СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 014
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София
Точно това мисля и аз да поставя като въпрос на дирекция образование.За набор 2005 в момента има обявени 151 свободни места, а за набор 2007 и 2008 нито едно.Немога да разбера толкова ли по-трудно се гледат по-малките деца, че чак не ги и искат.

# 1 366
  Абе то в 56-то има доста помещения, които ми прави впечатление, че стоят празни и то не само в сградата на яслата ами и в градиснката част. Предполагам, че може да се направят някои "перестройки" вътре и помещенията да се пригодят за още някоя група. По настоящем в някои от празните помещения се провеждат английски и приложни изкуства, но ми се струва, че има и такива, които не се ползват  Thinking.
  На времето големият ми син като ходеше в 75-то ОДЗ, за да съберат още една група, махнаха клуба по карате и ние майките лепихме тапети, боядисвахме и купихме много от нещата, но стаята им се получи много добре.

# 1 367
Точно това мисля и аз да поставя като въпрос на дирекция образование.За набор 2005 в момента има обявени 151 свободни места, а за набор 2007 и 2008 нито едно.Немога да разбера толкова ли по-трудно се гледат по-малките деца, че чак не ги и искат.

Хубаво е д апоставиш въпроса,но..имай впредвид,че това какви групи ще има в една ДГ е въпрос, който го решава конкретната ДГ, а не дирекция образование.
В смисъл,че директорката на върпосната ДГ, може да е преценила,че след 2г ще има нужда от повече свободни места в ДГ и..поради това от сега си планира местата за тогава..
Има и още нещо..броя на яслените групи в ОДЗ, обикновено е 2 ..Причината да не се откриват яслени групи е,че персонала за тях не е педагогически, а медицински. Той е към друго министерство..и.изобщо..в последните години приоритет е обхващането на децата в ДГ след навършването на 3г, а за родителите на децата в яслена възраст се предполага,че има достатъчно добра държавна политика за подпомагане до навършване на 3г на децата..
Разбира се, това не означава,че омаловажавам нуждата от ДЯ, но..наистина е много по-важно, когато детенце навърши 3г и всички други начини за гледане на дете (освен баби) са изчерпани..да има място в ДГ, за да можеш да се върнеш на работа (не ти конкретно, а принципно за всички майки..)
В този смисъл..може би е добре да опиташ да кандидатстваш и в чисти ясли, които са към министерство на здравеопазването, ако няма шанс в ОДЗ..
УСПЕХ

bouquet

# 1 368
  • София
Не е ли малоумие да се създават толкова много места за този набор като всички знаем,че тогава не се разждаха толкова деца ,колкото през последните две години?

Съгласна съм с всичко, освен с подчертания текст.
Аз съм останала пък с друго впечатление - дъщеря ми е родена януари 2005г. Като навърши една годинка тръгнах по градините - тоест януари месец отивам в градината и питам има ли свободни места или няма. Във втората градина,където съм питала имаше места и я приеха веднага. А сега хем имаме сестра в градина,хем не приемат сина ми там и хем събирам нерви от февруари месец насам. Честно да ви кажа предпочитам да вися на опашка цяла нощ пред някоя детска градина, но не и да си съсипвам нервната система  заради това дали ще приемат детето или не всяка събота.

# 1 369
Не е ли малоумие да се създават толкова много места за този набор като всички знаем,че тогава не се разждаха толкова деца ,колкото през последните две години?

Съгласна съм с всичко, освен с подчертания текст.
Аз съм останала пък с друго впечатление - дъщеря ми е родена януари 2005г.

Явно просто си извадила късмет Peace. За големия ми син обиколих всички градини в Младост, места нямаше. Документите му бях подала на първия работен ден от новата година, входящите му номера бяха под 30-ти. Никъде не го приеха.

Последна редакция: пн, 30 ное 2009, 11:33 от Астарта

# 1 370
  • София
Излезнал е списъка с чакащи за 98 ОДЗ.Ние сме на 38 чакащо място.Проверих, че има неотписани деца, които са приети вече.Другото, което си поиграх да направя е извадих датат на кандидатстване на децата и излезна, че от приетите 2008 набор-2 кандидатстват за 1-ви път и 15 деца са кандидатствали след 22.05 и то има и от м.Ноември.

# 1 371
Аз съм в Слатина и освен една пристройка за 2 групи (ако не бъркам) няма друго нещо което да се задава на хоризонта. И тази пристройка беше предвидане за прибиране на филиали и добре че от СО решиха че в момента това не е удачен вариант и се откриха (или ще се открият) нови групи. А недостигът си е фрапиращ. Имаше една градина включена някога в инвестиционните планове на общината, но отпадна защото някой се присети че имало реституция върху терена и на този етап не може да се строи.

Аз също съм в Слатина и преди време писах, че открай време знам, че парцелът зад нашия блок е предвиден за детска градина. Потвърди го и таблицата на Савина, но нямам представа какъв му е статусът към момента. Това, което виждам с очите си е пущинак, пълен с боклуци и бездомни кучета. Става дума за парцелът, заключен между блокове 81-82 и 68.  За този ли терен имаш предвид, че е отпаднал от инвестиционните им планове?

Е то имаше само един парцел в Слатина в инвестиционната програма - кв. 92, но е отпаднал защото има реституция в рамките на парцела. Все още е отреден за ДГ и на него не може да се строи друго освен ДГ. Т.е. нито общината може да строи, нито реститутите.

# 1 372
  • София
Някой да има координата на Флучия? Обадиха ми се от БТВ.Утре в 7:30 до 8.Още не се знае кой ще ни е  опонента.Ако някой иска да се присъедини към мен още веднъж казвам, че няма проблем.Ако също така някой е синтезирал въпроси казвайте.
Момичета сега пак гледам чакащите за 98 ОДЗ 2008 набор и немога да си обясня как има дете с дата 28.11.09 с номер започващ с 1 и не е класиран и как има входящи номера на деца с 8,2 точки, нали те не са участвали в класирането?

Последна редакция: пн, 30 ное 2009, 13:21 от aria_82

# 1 373
  • София
Момичета Г-жа Фъндъкова ще е опонента ни.Ами като е гарга да е рошава.

# 1 374
Някой да има координата на Флучия? Обадиха ми се от БТВ.Утре в 7:30 до 8.Още не се знае кой ще ни е  опонента.Ако някой иска да се присъедини към мен още веднъж казвам, че няма проблем.Ако също така някой е синтезирал въпроси казвайте.

Най-вероятно Минчева. Преди се появяваше и Фандъкова, но докато беше зам. кмет. Между другото е много актуална темата за таксите и няма да се учудя ако насочат разговора в тази посока. На мен миналата седмица ми се обадиха от радио Хоризонт да си говорим за едно, а на третия въпрос ме отстреляха с таксите.

А иначе за яслените групи, Щурчо го е казала - персонала е различен. В едно функциониращо ОДЗ за да могат да преминават децата от яслена в първа група трябва да има подготвителна група която да напусне ДГ и да освободи помещение и екип, който да поеме децата. В новосъздадените ДГ гледат да открият групи освен за най-проблемните набори и за по-големи, защото ако догодина тази ДГ няма помещение и екип, няма да може да поеме набор 2007 които преминават от яслената група. В смисъл че ако ДГ има четири новосформиращи се групи и решат да ги направят само набор 2007 и 2008, следващата година ще трябва да уволнят персонала за две групи, да назначат педагози вместо медицинските сестри или трябва да изпишат набор 2007 да си търси друга градина и да запишат набор 2009. Малко объркано стана, но принципно се планира така че да не се изпада в подобни положения.

В едно ОДЗ откриха една нова група, но не я пуснаха за първа градинска, а за яслена група и бяха казали на родителите че взимат децата само за една година, а догодина да си търсят място в първа група някъде другаде. В тези случаи е некоректно да се откриват яслени групи, вместо градински при условия че е ясно че няма как да ги отгледат до училище.

# 1 375
  • София
Разбирам това което си написала, но все пк немога да си обясня защо за 2003 набор има 428 свободни места,  2004 -273.А ние какво да правим майките на малките деца.Държавата ни принуждава да напускаме работа, да плащаме луди пари за частни ясли.
Немога да си обясня защо имаше и ОДЗ-та, които тази година не обявиха места за набор 2008 или обявиха по 3 до 8 места.Кой попълва остатъка на групата?Моля да ми го обясни някой.

# 1 376
Бих я попитала кога според нея ще се реши изцяло проблемът с недостига на места в детските заведения. Днес ходих до " Лиляна Димитрова ", толкова пустеещи зали и стаи има, може 4-5 групи да поберат поне. Късмет, стискам ти палци !  Hands Thumbsup

# 1 377

Момичета сега пак гледам чакащите за 98 ОДЗ 2008 набор и немога да си обясня как има дете с дата 28.11.09 с номер започващ с 1 и не е класиран и как има входящи номера на деца с 8,2 точки, нали те не са участвали в класирането?

Да, и на мен ми е странно Thinking:

42. Никола Добрица Адамович 8.3 т. 091128
43. Николай Петров Митанкин 8.3 т. 091128
44. Ивайло Владиславов Йотов 8.3 т. 091128-10173476
45. Димана Ивайлова Давидова 8.3 т. 091129-18370829
46. Александра Петкова Сълева 8.3 т. 091130-09481135

Немога да си обясня защо имаше и ОДЗ-та, които тази година не обявиха места за набор 2008 или обявиха по 3 до 8 места.Кой попълва остатъка на групата?Моля да ми го обясни някой.

Същия въпрос зададох няколко страници назад. В градината на големия ми син приеха всичко на всичко 8 деца от набор 2008, в 70 ОДЗ нито едно. Каквато и да е логиката, на мен ми е трудна за проумяване. Ако предишната година са приели много деца, които не са преминали в I група в детска градина и остават в ясла, то може ли да се докаже? Следи ли някой класиранията от предишните години, преминаването в първа група. Изобщо има ли някакво проследяване? Защото имам чувството, че едни и същи детски градини имат практика да обявяват малко места, а в същото време да се оплакват директорките, че групите са от по 30-35 деца.

# 1 378
Разбирам това което си написала, но все пк немога да си обясня защо за 2003 набор има 428 свободни места,  2004 -273.А ние какво да правим майките на малките деца.Държавата ни принуждава да напускаме работа, да плащаме луди пари за частни ясли.

Остатъка е вече запълнен и най-вероятно от 2007. По правило за ДГ където една година отпускат повече места за единия набор, на следващата компенсират. Това може да го планира само директора, който знае коя година колко ПГУ му излизат и колко първи групи може да отвори и съответно да следи децата в яслената група от съответния набор да не надвишават капацитета на освободените групи. Т.е. причината може да е че когато набор 2008 преминат в първа група, някое по-голямо ОДЗ вместо 2 ще има само 1 подготвителна група за изписване и това да е тривиалната причина да запишат по-малко деца от съответния набор.

Не казвам че съм права, но съм чувала много и различни обяснения и приемам че директорите най-добре знаят как да планират приема по набори, стига да го правят по правилата.

# 1 379
  • нейде там, където ....
За тези места може да се помисли и малко по-гъвкаво, като се разреши да се заемат от деца набор 2006, родени в първата половина на годината. Да, преминават с по-горния набор, евентуално след време ще тръгнат на училище на 6 години. Но има много родители, които искат това, а не могат да го направят в момента.  Сега се прави само в рамките на ЦДГ или ОДЗ, по преценка на директора. И ако решат да се преместят - могат само и единствено да се върнат към набора си, повтаряйки годината. По този начин, ще се освободят места за следващите набори, които от своя страна биха пожелали да са с по-големите.

Общи условия

Активация на акаунт