствените си занимания,така и за дома си,за съпруга си,че и понякога и на мене не ми стига времето...нали знаете лафа "Безработните/домакините и пенсионерите са най-заетите хора!"    Mr. Green  

# 6
Записвам се и в тази тема Simple Smile

По горния въпрос - домакини, които нямат деца - нямам никакви наблюдения и не мога да се включа.
Никога, ама никога не ми е хрумвало да съдя майките, които са се посветили повече на кариерата, както и тези, които работят за да са сред хора и далеч от дома поне за известно време. Мисля, че ги разбирам даже  Simple Smile Но пък и очаквам и съответната толерантност от работещите към мен, която за момента предпочита да си стои вкъщи и към мнението ми, че съм абсолютно и незаменимо необходима на децата си поне до известна възраст (да кажем 3 години).
Между другото големият ми син тръгна на детска градина за първи път в живота си на 4 г. и 9 месеца почти и не му беше нужен дори и един ден за адаптация - явно му е било времето  Joy Чувства се добре и щастлив в детската градина. Малкият си е вкъщи с мен (майка ми също помага) и още не съм решила на 3 или 4 години да го пусна на детска градина  Thinking Всъщност най-вероятно той сам ще си покаже, кога е готов Simple Smile Чак тогава ще търся вариант за работа, но без гонене на кариера, защото май ми е минало времето за това. Хрумва ми въпрос в тази връзка, ако не е обсъждан вече, разбира се - смятате ли, че посвещаването на майчинството за по-дълъг период, винаги е жертване на постигането на върхове в кариерата (като например мениджърска позиция в международна компания)?

# 7
Продължавам си мисълта от предишната тема.Едва ли работеща майка ще каже "Да,детето ми страда,не иска на градина,но това е положението.Аз трябва да се развивам!"  Дори и да е така, тук няма да го прочетем,това е повече от ясно.

Не всички работещи майки са дали децата си на градина, принудени да се върнат на работа.
Дъщеря ми сама поиска да отиде, а аз се върнах на работа едва половин година по-късно, когато се убедих, че на детето му е наистина добре в градината.

Хрумва ми въпрос в тази връзка, ако не е обсъждан вече, разбира се - смятате ли, че посвещаването на майчинството за по-дълъг период, винаги е жертване на постигането на върхове в кариерата (като например мениджърска позиция в международна компания)?

Доста често за съжаление да. Особено в професия като моята, в която във всеки един момент някой може да те измести. За това обикновено и жените, които я практикуват се връщат на работа месеци след раждането и работят до последно.

# 8
краси.мира не ти се работи и не работиш ,хубаво ако искаш да чуеш ,че нашите деца са по-зле от твоите /пренебрегнати и изоставени/  явно ще ти стане по-добре.
данък обществено мнение не плащаш та няма нужда и от оправдания .Всеки прави това за което има вътък. Ако ти не можеш да се справяш с друго освен къщата /децата ти каза ,че са големи вече/ явно си мислиш ,че всички са като теб.
Всички около теб ли не работят ,че имаш избор с кого да се видиш?
kiki29 щом ти не смяташ ,че си жертвала нещо защо друг да смята  така.Постъпила си по начин приемлив за теб и твоето семейство .

# 9
Моят избор, да остана в къщи и да се грижа за детето ни е напълно осъзнат и доброволен. Обстоятелствата ни позволяват като семейство да изберем дали да дадем детето на ясла или то да бъде с мама в къщи. За сега със съпругът ми сме на едно мнение, че решението да гледам детето в къщи е правилното.

Не мога да се определя като домакиня, а по скоро като жена в майчинство.
Разбира се, домакинствам, все пак хигиената, реда, здравословната храна са част от възпитанието, което искам детето ми да има. Но домакинстването не е водещо в моето ежедневие.
Работата не ми липсва, отдала съм се на детето ни с любов и гледам пълноценно да използвам времето заедно.
Не си правя илюзии, много скоро ще дойде времето, когато детето ще си стане самостоятелно и нашите грижи за него ще придобият друг характер, но до тогава съм щастлива, че имам възможност да съм с него и да се грижа за него.
А когато му дойде времето ще съм поставен отново пред избор да се върна на работа, да започна нова, да остана в къщи....
Животът е постоянен избор и намирам за хубаво,  човек да има възможност да избира.
Взетото решение днес, не гарантира успех утре, но такъв е живота.

А жени домакини, без деца не познавам.

# 10
Франческа, доколкото знам имаме еднакви професии. Моят избор е различен.

# 11
Франческа, доколкото знам имаме еднакви професии. Моят избор е различен.

Моят избор също е по-различен от колкото на повечето мои колежки.
За това и посмених сферата, в която се изявявам, мислейки за второ дете.

# 12
Да се разпиша и аз в тази тема.... Бях работеща мама докато детето ми беше на ясла и градина. С голяма радост си останах в къщи, което не означава, че не правя нищо.
Като се започне с водене на училище, писане на домашни, водене на извънкласни школи, танци, площадки да играе и т.н. Естествено и работата в къщи. Та така това е моят избор и се чувствам много удовлетворена от това. Радвам се на всеки миг прекаран с детето ми. Осъзнавам, какво съм загубила, когато бях на работа. За мене семейството е най-важно и предпочитам да се отдам на него.

# 13
кукувица оптимистка , не знам къде прочете ,че съм останала в къщи,защото не се справям.
А кой как си гледа децата си е лично негова работа.Но понеже и аз имам деца,а и всичките ни познати,говоря от опит,а не разсъждавам хипотетично.
Виждала съм деца,които плачат почти постоянно в градината.Вярно,не са всички,но ние тук не правим генерални обобщения...Виждала съм и болни деца,чиито родители оставят и лекарствата на учителките...
И тези деца ли умират от щастие ,че са там?
И не са само 1-2 на 50 деца,за съжаление...

# 14
  • София
Хрумва ми въпрос в тази връзка, ако не е обсъждан вече, разбира се - смятате ли, че посвещаването на майчинството за по-дълъг период, винаги е жертване на постигането на върхове в кариерата (като например мениджърска позиция в международна компания)?

Конкретно за мениджърска позиция не мога да кажа, защото не съм била мениджър. Но определено, да, едно откъсване от работата води до изоставане. Сметката е елементарна - като не си на работа колегите те забравят, обменът на информация е затруднен, а времето за наваксване е трудно, защото има значение дали си по осем часа на ден в офиса и да знаеш защо си там и без да те разсейват домашни задължения и проблеми, съвсем друго е да знаеш, че основната ти работа са децата и домакинството покрай тях (в миналата тема обясних какво имам предвид в количествени измерители). Просто времето е обърнато - ако през 80% от времето човек е на работа, а 20% гледа деца и домакинство, то при оставането вкъщи 80% от времето е за децата и домакинството и евентуално 20% за професионално развитие. Ясно е, че няма как с малко трици да наровиш много маймуни.
Обаче си има и добра страна. Много често после майките не се връщат на същата работа, а дори сменят професията, което само по себе си е положително, защото има нещо ново, на което да се учи. Колкото по-дълго човек работи една работа, толкова по-рисковано е да затъне в коловоза и да не е склонен на промяна (това важи и за работещите, и за домакините).

Общи условия

Активация на акаунт