Когато детето иска да опита храни или напитки за *възрастни* ...

• 2 995
  • 50
  •   1
Отговори
Здравейте мами! Simple Smile

Стана ми любопитно какво правите, когато децата ви искат да опитат от кафето на мама или винцето на тате... Кои напитки давате да се пробват и кои не? А има ли и забранени храни, които не давате на детето до определена възраст?

Разговор с една по/възрастна мама ме подсети за тази тема. Тя спомена, че синът и често искал от ракийката или биричката на баща си, когато е бил малък (около 5/6 години още) и те винаги го оставяли да пийва по глътка. Малко се шокирах от факта, че на десет години и от нейната цигарка си е дръпнал ... Сега момчето не пие и не пуши, а е на 17 години. Въпросната майка го отдава на тези ранни опити  newsm78....

Вие как мислите?

Аз примерно не съм се сблъсквала особено често с този проблем. Когато дъщеря ми иска от моето кафе, казвам че това е напитката за възрастни и не може, но ако иска ще и направя какао... Харесва и, че пием и двете нещо с подобен цвят и спира да иска, но на две години децата бързо се оставят да ги залисат с нещо друго Simple Smile

Ако има подобна тема, се извинявам и моля за линк. Търсачката нищо не намери.

# 1
  • София
И у нас често някое от хлапетата иска да опита или колата или кафето, но му се обяснява, че това е за големите и малките деца не трябва да пият. На въпроса, "а кога ще мога?" Отговорът е "като пораснеш като мама и тати".
Забранените напитки вкъщи са: естествено алкохола, кафето, газираните напитки, разтворимите сокове, иначе по отношение на храната, не им давам - полуфабрикати, салами, снаксове, чипсове и такива от сорта, вафли, сухи пасти. Вероятно и от друго ги "лишавам", но засега не се сещам.

# 2
Кафето и алкохола не стават за опитване.Нескуик с мляко ще му направя ако поиска да ми опита кафето.А за алкохола освен със сокче да се замени.Не знам алкохол никога не е искала да опитва дъщеря ми,а за дребния е лесно да се залъже както казваш.Ако поиска от чашата на тати,сипвам му сокче и е щастлив само да казва наздраве Simple Smile

# 3
Аз обяснявам.Това е кафе,то се пие от мама и тати,не от деца.Така и с винце,биричка,ракийка...
Тонът ми е твърд,усеща явно,че няма смисъл да настоява да опита.Не бих дала на дете подобно нещо,но примери край нас колкото щеш."Топни му пръстчето на детето да опита" - класическа фраза  ooooh!

# 4
  • Варна
За всякакви алкохолни напитки обеснявам, че ако опита ще я боли корем и повече няма да порастне, и няма да има големи цици(много ни вълнува в момента кога ще порастнат) Blush. Кока-кола разрешавам съвсем малко да пие при това рядко има вкъщи. Дадох и веднаж кафе от моята чаша, пия го силно и черно, близна и се отказа.
Ако сме си сипали вино и на дъщеря ми сипвам сок в чаша за вино, да не се дели от компанията Wink

# 5
Детето ми знае, че който пие алкохол е пияница. Чул отнякъде и ме застреля с този лаф веднъж. Оттогава като види ,че някой поръчва бира, вино и т.н. казва че въпросният е пияница.
 Кафе може да пият само големите, че не може да порасне. Не проявява интерес към него.
Много е трудно с шоколадите, ограничавам доколкото мога, но като сме в магазина си грабва и после ги крия и така. Много силно въздействие оказва Спортакус със неговите спортни бонбони и сам изявява желание да яде плодове и зеленчук благодарение на това детско филмче - Мързелград. Едно от малкото филмчета, дето си заслужават Peace

# 6
  • Пловдив
Сутрин като закусваме тя си пие млякото, а аз кафето. Винаги ми напомня и аз да си направя кафе Simple Smile
В началото и беше любопитно какво е това, но вече знае, че не бива да пие от чашата на мама и че кафе пият само големите, децата пият мляко, вода и сок.

Алкохол не е пожелавала засега  Crazy
Но това с топването на пръстчето ми е много неприятно  ooooh! Обикновено това е патент на дядовците. Дано при нас се размине  Simple Smile

Шоколад, вафли и други сладки неща не е яла досега, затова не ги е искала.

# 7
Малката говори от месец, но една от първите думи, които научи беше "биааа" в превод-бираа.  Laughing
Какъв филм ни спретна на морето #Crazy, рева в продължение на 50 минути за бирата на масата. Научих се аз да я лъжа със сок от ябълка, нали има същия цвят, ама докато ми дойде наум...
Не и давам да опитва, такива неща и кафе е искала, но все я разсейвам с нещо. Една от бабите си позволява да и дава да опитва такива неща Close, от там ми дойде проблема с бирата. Така и с храната, излязат веднъж на разходка и все се прибират я с пуканки, я с нещо подобно лошото е, че като ги опита вече започва да си иска.

# 8
  • у дома
Все още е малка - на 4 г. и 6 м., но знае, че както има всякакви неща за малки и големи, така има и храни и напитки, които се консумират само от големи и точка. За сега, съм включила в тази графа и газираното  Mr. Green . А дали, като голяма ще пропие и ще пропуши, не мисля, че се дължи на това дали ще ги опита като малка  Rolling Eyes

# 9
Няма храна или напитка, която да употребявам, а на детето да не дам да опита поне. Кафе и алкохол не иска - мирише му гадно и няма желание да пробва. Газирани у дома не се внасят, ако отидем на заведение - няма проблем да си поръча.
Цигари също никой не пуши вкъщи. Нищо не му е забранено, но и у нас не сме почитатели на вредните напитки и храни. Ако искам детето да не яде нещо и аз също няма да го ям. Иначе не е честно.

# 10
Напълно съм съгласна с теб, Янечек! Ако искаме децата ни да не опитват от нещо , то и ние не трябва да го употребяваме. А ако детето много силно иска да опита от бира или нещо подобно няма нищо страшно да му се даде да опита, така или иначе детското любопитство е толкова голямо, че то няма да миряса докато не му дадеш. Освен това децата обикновено са отвратени от напитките на възрастните, те просто не са свикнали с такъв вкус. Моето дете е опитало от почти всичко, което е поискало. Не харесва бира, газирани напитки и др., обаче обожава шоколад, сладолед, чипс и др. Аз и позволявам да яде "вредни храни" защото аз също ги ям, иначе не е честно и не е възпитателно. В края на краищата когато порансат ще ядат каквото си искат. Лицемерно е да забраняваш нещо, което ти самият употребяваш. Най-важен е личният пример.

# 11
Здравейте мами! Simple Smile

Малко се шокирах от факта, че на десет години и от нейната цигарка си е дръпнал ... Сега момчето не пие и не пуши, а е на 17 години. Въпросната майка го отдава на тези ранни опити  newsm78....

това зависи от детето. едно време баща ми даде на мен и сестра ми да си дръпнем от цигарата, на нея не и хареса, ама на мен ми хареса, като станах тинейджър пропуших и така за 10 години, докато не ми дойде акъла  в главата.

аз съм против даването на малките деца да опитат алкохол или кафе, има време за всичко Simple Smile

Няма храни, които да са забранени у дома, но от джънка например яде 1-2 пъти в месеца(като не съм давала преди да навърши2г), сокове не пие, газирано също. Аз вярвам в балансирано хранене, не е проблем да яде и "боклуци", стига да е рядко и по малко. Някои от приетите за здравословни храни също може да са вредни, ако се яде безразборно и в огромни количества.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 10:22 от benson10

# 12
Дали като пораснат ще или не ще консумират пподобни неща като че ли не зависи от това колко рано са ги опитали...макар че си спомням,че когато бях на 4-5 годинки,опитах малко домашна ракия.... и до ден днешен изпитвам отвращение от ракията.Само че едва ли бих дала на собствените си деца да опитат от всичко с надеждата да се отвратят и да не пият/пушат в бъдеще Mr. Green

# 13
  • София
Кафе не пия, цигари не пуша, единствения алкохол у дома е вино.
Дъщеря ми знае, че кафето има кофеин и е вредно за децата /на мен също ми става лошо от него/. Баща й пуши по малко и тя му прави забележка /не съм я учила аз  Mr. Green/. Вино съм й предлагала - не харесва мириса и отказва.

Разрешавам да яде всяка храна, която се е озовала у дома /кренвирши обаче никога не са се появявали/, единствено си пазя черния хайвер, защото ми е любим, а въпреки че й харесва смятам, че още не може да го оцени.  Stop

# 14
Дъщеря ми миналата година (1г) проявяваше интерес към бира и ракия. Давала съм и 2пъти да глътне бира и няколко пъти да си топне пръста в ракията.
Нищо и няма.

Сега понякога иска кафе....знае, че това кафе е за възрастни, а на нея даваме детско кафенце (горещ шоколад).
Газирано не обича, веднага го плюе, а и в къщи много рядко има някакво газирано безалкохолно.

Общи условия

Активация на акаунт