Отговори
# 270
  • ул. "Мечтание"
Lady Frost, Германия е на светлинни години. Малко са лекарите тук, които ще те чакат с дни. Те и няколко часа не искат да чакат.  #Cussing out Гледат да ти мушнат системката и да родиш по най-бързия начин, ако можеш можеш, ако не - секцио. Честно да ти кажа учудвам се на хора, които казват "Аз съм много доволна от секциото, и  второто бих родила така". Просто не ги разбирам....

На мен това ми е ясно, но е добре да знаем, че нещата могат да бъдат и по друг начин и да си търсим правата!  Peace

# 271
Здравейте и от мен! Simple Smile
Включвам се в темата, понеже преди 5 месеца родих дъщеричката си със секцио по спешност, а честно казано с мъжа ми си мечтаем за поне още 2 деца. При мен случаят беше следният - преносена бременност 9 дни, аз и лекарят ми искахме да чакаме още, но шефът на отделението по патологични бременности в "Майчин дом" всяка сряда минава на визитация и назначи на следващия ден да ми включат система и да предизвикат раждането. Още на първата контракция обаче матката ми не е могла да се отпусне и бебка е започнала да се задушава. Загубиха тоновете и затова се наложи спешно секцио. Въпросът ми е следният: При следващи бременности по-голяма ли е възможността от усложнения при раждането (без значение вагинално или пак секцио) и евентуално невъзможност за 3та, 4та бременност след това при жени, раждали със секцио за първи път, отколкото при тези, които са раждали нормално?Т.е. дали ще имаме шанса за още 2 или 3 деца и дали за да е възможно, следващите раждания трябва да бъдат със сигурност нормални/секцио?
Също така се чудя и какво означаваха думите на лекаря ми, че все пак шансът да родя нормално е бил много малък въпреки идеалното разположение на бебка (Той все пак много вярваше, че ще успея да родя нормално и затова искаше да продължава да чака). Дали това има общо с факта, че съм млада - едва на 20 години и че съм по-ниска и слаба - 164см, 48кг, както и с това, че в края на бременността имах анемия? Друг въпрос е и какво се случва, ако забременея преди да са минали 2 години от раждането със секцио, а например половин или една - води ли това до задължителен аборт или просто раждането трябва отново да е секцио?
А иначе - на майките, които са успели да родят нормално след като са раждали секцио, се възхищавам много Simple Smile
Пожелавам на всички тук да имат най-незабравимите, изпълнени с безкрайно много детски усмивки и щастие моменти! Simple Smile

# 272
icyflower, здравей и добре дошла при нас!  Hug
Искам първо да те попитам обясниха ли ти защо се е получило така при теб? Може да е от реакция към окситоцина, знам ли? Защо пък да не си можела да родиш нормално? Нещо изобщо казаха ли ти, освен че едва ли не не можеш да раждаш? В епикризата пише ли нещо?
Ако искаш се върни назад в тази и другата тема и прочети информацията, която сме дали за рисковете при единия и другия вид родоразрешение.  Литературата по въпроса сочи, че ако искаш повече деца е по-добре да родиш следващите си деца вагинално, защото операциите стават по-сложни. Рисковете при секцио също съм ги посочила по-нагоре в темата. Някой от тях се увеличават с нарастване на броя на цезаровите сечения, докато същите намаляват с увеличаване на броя на вагиналните раждания след секцио.
Ако забременееш преди да са минали година и три месеца от секциото (така стават 2 години от секцио до раждане), тогава рисковете от руптура на матката се увеличават малко и зависи дали ти и лекарят ти сте склонни да ги поемете. Ще проверя колко точно са и ще пиша пак. Общо взето ако между ражданията има 18 до 24 месеца рискът се счита за приемлив.
Аз също като теб искам повече от две деца, затова ще обърна света и ще родя вагинално следващия път. Заради себе си и заради децата!

# 273
Zozima, благодаря за отговора Simple Smile Аз преди да пиша още изчетох цялата тема и всичката информация в нея Simple Smile
Всъщност точно това се е случило - организмът ми не е реагирал добре на окситоцина, матката ми не се е отпуснала след контракцията и е почнала да задушава моята Ели.
Но ми казаха и след раждането, че така се е получило по-добре, че и без това нямало да мога да родя най-вероятно нормално и че съм щяла да имам много разкъсвания и евентуални проблеми за бебка. В епикризата ми пише : Индикации:1. остра интрапартална асфиксия.
А това за времето между ражданията - питам, понеже ми дойде за първи път около месец след като спрях да кърмя (пада се 4 месеца след раждането) - доста по-обилно от нормално, сега обаче не ми идва втори път, минаха вече 36 дни от началото на миналата Sad С мъжа ми много внимаваме и се пазим - с хапчета pharmatex или презервативи (или и двете понякога), и мисля, че няма причина да се притеснявам толкова, но все пак...
Ще се радвам, ако успееш да намериш някаква статистика за вероятността от руптура на матката при второ/трето секцио, че ако наистина имам проблеми с нормалното раждане, ще се наложи пак секцио, колкото и да не ми се иска... И съответно някаква статистика за разкъсване на шева,руптура на матката при вагинално раждане след секцио.
Благодарности на всички майки, които пишат тук, информацията и споделеният опит са много важни! Simple Smile

# 274
Всичко е индивидуално и по преценка на лекаря  Hug

# 275
icyflower аз също бях с индуцирано раждане на 11ти ден преносване, което завърши със спешно секцио. При мен се стигна до пълно разкритие, но за съжаление главичката не заходи правилно в родовия канал (за доказателство послужи червенината от вакуума по главата на сина ми, която беше накриво).Според мен можеха да ме почакат още малко да тръгне естествено процеса, можеше и да не ме пришпорват да напъвам, можеше...(не съм раждала в България, и в чужбина пришпорват, особенно предизвиканите раждания са трудна работа....).
За второто лекарят ми каза, че индикация дали ще мога да родя нормално или не ще бъде дали ще тръгне спонтанно раждането или не.Каза че ще чакаме до края на 39та седмица и ще наблюдаваме, но ако не тръгне отново спонтанно - никакво предизвикване, направо секцио.Само дето бебо не само че тръгна да се ражда спонтанно, ами и подрани доста, та даже лежах за задържане.В първия ден на 39та седмица рано сутринта го родих нормално и леко.Моят съвет би бил да си потърсиш лекар, който да е склонен да изчака раждането да започне спонтанно (до един разумен момент разбира се) и да се действа според това как протича това раждане - може да е и като предното, а може и да е съвсем различно.
Желая ти успех!  bouquet

# 276
в норвегия се практикува домашо раждане след секцио, така че, ако всичко е наред, нормалното раждане след секцио не би трябвало да е проблем.

# 277
Здравейте Simple Smile Аз родих на 09.04.2008 със секцио по спешност, сега ще рискувам да получа много негативни изказвания, нооо за себе си аз съм права и ще бъда благодарна ако може малко по снизходително да се отнесете към мен  Rolling Eyes
Отидох да раждам с твърдото убеждение (получено точно тук) че секциото е нещо ужасно, нещо безбожно и какво ли още не... но какво се получи в крайна сметка -  12 часа мъки и болки, мятане, контракции на всеки 2 мин и накрая нищо, никакво разкритие, 100 пъти бъркане...  абе общо взето невероятен ужас специално за мен.. знам че не при всички е така но при мен точно беше така.. и в крайна сметка аз толкова държех на пусто нормално раждане, че бях готова да застраша живота на детето си с упорство и настояване да се чака до последно...в крайна сметка  - родих със секцио по спешност. Моля да ме извините за това което ще кажа  Rolling Eyes Wink "Страхотно беше" на следващия ден се изправих на крака и до ден днешен не съм изпитвала болка, още на 10.04 аз бях годна  дори да пренасям мебели!
И сега по темета - Сега чакам 2-ро детенце  Party Party Party Планувано и много желано Simple Smile Никога, дори и за секунда не съм си и помисляла да се подложа отново на онзи ужас, който изтърпях тогава, ще родя пак със секцио (лично мое решение) и още 5 деца да имам пак метода ще бъде същия! Понеже много бях изчела с първото си детенце относно секциото, сега си направих труда да потърся информация, защо не е препоръчително вагинално раждане след секцио, и често казано това за мен беше още една причина да бъда радостна за себе си, за решението, което вече съм взела без нито миг дилема!

# 278
smilianova, може би не си прочела постовете преди твоя, но вече сме на етап, в който се обсъжда възможния риск при определени условия (интервал мевду ражданията, шевове, ПФД и т.н.). За общия случай се казва, че ресекциото носи по-голям риск. Старала съм се да цитирам източниците си в повечето постове. Можеш да направиш същото, за да се аргументираш по-добре, защото сам по себе си постът ти не означава нищо. "Чела съм за рисковете на нормално след секцио и реших да не рискувам". Ок, но прочете ли рисковете на варианта, избран от теб? А надеждни ли за източниците ти?
Не мисли, че те нападам или оспорвам решението ти. Тялото и детето са си твои. Но ми се иска всеки, който взема отношение, да се аргументира по-добре.

# 279
Simple Smile Аз повторих на няколко пъти, че това си е лично мое решение, което не искам да налагам на който и да било, просто давам мнение! И в отговор на въпроса отправен към мен - Да знам какви са рисковете при ресекцио! А и пред себе си в същото време имам 5 примера на ресекцио, през различен по дължина период между бременностите като най късия е 13 месеца, а най дългия 6 години Simple Smile И при 5-те приятелки проблем със операцията не е имало! Като изключим факта, че всички сме правили секциото в различни болници и сме го преживяли по различен начин аз продължавам да съм убедена за себе си, че за мен това е по добрия вариянт

# 280
smilianova, честита бременност, лека и приятна, и със здраво бебче на финала!  Peace

Много се радвам за теб, че си взела решение и, че си убедена във верността му. Не разбирам само, какво те кара да пишеш в тази тема? Може би не си я изчела цялата, но истински в нея никой не се опитва да убеди хора като теб да променят решението си! Още по-малко имаме нужда от това да нападаме когото и да било за избора му!

# 281
аз имах прекрасно първо естесвено раждане и така си се настроих за второто но уви,отлепи се плацентата и нямаше как,някой има ли идея дали това може да бъде пречка за следващо естествено раждане?много ми се иска ако не е наложително да не ми се налага ресекцио

# 282
smilianova, не си ме разбрала, но няма значение.

мария п, няма причина отлепването на плацентата да се повтори, а фактът, че имаш вече едно вагинално раждане, увеличава вероятността за успех. Дишай спокойно!  Hug

icyflower, ето едно и още едно изследване за интервала между ражданията.
Рискът от руптура при повторно секцио е по-малък, отколкото при вагинално раждане след секцио, но въпреки това съществува. При секциото рисковете са съвсем различни, описала съм ги по-напред в темата.
Не виждам какви причини е имал лекарят ти да ти каже, че не можеш да родиш вагинално, може би бебето не е било в добра позиция за раждане.
Следващия път намери лекар, който би те изчакал да започнеш да раждаш и задължително откажи синтетичния окситоцин. Асфиксията на бебето 100% е причинена от него.

# 283
Благодаря за статистиката Simple Smile Доколкото разбрах (понеже английският ми не е много добър Embarassed ), при <18 месеца между ражданията рискът е доста голям - т.е. наистина е по-добре да не се ражда толкова скоро след секцио (дори това да означава аборт при евентуална такава скорошна бременност?).
Иначе от доста време се тормозя с въпроса наистина ли е трябвало да ми включат система с окситоцин и ако не бяха, дали щях да родя бебка нормално без спешно секцио и опасност за нас... Търсейки в интернет за системите с окситоцин, попаднах на информация, която направо ме изуми - http://www.framar.bg/%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%86% … -pid15000203.html . Това ли има в системата, която се влива на повечето родилки?
Забележете:
1. Когато се прилага правилно, окситоцинът предизвиква маточни контракции подобни на тези при нормално раждане. Свръхстимулацията на матката чрез неправилно приложение на лекарството е рискова, както за майката, така и за плода. Дори при правилно приложение и адекватен контрол могат да възникнат хипертонични контракции при пациентки със свръхчувствителна към окситоцин матка. (Няма ли начин да се установи дали матката на родилката е свръхчувствителна - не съществуват ли такива изследвания ??) Аз попаднах в точно този случай...  Sad
2. Нежелани лекарствени реакции:

Следните нежелани реакции са наблюдавани при майката: Предозиране или свръхчувствителност към лекарството може да доведе до маточна хипертония, спазъм, тетанични контракции или руптура на матката. Прилагането на окситоцин би могло да доведе до следродови кръвотечения; този ефект се дължи на установена окситоцин-индуцирана тромбоцитопения, афибриногенемия и хипопротромбинемия. При внимателно водене на раждането честотата на поява на следродово кръвотечение може да се сведе до минимум. Описани са редки случаи на тазови хематоми.
При въвеждането на големи дози окситоцин е възможно да се появят сърдечна аритмия или преждевременни камерни съкращения; хипотония, последвана от хипертония и рефлекторна тахикардия. Известни са случаи на гадене и повръщане.

3. Специални предупреждения и специални предпазни мерки при употреба:
С изключение на необичайни обстоятелства, окситоцин не трябва да се прилага при следните условия: недоносеност, гранична пелви-фетална диспропорция, предшестваща операция на шийката или матката, вкл. цезарево сечение, преразтягане на матката, висок мултипаритет, инвазивен карцином на шийката. Не трябва да се прилага за индукция на раждането преди ангажирането на предлежащата част на плода - глава или седалище. Поради разнообразието на комбинации от фактори при описаните по-горе условия, определението "необичайни обстоятелства" се основава на преценката на лекаря. Решението трябва да се вземе само след внимателна преценка на потенциалния положителен ефект, който може да се постигне с окситоцин в дадения случай, срещу рядката, но съществуваща възможност лекарството да доведе до маточен хипертонус или тетаничен спазъм.
В случай на смърт на плода в матката и/или наличие на мекониум в около плодните води, да се избягва бурна родова дейност поради риск от амниотична емболия.
Винаги трябва да се има предвид, че съществува възможност за увеличена кръвозагуба и афибриногенемия. 
Публикувани са случаи на майчина смърт поради хипертония, субарахноидални кръвоизливи, руптура на матката, както и на фетална смърт по различни причини във връзка с парентералното приложение на окситоцинови продукти за индукция или стимулация в първата и втората фаза на раждането.
Поради антидиуретичния ефект продължителната интравенозна инфузия с окситоцин (обикновено при 40 до 50 милиединици на минута) и големи обеми вливания могат да доведат до тежка водна интоксикация. Описана е тежка форма на водна интоксикация с конвулсии и кома във връзка с бавна окситоцинова инфузия в продължение на повече от 24 часа. Съобщава се и за случаи на майчина смърт, дължаща се на водна интоксикация вследствие на окситоцинова инфузия. Известни са случаи на анафилаксия и други алергични реакции, които в много редки случаи имат фатален изход.

Ако това се влива в системите на родилките и предизвиква раждането, не бих избрала никога да ми влеят такава система. Ако бях информирана, бих предпочела да чакам до последно да родя детето си нормално и само ако тоновете или други факти покажат необходимост от бързо раждане(а при мен нямаше такова нещо - тоновете бяха перфектни, разположението на бебка, околоплодните води...), да искам директно секцио без каквито и да било такива медикаменти (струващи 0.84 стотинки  newsm78 ). Само се чудя няма ли някакъв заместител на окситоцина, чието действие да е подобно, но да не съществуват такива рискове? Надали и в чужбина използват такова лекарство толкова често...

# 284
Да, това е.  Confused Но същото се използва и в чужбина, просто трябва да се употребява само когато е абсолютно наложително. Преносване възоснова на термин не е основателна причина, ако бебето и майката са добре, а и първескините по правило имат по-продължителна бременност.
Сега освен Окситоцина е много модерен и Цитотекът, който е дори още по-голяма гадост. Направо си правят експерименти с нас и бебетата ни. Ужасно е!

Общи условия

Активация на акаунт