Как да защитим интересите на детето,в ДГ,без да му направим лоша услуга?

• 5 617
  • 108
  •   1
Отговори
# 30
Мислех да помоля директорката да ни премести в другата група (те са две първи групи). Но се опасявам, че вероятността да се съгласи е малка, а след това настоящите учителки ще се почувстват засегнати и се опасявам да не направя лоша услуга на детето си. Та затова ви питам каква е според вас вероятността дректорката да се съгласи на това?

# 31
  • София
Притеснена, няма как да ти кажем каква е вероятността, не познаваме директорката. За мен обаче цялото това упражнение е напълно безсмислено. Учителките освен колежки, в масовия случай са И приятелки и детето ти ще продължи да бъде детето на "онази с претенциите" или нещо от сорта.
Не разбрах какво е породило желанието ти за промяна на групата, ако искаш сподели. Иначе аз при всички случаи бих търсила контакт само и единствено с учителките, дори да се налага изцяло да сменя подхода си и да действам донякъде мазно-лицемерно, съжалявам, че го пиша така направо. В изключително краен случай бих намесила директорката.

# 32
Основният проблем (поне по моите скромни наблюдения) е, че майките на децата, които за първи път тръгват на градина НАИСТИНА в началото имат доста неоснователни претенции. Много е важно да се подходи реалистично към ситуацията в ДГ и да няма свръх-очаквания. В детската градина НЯМА индивидуални детегледачки. Има 1 учителка и 1 лелка, които трябва да обгрижат една група от минимум 20 деца, които - макар и на една възраст - са доста различни като характери, развитие, възпитание, и каквото още искате... Не става въпрос като родители да нямаме никакви изисквания и да ни е все едно как се държат с децата ни и да си снижаваме критериите. Става въпрос за РЕАЛИЗЪМ.
Хубаво е между учителките и родителите да има разбиране, диалог и съдействие. Човешко, дори приятелско отношение. Децата ни прекарват в градината по повече от осем часа на ден, не мога да си представя да оставя детето си на място, на което имам врагове, а не приятели и съмишленици  newsm78  Наистина ми е странно.
Синът ми в момента е в четвърта (предучилищна) група. Отношенията ми с учителките и директорката са прекрасни. Отворени, приятелски, добронамерени...

Не съм сигурна, че повечето от оплакващите се родители правят усилия в насока за диалог с учителите. А би трябвало.

# 33
Мислех да помоля директорката да ни премести в другата група (те са две първи групи). Но се опасявам, че вероятността да се съгласи е малка, а след това настоящите учителки ще се почувстват засегнати и се опасявам да не направя лоша услуга на детето си. Та затова ви питам каква е според вас вероятността дректорката да се съгласи на това?
Вероятноста не знам, но какво би спечелила от това? Нали се сещаш, че се правят сборни групи, като останат малко деца до 19 ч остава дежурен учител! Каква е вероятноста това да бъдат настоящите учителки?
Ако причината е сериозна сменяй градината Peace

# 34
  • Припят, Украйна
На мен проблема ми е, че свършвам работа в 18 ч. и просто няма как да взема малката преди 18.30-18.40 ч., така че тя остава често последна.
Преди бяхме в частна градина и проблеми нямаше, но откакто я преместихме в държавна такава, започнаха едни физиономии и гримаси от страна на лелките, които не са ми приятни, особено като се има предвид, че няма какво да направя, пък и в края на краищата работното време си е до 19 ч.
Е, проблема се реши лесно - на всеки 2-3 седмици се носи нещо за почерпка - кутия бонбони и шише кока-кола и проблеми няма - вече няма гримаси, на молбите се отговаря любезно вместо с раздразнение и т.н.

# 35
Е, проблема се реши лесно - на всеки 2-3 седмици се носи нещо за почерпка - кутия бонбони и шише кока-кола и проблеми няма - вече няма гримаси, на молбите се отговаря любезно вместо с раздразнение и т.н.
Не мога да повярвам колко лесно  могат да бъдат купени някои хора!!! Всъщност проблема си е техен, явно на толкова се оценяват на 1 кутия бонбони и 1 шише кола  ooooh!

# 36
  • София
Може и да ме оплюете сега, но аз и този метод го възприемам за добър. Не са нищо 5-10 лв. за почерпка месечно, за да получа спокойствие и детето ми да бъде обгрижвано докато ме чакат само мен, вместо да му натякват, че все последно е взето /например/.

# 37
  Може би,наистина не става въпрос за "купуване".....
  Как бих могла да покажа на персонала,че оценявам това или онова в действията им?
  Дребните почерпки са някакъв вид вежливост.Самият жест има много по-голяма цена от тази,която реално даваме за тях(почерпките). Peace

Харесаха ми постингите,в които се говори за установяване на човешки,приятелски контакт с възпитателките.
   Да ви кажа.Проблемът със взимането на детето по обедно време засега е решен.Без скандали,караници и т.п..Някак лелките сами усетиха,че това е най-добрия вариант в нашия случай. Simple Smile

# 38
  • offshore & overseas
Да ви кажа.Проблемът със взимането на детето по обедно време засега е решен.Без скандали,караници и т.п..Някак лелките сами усетиха,че това е най-добрия вариант в нашия случай. Simple Smile
И при нас така стана. Да не говорим, че последната оферта на дир-ката беше сега да спра Халюшка и да я пусна пак януари -- щяла да е по-голяма, представяте ли си, и да се адаптира по-бързо (тя вече е започнала).

Добре че се намери кой да предложи взимането на обяд. Не ми се щеше всичко да започва отначало. ooooh!

Гордея се с отрочето, успя да им скрие шапките -- от висотата на дългогодишния си стаж, двете възпитателки заявиха, че те такова дЕте нЕма... Laughing

Според мен диалогът и почерпките са необходимо лицемерие, но не винаги вървят/минават, за жалост... Ми, аз съм си известен столичен циник... Mr. Green

# 39
в пререкания с учителите/сестрите/директора изпадам само когато има явна несправедливост, недоглеждане на детето, груби са били или каквото и да е там. не одобрявам родители/деца, които смятат, че са по-специални и нарушават вътрешния правилник на градината. смятам, че всички деца трябва да отиват сутрин(в някакви разумни граници) и да си отиват в късния следобед.

в яслите имахме дете, което отиваше в 11ч. майката не работеше и така й било удобно. е, не успях да обясня на моето защо я будя в 7.00, а други деца ходят по обяд...

влизала съм в спор, когато искаха да почиват между 2 празника, а не беше регламентирано. тогава любезно, но твърдо казах, че не могат да затворят, докато цялата държава работи. веднъж ми я върнаха опикана, без да видят - просто им казах на следващия ден.

най-общо мога да кажа, че не съм имала неоправдани претенции, а те са гледали детето ми като всяко друго дете. това е

# 40
  • offshore & overseas
Ladybird, много ми допадна публикацията ти!! Много добре си формулирала моето мнение. bowuu

# 41
Цитат
в яслите имахме дете, което отиваше в 11ч. майката не работеше и така й било удобно. е, не успях да обясня на моето защо я будя в 7.00, а други деца ходят по обяд...
  И защо не си намерила начин да обясниш това на детето си?
  Всяко семейство има различни обстоятелства.Детето ти ще се сблъсне с още много по-различни от приетите във вашия дом неща. Peace

# 42
Като гледам почти навсякъде нещата се случват по един и същ начин. Няколко пъти съм говорила с учителки/директорка с добронамерен тон, но се получава така, че става някакъв голям конфликт нещата се раздухват до безкрайност и т.н.
Директорката винаги ще си защитава персонала без значение за какво, при най-малката претенция вадят коза че има и други градини и на който не му харесва да си премести детето. В общи линии е невъзможно да се стигне до нещо конструктивно.

# 43
Не мисля че има проблем щом има две първи групи, сина ми като беше първа група от неговата преместиха едно дете в другата първа група. Родителите му не бяха доволни нещо от учителките, аз пък бях много доволна от същото нещо а и като цяло, хора всякакви....

Последна редакция: пт, 25 сеп 2009, 10:16 от Arizona

# 44
Да се оплача и аз - вчера детето ми / в 1гр. от една седмица/ е било ухапано зверски по лицето от друго дете в групата. Учителката ми се извинява дълго, поднесе и извинения и от родителите. Аз се опитах да не бъда остра с нея, защото от една страна разбирам, че не може да стои до всяко дете, а и честно казано да не влизам в конфронтация с нея. Обаче ми тежи много, че не съм успяла да защитя детето си добре , а и нищо не ми дава гаранция че утре няма да се случи нещо подобно. Вече имах подобен опит в яслите, където подобен тормоз от едно момченце продължи цяла година и докато не отидох да се оплача на директорката и да й кажа в прав текст, че следващия път ще сигнализирам всички органи, за които се сетя, нещата не се промениха. От тогава детето вече не беше тормозено, но госпожите ме гледаха много лошо, тряскаха врати и т.н. Та сега ме е страх да не се повтори нещо подобно. Извинявам се за дългото и объркано изказване, но съм притеснена от случващото се.

Общи условия

Активация на акаунт