Парадонтоза-модерно "лечение" в Бьлгария 2009?

• 275 170
  • 706
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
Сега ми откриха пародонтален джоб. Правиха ми кюретаж, но доста ме боли. Какво мога да пия като обезболяващо. Как да постъпя относно лечението. Има ли такова?

# 271
И мен ме болеше около 1 седмица след кюретажа, ядях само кисело
мляко. Беше ми изписан и антибиотик за 6 дни, спомням си, че май
някакво обезболяващо с ибупрофен си бях купила.
 Да ви питам вие жабурите ли си устата с разредена кислородна вода,
аз го правя редовно, чувствам се много добре, вече дори не мога да понеса друга
вода за уста.

# 272
Малко тъпо, ама...
Какво точно представлява кюретажа?

# 273
  • София
Малко тъпо, ама...
Какво точно представлява кюретажа?

Разрязва се венеца и се изчистват зъбния камък, плака и прочее под него.

# 274
  • Sofia
Кюретажа в случая е изчистване и остъргване на джоба до костта.

# 275
Благодаря, звучи мн. страшно... #Crazy

# 276
  • София
Благодаря, звучи мн. страшно... #Crazy
Не е приятно, но звучи по- гадно, отколкото е в действителност. Реално не боли, остава едно дразнене докато махнат конците и толкова.

# 277
  • София
О Боже, и конци ли има? На мен ми предстои в обозримо бъдеще, отсега се треса от ужас  Cry

# 278
  Мен не са ме шили и нямах конци. И изобщо не е страшно, нито боли. Не се плашете.

# 279
И мен не са ме рязали, просто едно стъргане под венеца. При мен болката при почистването на зъбния камък е по-голяма отколкото от кюретажа.

# 280
Здравейте!
Изчетох темата и ми се иска да споделя с вас моя опит в лечението на това заболяване.
На 26 години съм. През декември 2011 за първи път имах проблем с венците, по специално подуване на примулар.
До тогава винаги съм твърдяла, че имам много здрави зъби. Имах само 1 малка пломба правена ми преди 10 години.
Преглед при зъболекар установи, че вероятно става дума за пародонтоза на 5-6 зъб ляво/ дясно и на 2-те челюсти.
Последва панорамна снимка и окончателно потвърждение-  напреднал пародонтит. Лекуващата дотогава зъболекарка искрено призна, че моят случай не е за нея, за което и благодаря и започнах търсенето.
Стигнах до доцент Попова завеждащ катедра Пародонтология в Стоматологичен факултет Пловдив. Откликна още по телефона, и се съгласи на преглед.
Тя констатира без всяко съмнение - агресивен пародонтит и ми назначи пълен имунен статус. Целта му бе да се видя как функционира имунната ми система.
Направи ми впечатление че повече от половин час ме разпитваше за начина ми на живот, хранене, навици, заболявания, отчете факта, че като дете ми е провеждано ортодонтско лечение. Нещо което други специалисти рядко правят. С готови резултати пак се появих при нея- те показваха напълно здрава и добре работеща имунна система. Венците ми бяха здрави,без кървене почти никакъв зъбен камък. Заключи че при мен е наследствено (баща ми е с пълно чене от 40 годишен. Загубата на костно вещество било започнало в детска възраст но чак сега вече има реално разклащане.
Изпрати ме за лечение при своя колежка.
Започнахме с почистване за зъбен камък - 50лв.
Последва изследване на бактерии - 150лв. Резултатите от него установиха много малко завишено наличие на бактерии, при това от тези които лесно се лекуват с антибиотици.
Дълбоко почистване на джобове със странно закривен инструмент- 150лв. Пих 6 дни клиндамицин.
последва шиниране на преден зъб който беше запознал да се измества ветрилообразно напред - 200лв.
Наложи се да бъдат направени 2 пломби - 40лв.
Сега чакам да мине месец и да отида на контролен за да преценим кога предстоят операциите с костозаместващо вещество.
Материалите за 1 от 4-те които ще са ми необходими са около 300-350лв.
Надявам се всичко да мине бързо и безаварийно защото желая след това да стана мама. А споменаха че жени с парадонтали проблеми биха могли да предадат на плота бактерии.
Пожелавам успех на всички.

# 281
  • Бургас
много интересна информация, би ли споделила при коя зъболекарка си ходила, защото разбирам,  че са те пратили при дрга

# 282
много интересна информация, би ли споделила при коя зъболекарка си ходила, защото разбирам,  че са те пратили при друга
Здравей!
Доц. Попова ме срещна на 3-то ми посещение в кабинета и с нейна колежка - Яна Дерменджиева.
Освен като преподавател тя работи и в свой кабинет по здравна каса. Намира се до Плов. университет. Млад лекар е около 35-36год.

# 283
  • София
Sonch Много важно уточнение правиш. Четох и аз доста медицински проучвания за връзката на пародонтита с преждевременното раждане. Пародонтита е инфекция и ако не е консервиран преди забременяването е все едно какви мерки ще се вземат през бременността, тялото реагира като при инфекция. Хубаво е да се вземат мерки от рано.

# 284
Бoяна, това наистина е една нова и тепърва интересуваща пародонтолозите в България тема. А е нещо наистина сериозно над което всяка уважаваща здравето и това на децата си жена би следвало да обърне внимание. Вътреутробните инфекции са нещо наситина сериозно.
Имам пиърсинг на езика от 5 години. От титаний е, но четох, че според новите изследвания и той е възможно да съдейства за развитие на заболяването.
Свалям го редовно, почиствам го старателно със спирт, и си мисля дали това чудо в устата ми не спомогна за проблема? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт