Барабойник (името коригирано)

  • 11 934
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
  • На ръба..
  • Мнения: 2 189
Изглежда доста вкусно, а тестото как го правим, че нещо не съм разбрала..

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 1 448
Това е страхотно, аз съм от Северна България (Троян) и баба правеше много често, като бях малка  Laughing Там по този край на картофите казват "барабои" и от там - "барабойник". Понеже в заглавието пише, че подлежи на корекция, аз да кажа как го знам  Laughing
Различава се от бабиния само по начина на навиване - баба разточваше 2 кори, като най-отдолу на тавичката слагаше една по-голяма (така че краищата излизат леко от тавата, после плънката и отгоре друга кора, която да е точна. Долната кора прихлупва плънката и хубаво се затискат крайчетата.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2009, 19:08 от *Бубето*

# 17
  • Мнения: 27 523
И татко ми е от Северна България, но нямат такъв специалитет  Thinking Никога не съм опитвала. Всъщност съчетанието тесто/кори с картофи пробвах едва тук в Белгия, в турските баничарници, вид техен бюрек някакъв.

# 18
  • Мнения: 930
много интересна рецепта, ще трябва да я приготвям Thinking

# 19
  • Мнения: 202
Направих го.Вкусно е.Мерси за рецептата.  bouquet
На мен по ми хареса да престои няколко часа.
Кората я разточих по тънко,че пълнежа се получи повече.
Идеята е много хубава,а пълнежите по желание.

# 20
  • София
  • Мнения: 316
Благодаря на всички за похвалите!
DiDi_too, тестото не е нищо особено. Ето все пак как се приготвя.
Маята се размива с чаена лъж. захар в чаша прясно мляко докато шупне. После се  омесва с брашното, солта, яйцето. Втасва един път докато приготвям плънката.
*Бубето*, рецептата е точно от Троян. Благодарение на теб коригирах името.  bouquet Може и да има някъде публикувана рецепта, но нали и името не съм записала/ запомнила правилно, та за каква търсачка да говорим.
Megans, радвам се, че ти е харесало.
Аз честно казано се сещам не повече от един път годишно да го приготвям. Като ми се изчерпи фантазията и репертоара с другите видове солени и сладки кифлички и пр. Наистина съчетанието тесто/картофи е чиста ерес.  Joy

# 21
  • Мнения: 151
 Е, и аз днес реших да запретна  ръкави да се пробвам– малко трудно беше с завиването, но  се свиква с времето. Направих промяна в пълнежа – дадената плънка не ми е по вкуса и я промених.
  • Заслужаваше си труда.
         
                                                           

# 22
  • Мнения: 41
не знаех,че има нещо подобно от нашата кухня,англичаните имат  cornish pasty правят ги с пълнеж от картофи,кайма,грах и лук

# 23
  • Мнения: 3 166
Различава се от бабиния само по начина на навиване - баба разточваше 2 кори, като най-отдолу на тавичката слагаше една по-голяма (така че краищата излизат леко от тавата, после плънката и отгоре друга кора, която да е точна. Долната кора прихлупва плънката и хубаво се затискат крайчетата.

И ние го приготвяме така.   Рецептата и при нас идва от Троян, от рода на дядо ми. Но го приготвяме и с още няколко вида плънки според сезона.Ако има желаещи, ще ги напиша. Това е едно от най-любимите ястия у дома. Grinning

# 24
  • Мнения: 22 867

И ние го приготвяме така.   Рецептата и при нас идва от Троян, от рода на дядо ми. Но го приготвяме и с още няколко вида плънки според сезона.Ако има желаещи, ще ги напиша. Това е едно от най-любимите ястия у дома. Grinning

svetlana_78 , напиши, моля те, изглежда толкова вкусен тоя бобойник/барабойник.  Heart Eyes(и двете названия ми харесаха Grinning)

# 25
  • Мнения: 126
   Чудесна кусотия , а как изглежда интересно при приготвянето , ще го пробвам , но незнам дали ще го харесат с картофи макар ,че много си ги хапваме , мисля си , че като щрудел или с тиква може също да стане . Браво !

# 26
  • Пловдив
  • Мнения: 1 448
Позволявам си и аз да напиша  плънка по спомени, защото лично не съм правила  Embarassed
Пролетна плънка - казват му "лучник" - с много пресен зелен кромид, оризче и орехи  Crazy Подправки по желание  Peace Дори баба май не слагаше подправки, защото е достатъчно ароматна плънката. Задушава се лука, ориза и счуканите орехи и след това се пълнят корите.  Ааа, сега се сещам, че баба слагаше и ситно накълцана сланина, която може да се замени с кайма или колбас, а може и без тях  Peace
Правеше и с плънка от яйца и сирене и на това му казват в Троян "сиренак"  Crazy
Инпровизации можете да правите според вкус и продукти  Hug
Понеже начина на навиване е различен, както писах по-горе, преди да се сложи в загрята фурна се набоцква с вилица навсякъде. А може и да го намажете с жълтък или с каквото си мажете питките (аз понеже не съм в час с тези неща  Embarassed)
Добър апетит!

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 10:34 от *Бубето*

# 27
  • Мнения: 3 166
svetlana_78 , напиши, моля те, изглежда толкова вкусен тоя бобойник/барабойник.  Heart Eyes(и двете названия ми харесаха Grinning)

Ето още 4 варианта на плънката, все на почит у дома:

Копривник: на същия принцип,  но плънката е от задушена с пресен лук, извара и сиренце коприва. Баба ми към тази плънка слагаше и изпържени до съвсем хрупкаво състояние парченца сланина. Аз не слагам.

Буренарник, много любим, но много трудоемък, защото за да стане повечко плънката иска сума ти клъцане и продукти: Задушват се пресни листа от домати, пресни листа от картоф, листа от червено цвекло, лук - по възможност зелен, много копър, сирене или извара. Става убийствено вкусно, но наистина, е много трудоемко, защото листата като омекнат  се свиват и е нужно доста сериозно количество за повече плънка, но пък вкусът наистина си заслужава.  Повечето ми познати първо се стряскат като чуят листа от домати и картоф, но опитат ли веднъж, пак искат. Буренарникът за пред гости може да се прави на три пласта т.е. слага се още една кора между двете и съответно два реда плънка.

Пиперник, тъкмо за сезона: тук плънката е от задушени много лук и сурови чушки, нарязани на квадратчета. Търпи и мъничко колбасче. Тази плънка иска прилично количество мазнинка, за да не стои сух и постен пиперникът.

И най-любимия ни вариант, който е резултат на почистване на хладилника. Изпържвам до златисто накълцано кисело зеле, ама наистина до златисто - да хрупка чак. Добавям и 250 грама кайма, размита с мъничко водица и един бульон Костиля. Тримата с таткото и баткото омитаме една тава в този вариант на едно ядене. Embarassed

# 28
  • Мнения: 22 867

Ето още 4 варианта на плънката, все на почит у дома:...............


svetlana_78, благодаря ти много за интересните плънки, и аз не знаех, че листата на доматите и картофите стават за ядене. Копвам си ги и непременно ще ги пробвам.  bouquet

# 29
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
листата от домати не са ли отровни? newsm78
листата съдържат томатидин, който е подобен на соланина в картофите...


Общи условия

Активация на акаунт