Новите ви книги - 4 част

• 53 724
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
...хумористична е, но като цяло като се замислиш доста добре усмива българите, но определено имаше места, на които съм се смяла с глас...

Аз тези българи не ги познавам. Бяха ми чужди, абсурдни и неестествено насилени да не носят нищо от характерните черти на българина, (пък бил той отрасъл в ограничената среда на българското село) само за да бъдат смешни.
Да се индетифицират подобни изродени индивиди като носители на българското е твърде абстрактно.
Ако не съм права, виновна е средата ми  Grinning
Вълшебница, това не са българите като цяло, но за съжаление вече доста голяма група.И моята среда не е такава, но съм попадала и на тaкъв тип хора както в селата,така и в София.И за съжаление тази група хора все повече се увеличава последните години, тъй като ценностите, вижданията на много хора се променят...за съжаление не в положителна насока.

# 226
вълшебнице, не е виновна средата ти, а обучението ти по литература, че не ти е създало чувство за карикатурно-хумористичен стил. Simple Smile В една карикатура качествата винаги са пресилени, и в това й е чарът. Конкретно в "Английският съсед" карикатурата е както по отношение на българите, така и на чужденците - на мене те ми бяха не по-малко смешни с маниите си за природно, естествено и подредено. Да търсиш обаче героите от романа "едно към едно" в реалния живот  е наивен буквализъм - може би толкова наивен, колкото да очакваш от габровци да режат опашките на котките си.  От сърце ти пожелавам успехи в четенето и самоиронията като традиционна българска добродетел!  Grinning

# 227
  • Кацнала на едно дърво.
Пък аз намерих роман на Ханс Кристиан Андерсен.  Grinning Казва се "Двете баронеси" и е издаден преди двадесет години от "Народна култура".

# 228
Наскоро си купих тази,издадена е мин.година,но аз сега попаднах на нея:
прочетох я снощи цялата .

И тази:
Не съм я чела още,но от същия автор съм чела други и са увлекателни

# 229
Аз преди няколко дена си купих книгата "Нефертити"
 http://www.books.bg/books/31/127935.html
Още не съм почнала да я чета. Някой случайно да я е чел вече и да даде коментарче дали си заслужава  Thinking Да знам дали да я започвам изобщо  Laughing

За мен това беше изключително скучно и безполезно четиво, а това е нещо, което рядко пиша за книга. Онзи ден, след като видях поста ти, пак я зачетох с убежданието, че никога не съм я виждала, даже се учудих какво прави в библиотеката. Смятай колко спомени е оставила у мен.

Беки, малко късно се включвам за Неферити, нещо ми е убягнала дискусията Grinning Сега се зарових да търся за Исабел Алиенде и се натъкнах на отговорите ви. На мен книгата като цяло ми хареса, много силно начало и поне до средата книгата те държи в напрежение и не ти дава да я пуснеш. После има един момент, когато леко се разводнява, няма да пиша къде точно, за да не ти развалям удоволствието. Като цяло се чете много бързо и не съжалявам, че я прочетох. Купих я веднага като излезе и все оше си спомням сюжета. Освен това е написана съз знания за древен Египет. Не знам защо на argun не й е харесала, може би не е била това, което е очаквала.

# 230
Отидох в книжарницата да си купя тези:

но ги нямаше и си взех "Парфюмът" и "Сборът на дните".

# 231
Джонатан Сафран Фоер - ДА! ДА!ДА
Малко е странен и трябва малко време да схванеш какво се случва. Ако проявиш търпение и продължиш да четеш, понататък в книгата нещата започват да си идват по местата. Много е оригинален и начинът, по който пише и хората които описва. Струва си!  Peace

# 232
Джонатан Сафран Фоер - ДА! ДА!ДА

Една съфорумка с добра душа   bouquet  ми прати Everything is illuminated

Чета я бавно, на малки части с големи почивки (и голямо удоволствие) и се чудя и мая как ще се преведе на бг без да се осакати. Та сега искам да си купя преведената, после оригиналната и да ги разкостя паралелно.

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 14:46 от Калин@

# 233
 уф, аз откога търся Everything is illuminated!!!!  за съжаление преводът на Ужасно близко.....е осакатен, зарекла съм се като ми остане време/разбирай, след около 15-20 години, когато децата поотраснат  Mr. Green/ да потърся и прочета оригинала.

# 234
Момичета, имам нужда от съвет/акъл: свекър ми е складирал добро количество книги в мазето, а сега се налага да го освободи! Не ми се иска да казвам той какво иска да направи с тях, но аз ще се опитам да го спра! Моля ви, кажете къде могат да се предадат/дарят? В някоя библиотека или?

# 235
Момичета, имам нужда от съвет/акъл: свекър ми е складирал добро количество книги в мазето, а сега се налага да го освободи! Не ми се иска да казвам той какво иска да направи с тях, но аз ще се опитам да го спра! Моля ви, кажете къде могат да се предадат/дарят? В някоя библиотека или?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=432560.0

# 236
  • Козлодуй
Кандис Бушнел " Булевардът на тузарите" - прочетох я, едвам, едвам с голям зор. Нещо не ми хареса , стила на писане..................
Сега чета пак на Софи Кансела "Беки Б. очаква бебе" лека и приятна.
Някой чел ли е "Не пипай тази книга"? От извесно време я дебна в библиотеката , ама не мога да я докопам Mr. Green Даже незнам какъв стил е, но чувам , че е мн "модерна" сега.

" Не пипай тази книга" е добра!!!

# 237

И аз чета "Парфюмът" в момента, на английски. Да си я припомня, преди да гледам филма.  Simple Smile

И Get high now (without drugs)

# 238
Блажка, литературните ми познания са възпитали и формирали у мен изключителна сензитивност към посредствеността. Характерът ми - нетърпимост към нея. Това е причината да бъда категорична, не първолашки буквализъм.
"Английският съсед" за мен е изключителено безлична драсканица. Много време и отделих.
Квалификациите, които си позволяваш са присъщи на самонадеяни и "безпогрешни" люде. И на теб.

Чакам с огромно любопитство Василиса да разказва....
Препрочитам "Ако импресионистите бяха зъболекари" на Уди Алън и истински се забавлявам.
Освен това  си имам ценна придобивка- "Няма кой да пише на полковника" на Маркес. 79 година, "Народна култура" , два тома. smile3533  

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 22:26 от вълшебница

# 239
"Гордост и предразсъдъци"-Джейн Остин.
"Дамата с камелиите"-Александър Дюма-син.
Първата я обожавам,но я нямах,а втората ще видим кога ще стигна до нея,че съм наредила цял стелаж книги за четене. Whistling

Общи условия

Активация на акаунт