СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 78 013
  • 1 619
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Но аз съм за това предимство /по отношение на ЦДГ/, т.к. е нелепо за дете, ходило на ясла от рано, изведнъж с навършването на 3 години да се озове насред нищото.
Но пък от друга страна, записвайки детето си на чиста ясла, родителите са напълно наясно какъв е регламента там - изписване на 3г., нали? Не мисля, че за някого това е било тайна. И защо да очакват осигурено предимство за първа група, а пък аз не? Абе не е справедлива тази точка за мен, въпреки, че не ме засегна лично. Бих одобрила точка само в райони, където децата ходят само в чисти ясли и в ЦДГ /имаше такива райони/.

# 586
  • София
Но аз съм за това предимство /по отношение на ЦДГ/, т.к. е нелепо за дете, ходило на ясла от рано, изведнъж с навършването на 3 години да се озове насред нищото.
Но пък от друга страна, записвайки детето си на чиста ясла, родителите са напълно наясно какъв е регламента там - изписване на 3г., нали? Не мисля, че за някого това е било тайна. И защо да очакват осигурено предимство за първа група, а пък аз не? Абе не е справедлива тази точка за мен, въпреки, че не ме засегна лично. Бих одобрила точка само в райони, където децата ходят само в чисти ясли и в ЦДГ /имаше такива райони/.
Едно време преди системата, децата от яслата си ги приемаха с предимство в градините в квартала. Така че, родителите не са длъжни с всяка промяна да са наясно, пък и да реагират на всяка такава. Пък и някои райони обхващат много квартали и почти няма начин да има само чисти ясли и ЦДГ-та. 

# 587
Добре, но моето дете е прието по 1-во желание и сме си изразходвали 3 т. за това желание и сега ако искам да я преместя /засега нямам такива намерения, доволна съм от градината/ ние ще сме с 1 т. по-малко от масовия случай чакащи в списъка. Значи като ми дадат 1 т., ще станем с 8 т., както и другите, т.е. ще сме с равни шансове.

ПП Само да вметна, че в повечето случаи на класиране на детето, това е по 1-во желание.

# 588
  • София
Кати,дали като работят в БАН, отделно и не преподават някъде?
 А ти изпрати ново запитване от теб,разпечатай си го и си цъкни предимство. Остава и директор после да ти го приеме.

Влизам да ви кажа,че на мейлите си имаме покана за анкета от ИСОДГ-във връзка с точката за преместване .

Не може - също във въпроси и отговорите - е уточнено, че лектор на хонорар също не дава предимство, само с постоянен договор. Твърдението е, че от там идва предимството.

# 589

Моето дете виси в системата на ИСОДГ от самото й пускане. За това нещо не получава предимство. Защо? Аз съм от тези, които не могат да си позволят да останат вкъщи да си гледат детето. Давам го на чиста ясла, защото това е единствената ми възможност. И да, наясно съм, че на 3 г. го изритват оттам. А шанс да продължи в градина може и да няма. Да, тази точка и лично ме засяга, въпреки че, ако можеше детето ми да я ползва тази година, щеше да бъде прието. Но догодина шансът му клони към 0.
Няма нищо честно или справедливо. Връщаме се на изходната позиция - ТРЯБВА ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО МЕСТА ЗА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ!

# 590
  • София
Няма нищо честно или справедливо. Връщаме се на изходната позиция - ТРЯБВА ДА ИМА ДОСТАТЪЧНО МЕСТА ЗА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ!
Така е, така е.  Peace

# 591
  • София
Здравейте всички!
Искам да споделя мнението си за тази анкета - според мен напълно тенденционно съставена и пусната за гласуване от регистрираните в сайта за класиране за детските градини в София.
Най-важното, което смятам, че личи още от началото е, че се смесват ДВЕ РАЗЛИЧНИ ГРУПИ ДЕЦА - КАНДИДАТИ и ВЕЧЕ КЛАСИРАНИ-ЗАПИСАНИ! СПОРЕД МЕН ТОВА Е НЕДОПУСТИМО! Преместване и изобщо разместване на вече записани и посещаващи детските заведения трябва да се отделят от кандидатите! Ако искат да си направят отделна система или регистър за такива размествания! На целия зор ИЗОБЩО да си запишеш детето в детска градина, сега да дадат и предимство на вече записани! Не два, а шест, че и повече месеци да ми сложат за изискване детето ми да посещава заведението в което съм го записала, колкото и да ми е неудобно да го правя, това ВСЕ ЩЕ Е ПО-УДОБНО от варианта ИЗОБЩО ДА НЕ ПОСЕЩАВА ГРАДИНА!  Защото още при избора на детска градина, в която да кандидатстваме човек преценява изобщо шанса да се справя с транспортните неудобства. Този дето ще заеме място пред моето дете, а ще освободи друго някъде си, не гарантира моята възможност да заемем точно това освбодено място - 1-во: системата не е съставена така, че да ми даде това предимство, и 2-ро може на мен да ми е абсолютно невъзможно да се справям с транспортния проблем до освободеното място (Тези дето карат децата си на градина от единия до другия край на София не разчитат на градския транспост, а имат своя кола. Ние, както и много други семейства нямаме такава!)
Смятам, че идеята с тази допълнителна точка е наистина дискриминационна - е, не на външен поглед, където (цитирам) "общият брой на свободните места при преместване се запазва", а дискриминира в класирането на ниво конкретна детска градина! Мен какво ме е грижа, че общия брой на свободните места при преместване се запазва, след като някой ВЕЧЕ КЛАСИРАН, ще излезе пред моето дете в списъка за  НОВО класирането в КОНКРЕТНА градина. Това е абсолютно несправедливо!
....
И съвсем тенденционно са съставили текста за информация относно анкетата - цели се убеждаването на родителите в иначе справедливата идея за (цитирам) "За всички е по-добре, ако децата посещават градини, които са по-удобни за родителите им – и от чисто човешка гледна точка, и от транспортна. Особено за родители, които се преместват от един край на София на друг. Следователно, добре е да има механизъм за подпомагане на тази оптимизация." Браво за идеята да се улеснят и родители и транспорт - НО, НАПРАВЕТЕ СИ ОТДЕЛНО КЛАСИРАНЕ САМО ЗА РАЗМЕСТВАНИЯ, МОЛЯ!

МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ГЛАСУВАТЕ!
Поздрави!

Напълно съгласна съм с това.
Иначе мога да предложа - многократно съм го обяснявала - чудесен начин за влизане с предимство там, където ви харесва. 96 ОДЗ в Бухово винаги има свободни места - записвате детето си там, после заставате най- отпред на всяка желана опашка.

Впрочем, бих се съгласила да се дава допълнителна точка, ако няма точки за 1, 2 и 3 желание.

# 592
  • София
Здравейте всички!
Искам да споделя мнението си за тази анкета - според мен напълно тенденционно съставена и пусната за гласуване от регистрираните в сайта за класиране за детските градини в София.
Най-важното, което смятам, че личи още от началото е, че се смесват ДВЕ РАЗЛИЧНИ ГРУПИ ДЕЦА - КАНДИДАТИ и ВЕЧЕ КЛАСИРАНИ-ЗАПИСАНИ! СПОРЕД МЕН ТОВА Е НЕДОПУСТИМО! Преместване и изобщо разместване на вече записани и посещаващи детските заведения трябва да се отделят от кандидатите! Ако искат да си направят отделна система или регистър за такива размествания! На целия зор ИЗОБЩО да си запишеш детето в детска градина, сега да дадат и предимство на вече записани! Не два, а шест, че и повече месеци да ми сложат за изискване детето ми да посещава заведението в което съм го записала, колкото и да ми е неудобно да го правя, това ВСЕ ЩЕ Е ПО-УДОБНО от варианта ИЗОБЩО ДА НЕ ПОСЕЩАВА ГРАДИНА!  Защото още при избора на детска градина, в която да кандидатстваме човек преценява изобщо шанса да се справя с транспортните неудобства. Този дето ще заеме място пред моето дете, а ще освободи друго някъде си, не гарантира моята възможност да заемем точно това освбодено място - 1-во: системата не е съставена така, че да ми даде това предимство, и 2-ро може на мен да ми е абсолютно невъзможно да се справям с транспортния проблем до освободеното място (Тези дето карат децата си на градина от единия до другия край на София не разчитат на градския транспост, а имат своя кола. Ние, както и много други семейства нямаме такава!)
Смятам, че идеята с тази допълнителна точка е наистина дискриминационна - е, не на външен поглед, където (цитирам) "общият брой на свободните места при преместване се запазва", а дискриминира в класирането на ниво конкретна детска градина! Мен какво ме е грижа, че общия брой на свободните места при преместване се запазва, след като някой ВЕЧЕ КЛАСИРАН, ще излезе пред моето дете в списъка за  НОВО класирането в КОНКРЕТНА градина. Това е абсолютно несправедливо!
....
И съвсем тенденционно са съставили текста за информация относно анкетата - цели се убеждаването на родителите в иначе справедливата идея за (цитирам) "За всички е по-добре, ако децата посещават градини, които са по-удобни за родителите им – и от чисто човешка гледна точка, и от транспортна. Особено за родители, които се преместват от един край на София на друг. Следователно, добре е да има механизъм за подпомагане на тази оптимизация." Браво за идеята да се улеснят и родители и транспорт - НО, НАПРАВЕТЕ СИ ОТДЕЛНО КЛАСИРАНЕ САМО ЗА РАЗМЕСТВАНИЯ, МОЛЯ!

МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ГЛАСУВАТЕ!
Поздрави!
ти нещо май не си разбрала смисъла:
1. Класираните деца не отиват на вашата опашка
2. става заменя едно дете от У градина отива на мястото на другото дете в Х тук играе роля системата защото Тя автоматично показва кое дете иска да направи тази замяна, а не родителите да търсят сами.
3. това разместване става при наличие на желание и на двете страни тук класиране играе единствено ако за У градина има повече от 1 дете или пък в Х градина има повече от едно дете.
4. предимството е тогава с по-големият брой точки.

Това, което си написала, не отговаря на истината. Дали ти самата си се заблудила - не знам, ще ми се да вярвам, че е така, а не тенденциозна лъжа.

Работната група трябва да реши дали да се отпуска допълнителна точка на деца, които посещават детска градина, но желаят да се преместят в друга детска градина. Кандидатстващите за преместване се класират по общите правила и могат да се преместят само, ако има свободно място. За всички е по-добре, ако децата посещават градини, които са по-удобни за родителите им – и от чисто човешка гледна точка, и от транспортна. Особено за родители, които се преместват от един край на София на друг.

С други думи, местещите се и кандидатстващите се борят за едни и същи места.

nilro, как го разбра това? И, ако е така, както го тълкуваш, тогава няма смисъл изобщо от каквито и да било точки - просто децата се разменят. Мисля, че в случая идеята е тези деца да застават най-отпред на опашките!
И аз съм съгласна, че за това нещо, трябва да се направи отделна "система" - само за деца, които желаят преместване. Така, както е тръгнало, след малко ще предложат точки за децата със сини очи....
Лошото е, че както видяхме неотдавна, пускането на анкети от ИСОДГ е само за хвърляне на прах в очите. В крайна сметка, те правят това, което вече са решили /или някой е решил вместо тях/.

Между другото, г-жа Савина не знаеше ли преди 2 седмици, че сега ще тече кметска кампания? Сори, ама срещите ни ще продължат догодина... Жалко, че във форума не се сервира кафе... Толкова е приятно да се лафи тук....
Има смисъл ще ти обясня защо. Защото в кварталите все още има разбиране за "Елитни ОДЗ" някои от родителите просто искат да отидат в тях, а пък други искат заради транспорта това е един вид класиране на вече класираните деца което по никакъв начин не ощетява вашите. Знам го от директорката на нашето ОДЗ която смея да твърдя досега не ме е подвела за нито един въпрос или казус относно ДЗ. Ще ти дам пример исках да преместя моята дъщеря от сегашното и ОДЗ което се намира на 3 спирки с автобус в съседно което ми е през 2 блока. Намерих мама която пък беше в същата ситуация но желанието и е да е в нашата градина. Ще ше да стане ако мамата не беше си променила решението и да ти кажа че не съжалявам доволна съм от градината на дъщеря ми. Разберете и сега стават заменки по градините просто Вие не ги знаете това е. всичко минава под бюрото и е съвсем в нормите и разпоредбите. Един набор ли са няма никакъв проблем. Не ощетяват никой. Идеята е сега вече да става автоматично и вие също ще видите какво, къде и как става.

Нищо подобно.
Прочети внимателно текста на анкетата.

Аз гласувах с НЕ! Омръзна ми вече от всякакви предимства и точки. За щяло и нещяло си се дават доп. точки. Не може някой да са го приели например в Панчерево или Нови искър, където места бол и естествено, че там не им е удобно и после в Красно село - хоп и тяхното дете с 9,1 точки, нали - пак пред моето дете? Откъде накъде ще съм съгласна!!!  Ето възможност за още една вратичка.
Като не им е била удобна градината - да не са кандидатствали там. Аз кандидатствам само на едно място - това което ми е удобно. А не заемам напразно местата!

Няма места в Панчерево.

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 14:37 от katiABV

# 593
  • София

Знаеш ли - много неща могат да се случат в живота ти след като веднъж запишеш детето си в една градина... Това е само един пример да не отхвърляме и съдим нуждите на хората от преместване. Въпросът е системата да стане по-съвършенна от към справедливост.

Добре де,как си го престяваш тогава преместването?

Гласувах ЗА точка-само и единствено с мисълта,че има деца,които сменят жилището.
 Бих предпочела такова преместване да става прозрачно, с доказване с документи пред работна група, или каквото там се измисли, но не виждам,как ще стане.

Само ако идва от градина с по- дълга опашка от чакащи деца по първо желание?

# 594

Аз гласувах с НЕ! Омръзна ми вече от всякакви предимства и точки. За щяло и нещяло си се дават доп. точки. Не може някой да са го приели например в Панчерево или Нови искър, където места бол и естествено, че там не им е удобно и после в Красно село - хоп и тяхното дете с 9,1 точки, нали - пак пред моето дете? Откъде накъде ще съм съгласна!!!  Ето възможност за още една вратичка.
Като не им е била удобна градината - да не са кандидатствали там. Аз кандидатствам само на едно място - това което ми е удобно. А не заемам напразно местата!

Няма места в Панчерево.
Добре де, не Панчарево, Бухово тогава - има ли значение?

# 595

Няма места в Панчерево.

Ами значи на тия хора им е много необходимо място в ДГ. То ако беше толкова лесно, досега да са се запълнили градините в Бухово и в Нови Искър....явно не всички родители са толкова на тясно и предпочитат да стоят в списъка на чакащите за "по-удобните" детски градини.Нали така?

# 596
  • София

Аз гласувах с НЕ! Омръзна ми вече от всякакви предимства и точки. За щяло и нещяло си се дават доп. точки. Не може някой да са го приели например в Панчерево или Нови искър, където места бол и естествено, че там не им е удобно и после в Красно село - хоп и тяхното дете с 9,1 точки, нали - пак пред моето дете? Откъде накъде ще съм съгласна!!!  Ето възможност за още една вратичка.

Няма места в Панчерево.

За мен - голямо - понеже Панчерево ми е на обозрима дистанция...  Laughing

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 14:50 от katiABV

# 597
  • гр.София
 Въртя го и си го суча в акъла,мъча се да си го представя от всички страни..
 Какъв родител си да запишеш детето в Бухово само заради точка за предимство?( Ако си по-хитър,ще влезеш там по второ,че и трето желание-да не изгърмиш 3-те точки по първо желание). После-се нареждаш пред желана градина с точка отгоре, но с по-късна дата, след това се надяваш да се отворят места.... Абе какъв ти е шансът?!
 Плюс това адаптираш с 300 зора детето ( вижте темите наоколо), свикваш и ти, и хайде, хоп, ще го местим детето.
 Пак не вярвам да са много такива родители.

Има слабо място , обаче. Тия 2 месеца,дето се изискват, нищо не значат.  Може детето почти да не е посещавало градината, но се води записано.

Да напомня,че подобна възможност за преместване имат и 2005 набор ( и по-големи).

# 598
  • София
Аз гласувах с НЕ! Омръзна ми вече от всякакви предимства и точки. За щяло и нещяло си се дават доп. точки. Не може някой да са го приели например в Панчерево или Нови искър, където места бол и естествено, че там не им е удобно и после в Красно село - хоп и тяхното дете с 9,1 точки, нали - пак пред моето дете? Откъде накъде ще съм съгласна!!!  Ето възможност за още една вратичка.

Няма места в Панчерево.

Ами значи на тия хора им е много необходимо място в ДГ. То ако беше толкова лесно, досега да са се запълнили градините в Бухово и в Нови Искър....явно не всички родители са толкова на тясно и предпочитат да стоят в списъка на чакащите за "по-удобните" детски градини.Нали така?

Не е така. Ако приемат моето дете в Панчерево, ще посещава градината - понеже до там все пак ми е възможно да го вода. Преценявам, че ми е възможно. От друга страна, за племенникът ми би било практически невъзможно - майка му не кара кола, има и бебенце, което не може да помъкне зимата по Адския Транспорт, брат ми работи на смени, които често изключват или началния, или крайния час на градината (от 8 до 20 часа е на работното място). Ами ако моето дете - потенциално - би заело мястото на племенника ми чрез "преместване", последният не би дошъл на мястото на Давид. Така че заемането на нечие място си е... просто пререждане - с каквото и обяснение да се напудри.
Давид в Бухово го приеха - оказа се, че който не го е включил, само него не са заели, затова сега практически няма опашка там - я се появи някой заблуден, когото приемат и се отказва, я не. Мисълта ми е, че се оказа, че за да го водя там ще плащам за транспорт колкото за ЧДЗ...  Crazy

# 599
  • София
Въртя го и си го суча в акъла,мъча се да си го представя от всички страни..
 Какъв родител си да запишеш детето в Бухово само заради точка за предимство?( Ако си по-хитър,ще влезеш там по второ,че и трето желание-да не изгърмиш 3-те точки по първо желание). После-се нареждаш пред желана градина с точка отгоре, но с по-късна дата, след това се надяваш да се отворят места.... Абе какъв ти е шансът?!
 Плюс това адаптираш с 300 зора детето ( вижте темите наоколо), свикваш и ти, и хайде, хоп, ще го местим детето.
 Пак не вярвам да са много такива родители.

Има слабо място , обаче. Тия 2 месеца,дето се изискват, нищо не значат.  Може детето почти да не е посещавало градината, но се води записано.

Да напомня,че подобна възможност за преместване имат и 2005 набор ( и по-големи).

Изобщо не е така.
В Бухово приемат и по 50то желание.
Давид така го приеха.
И изобщо не е нужно да ходи.
Ще ви прозвучи смешно, но не е нужно дори да отиде, за да се запише.
Давид така се оказа записан... без аз дори да знам къде се намира градината.
Като и така и така си го гледам - какво ми пречи?
Но ако имаше такъв вариант - щеше да е приет на най- удобното за мен място. Понеже по 1 място се появява от тогава на различни желани места.
Ама не... и не бива и да е така.

Общи условия

Активация на акаунт