Как да защитим интересите на детето,в ДГ,без да му направим лоша услуга?

• 5 617
  • 108
  •   1
Отговори
   В много теми,посветени за детските градини,често ме впечатляват изказвания от сорта:
   "аз се притеснявам, че след като повдигна въпроса, госпожата ще излее всичките си негативи по детето" или
   "исках да говоря сериозно с учителката,но ме е страх,че това ще рефлектира върху детето ми"

На мен самата ми предстои да дам детето си на ДГ и вече успях да се сблъскам с нещо подобно.
   Решила съм първата седмица да оставям детето в градината само до обяд.Все-пак ще се окаже в абсолютно нова обстановка и е хубаво постепенно да свиква с нея.
   Но още при първия ни разговор с госпожата ,тя беше абсолютно категорична,че от самото начало детето трябва да остава в градината по цял ден.Така било по-добре за всички.Беше много настоятелна,говореше с леко повишен тон.....
   Да ви кажа,останах недоумена.Имам хиляди неща да й кажа в защита на моята гледна точка,но се усетих,че като че ли не смея да ги казвам.Просто имам усещане,че ако  се противопоставя от самото начало,това няма да повлия добре на отношенията й с детето по-нататък.

И така....Интересно ми е да споделите,как се справяте в подобни ситуации?
   Как успявате да отстоите своето без да развалите отношенията си с възпитателя,които безусловно рефлектират върху детето?

Ние сме един вид клиенти на детските градини и ясли,обаче.....излиза,че нямаме никакъв избор и право на глас,защото рискуваме да направим лоша услуга за най-ценното,което имаме.

# 1
Ще следя темата с интерес.Вече имах сблъсък с директорката на градината,където искам да приемат догодина детето ми и....идеи засега нямам никакви.

# 2
За съжаление, детето ми е потърпевшо. Бих искала да напиша тема по въпроса, но за сега се въздържам именно поради тази причина, че ще продължи да трупа негативи.

# 3
  • Sofia
Ами аз съм си патила от това. Отношението към детето се беше променило определено, но с течение на времето всичко си дойде на място. Само да отбележа, че нищо не се промени след разговорите. А и повечето родители си мълчат ако имат недоволства си ги шушукат тайно от госпожата. И то като се появи една недоволна майка я изкарват много претенциозна. Поне моето впечатление е такова.  Нали сега е фул навсякъде никой не го е страх, че може да му изстине местенцето.

# 4
Май аз единствена при оплакване от детето, че госпожата го гони и му дърпа ухото Веднага отивам при директорката и за по сигурно при заместник директорката и лекарката.

Това не е за пръв път да потупват децата, но май на другите родители не им стиска .

Може би затова и "госпожата" си е набелязала сина ми като размирник.

# 5
Поради разминаване на мнението ми с това на госпожата, си преместих детето в друга градина.
Тези търкания за съжаление са неизбежни, дори да се успокоят нещата след първите по-твърди разговори, задължително след това нещата ще се  повторят. Както стана при нас.
Въпросната госпожа след всеки наш разговор ходеше при директорката и  правеше интриги, като така извърташе нещата, че да се изкара жертва, а виждаш ли тя мислела за децата, а ние родителите не Shocked. Директорката съответно се караше на родителите с назидателен  и поучителен тон. За диалог и дума не може да се говори, а се казваше в пряк текст- като не ви харесва сменете си градината.
Така и направих Peace

# 6
  • Sofia
За диалог и дума не може да се говори, а се казваше в пряк текст- като не ви харесва сменете си градината.

Ако имаше достатъчно свободни места по детските градини и с тези делегирани бюджети едва ли щяха да си позволяват да държат такъв тон newsm78

# 7
  • София
Писала съм го и преди, пак ще кажа - има смисъл в оставянето за цял ден от самото начало, тъй като иначе децата свикват, че по обед мама ще си ги заведе у дома и така след първото свикване (до обяд) идва стресът от второто свикване (до 17 ч.)

Разбира се, това не е абсолютна формула - всеки сам преценява кое би било по-щадящо за собственото му дете!

Няма как да защитим детето си, ако има конфликт дете-учител и/или родител-учител. Аз лично вложих много усилия за да имам на своя страна и директорката, и една от учителките! Но и тук няма абсолютна формула!

# 8
              Общо взето никак не можем да ги защитим, по презумпция се приема, че след като си подал документи и записал детето в ДГ   си длъжен да спазваш установения там ред, в това число и порочните практики като "шоковата терапия" при адаптацията (сутрешния рев и оставянето за цял ден ) насилването при хранене, плашенето с различни неща ("майка ти няма да дойде да те вземе", "ще те заведа при сестрата да ти бие инжекция" и т.н.).           

Те си имат свои теории и държат да ги смятаме за специалисти и да им се доверяваме, ако усетят недоверие или намек за неграмотност ( в детската психология) се държат като ощипани госпожици и веднага те обявяват за претенциозен и капризен, натякват го  цял ден на детето и го споделят с целия персонал на градината по няколко пъти на ден пак пред детето.

За щастие има по изключение  разбрани и интелигентни учителки и директорки, които прочитат по нещо ново по въпроса и дано да имате късмет да попаднете на такива.

# 9
Ние имахме сблъсък с една от учителките  Confused Синът ми се беше стресирал и не искаше да ходи на градина заради нея . На всичкото отгоре си беше позволила да държи тон на мъжа ми .
Естествено веднага се обадих на директорката , обясних и най - отговорно , че няма да позволя подобно поведение и поисках среща с нея и с учителката .
Естествено директорката , защищаваше учителката и през цялото време дрънкаха заучени фрази от типа на " Аз съм педагог от 25 г. " , " Вие нещо не сте разбрали " и т.н.
В крайна сметка се стигна и до повишаване на тон и до по - остри реакции .
Не знам какво да правя просто  ooooh! Другата ни учителка е страхотна , градината е супер - ремонтирана , слънчева , мед. сестра е много готина .Всичко е наред , с изключение на побърканата учителка ...
Честно казано , нищо не може да се направи - ти ще отидеш при директора , ама после пак ще е "кучетата си лаят , кервана си върви ... "

# 10
  • София
Селма, моят опит с градината също е точно такъв - детето трябва да се остави от първият ден по цял ден там. Говоря за деца първа група, не за ясла.
Няма общовалидна формула, разбира се, но аз съм научена, а и така уча сина ми, че истината се приема цяла и до край. Т.е., че ще е там по цял ден, че мама ще го вземе след като се наспи и си изяде закуската.
Ако го взимаш на обяд рискуваш да се налага двойна адаптация - веднъж до обяд и втори път за оставане за сън.
Това е моето мнение, може и да не е приложимо за повечето от вас, но при нас действа безотказно.
Аз засега съм много доволна от госпожите и лелката, направо са супер и детето ми е много щастливо там. По-нататък, ако се наложи да разговарям с някоя госпожа, бих го направила мирно и кротко, на четири очи.

# 11
Учителките са хора като нас, т.е. казваш го човешки, все едно говориш с приятелка, не се оправдаваш, не молиш, не чакаш отговор, просто съобщаваш и веднага след това благодариш сърдечно.

Не одобрявам детето ми да се тъпче с филии и мекици рано сутрин, имам възможност да й го спестя и я водим в 9 ч.
Първия ден я заведох и след като се запознах с учителката й казах, че детето ми ще идва тогава, закусило. Бях проверила правилника и знаех, че мога да я водя и взимам, когато поискам, достатъчно е само да предупредя.
1 месец по-късно се смениха, повторих процедурата с другата двойка учителки  Laughing
Започна 2 група - изненада - нови учителки  Mr. Green пак, няма начин.
Сега е 3-та, едната учителка си е старата, другата напусна и имаме нова.

Та мисълта ми е, че имам богат опит  Laughing много съм доволна от всички, винаги сме се отнасяли с уважение, те към нас също, никога това не се е отразило на детето ми. Единственият човек, който ми се изрепчи веднъж беше чистачката  Joy Царят дава, пъдарят не дава  Mr. Green

П.П. По принцип има някои, които се притесняват да го правят, ако не е в писмен вид, одобрено от Директора, 2 от учителките ми казаха, че трябва да имам ДА от директорката, в свободен текст пишеш желанието си, няма начин да каже НЕ Peace

# 12
Аз не зная дали оставянето от първия ден до края е добра идея, по простата причина, че децата още нямат развита представа що е то до обяд и колко е това след сън и закуска. Даже на тази възраст 2.10-3 г плачат, първо защото е ново място, нови хора, нови порядки, липсата на мама и най-важното дали Тя наистина ще отиде да ги вземе! Когато вече са сигурни в това нещата се променят.
Относно това дали се влиза в конфликти с преподаватели моето мнение е, че ако се налага с цел да се защитят интересите на детето - ДА, с цената на всичко!

# 13
Аз не зная дали оставянето от първия ден до края е добра идея ...

Моето дете ходи целодневно и никога не е имало проблем, от първия ден обожава градината, но всеки познава собственото си дете и има право да каже кога и как, така че дали е добра идея или не, решават родителите на конкретното детенце  Simple Smile

# 14
  • София
Да, и аз това написах по-напред - няма общовалидно добро решение, децата са различни.
Моето също възприе градината идеално още от първия ден, не сме имали никакви проблеми, освен сегашните дълги четири почивни дни, през които иска на градина.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт