Раждане вкъщи 5

• 45 507
  • 778
  •   1
Отговори
# 600
Ще трябва да я питам как точно да подходим. Защото за съда каза, че иска трябва да е от частно лице (или група такива пострадали), за жалбата не сме коментирали много.
Като имам светлина по въпроса, ще пиша.

# 601
За Амнести няма особено значение дали пострадалите са от една болница и колко са на брой.  Те не завеждат искове.  Те само популяризират каузи и се опитват да влияят на правителства.

Не съм убедена, че Амнести ще е супер полезна, обаче.  Те се занимават с много по-драстични нарушения на човешките права, от гледна точка на мейстрийма. 

Според мен най-добрата стратегия е да се заведе дело в България.  Може да се потърси жена, която е готова да стане ищец, а отделно да се организира кампания за да се популяризира и финансира делото й.  Дори и в БГ съд нищо да не излезе, самото дело ще популяризира каузата и ще предизвика дискусия.  А после може да се стигне и до Страсбург.

# 602
За Амнести няма особено значение дали пострадалите са от една болница и колко са на брой.  Те не завеждат искове.  Те само популяризират каузи и се опитват да влияят на правителства.

Не съм убедена, че Амнести ще е супер полезна, обаче.  Те се занимават с много по-драстични нарушения на човешките права, от гледна точка на мейстрийма. 

Според мен най-добрата стратегия е да се заведе дело в България.  Може да се потърси жена, която е готова да стане ищец, а отделно да се организира кампания за да се популяризира и финансира делото й.  Дори и в БГ съд нищо да не излезе, самото дело ще популяризира каузата и ще предизвика дискусия.  А после може да се стигне и до Страсбург.

После... след колко години? Като познаваме българската съдебна система, нещата ще се провлачат минимум 5 г. А трябва последно да е минало делото през Апелативен съд.
Приятелката ми, за която писах по-горе е адвокат точно по правата на човека и се занимава с това от 4 г. Много е наясно с процедурите и кое след кое следва.

# 603
Така е. Разбира се, че ще отнеме години.  Но промяната в БГ няма да настъпи бързо, това е сигурно.  А в случая мисля, че целта е въпросът да влезе в обществения дебат, а не да се постигне бързо осъждане на някой и да се вземат пари.

Амнести рядко постигат "истински" резултати. Те умеят да галванизират "Западното" обществено мнение, но не умеят много добре да лобират на местна почва.  От части защото често са възприемани като прокарващи чужди, "Западни" идеи за това какво е човешко право и какво не.  Много често маргинализират тези, на които се опитват да помагат.

Както решат организаторите, така да действат.  Няма една правилна стратегия.  Всяка стратегия си има и плюсове и минуси.  Само уточнявам някои неща на базата на моя многогодишен опит, който също е от тази област...

# 604
В самият съд за правата на човека също ще отнеме много време. В момента най-скорошното дело, което гледат е от 2006 година:
http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/Header/Pending+Cases/Pending+cas … heduled+hearings/

Според мен е хубаво да се въвлекат българските организации, които се занимават с женски права.
http://www.stopvaw.org/Women_s_NGOs.html

Също така и организации на ООН, които работят на местно ниво:
UNFPА
http://un-bg.bg/index.php5?l=2&p=6&#unfpa_bg
UNIFEM (регионалния офис в Словакия)
http://www.unifem.sk/index.cfm?Module=Static&page=w&s=Staffdirectory
WHO
http://un-bg.bg/index.php5?l=2&p=4&

Няма лошо и да се вдигне малко шум посредством международни организации за правата на човека като Амнести, но те реално не могат да свършат работата. И аз съм на мнение, че е хубаво да се действа на различни нива, с различни стратегии.

# 605
  • ул. "Мечтание"
...

Последна редакция: нд, 08 ное 2009, 11:27 от Lady Frost

# 606
  • София
Моля, да имате предвид и нашето семейство за протести.
Такива трябва да има.
Ако няма, ще  пиша на болницата протестни писма.
Четох снощи темата и още не съм на себе си- потресена съм от три неща.
Първото е хубавото - възхищение от Лорчето. Второто е очаяние, гняв, болка, че това се случва -тук и сега, до мен, до моята врата...
Третото е, че това ми се случи два пъти, но не го знаех, не можех да го опиша с думи, не се вписвах с моя мироглед в околната среда. И мислех, че съм родила и двата пъти "естествено" (такава  е думата, когато не е с разрез през корема). Дума-лъжа, дума-лицемерие, дума-престъпление. Осъзнах ги след много месеци, когато се запознах с първата тема "Раждане в къщи" и разговорите ми с Мери. И аз съм била изнасилена, а бебета ми бяха отнети след като ги родих.

# 607
   Акушерски чалъми:  Grinning
1. За омекотяване на тъканите на перинеума, от 37 г.с. на бременността:
    В някакъв подходящ съд се слага парна баня от липов чай или полски цветя
    (това не знам под какво име се продава, на немски е Heublumen), пъхва се в
    тоалетната Laughing и се седи, докато има пара.
2. Смляно кафе (но непременно кофеиново) в торбичка (филтърна хартия) се
    слага върху леки разкъсвания, свива тъканите. Предполагам, че и черен чай
    ще стане.

# 608

А, супер! Grinning
Събирай ги моля те, и ние ще събираме и ще направим един хубав он-лайн сборник.

За топлината си мисля (от опита и обяснението с топлите компреси), че разширява съдовете, позволява по-добро кръвоснабдяване и съответно по-голяма еластичност...
Знам, че на някои места у нас едно време бабите акушерки са карали майката да клечи над съд с гореща вода, когато раждането се е закучвало....

# 609
Моля, обяснете ми защо не се дава вода на родилката? Shocked При нас си хапваш даже, някои си носят бисквитки, а отделно те питат искаш ли закуска/обяд/вечеря.

# 610
Недаването на вода е болнична практика основана на презумцията, че винаги може да се наложи операция. Вероятно знаеш, че при планови операции има извесно въздържание от храна и вода заради упойките и риска от усложнения ако има вода и храна. Постановката в случая с родилките е грешна, това е обяснението...

# 611
Значи на нашите доктори презумциите са им грешни. newsm78  Mr. Green
Не си спомням като раждах да съм яла, но исках вода, защото вдигнах температура. А за малко да се наложи секцио.

# 612
Това с недаването на вода и храна, май само в БГ-болници го има.
Във вси4ки болници които посетих тук в деня на отворените врати изри4но заръ4ваха да си носим любими напитки, храни, сладкости. И да вземем пове4е, 4е да не стане така 4е мъжът или този който ни придружава да му се налага по спешност да ходи да купува и да изпусне дългоо4аквания момент.

Аз също хапвах и пийвах. Накрая са стигна до секцио, но никой нищо не каза и не се оплака от пълния ми стомах.

Ярка птица, на нас акушерката от подготвителния курс ни препоръ4ваше тази отвара с липата да си я правим в малко леген4е и направо в него да сядаме за не пове4е от 10 минути. И да го правим от 36 седмица веднъж на ден, а от 38 по два пъти.
На едно леген4е препоръ4ваше по една шепа липа.
След тази процедура да се намажем с някакво олио.

А за засилване на контракциите каза 4е можем за си вземем вана със същата отвара. Също максимум 10 минути.
Също и 4ай от Frauenmanteltee (как ли е на български?)

Последна редакция: чт, 12 ное 2009, 00:21 от Lolita007

# 613
Дами, може ли когато споменаваме били, да пускаме латинските наименования (ако ги знаем), защото това е най-точния ориентир за какво става дума, няма опасност от грешка при превода и всеки билкар или аптекар знае латинското наименование, независимо къде по света ще я търсим.   bouquet

# 614
  • София
Frauenmantel  е  - Alchemilla, а на български Шапиче...

Общи условия

Активация на акаунт