АПРИЛски мами се суетят – какви дрехи да облекат!!! - 7

• 27 516
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • последна надежда
Против стрии аз се мажа с масло на Palmer's струва 25лв за 250мл. Допада ми като миризма и не повръщам от него  Laughing.

През първата бременност качих 9кг и стигнах до 61кг. Сега съм -7 +2, значи общо -5кг. Ще видим колко още ще кача.

Аз като съм гладна почти не ми личи коремчето, като хапна и се подава. Първият път ми пролича чак в шестия месец  Laughing.

Стоянова и аз имам една позната, която беше огромна през бременността. После много трудно свали част от килограмите.
Аз бях от слабите родилки 61кг за 168см, на деветия ден на бебо вече бях свалила качените 9кг. А след шест месеца бях вече 44кг. Сега не се притеснявам колко ще качвам, знам че лесно ще ги смъкна  Wink.

# 541
Лиота, аз мисиля да се появя утре  на курсовете. Хареса ми миналия път Wink Дано се включат повече момичета  bouquet
Против стрии- засега съм с олио на Еусерин. Приятно ми мирише..И честно казано не вярвам много във вида на мазилата. Важното според мен е да се поддържа омазнена и хидратирана кожата. Другото са гени..Миналата бременност бях на палмер'с и бях доволна общо взето.

# 542
Здравейте,
не съм писала от доста време,но ви чета редовно.
Миналата седмица и аз бях болна,настинах,лекувах се с хомеопатия.
Освен това бях с много ниско кръвно и това допълнително ме прикова в леглото.
Миналата седмица се записах на женска консултация и пуснах изследвания.
Видях и бебо,много е пораснал и си отговаряше по седмици.

Сега да питам Стоянова, т.като съм в неплатена за гледане на дете близо 6 месеца,реших да си пускам болни4ни,
добре ли съм постъпила, по принцип ме осигуряват на минималната заплата, и не искат да ме върнат на работа,заради малкото дете?

ако имаш 1г стаж към датата на излизане в 45 дена преди термина без значение дали е заедно или събиран няма значение така или иначе ще се взема минималната заплата към датата на 45 дена преди термина ако те осигуряват на 240 12м то ти ще вземаш 216лв/месец 410 дена, а ако към датата на 45 дена преди термина (както и се говори) направят минималната заплата 270 лв то ти ще вземаш 243лв.
Даже и да нямате необходимият стаж от 1г ако към датата на 45 дена преди термина и сте с трудов договор то ако не ви достигат примерно 2мес то първите 2мес ще вземате социално майчинство от смешните 100лв, но с тези 2мес стажа ви става 1г и останалото майчинство ще е 90% от сбора на заплатата ви за 1г (като липсващите 2мес се вземат на минималмата за момента) разделена приблизително на 12 мес

# 543
Стоянова, аз не съм съгласна, че размера на майчинството ще се увеличи ако бременната е в болничен преди това. Може би не съм разбрала правилно това, което си написала и ако е така съжалявам. Но за изчисляване на размера на обезщетението за бременност и раждане се взима базата, върху, която е изчислен болничния, а не сумата, която е изплатена по време на болничния. По съвсем груби сметки - ако брутната заплата е 1000 лв., болничния ще е 80% от тези 1000 лв., разбира се разделен на дните, в които е имало временна неработоспособност. Майчинството ще е 90% от тези 1000 лв., точно колкото ще е и за останалите месеци, ако възнаграждението е еднакво. Аналогичен е случаят и когато изчисленото обезщетение надвишава нетното и съответно за база се ползва не брутната, а нетната заплата. Пак съвсем грубо сметнато - 1000 лв. заплата, примерно 200 лв. удръжки, т.е. нетното възнаграждение е 800 лв. и от тях 80% са за болничния и от същите 800 лв. 90% ще са майчинството. Няма значение, че няма удържани осигуровки по време на болничния. Важна е базата, върху която се плаща болничния, а не размера му. Съгласна съм, че болничния може да повлияе на обезщетението, единствено ако възнаграждението е различно през различните месеци.

...така или иначе ще се взема минималната заплата към датата на 45 дена преди термина ако те осигуряват на 240 12м то ти ще вземаш 216лв/месец 410 дена...

Тъй като обезщетението не може да е по- малко от минималното дневно възнаграждение за страната, през тези 410 дни сумата, която ще получава всяка жена осигурена на МРЗ е 240 лв., а не 216 лв. на месец.

Сори за дългото отклонение, което заприлича на заяждане, но не е. Целта е да сме полезни. Тъй като е напълно възможно и аз да греша, ще приема критика ако не съм права.

Последна редакция: чт, 08 окт 2009, 14:50 от Margy

# 544
Момичета разбрахте ли - Поли е родила : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=423615.msg12698116;topicseen#msg12698116

# 545
Видях да.... много се зарадвах, макар че ако беше поседяла още малко в мама щеше да порасне още малко. дано всичко е ок с тях двете  Praynig

# 546
Абе мамета, говорите за майчинството и за 410 дни. Това значи ли, че платеното майчинство е само 1 година. Когато бях с малкия си беше 2г. Е, тогава беше за всички минимална работна заплата, но 2г. Сега само една ли е? Нещо не разбрах... (Аз ще получавам пак минималната работна, защото се осигурявам на нея, но ми е интересно колко време ще продължи това.) Мерси на отзовалите се!  Hug

# 547
Стоянова, аз не съм съгласна, че размера на майчинството ще се увеличи ако бременната е в болничен преди това. Може би не съм разбрала правилно това, което си написала и ако е така съжалявам. Но за изчисляване на размера на обезщетението за бременност и раждане се взима базата, върху, която е изчислен болничния, а не сумата, която е изплатена по време на болничния. По съвсем груби сметки - ако брутната заплата е 1000 лв., болничния ще е 80% от тези 1000 лв., разбира се разделен на дните, в които е имало временна неработоспособност. Майчинството ще е 90% от тези 1000 лв., точно колкото ще е и за останалите месеци, ако възнаграждението е еднакво. Аналогичен е случаят и когато изчисленото обезщетение надвишава нетното и съответно за база се ползва не брутната, а нетната заплата. Пак съвсем грубо сметнато - 1000 лв. заплата, примерно 200 лв. удръжки, т.е. нетното възнаграждение е 800 лв. и от тях 80% са за болничния и от същите 800 лв. 90% ще са майчинството. Няма значение, че няма удържани осигуровки по време на болничния. Важна е базата, върху която се плаща болничния, а не размера му. Съгласна съм, че болничния може да повлияе на обезщетението, единствено ако възнаграждението е различно през различните месеци.

...така или иначе ще се взема минималната заплата към датата на 45 дена преди термина ако те осигуряват на 240 12м то ти ще вземаш 216лв/месец 410 дена...

Тъй като обезщетението не може да е по- малко от минималното дневно възнаграждение за страната, през тези 410 дни сумата, която ще получава всяка жена осигурена на МРЗ е 240 лв., а не 216 лв. на месец.

Сори за дългото отклонение, което заприлича на заяждане, но не е. Целта е да сме полезни. Тъй като е напълно възможно и аз да греша, ще приема критика ако не съм права.

Честото на Поли и много се радвам четах за нея и щом всичко има щастлив край нека от тук нататък им предстоят само най-добри емоции! Grinning baby_neutral
Да и за двете си права не взех под внимание, че тези 240 са с всички отдръжки а говорих по принцип грешката е моя, но принципа е същият ако го изчисляваш за 600лв .
Това за болничния го обърках и се извинявам ако съм подвела някого, а че има сметка има защото ще ви се исплати по-голяма сума от тази ако работите, но на майчинството не влияе.

# 548
Зарче, пак си е две години. Просто мамите, които ги осигуряват на по-висока от минималната заплата, 410 дни ще взимат 90% от заплатата /най-общо казано/, а за останалите 240 лв. и през първата, и през втората година.

Това за болничния го обърках и се извинявам ако съм подвела някого, а че има сметка има защото ще ви се исплати по-голяма сума от тази ако работите, но на майчинството не влияе.
Съгласна! Peace Hug Наистина си е далавера да си в болничен, особено, ако не си боленSimple Smile

# 549
Абе мамета, говорите за майчинството и за 410 дни. Това значи ли, че платеното майчинство е само 1 година. Когато бях с малкия си беше 2г. Е, тогава беше за всички минимална работна заплата, но 2г. Сега само една ли е? Нещо не разбрах... (Аз ще получавам пак минималната работна, защото се осигурявам на нея, но ми е интересно колко време ще продължи това.) Мерси на отзовалите се!  Hug

Първата година е 90% от заплатата ако си се осигурявала на по-висока от минималната ще вземащ по-високо майчинство а втората си е минимална заплата.

# 550
Стоянова, явно си готин и разбран човек. Надявам се да не ми се сърдиш за думите. На мен ми стана кофти и съжалих, че писах, защото не искам да има конфликти в темата, а звучеше така все едно се заяждам, въпреки че въобще не беше това целта ми. Все пак ще сме заедно и ще се подкрепяме още много време, дълго след като родим здрави и хубави бебчета и ще се радвам, ако не си приела думите ми като обида. Hug

# 551
като сте подхванали за майчинството: я кажете от кога започват да се броят тези 410 дни? аз ако реша да не изляза в майчинство 45 дни преди термина, а да си стоя на работа до края, това означава ли, че дните ще започнат да се броят от момента, в който изляза?
благодаря на компетентните Simple Smile

много се радвам за Поли   bouquet. прекрасно е, че толкова много хора са съпричастни и са се включили в кампанията!  Hug

# 552
като сте подхванали за майчинството: я кажете от кога започват да се броят тези 410 дни? аз ако реша да не изляза в майчинство 45 дни преди термина, а да си стоя на работа до края, това означава ли, че дните ще започнат да се броят от момента, в който изляза?
М-не, неизползваните 45 дни преди термин не могат да се използват после. Знам го и от опит.  Peace

"2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането; 3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава."
http://www.nhif.bg/bg/post.phtml?topicid=30485

Последна редакция: чт, 08 окт 2009, 16:47 от tini-mini

# 553
момичета за съжаление не ми се размина и утре влизам в болницата заради пневмонията.иначе днес бях и на ехо ,че се бях притеснила за бебо-слава богу всичко с него е ок.а Hug всички вие да се пазите много!!

# 554
Стоянова, явно си готин и разбран човек. Надявам се да не ми се сърдиш за думите. На мен ми стана кофти и съжалих, че писах, защото не искам да има конфликти в темата, а звучеше така все едно се заяждам, въпреки че въобще не беше това целта ми. Все пак ще сме заедно и ще се подкрепяме още много време, дълго след като родим здрави и хубави бебчета и ще се радвам, ако не си приела думите ми като обида. Hug

Разбира се, че не се сърдя ти не си ми виновна за грешката я!Радвам се, че ме поправи докато някои не се е подвел.Като чета какво съм писала от тук трябва да го обмисля х2 и пак да го прочета х2  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт