БългЪрски нокаЛутирани прЪвописТни сАоВШТения-36

• 33 920
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
Исконен се пише със с. Някой да ме поправи с аргумент, ако греша, моля.

# 46
  • София
http://www.kakvo.org/tword/%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD
това стига ли?
Синоним на изначален.

# 47
# 48
И все пак, вярното е иЗконен. Аргументи нямам, шЪ мЪ извинявате, не й знам етимологията на тази думичка  Peace

# 49
И все пак, вярното е иЗконен. Аргументи нямам, шЪ мЪ извинявате, не й знам етимологията на тази думичка  Peace
Защо и все пак вярното да е изконен?! Под аргументи имах предвид речник - нямам под ръка, а телефнът на БАН - Езикови справки не работи.
Мирише на дублетизъм.

# 50
  • София

Ами, честно казано, не си го обяснявам, още повече от един и същи източник. За мен правилното е иЗконен, нека филолозите да ме поправят, ако греша. А иСконный е на руски, както и други думи с представка из- на български, на руски са с ис-, например използвам - использовать и др.

# 51
Защо и все пак вярното да е изконен?! Под аргументи имах предвид речник - нямам под ръка, а телефнът на БАН - Езикови справки не работи.
Мирише на дублетизъм.

Така де, така, аз в речник проверих за всеки случай.

# 52
Е, добре. Глас народен, глас божий. Уча филология и се съмнявам до последно, защото и аз го гледам тук в разни двуезични речници, където го има със с. Исках да проверя за себе си най-вече, защото скоро я употребих тази дума и я написах със з, по усет, но сега се замислих дали е било вярно или не и все още не съм убедена.  Mr. Green

# 53
Цитат
ние които сме на 20-25 години,студенти и учим за учителки като ни дадът ...
Белким поне ви научЪТ...

# 54
Прекрасната, в моя тълковен речник е дадено това: "изконен - който съществува от самото начало, открай време, от много отдавна, изначален, извечен - изконно право". Имам и един друг - за правоговор, правопис и пунктоация, от  студентските ми години, та и там е със З.

# 55
Ами значи усетът не ме е излъгал, макар че поразпитах тоя-оня, познати разни, не всички са специалисти, някои твърдят, че имала двойно изписване. Даааам, разколебаващо Simple Smile.

# 56
  • София
Е, добре. Глас народен, глас божий. Уча филология и се съмнявам до последно, защото и аз го гледам тук в разни двуезични речници, където го има със с. Исках да проверя за себе си най-вече, защото скоро я употребих тази дума и я написах със з, по усет, но сега се замислих дали е било вярно или не и все още не съм убедена.  Mr. Green

Усетът ти не те е излъгал  Peace
...едновременно сме писали Simple Smile

# 57
  • Варна
Според този речник иСконен е грешно:
http://vanyog.com/grammar-bg/online/index.php

Тук също е дадено като грешка:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B … %BF%D0%B8%D1%81/1

# 58
иЗконен няма дублетна форма.

# 59
Благодаря на всички!

Общи условия

Активация на акаунт