Висок холесторол

• 20 233
  • 19
  •   1
Отговори
Става въпрос за 11,3 в 22ра седмица
Започната бременност със 7, пак над нормата
В 17 седмица вече е 10.
Хранането е съобразено, има диета, но явно има и някакво нарушение.
Има ли друг с подобен проблем и как се е реагирало?

# 1
 Здравей Каспър, сина ми преди година беше с холестерол някъде към 7. Една негова учителка ми даде рецепта от народната медицина. Попитайте доктор ще навреди ли да се консумира от бременна, защото ефекта беше поразяващ. За един месец беше слезнал на 4,5
Ето ти рецептата:
1 чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лижичка ябълков пектин на прах
1 лъжица мед
1 чаена лъжичка канела
една шепа орехи-сурови
всичко това се разбърква и се яде сутрин на гладно  Peace

# 2
  • София
Здравей и от мен, аз съм с висок холестерол. Преди да забременея беше около 6 (веднъж повече, веднъж по-малко). Докато бях бременна беше 12 (по принцип е нормално да се повиши по време на бременност). От една година се опитвам да хо сваля, но се върти около 9. Сега ще се пробвам с редовна употреба на овесени трици - твърди се, че много помагали, да видим... Не мисля, че трябва да правиш нещо докато си бременна, после ще го мъчиш.
Няма обяснение защо е така - генетична предразположеност. Следят се и чернодробните ензими, защото една от причините може да е проблем с чернодробната функция. Моите са си добре, но въпреки това холесерола е зле.

# 3

Така или иначе с храната не можеш кой знае колко да го коригираш, тъй като едва 20% от холестерола постъпва в организма чрез нея.
Останалите 80% черния дроб ги изработва сам.
При бременност такава функция има и плацентата, оттам и повишението.
Наблегни на омега съдържащи храни, можеш добавка рибено масло да пиеш - то е полезно и за мозъчната дейност на плода.

# 4
  • София
Да, и аз пих Ескимо през цялата бременност, а и след това. Не ми падна холестерола, но нямах и други проблеми.

# 5

Така или иначе с храната не можеш кой знае колко да го коригираш, тъй като едва 20% от холестерола постъпва в организма чрез нея.
Останалите 80% черния дроб ги изработва сам.
При бременност такава функция има и плацентата, оттам и повишението.
Наблегни на омега съдържащи храни, можеш добавка рибено масло да пиеш - то е полезно и за мозъчната дейност на плода.
А това може ли да значи проблем с плацентата?

Бях на кардиолог днес, тя ми каза точно това за храната. Още повече, че от 1 месец съм на диета, а се покачва.
Във вторник съм и на хепатолог и тя ще си каже мнението, но вече ми е много по-спокойно.
Страх ме беше да не е свързано с кървенето, каквото съм имала предишна бременност и се моля сега да ми се размине.

Благодаря ти за отговора!

# 6
Цитат
А това може ли да значи проблем с плацентата?
Не, не, не се притеснявай.
Няма общо с кървенето.

Аз по принцип съм със завишен холестерол,   по време на бременността се вдигаше прогресивно, имах перфектен лекар, който ми разясни как седят нещата с плацентата и че е нейно "дело" това.

# 7
  • Варна
Не е толкова страшно да ти е висок холестерола, но освен нег се изследват фракции ЛДЛ и ХДЛ, както и 3 глицериди, ХДЛ трябва да е висок, а ЛДЛ не трябва да е над 3, а 3 глицеридите над 2. Ако холестерола е висок за сметка на ХДЛ, няма нищо страшно, но ако е за сметка на ЛДЛ не е добре, за 3 глицеридите да не говорим. Но в никакъв случай не пази нискохолестеролна диета, това ще лиши плода от есенциални мастни киселини и резултата може да не е много добър, така или иначе това няма да свали холестерола. По-добре изследвай инсулин след обременяване с глюкоза и ако е над 20-25, значи имаш проблем. Инсулина има много общо с дислипидемията и може да има общо с незачеване и аборти.

# 8
Обременяването с глюкоза е силно непрепоръчително при бременност, въпреки че масово се практикува.
Предизвиква силен шок на плода.
По-добре да се изследва гликиран хемоглобин, въпреки че понякога дава леко фалшиви резултати при бременност. Но при всички случаи е по-безвредно.

# 9
  • Варна
Но не е по-страшно от изяждането на цяла кутия локум или бонбони наведнъж Laughing, което много бременни правят често, но може и да има известен риск. А и е прието да се изследва през 7 месец кръвна захар след обременяване за скрининг за гестационен диабет, обременяването с глюкоза е същото, дали е добра практика не знам. Но ако холестерола е висок за сметка на ХДЛ, всичко е наред.
Аз лично сладко не ям въобще, тестени и хляб също, силно съм ограничила въглехидратите, като съм изключила тези с висок гликемичен индекс. Според мен е много голяма грешка да се ограничават мазнините и животински и растителни през бременността, това лишава детето от материал за развитието на мозъка най-вече. А гликирания хемоглобин нищо няма да покаже, ще бъде нормален със сигурност, както е моя, истината лъсва при инсулина, но наистина не съм правила през бременността и не мисля. Просто не ям сладко.

# 10
Значи бременееш мъдро Simple Smile
Лека бременност ти пожелавам.

# 11
Не е толкова страшно да ти е висок холестерола, но освен нег се изследват фракции ЛДЛ и ХДЛ, както и 3 глицериди, ХДЛ трябва да е висок, а ЛДЛ не трябва да е над 3, а 3 глицеридите над 2. Ако холестерола е висок за сметка на ХДЛ, няма нищо страшно, но ако е за сметка на ЛДЛ не е добре, за 3 глицеридите да не говорим. Но в никакъв случай не пази нискохолестеролна диета, това ще лиши плода от есенциални мастни киселини и резултата може да не е много добър, така или иначе това няма да свали холестерола. По-добре изследвай инсулин след обременяване с глюкоза и ако е над 20-25, значи имаш проблем. Инсулина има много общо с дислипидемията и може да има общо с незачеване и аборти.

ХДЛ ми е добро 2,2 май беше, но е добро
ЛДЛ не е висок
глицериди също са ок
Общо взето като прегледа кардиоложката общата картина, каза, че положението е добро
Диетата я спрях, разбрах за това, благодаря ти че се включваш

При първата ми бременност имах много висока захар - получих хипоглекимия, ако така се казва... Бях в края на шестия месец и до края останах да диета. Правиха ми профили - взимаха ми кръв по няколко пъти на ден, влезнах в нормите. След като родих нямах проблеми.

Сега във вторник съм на хепатолог. Да я попитам ли за това изследване на инсулин след обременяване с глюкоза
От кой доктор, хепатолога сигурно или друг специалист, да изискам да ми го назначи и какво на по-прост език означава дислипидемия

Кардиоложката ми назначи фиш ойл 1000 мг - английско - сега ще търся и ще пия от него.

Благодаря ви още веднъж, че се се включвате

# 12
  • Варна
ХДЛ-то ти е добре наистина, но това значи че ЛДЛ-то ти е поне 9, което е височко, но не е страшно, щом 3-глицеридите са ти в норма, така че кардиоложката е права. А и ти си имаш вече установен проблем, щом вече си вдигала кръвна захар, тогава няма нужда да изследваш инсулин, по-добре гликиран хемоглобин наистина, Орелия е много права за това. Защото обременяването може да предизвика хипогликемия, което не е добре за бебето, вярно че то вече си има работещ панкреас, който ще се справи със ситуацията, но си има риск. Инсулин се назначава от ендокринолозите по принцип, (но всеки друг специалист може да ти назначи), но те не го уважават този метод, явно смятат, че щом нямаш кръвна захар нищо ти няма, и хиперинсулинемията не я смятат за патология. На мен лично ми го назначи гинеколог.

Когато ти е висока кръвната захар това е хипергликемия, обратното е хипогликемия. Дислипидемия е когато липидите (мазнините - холестерол, 3-глицериди) са повече или по-малко отколкото трябва или са в неправилно съотношение. Тези термини се образуват от няколко корена, представки и наставки. Когато завършват на -емия, значи става въпрос за кръвта, когато започват с хипо-, това е намалено, хипер- е увеличено, дис- е неправилно, а- е няма въобще, има и още, но тези за най-използвани. корените са -глике- захар, -липид- мазнини, -протеин- белтъци и още много, но те са ясни в повечето случаи.

Хепатолога най-много да ти установи чернодробна стеатоза, което не е страшно, и най-много да ти предпише Карзил или Легалон, което е екстракт от бял трън, който като билка не е противопоказан за бременни, (не знам защо се води лекарство и му искат рецепта, това си е направо смешно) и витамини Е, от група В и може и някои други.
А за рибеното масло, това е Омега-3 и е с много добър ефект върху холестерола, аз преди пиех Ескимо, после GNC, обаче напоследък не го намирам и минах на Фортекс, пие се по 3000 мг на ден, влияе върху въглехидратната и липидната обмяна.

Обаче от мазнините трябва да заобикаляш отдалеч всякакви маргарини, хидрогенирани мазнини и всякакви друхи химически обработени такива. Намали слънчогледовото олио, че наистина много го употребяваме всички, за салата и варене по-добре зехтин, а за пържене и печене по-добре краве масло или мас.

Но най-важното е НВД(нисковъглехидратната диета) http://www.bb-team.org/values/glycemic_index това е примерна таблица на гликемичния индекс на храните, със сигурност има и други таблици в нета. Изключи всичко с висок гликемичен индекс, освен ако има собствена хранителна стойност (тиква, банани и т.н.) и намали като количество останалите. Може би обаче гледането на гликемичния индекс не е средството, защото не мога да приема, че не трябва да ям диня или тиква, а да ям бели макарони примерно. Така че и това не е абсолютно.
Не е случайно че от групите храни само при въглехидратите няма незаменими, за разлика от протеините и мазнините, така че намаляването им няма да доведе до какъвто и да било хранителен дефицит.

Последна редакция: нд, 04 окт 2009, 09:33 от araxna

# 13
Благодаря ти отново за изчерпателният отговор.
Маргарин не ям от години, олио също - всичко е само на зехтин... Въобще всякаква гадна храна съм я изключила от години
Лошото е, че обичам препечени филийки с масло  Close
Обаче ще се лишавам, какво да правя.

Пак ви благодаря за отговорите и след разговорите с докторите, съм много по-спокойна.  Simple Smile

# 14
Здравейте.Виждам,че вече е разисквана темата,която вълнува и мен в момента.Бременна съм в 22 седмица и ми откриха висок холестерол.Искам да ви попитам мога ли да пия Омега 3 или ябълков пектин по време на бременност и дали той ще повлияе по някакъв начин на високия холестерол.Кардиоложката каза,че не може да ми изпише лекарства,но за добавки нищо не спомена.Ето и резултатите от  изследванията ми:

Холестерол (общ)-8.48   Реф.ст-ти ги дават препоръчително до 5
Холестерол HDL   -1.84   Реф.ст-ти      жени >1.2
Триглицериди      -2.71   Реф.ст-ти      до 1.7

АСАТ,АЛАТ,урея, креатинин и желязо в норма.

Каспърче,бяхме заедно в декемврийската тема миналата година Hug.Мен ме сполетя същата съдба само че в осми месец.Сега отново съм бременна,но много проблеми-холестерола,хипер висок пролактин,аритмия,абе изобщо ...проблемна бременност.Надявам се този път всичко и с двете ни да е наред.

Общи условия

Активация на акаунт