Машина за хляб - 19 част

• 52 941
  • 833
  •   1
Отговори
# 540
  • Разград
peiota ,след втасването преди сплитането тестото е много еластично,работи се с намазнени ръце.Сега вече със сигурност ти казвам,че му е трябвало още малко брашно.А след сплитането трябва да втасва почти час,трябва два пъти да увеличи обема си.
Bambinkamalinka,честита машинка,със здраве да си я ползваш и много вкусни произведения да твориш с нея.

# 541
Ето една рецепта за Традиционен царевичен хляб, взета от съседна тема. Не е за машина, но пък може да се обърка там.

# 542
добре де max-mama аз...си разсъждавам... Flutter Това, че е доста тежичък, така да го кажа, не е ли вследствие на многото брашно? Ако сложа още брашно няма ли съвсем да стане като подметка  Thinking Или дори и да сложа повечко брашно...после ако го изчакам да втаса повече време, ще е пухкав  newsm78
Не знам дали и не сбърках с рецептата, в смисъл, че само брашното е 660гр и общото количество надвишаваше килограм. А мойта машинка е до килограм  Thinking
Може би въпросите са ми тъпички, ама нямам опит още  Blush

# 543
  • Разград
добре де max-mama аз...си разсъждавам... Flutter Това, че е доста тежичък, така да го кажа, не е ли вследствие на многото брашно? Ако сложа още брашно няма ли съвсем да стане като подметка  Thinking Или дори и да сложа повечко брашно...после ако го изчакам да втаса повече време, ще е пухкав  newsm78
Не знам дали и не сбърках с рецептата, в смисъл, че само брашното е 660гр и общото количество надвишаваше килограм. А мойта машинка е до килограм  Thinking
Може би въпросите са ми тъпички, ама нямам опит още  Blush

Не е така.Когато тестото е направено с достатъчно брашно,след втасването стои цяло и е еластично,а когато е с по-малко брашно след втасването се разлива,стои лепкаво,трудно се оформя.
След оформянето нали отново втасва,докато се удвои,после при печенето се утроява.
Това тесто,което си направила е за два козунака,а не за един.Не се притеснявай да питаш и ние така сме се научили.

# 544
аз го разделих на две и пекох другата част във фурната.
Тестото си беше доста еластично. Не беше течно и не се разливаше. Тъй като го изсипах на набрашнената маса и го овалях и от двете страни  - остана лепкаво само отвътре. При рязането малко лепнеше по ножа и се разтягаше, но не много. То може и ножа да ми беше тъп  Mr. Green Не знам как трябва да е по принцип  newsm78 Сигурно трябва да се резне без проблем  Flutter
на мен ми е интересно защо не стана на конци. От какво стават конците - от много месене или от много втасване? И защо плетката се разля и въобще не личеше, че е плетен  newsm78

# 545
  • Разград
peiota,сега бързам да взема малкия,но като се върна ще потърся едно мнение на Пина,където много добре беше обяснила това за конците.Всъшност,това са глутенови нишки.
Тестото след втасване е толкова еластично,че аз го разтеглям пък то се връща в почти първоначална форма.
И не е имало конци,защото е превтасало тестото.Затова е имало големи шупли-тестото по-рядко и при втасването става на мехури,които при печенето на шупли.

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 16:16 от max-mama

# 546
  • София
не знам дали това е причината, но до сега, за да ми стане на конци, преди да го плета, усуквам всяка от частите по няколко пъти и тогава ги заплитам-става си на дълги конци. А също така, единия път, в който послушах мъжа ми,че му у малко захарта и увеличих с 30-тина грама, козунакът ми стана тежък и плътен, по-скоро като кекс, а не като козунак.

# 547
  • София
Мах-мама, да те отменя  Hug

Съвети на pina

За конците:
По принцип конците представляват силно изразени глутенови нишки - глутена е белтък. Което ще рече, че на първо място това се случва в изделия направени със силно брашно, т.е. бяло. Да не се очаква в ръжен хляб да се явят.
Получава се от разтеглянето им, което ще рече в следствие на много месене - при машините това е винаги на лице, защото те месят доста добре!
По правило се получават конци в тесто с мазнина, особено ако е мас или масло + малко олио. Хубаво е да се съчетават течна + твърда мазнина. Разбира се, възможно е да се получи в хляб без мазнина, да е на конци, но това е рядко и трудно.
Козунака може да не е на конци, ако не е омесен добре, ако му е малко мазнината, ако липсва течна или твърда мазнина, ако е превтасал, ако е недовтасал, ако тестото е било замесено много меко. Едно нормално по твърдост тесто, добре омесено и втасало е добра предпоставка за конци.
Конци може да се получат, дори да не е оплетен козунака, ама по- добре да се оплете. Все пак, когато фитилите от тесто са сплетени, друго си е да се вижда всяка нишка, а когато е само един калъп, трудно се забелязват конци, зависи накъде се е завъртяло тестото, зависи и как ще се отчупи или отреже с ножа, много по- трудно забележими са конците.

и по-подробно...

забравих да се поФаля  Flutter

преди малко ми пристигна новата машина ... дано няма проблеми вече с нея  Praynig

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 16:16 от addicted™

# 548
  • Разград
addicted™,благодаря Hug  bouquet,страхотна си.Точно това мнение имах впредвид.
Аууу,страшен студ при нас,направо си е зима.

# 549
  • София
addicted™Честито и на теб!

# 550
Много благодаря за съветите  Hug
Аз използвах само олио/75мл/ Може да е и заради това - нямам твърда мазнина. Не вярвам да е превтасало, защото го оставих около половин час след сплитането, а в същото време има шупли  newsm78
Всъщност...когато не е втасало добре и се сложи да се пече какво се получава? Твърд хляб ли? Или това, че е твърд е заради повечкото течности и по-малкото брашно? От какво зависи да стане пухкав?
На мен тестото ми беше разтегливо и мекичко/втасало/, но не се връщаше в първоначалното си състояние - не беше еластияно! От какво зависи еластичността?  Blush

# 551
  • Разград
addicted™,честито,това кой модел е?
Със здраве да си я ползваш и да радваш домашните с вкусотии.

peiota ,тези шупли,за които говориш и това,че не се вижда плетката и конците говорят единственно и само за превтасване.А превтасването при теб се е получило,защото му е трябвало още брашно в началото,още при замесването(съдя по обясненията ти).Тестото трябва да е средно твърдо след месенето,за да е еластично,след като втаса.
Ако не втаса добре,след като е оформено тестото,тогава ще е по-тежък козунака,вероятно клисав отвътре.
С повече течност в тестото,козунакът превтасва,от там е твърд и ронлив,сух.

# 552
max-mama, благодаря  Hug Разбрах  Blush Всъщност аз още като видях, че маже под бъркалката и знаех, че му е малко брашното и добавих малко, но явно не е било достатъчно  Thinking Беше ме страх, че машинката ще се развали, защото количеството е над 1кг. А и после като добавих другата половина от олиото и си се омеси хубава голяма топка  Flutter
Интересно обаче...как е превтасало...като си увеличи размера само веднъж. Когато превтасва не се ли увеличава много  newsm78

# 553
  • София
peiota, когато тестото не е достатъчно твърдо, превтасва по-лесно ... Мах-мама да ме поправи, ако бъркам
машината е Мулинекс OW-6000

# 554
  • Разград
max-mama, благодаря  Hug Разбрах  Blush Всъщност аз още като видях, че маже под бъркалката и знаех, че му е малко брашното и добавих малко, но явно не е било достатъчно  Thinking Беше ме страх, че машинката ще се развали, защото количеството е над 1кг. А и после като добавих другата половина от олиото и си се омеси хубава голяма топка  Flutter
Интересно обаче...как е превтасало...като си увеличи размера само веднъж. Когато превтасва не се ли увеличава много  newsm78

Тестото ти е било меко и само толкова му е трябвало.Ако си го била оставила още,щяло е съвсем да се втечни.
Когато аз правя тесто за козунак,ръся брашно по малко по повърхността на тестото и наблюдавам как се поема от тестото.Ако веднага се усвои,значи има нужда от още брашно и пак ръся,но по мъъъничко,за да не прекаля.Ако брашното се задържа върху тестото,значи му е достатъчно и го оставям да си се меси и втасва.А това,че тестото ти е над 1кг не му пречи.Нали после го разделяш и така печеш?

addicted™ ,точно така е.Дай повече инфо,защо ми се струва,че не съм чувала за този модел?

Общи условия

Активация на акаунт