Имам въпрос за подготвителните групи !

• 2 502
  • 29
  •   1
Отговори
Момичета , от няколко дни съм се притеснила за нещо и искам мнения .
Синът ми е ІІІ гр. в детската градина , но е роден май 2005 г. Т.е. в групата му са по - големи деца . Това се получи , защото директорката и учителката сметнаха , че в другата група при по - малките няма да е добре за него . Той идваше от частна градина и знаеше много неща , там много учеха , а и самият той се чувства добре при по - големите .
Да , обаче сега се питам не направих ли грешка ?  Rolling Eyes
Защото догодина ще е подготвителна група , което значи , че трябва да тръгне на у/ще на 6г.4м.  Confused
Той иска да тръгне на училище и няма търпение , но аз не съм сигурна .
Въпроса ми е - възможно ли е да изкара подготвителната в градината , а после да го запиша на такава и в училището ? Т.е. 2 поредни пъти ще кара подготвителна на различни места обаче .
И по - добре ли е това , отколкото да тръгне на 6 г ?
И др. въпрос - има ли някаква законова пречка да кара два пъти подготвителна , въпреки , че в училището няма как да знаят , че вече е бил в такава в детската градина ?
Дано да сте ме разбрали . Моля за съвети  Praynig

bouquet

# 1
Здравей,

дъщеря ми е април 2004г. и сега я преместих в предучилищна в градината - трябваше сега да е 3-та група. Така реших, така направих. Въпрос на личен избор!
Колкото до това дали може да кара 2 пъти предучилищна, може но в градината веднъж и в училище веднъж. Карайки сега предучилищна ние догоина нямаме право да останем в градината. Ако реша да не я пусна 1 -ви клас трябва да я запиша в училище на предучилищна. Вчера ми го разясниха  Hug

# 2
  • Пловдив
здравейте на всички,искам да ви попитам синът ми е роден 2004 и трябваше тази година да е в подготвителна група,но се оказа че нямало места.проверих още 3 детски градини,но уви напразно,дали ще има проблем ако до година запиша и дали щте го приемат в училищте една година по-късно? newsm78

# 3
Здравей,

дъщеря ми е април 2004г. и сега я преместих в предучилищна в градината - трябваше сега да е 3-та група. Така реших, така направих. Въпрос на личен избор!
Колкото до това дали може да кара 2 пъти предучилищна, може но в градината веднъж и в училище веднъж. Карайки сега предучилищна ние догоина нямаме право да останем в градината. Ако реша да не я пусна 1 -ви клас трябва да я запиша в училище на предучилищна. Вчера ми го разясниха  Hug
Благодаря ти .
Аз също сметнах , че за него не е добре да се връща назад и да бъде с по - малките деца .
Знам , че след като изкара подготвителната в градината , приключваме с там .
Притесняваше ме дали може да караме в градината и после в училището , ако реша да не го пускам първи клас , но щом са ти разяснили , че може съм по - спокойна  Hug

# 4
здравейте на всички,искам да ви попитам синът ми е роден 2004 и трябваше тази година да е в подготвителна група,но се оказа че нямало места.проверих още 3 детски градини,но уви напразно,дали ще има проблем ако до година запиша и дали щте го приемат в училищте една година по-късно? newsm78

Сигурна ли си, че не грешиш? Защото тази година - 2009/2010 - в 4-та (предучилищна) група са децата, родени пред 2003  newsm78

# 5
  • Добрич
Pipinka здравей,и пред мен стои същата дилема моята дъщеря е април 2005 и аз се чудя дали догодина да е предучилищна,или да изчакам,както са ти казали другите мами,трябва сама да решиш Peace

# 6
  • София
Синът ми е април 2005г. От септември е втора група , което означава , че на 7г.и 5мес. ще бъде първи клас. Не смятам , че трябва да бутам детето напред с по- големите.
Пипинка , мисля , че за да може детето ти да повтаря предучилищна независимо къде , трябва да имате документ за основателна причина . Когато детето завърши предучилищна група , учителките правят характеристика на всяко дете . Но ти всеки случай си попитай в ДГ. Попитай директорката , какъв е точно реда .

# 7
Не съм сигурна, че има закон, който да не позволява дете да кара 2 пъти предучилищна в ДГ/за училище не съм сигурна/. Няма логика.Просто в края на годината няма да се издаде на детето удостоверение и...тгова е.Интересно ми е кой забранява!Ако реша да го пусна на 6 на у-ще, пък в подготвителната се окаже, че не се справя, кой ще ме задължи да го правя ученик?!Такъв закон няма!Просто в документите директорката вписва "преместен", а не "завършил".Друго нещо е ако майката не иска детето да "повтаря", но това с нищо няма да му навреди/още повече ако са други учителки/.Това е по-добре, отколкото да го езпратиш на училище, пък то да не е готово.

# 8
При нас така се случи , че когато го сложиха в тази група малко ме подведоха - казаха ми , че имат 2 групи набор 2005 , но в едната са по - големите деца , т.е тези родени през първото шестмесечие на годината . Аз естествено ги послушах , но тогава не се замислих за ситуацията с това , че ще завърши една година по - рано . Мислех си , че има две първи групи ... той се оказа във 2-ра Confused Идвахме от частна градина , където групите бяха по друг начин ... а и тази градина стартира по никое време - май месец ...
Аз наистина не искам да го връщам една група назад в градината вече ... / а най - вероятно е и невъзможно / .
Просто обаче и не искам да тръгва на училище на 6г.4м.
Затова се чудех дали ще може да кара подготвителна в градината , следващата година предучилищна в избраното у/ще и тогава 1-ви клас  Rolling Eyes.

# 9
  • Euskal Herria
В моята група децата са набор 2003 година - сега са подготвителна група. От тази година при нас преместиха още 2 деца, набор 2003, които до тогава бяха в групата на деца набор 2004. По закон всяко дете задължително кара подготвителна група (независимо в ДГ или училище). Когато я завърши му се издава удостоверение за подготвителна група, с което се записва в училище. Ако има някаква причина да се повтори подготвителната група, детето се явява на медико-педагогическа комисия и тя издава протокол, който дава основание то отново да повтори тази група.
Вече сме имали няколко такива случая. Даже едно момченце, което сега ми пратиха, искаха да го оставят два пъти да повтаря по-малката група (по настояване на майката). Но от инспектората й обясниха, че по закон то е длъжно да постъпи в подготвителна и ако се налага - ще я кара 2 пъти.

# 10
YanaDG , аз по принцип не желая да повтаря групата в ДГ или сега да го премествам в "по - малката" група ... Аз съм си виновна , че не проверих тези неща ... просто те ми казаха - записваме го в тази група и точка .
Аз просто питам може ли след като е бил подготвителна в ДГ , да кара такава / предучилищна / и в у/ще или не може .
Ако не може - защо ?
И в крайна сметка как да избегна тръгването на у/ще на 6г. ?

# 11
  • Euskal Herria
Pipinka, за предучилищна се смята последната, ІV-та група. Така че съвсем спокойно може от есента пак да  повтори  ІІІ-та група - като тази, в която е в момента. Можеш да поразпиташ родителите за отзиви за тези групи и да си говориш с директорката. Така ще бъде заедно с набора си. Или пък като остане в сегашната си група и завършат, явяваш се на комисия и го отлагаш за още една година. Тогава можеш да го преместиш в подготвителна група в някое училище, ако има. В Пловдив засега не знам да има ПГ към училище - всичко е към градините.

# 12
Има към училищата подготвителни групи / предучилищна / . Не съм чувала нищо за комисия , която да го отлага . Какво има да го отлага , след като той не е с набора си , а една година напред ?
Аз доколкото проучих въпроса в София е друго - предават се списъците на завършилите подготвителна / но които са от набора за тази година / в общината . Децата родени друга година , просто не фигурират в списъка и по желание на родителите или се записва първи клас на 6 г. или кара предучилищна в избраното у/ще .

# 13
Pipinka, и аз така знам.Спокойно, имаш време, не бързай, нека детето покаже.Има деца, които като твоето в началото ги дръпват напред, после в предучилищна им идва нанагорно, но има и такива, които се справят.Води се по детето, най-лесно е да запишеш после в у-ще още една предучилищна.Ако пък детето е ок, може и да си започне 1 клас.Аз затова винаги се чудя на майки, които дават зор на 2-3 годинки да ги "мятат" по-напред с по-големи под предлог, че тяхното било развито.Та това е възраст, която търпи толкова много промени, за къде бързат, не знам.Винаги има опцията по-будно дете да върви напред при желание и амбиция, но-има време, в у-ще съм имала съученичка, която взе две години за една и т.н.-има си варианти при напредничави, но чак от яслата/градината/ това почти не може да се уложи, та зорлем някои бутат децата си напред, а после става нанагорно, често клюмват на чина и не издържат, особено, ако са по цял ден, а няма баба, която да го прибира на обяд.
Така че-нека си ходи сега детето, догодина имаш вариант в у-ще предучилищна да кара пак.Нека детето покаже. Hug

# 14
Пенелопа , благодаря ти  Hug
Както вече казах , това стана не по мое желание , но да не се повтарям .
Просто ще повтори предучилищната и точка .
Това ми беше въпроса - възможно ли е да я повтори . Явно да !
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт