СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 013
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 810
Голямо забавление е да се четат изказванията на г-жа Фандъкова.
Цитат от интервю в Дневник от днес:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ще успеете ли да решите проблема с детските градини през следващите две години?
- Усилията ни, които заложихме още преди 3 години с разработването на цялостна програма за увеличаване на местата в детските градини, дават много добър резултат. За последните 3 години местатаса увеличени с над 5 хиляди. По последни данни за родените през 2004 г. имаме само 19 чакащи деца. Последователното изпълнение на програмата и откриването на детски градини ще продължи със сериозно темпо. В някои от районите на София въпросът вече е решен. Но този проблем зависи от редица фактори и е несериозно да се каже, че за две години могат да бъдат открити 12 хиляди места, без да знаеш какви проекти, терени и средства има, каквито обещания се чуха от мой опонент. Смятам, че при откриването между 2 и 3 хиляди места за година в следващите 2-3 години можем да излезем от тази ситуация. С притока на много хора към София обаче се затруднява процесът на прогнозиране.

Може ли този проблем да се пренесе и в средното образование?
- Работим точно за планирането на всичко това. Не само е възможно проблемът да се пренесе, а ще се случи. Защото увеличената раждаемост и приток на хора към София, които сега затрудняват детските градини, ще се отрази в следващите години на училищата. Затова залагаме разширения и строителство на училища, имаме и готови проекти, за които работихме последните една-две години. Изграждането им ще се финансира с пари от бюджета и по европейски програми. Така че съм сигурна, че този проблем няма да създаде криза, както това се случи с детските градини. За мен е важно да спрем да вървим след проблемите, а да ги планираме навреме.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Всъщност, от доста време се питам, защо за изграждане на детски градини не се потърси финансиране по европейски програми?
И, за да не тънем в напразни надежди, нека бъдем подготвени, че 2-3 хилядите места, които се откриват годишно, ще се "компенсират" от 2-3 хиляди новопристигнали в София, а най-важното - със сигурност ще се сблъскаме с проблема "липса на училища".
А за 19-те чакащи от набор 2004 - каква хвалба само! Такива примери трябва да се дават!

# 811

Всъщност, от доста време се питам, защо за изграждане на детски градини не се потърси финансиране по европейски програми?

Ми защото няма такива европейски програми, по които да дават пари за строителство на ДГ или ако отнякъде нещичко все пак изпадне ще е достатъчно за не повече от една - две ДГ, което не решава проблема.

# 812
Много съм притеснена точно от този проблем. Сега място за моето дете в яслите в Красно Село - НЯМА. Като стане ученик - място в 1ви клас - пак НЯМА ДА ИМА! Просто защото в Красно село, а не в Кремиковци, Нови искър, Нови пазар, Ихтиман и т.н. децата са страшно много. Това е факт. Просто не знам какво ще правим, когато нашите деца - набор 2006 и по-малки станат ученици. В кое училище ще ги запишем, когато просто места няма да има. Може би ще направят паралелките по 40 ученици едната? Или ще ги накарат да учат на две смени. Племенникът ми  в момента е втори клас и учи втора смяна. Кажете това нормално ли е? Толкова малки ученици да учат на две смени? Така че, и сега няма места по училищата и проблема е на границата, а за нашите деца съвсем няма да има. Това управляващите изобщо не го мислят сега, а когато стане проблема достатъчно наболял ще пишем в темата "СТРАСТИ - училищата в СОФИЯ...". А за моето дете отново място няма да има.

# 813
Може би е така. Може би само строежът на училища може да мине през някой евро фонд.
От друга страна, прилагането на енергийно-ефективни мерки в детските градини, със сигурност можеше да се финансира от такива фондове. Не знам в София по каква линия са минавали тези разходи, но по такива проекти се реновираха сума градини в провинцията.

# 814
Толкова малки ученици да учат на две смени?

Нали г-жа Фандъкова предложи целодневно обучение!!!! Laughing

# 815

Искам да попитам мамите, които участват в работната група: Този въпрос коментира ли се изобщо в общината, предлага ли се някакво решение. Повярвайте ми, това след три-четири години ще стане наистина голям проблем, който ще засегне пак нашите деца!

# 816
Благодаря много на всички.
2010 г . но не се знае кой месец е кандидатстването така ли?

# 817
  • София
Когато приемат нов регламент.
Доколкото знам,вече няма прием през пролетта,дори и да кандидатствате през януари,
няма да може да тръгне детето на градина.Ако греша,моля,поправете ме.  Peace

# 818
  • СОФИЯ

Искам да попитам мамите, които участват в работната група: Този въпрос коментира ли се изобщо в общината, предлага ли се някакво решение. Повярвайте ми, това след три-четири години ще стане наистина голям проблем, който ще засегне пак нашите деца!

На работните групи, на к аз съм присъствала се обсъждат само проблеми, свързани с ДЗ - присъстват и директори на ДЗ. У-щата и проблемите, свързани с тях не са предмет на обсъждане.

# 819

На работните групи, на к аз съм присъствала се обсъждат само проблеми, свързани с ДЗ - присъстват и директори на ДЗ. У-щата и проблемите, свързани с тях не са предмет на обсъждане.
Да, но този въпрос ще засегне отново нашите деца. Засега посещението на детски градини не е задължително, но посещението на училище ще е. Къде тогава ще ги записваме на училище, след като няма да има места? На три смени ли ще учат? От шест сутринта до 11, от 11 до шест и от шест до полунощ ли? Не виждам решение.
След като набор 2001, който е няколко пъти по-малък от набор 2008, 2009 са на две смени сега, нашите деца къде ще учат?

# 820
Когато приемат нов регламент.
Доколкото знам,вече няма прием през пролетта,дори и да кандидатствате през януари,
няма да може да тръгне детето на градина.Ако греша,моля,поправете ме.  Peace
Нали на градина се тръгва септември?
Аз не искам да тръгва пролетта.Тогава няма да има 3 години.

# 821
  • София
Уф.
За 25 места чакат 23 деца - не знам къде ми е изчезнала 2-йата...  Blush съжалявам - ама пак са по- малко. В Триадица, примерно, за 0 места с 1во желание чакаха ~ 200. В Младост и Люлин бяха "само" ~ 150.
Но иначе са "ни" открили чисто нова градина, решили са ни проблемите хората...  Outta Joint
Е,да,естествено,че сравнение не може и да става.
Но както нямаше никакви желаещи,изведнъж се появиха 23 и все с първо желание... Mr. Green
Това имах аз предвид,а и нали е в "непрестижен" квартал...Но явно ,ако не беше станало въпрос за тази
градина в темата нямаше да са толкова много желаещите. Laughing

mamma_mia ,за градинска група ще кандидатствате през 2010,когато детето навършва 3г.

Е, няма как да е имало предварително "средна" опашка, като не е имало група. Но... количеството на "юрналите се" към новата група е много показателно.
Искаш ли да познаеш ако беше в Дружба колко щяха да са досега?
Ама не, няма да построят в Дружба или Младост или Люлин... камо ли Триадица... не "супер- изтребителска градина", няма и най- проста да направят!  Mr. Green

# 822
  • София
Голямо забавление е да се четат изказванията на г-жа Фандъкова.
Цитат от интервю в Дневник от днес:

Ще успеете ли да решите проблема с детските градини през следващите две години?
- Усилията ни, които заложихме още преди 3 години с разработването на цялостна програма за увеличаване на местата в детските градини, дават много добър резултат. За последните 3 години местатаса увеличени с над 5 хиляди. По последни данни за родените през 2004 г. имаме само 19 чакащи деца. Последователното изпълнение на програмата и откриването на детски градини ще продължи със сериозно темпо. В някои от районите на София въпросът вече е решен. Но този проблем зависи от редица фактори и е несериозно да се каже, че за две години могат да бъдат открити 12 хиляди места, без да знаеш какви проекти, терени и средства има, каквито обещания се чуха от мой опонент. Смятам, че при откриването между 2 и 3 хиляди места за година в следващите 2-3 години можем да излезем от тази ситуация. С притока на много хора към София обаче се затруднява процесът на прогнозиране.

Може ли този проблем да се пренесе и в средното образование?
- Работим точно за планирането на всичко това. Не само е възможно проблемът да се пренесе, а ще се случи. Защото увеличената раждаемост и приток на хора към София, които сега затрудняват детските градини, ще се отрази в следващите години на училищата. Затова залагаме разширения и строителство на училища, имаме и готови проекти, за които работихме последните една-две години. Изграждането им ще се финансира с пари от бюджета и по европейски програми. Така че съм сигурна, че този проблем няма да създаде криза, както това се случи с детските градини. За мен е важно да спрем да вървим след проблемите, а да ги планираме навреме.

И, за да не тънем в напразни надежди, нека бъдем подготвени, че 2-3 хилядите места, които се откриват годишно, ще се "компенсират" от 2-3 хиляди новопристигнали в София, а най-важното - със сигурност ще се сблъскаме с проблема "липса на училища".
А за 19-те чакащи от набор 2004 - каква хвалба само! Такива примери трябва да се дават!

Ами да!
Пък догодина ще може смело да се похвали с 0 чакащи от 2004 - щото повечето ще са влезли в училище!

За бога, братя! Не правете повече деца!
Къде ще ги дена, пък и за какво са ми...

... ще възкликне Фандъковата.

# 823
  • София, под Карлсон

За бога, братя! Не правете повече деца!
Къде ще ги дена, пък и за какво са ми...

... ще възкликне Фандъковата.

Mr. Green Убедена съм, че й е минало през акъла, ама няма да смее да го изрече  #Cussing out

# 824
  • София
Много съм притеснена точно от този проблем. Сега място за моето дете в яслите в Красно Село - НЯМА. Като стане ученик - място в 1ви клас - пак НЯМА ДА ИМА! Просто защото в Красно село, а не в Кремиковци, Нови искър, Нови пазар, Ихтиман и т.н. децата са страшно много. Това е факт. Просто не знам какво ще правим, когато нашите деца - набор 2006 и по-малки станат ученици. В кое училище ще ги запишем, когато просто места няма да има. Може би ще направят паралелките по 40 ученици едната? Или ще ги накарат да учат на две смени. Племенникът ми  в момента е втори клас и учи втора смяна. Кажете това нормално ли е? Толкова малки ученици да учат на две смени? Така че, и сега няма места по училищата и проблема е на границата, а за нашите деца съвсем няма да има. Това управляващите изобщо не го мислят сега, а когато стане проблема достатъчно наболял ще пишем в темата "СТРАСТИ - училищата в СОФИЯ...". А за моето дете отново място няма да има.

... Впрочем, когато аз бях в начално училище, бяхме по 40 - 45 бройки...

Но нищо, Фандъкова може да изобрети 3 сменна програма за началните училища. Понятие си нямате кооолко свободни места ще се разкрият по този простичък начин!
Вече споменах за програмата, при която родителите доброволно ще се отказват от пускане на децата в училище, а вместо това ще си ги учат "по пантофи" - и безработицата ще се отчете ниска, и неприети в училище деца няма да има - направо отличници ще сме!
А и учителите ще си докарват по- добри пари с нощните смени...  Mr. Green

Какво по- добро от това?

Ние на тях ще направим парно, а те на нас - ще оправят културно- масовия план...  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт